Dayang Deno | SLE/Lupus, Blogger dan Doodler

December 1, 2016

BOTK Awakening



Akhirnya.. Komik ke 4, BOTK AWAKENING dah menjadi milik DD :)

Firstly saya nak ucapkan banyak2 terima kasih pada bos noob atas peluang yang diberikan pada saya. Sejak BOTK 1 lagi, noob sentiasa berikan semangat, kata-kata motivasi pada saya untuk teruskan buat komik walaupun kadang-kadang saya sendiri rasa "down", rasa tak yakin diri sendiri, tak yakin dengan karya sendiri. Pernah juga terlebih deadline tetapi noob masih memberikan peluang dan galakan pada saya.. Sejujurnya tak pernah saya sangka, karya-karya akan diterbitkan di dalam buku.. Tak pernah saya lupa waktu pertama kali noob invite saya untuk BOTK project. Sekarang BOTK team telah menerbitkan BOTK edisi ke 4, dan saya masih di dalam team BOTK. Alhamdulillah.. Tak lupa juga kawan-kawan yang sentiasa memberikan sokongan dan mendoakan Dayang Deno selama ini. May Allah bless you all.. Thank you so much :')


xxxxxxx


Dapatkan Buasir Otak : The Komik - Awakening sekarang^^

Buku kali ini amat berbeza dengan buku yang sebelumnya, di mana ia mengandungi 56 cerita yang lebih berat, menyentuh emosi, mengandungi kisah motivasi dan pengajaran serta kesedaran tentang realiti kehidupan, hasil kolaborasi 56 orang pengkarya.

Antara cerita yang dimuatkan adalah beberapa naskah yang pernah viral dan dikongsikan oleh ramai netizen di FB yang telah diolah semula untuk dibukukan iaitu Kehidupan Suatu Perlumbaan, Ujian Tuhan, Ku Jaga Dia Untukmu, Kasihnya Ibu, Maafkan Saya Abah, Terima Kasih Aku dan lain-lain lagi, ditambah lagi dengan pelbagai naskah lain yang menarik. Turut sama, penampilan istimewa komik spin-off Origami Biru oleh Lanun Ranggi.

Selain daripada pengkarya dari buku Buasir Otak: The Komik yang asal, ia turut membariskan ramai pengkarya yang bukan calang-calang iaitu Al-Hafiz (Pemenang Cabaran Komik Online Malaysia 2015), pengkarya dari Aretis United Sucomi iaitu Anhaz, Amna Shark, Irfan Hilal, Kein Thunderboyz, N.A.N, Syafy dan Siti Manan, doodler berbakat tanah air Dayang Deno dan Rizal Paperbag Head, serta pengkarya yang tidak asing lagi dalam dunia komik FB iaitu Ben Osman, Sketchbook AmirulFaiz Kott, Tangan Kanan, Imanimex dan ramai lagi.

Cara-cara pembelian :
- PM page kami atau FB admin Putra Nubhan ; atau
- DM terus @buasirotak
- Hantar ke alamat email princeofnoob[at]gmail[dot]com; atau
- Whatsapp/SMS agen kami SangKancil: 013-9313541

November 30, 2016

Kenapa


Emm....

Saya perhatikan sahaja kawan-kawan di laman sosial seperti facebook dan twitter. Sekarang "orang kita" seperti dah tak ada adab langsung dalam berbahasa.Kadang-kadang mengucap panjang bila terbaca.. Bukankah bahasa melambangkan siapa kita, hati kita.. Saya faham, semua acc laman sosial adalah milik peribadi. Tetapi kenapa perlu mencarut, memaki hamun.. Kadang-kadang bila terbaca tu, cepat2 saya hide.

Apa yang biasa saya nampak "orang kita" ni, update dan status pasal agama mengalahkan ustaz ustazah.. Menegur orang dah macam orang alim agama lagaknya. Tapi bila dia marah, dia tak puas hati sesuatu perkara... ya tuhan.. ditulisnya macam2 habis keluar semua bahasa "cantik" tu. Ooo mencarut memaki orang tu, tak apa eh?

Bagi saya, how la orang non-muslim nak respect agama kita jika kita sendiri sebagai orang islam, tak jaga langsung bab ni. Nampak remeh kan, nampak biasa sahaja bab ni.... tapi yang nampak remeh macam ni la yang buat agama kita dipandang buruk. Saya perasan, makin menjadi- jadi pula. Tak salah nak kritik, nak komen, nak beri pandangan, nak menegur.... tapi kan ada cara dia.. Emm itulah, melihatkan cara "orang kita" ni, buat saya speechless. 

**ingatan buat diri sendiri juga



Doodle Meet Up

Doodle meet up!!
Guess who?! Alex and sis Allie Hill!!^^ Alhamdulillah rezeki deno kali ini.. Sebenarnya dah lama deno ingin bertemu dengan sis Allie, tetapi masa sahaja yang tak mengizinkan.. Pada tahun lepas deno pernah bertemu Alex @ The Curve, dan pada tahun ini rezeki deno bertemu kedua-duanya sekali  Alex dan sis Allie :)

Tak sangka dapat bertemu dalam masa terdekat ni.. coz plan pun sekejap sahaja. Banyak juga kami bualkan, seronok! Deno dapat lihat sis Allie doodle secara live! Bukan senang dapat peluang macam ni tau.. Tapi tak aci tak dapat lihat Alex doodle! Next time nak lihat Alex doodle live depan mata juga ehehe^^ Deno pun dapat lihat artwork sis Allie dan Alex! Eeee comel!


Tak puas rasanya coz happy sangat2.. So sorry sis Allie, doodle untuk sis tak sempat siap... Biasalah Dayang Deno bila doodle di depan otai2 doodle, mula la tangan ni tiba-tiba jadi seram sejuk, plus nervous, terus tak jadi.. Tulah problem deno adoii.. Next time deno bawa drawing yang dah siap ehehe..

Thank you so much Alex and sis Allie^^ Thank you for spending time with me.. Hopefully kita akan dapat bertemu lagi dan doodle sama-sama lagi.. Inshaa Allah :)



Pblegacy