Nothing Can Do

Dua minggu yang lalu..
Deno ke Kuala Lumpur lagi untuk check up. Pada yang belum tahu apa yang berlaku.. deno pernah update kat sini  >> KLIK <<

Sooo..  Hasil check up and eye review..

The doctor has told me that nothing can do with my left eye coz masalah melibatkan saraf.. Mata kiri deno tak nampak bila oksigen tak sampai pada mata.. Buat masa sekarang memang, tak dapat buat apa-apa. Doc ada nasihatkan deno supaya jaga kesihatan, jaga SLE supaya tak kembali aktif.. Masalah mata ini, salah satu sebabnya juga dari SLE, so perlu jaga betul-betul. Korang tahu sahajalah kan, SLE bila ia aktif boleh rosakkan apa sahaja organ kita.. Deno redha.. tapi pada masa yang sama deno percaya, Inshaa Allah tak mustahil satu hari nanti mata ini boleh pulih kan? Hati kecil ini pula seperti faham, selalu berbisik pada tuannya memberi semangat:)

Syukur alhamdulillah, dayang norhidayah a.ka dayang deno ini masih diberikan peluang untuk melihat walaupun hanya sebelah mata.. Sebelah mata ini pun nikmat sangat rasanya :) Sekarang deno dah mula biasa dengan condition ni dan selepas 3 bulan, deno pun dah kembali melukis.. Alhamdulillah^^

Sentiasa ingatkan diri, setiap ujian Allah ada sebab, ada hikmah di sebaliknya... Mungkin sekarang ini belum ada ubat untuk menyembuhkan mata ini tapi deno tak lupa dan deno percaya masih ada ubat dengan berdoa pada-Nya, semangat dan kekal positif...

Never lose hope, Inshaa Allah! :')






2017 Best Nine


2017 #bestnine 

Bila lihat #bestnineoninstagram barulah deno notice.. Post artwork untuk tahun 2017 hanya terdapat 72 post termasuk post jatuh sakit pada awal Oktober tahun lalu... Dugaan di akhir-akhir tahun 2017... Sikit sahaja berbanding tahun-tahun yang lalu yang beratus-ratus artwork. Tahun 2017 tak sampai seratus tapi ramai tetap support #dayangdenoart, alhamdulillah^^ Terima kasih korang!^^

Tiga bulan deno rest melukis sebab masalah kesihatan. Inshaa Allah tahun ini akan kembali melukis, nak aktif melukis. Doakan deno sihat selalu ya? *love*


x x x x x

Doodle Instagram : @dayangdeno
Komik Instagram : @thedayunk


Bila Hati Dah Luka


Hidup ini..

Jangan terlalu ikutkan hati dan perasan, ada juga limitnya. Jangan sesuka ikut hati bercakap, jangan sesuka hati sahaja nak buat apa-apa. Jangan terlalu bebas, ada juga perkara yang kita perlu fikir dahulu.. Kadang-kadang sebab kita, ada orang yang terluka, sedih, makan hati, sakit hati. Jangan kita lupa, Allah twentyfourseven dengan kita.. Kadang-kadang Allah tak tunggu lama, Allah "bayar cash" kat dunia ni lagi atas perbuatan tak baik tu pada orang. Kita akan rasa balik perbuatan kita pada orang... Kadang-kadang, perlu juga ambil masa sekejap lihat diri macam mana, menilai diri sendiri,. Muhasabah diri. Tak guna jika hubungan dengan Tuhan sahaja dijaga, tapi hubungan sesama manusia tak jaga. Kena ingat, sesiapa pun kalau hati dah luka... Bukan boleh senang macam tu sahaja, letak ubat terus ok. Hati ni lain, boleh sembuh tapi ianya tetap akan meninggalkan parut.




Selamat Tahun Baru 2018

Sekejap sahaja masa berlalu..

Kita telah pun masuk ke tahun baru. Tahun 2018... Syukur kita semua diizin Tuhan bernafas sehingga ke hari ini. Seperti tahun-tahun yang lalu, banyak kenangan, suka dan duka.. Deno pasti semua ada kenangan masing-masing kan? Deno pun sama..


