Tujuh Bulan


Tujuh bulan berlalu..

Masih segar dalam ingatan... Mata ini sakit, pedih, bengkak teruk sangat. Bayangkan nak celik mata pun sakit. Deno dan abah emergency ke KL, abah tak nak tunggu lagi. 12 malam kami bertolak, hanya deno dan abah. Kesian abah, susah sebab anak abah yang selalu sakit ni..

Awal pagi ke ISEC. Berjalan berpimpin, dah macam orang buta gayanya. Sempatlah deno merasa pengalaman menjadi "orang buta" selama sebulan. Air mata yang mengalir pun merah, merah darah dah macam dracula! Doctor sendiri terkejut sebab condition mata deno sangat teruk. Mujurlah deno cepat datang ke KL. Alhamdulillah selepas dua bulan treatment di ISEC, deno makin pulih :) Cuma... sebelah mata sahaja yang nampak.

I lost my left eye sight. Seperti yang doctor pernah cakap sebelum ni, doctor tak dapat buat apa-apa sebab ia melibatkan saraf dan oksigen tak sampai pada mata. Deno redha.. Tak apa, mungkin sekarang belum ada ubat yang boleh menyembuhkan mata ini, tapi deno percaya masih ada "ubat" dengan berdoa, kan? Inshaa Allah :)

Btw, last week deno ke ISEC lagi untuk checkup dan result masih sama. Doctor pesan supaya jaga kesihatan, elak stress and jaga betul-betul mata kanan yang satu ini, mata yang masih nampak. Plus with my Lupus disease ni, dan salah satu sebab kepada masalah mata ini juga berpunca daripada SLE/ Lupus.

Hidup baru, cara baru dengan penglihatan sebelah mata. Struggle juga actually, kena biasakan diri. Sebelum ni deno hampir terjatuh longkang, terlanggar dinding dan terlanggar tiang! Pernah juga hampir terlanggar orang yang bawa dulang makanan dan minuman! Mujurlah masa tu my niece ada, dia sempat tarik deno ke tepi.. Semuanya sebab tak nampak and fail dengan jarak especially my left side. Aduhaii..

Sejujurnya deno sedih juga, nangis juga. Tuhan sahajalah tahu rasa hati ini bila tiba-tiba sahaja tak nampak. Terkejut, bingung, takut, sedih semua ada. Tapi, macam deno selalu cakap pada diri sendiri.. Sedih boleh, nangis boleh, tapi jangan lama-lama.

Sabar. Ingat Dayang Norhidayah, diri kamu punya terlalu banyak nikmat untuk rasa syukur. Terlalu banyak! Dapat melihat dengan satu mata ini pun rasa nikmatnya Ya Allah! Juga selalu ingatkan diri.. Apa-apa sahaja yang berlaku pada diri kita, kembalilah pada yang Haq iaitu kepada yang memberi kita ujian ini. Bila kita redha, kita terima, Inshaa Allah kita akan okey.. kan? :)





Kisah Hari Itu


Terngiang-ngiang di telinga..
" Awak ni sakit betul-betul atau eksyen je lebih?"
Tersentak deno bila doc cakap macam tu.  Geram rasanya sebab kita sakit betul-betul, mata ini sakitnya seperti ditoreh pisau! Bayangkan kita yang sedang sakit kena macam tu. Ikut hati memang geram, tapi sebab sabar, deno jawab baik-baik. Sebab hormatkan dia doctr deno.. Sebenarnya dia doc baru deno, dan deno juga baru beberapa kali jumpa dia di Unit Opthma.
Kisah ni deno simpan dah hampir 7 bulan, terjadi pada bulan November tahun yang lalu sebelum deno dapat rawatan di KL. Hari ni baru deno berkesempatan share kat sini... Deno masih ingat nama dan wajah doc tu, cuma deno taknak bising. Takpelah, deno pun dah maafkan dia.. Hmm kadang-kadang terfikir juga, macam mana nasibnya kalau dapat patient yang cepat mengamuk. Tahu jelah zaman teknologi ni, silap haribulan boleh viral satu malaya!








Moga Dipermudahkan


Inshaa Allah

Inshaa Allah deno akan keluarkan coloring book deno sendiri tak lama lagi. Deno baru dapat kongsikan kat sini^^ Sebenarnya, ini adalah impian deno. Dah lama deno nak ada buku sendiri, tapi tak mampu. Rezeki Allah, sehinggalah satu hari dapat pm from publisher untuk coloring book.. Alhamdulillah!

Semua dah siap, semua dah selesai. Sepatutnya dah lama siap tapi sebab masalah kesihatan on and off, dan makin tertangguh sebab masalah kesihatan terbaru pada akhir tahun lepas. I lost my left eye vision due to my illness..

Alhamdulillah, syukur deno dapat publisher yang sangat memahami condition dan masalah kesihatan deno. Dia tahu deno sakit dan tak pernah push pun. Dia faham.  Syukur juga Allah kirimkan kawan-kawan yang sangat baik pada deno dalam membantu memudahkan urusan coloring book deno ni. Terharu sangat rasanya.. :') You know who you are my dear friends, hugs!

Semoga Allah permudahkan urusan buku ini.. Deno excited, tak sabar rasanya! Inshaa Allah bila dah publish nanti, deno share dengan korang ya :)



Welcome Back Tun!



The one and only Tun Dr Mahahir Mohamad

Ini adalah kali ke dua deno doodlekan gambar Tun. Sebelum ni deno pernah buat sempena birthday Tun. Korang boleh tengok kat sini --- > KLIK <

Doodle potrait Tun kali ini khas sempena Malaysia Baru! Selepas 61 tahun, pada 10 Mei 2018 negara Malaysia mencipta satu sejarah baru apabila Pilihan Raya Umum ke14 dimenangi oleh Parti Harapan dan Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri Malaysia buat kali ke dua! 

Kagum dengan Tun, di usia 92 tahun beliau masih menjalankan tanggungjawab demi negara. Tun... jika dilihatkan usianya, beliau boleh sahaja berehat tanpa memikirkan masalah negara di usia emasnya. Tapi beliau memilih untuk berjuang dan kembali demi bangsa, agama dan negara. Terharu rasanya....

Harapan deno dengan Malaysia Baru ini, semoga negara kita akan menjadi lebih baik, sentiasa dulindungi Allah, kekal aman dan sejahtera... Dan semoga Tun Dr Mahathir Mohamad sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa dirahmati Allah.. amin ya rabb.

Thank you and welcome back Tun! :')


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com


Happy Mother's Day


Who should I give my love to
My respect and my honor to
Who should I pay good mind of
After Allah
And Rasulullah
Comes you mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother


Happy Mother's Day ma. 

I love you, always and forever! Only Allah knows how much you mean to me.... Thank you for everything ma. Lillahi Ta'ala :')


xxxxx

Instagram : @dayangdenoart
FB Page (Art)   : Dayang Deno Art
FB Page (Blog) : dayangdeno.com