AUTOMATED Peritoneal Dialysis Machine - Dayang Deno

10.11.10

AUTOMATED Peritoneal Dialysis Machine



Automated Peritoneal Dialysis machine

apa tu???
itu adalah mesin dialisis deno
deno buat dialisis setiap hari
 sekarang deno kenalkan mesin APD

Image result for automated PD
 ni dia mesin yang deno guna kat umah

ini pula beg2 air dialisis yang akan digunakan
deno guna 4 bag air ubat ni setiap hari

ini pula wayar akan dasambung ke mesin dan tiub deno
wayar ni blum digunakan,,,, nak buat nanti baru bukak

biasanya deno macam nie la hari2 sebelum pegi kelas.


APD ni dibuat setiap hari bermula pada waktu malam selama 8 jam.
Awal pagi baru selesai :)




new update : deno dah stop guna mesin, sekarang buat dialisis CAPD



25 comments:

  1. buat dialisis ni lama tak?
    jaga diri baik2 ye,..

    ReplyDelete
  2. sekali buat 8 jam..
    stat mlm sipa awal pg..
    time kacih! (^_^)

    ReplyDelete
  3. Kuatkan semangat dan mida ya Deno. Setiap ujian dari Allah itu ada hikmahnya. Pasrahlah akan ketentuan Nya.

    semoga cepat sembuh ...

    ReplyDelete
  4. time kasih semua....
    insyaallah.. :)

    ReplyDelete
  5. mesin nie utk ape ye ?*sorry,saye x tahu .
    mcm terok je sakit awk :)
    t8 care ye :)

    ReplyDelete
  6. Berapa harga mesin ni? Ayah saya baru start dialisis air akhir tahun lepas, jadi bercadang nak guna mesin sahaja sebab siang susah nak cuci setiap 6 jam.

    ReplyDelete
  7. salam...

    tidak silap saya harga mesin ini agak mahal, dalam 30ribu ke atas tak silap saya.. tapi sy tak beli mesin ni, mesin ni disewa ...

    skrg sy dah tak guna mesin, sy buat CAPD manual mcm biasa

    ReplyDelete
  8. saya sewa daripada company Baxter tetapi diurus oleh syarikat Zuellig Pharma dan sewanya RM500 setiap bulan

    ReplyDelete
  9. Kenapa deno stop guna mesin tu? Manual lbih sng ke

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..
    ibu mertua saya baru menjalani dialisis di hspital.. jadi macam mana saya nak sewa mesin ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sewa daripada company Baxter tetapi diurus oleh syarikat Zuellig Pharma dan sewanya RM500 setiap bulan.. saya nasihatkan apa2 berurusan dengan hospital dulu macam mana, sbb kalau ada socso atau epf rasanya boleh percuma :)

      Delete
  11. Salam deno ada x contact number company tu.skarang ada lgi x mesin tu untuk disewa?

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. CAPD dan APD sama je.. Cuma CAPD ni, buat dialisis secara manual 4 kali daily... APD buat dialisis guna mesin, tapi sekali sehari, daily....

      Delete
  13. A/Kum adik..boleh tau adik sewa dari hosp mana tak? saya berminat nak sewa untuk bapa mertua saya

    ReplyDelete
  14. deno skrg ni awak dealisis melalui PD la..secara manual..jd x mngangu sekiranya kemna2..mksud pergi bercuti ke...

    ReplyDelete
  15. kenapa awak stop pakai mesin ni buat manual 4 kali sehari . ayah mertua saya ingat nak pakai mesin je sebab senag lagi. ke ada pape side effect dia ye .

    ReplyDelete