Tahun yang lalu banyak mengajar deno untuk menjadi lebih kuat, lebih sabar. Tak pernah deno sangka akan diuji lagi dengan masalah kesihatan yang baru... **Deno pernah update kat sini >> KLIK

Mula-mula sedih juga, then deno dapat terima.. I have to remember that setiap apa yang kita ada adalah milik Allah. Satu badan kita ni pun milik Allah dan Allah boleh ambil kembali setiap apa yang dikehendakiNya.. Alhamdulillah syukur deno masih boleh melihat walaupun sebelah mata. Itu pun dah rasa nikmat sangat2...! Deno diuji macam ni, tapi mungkin orang lain lebih berat ujiannya. Kita tak tahu..

Syukur Alhamdulillah kesihatan abah juga dah makin baik. Tak ramai tahu my lovely abah mengidap cancer.. Selepas treatment di HUKM, dengan izin Allah kesihatan abah makin pulih cuma abah perlu makan ubat. Samalah macam anak abah ni setiap hari dengan ubat. Rajin-rajin makan ubat abah ya, sayanggg abah!

Alhamdulillah these few years banyak impian deno yang Allah makbulkan.. Allah berikan rezeki. Ada rezeki yang deno sendiri tak pernah terfikir pun, tapi deno dapat! Kadang-kadang impian yang bagi kita susah itulah boleh jadi kenyataan kan :) Ada juga rezeki melalui kawan, sahabat-sahabat deno. Subhanallah! Memang tak sangka..

Deno pun rasa syukur sangat bila Allah berikan nikmat rezeki kawan-kawan yang baik, kawan yang sentiasa ada di samping deno. Alhamdulillah.. Deno percaya, setiap orang yang hadir dalam kehidupan kita ni ada sebab kan?

x x x x z

Tahun 2018.

Tahun ini adalah tahun ke 19 anniversary deno dan SLE/ Lupus. 19 tahun jugalah ulang alik hospital.. Tak sihat, demam, keletihan, joint pain, migraine,  dan macam-macam lagi.. Deno mudah jatuh sakit sebab low immune system, effect from Lupus. (Klik >> SINI << untuk baca mengenai Lupus). Selera makan on and off, badan "sekeping" sampaikan abah pun panggil anak abah ni belalang! Adoiii la abah...^^ Condition deno with SLE Lupus Nephritis Class IV pula memerlukan deno melalui dialysis treatment setiap hari (4 times daily). Tahun ini genap 17 tahun deno with dialysis treatment. Memang penat, letih.. tapi alhamdulillah deno okey :) Syukur Ya Allah ...

Terharu bila ingatkan betapa bertuah diri ini masih di sini, alhamdulillah! Sama-sama kita berdoa semoga tahun baru 2018 ini dan tahun-tahun akan datang akan menjadi lebih baik kepada kita semua.. Amin!


**Selamat Tahun Baru 2018 korang!!



Tun Mahathir


Tun Mahathir.

The one and only Tun Mahathir Mohamad.

Sooo... Sebenarnya, flowers doodle potrait ni dah lama siap, deno siapkan pada bulan Julai (5 bulan yang lalu). Deno baru berkesempatan update kat  sini.. Masa tu hari ulang tahun Tun, tiba-tiba sahaja datang idea untuk flowers doodle potrait!

Deno doodle khas buat Tun Mahathir sempena hari ulang tahun beliau yang ke 92 tahun pada 10 Julai 2017 yang lalu....

Tun Mahathir, my idol.

Sejak kecil deno kagum dengan Tun.

Impian, semoga suatu hari akan ada rezeki untuk bertemu Tun. Deno ingin serahkan sendiri doodle artwork deno pada Tun... Inshaa Allah :)

x x x x x

Instagram doodle : @dayangdeno
Instagram komik  : @thedayunk
ART page : Dayang Deno Art