Sabar Je la... - Dayang Deno

16.12.10

Sabar Je la...



Hari nie cuaca elok sahaja. Tak hujan pula di Terengganu nie, boleh jemur pakaian dengan cuaca yang panas.. Kalau tak, jemur pakaian tingkat atas je la... Harap2 cepat kering la... Lepas jemur, Sarah ajak main Lego pulak, layan la kejap.... Macam-macam bentuk buat.. Seronok jugak, teringat zaman kecik2 dulu mana ada mainan macam nie. Dulu famili susah....

Sedang syok2 main tiba2 deno terbau asap.. Tercari-cari deno kat mana. Intai punya intai, rupa-rupanya jiran deno bakar sampah tepi rumah. Dah la tengahari.. Bakar sampah betul2 tepi rumah, dekat dengan pakaian yang dijemur! Geramnye!! tak nampak ke pakaian orang sebelah nie tengah tersidai, belum pun kering lagi... Habis semua bau asap! Busuk! Dah la die tu bakar getah, tau je la, kalau bau getah dibakar macam mana. dengan sampah lagi die bakar.. Jiran deno nie, x pernah buang sampah, die bakar je.. Terpaksa deno angkat pakaian yang dijemur! Rasa je nak 'sound', tapi takut bergaduh pulak nanti. Nie bukan kali pertama, boleh kata setiap minggu tu, ada la 2 3 kali dia buat macam tu.. Tak fikir ke jiran sebelah sini jemur baju.. Tak guna otak betul! Kalau nak bakar sampah pun, bakar la petang ke... Masalah nie tak pernah sudah.

Tu baru satu masalah, anak jantan dia tu. Memekak je kejenye... dulu masa deno kecik pasang radio kuat2. Sekarang, motor pulak. Kuat betul bunyi motor tu, preng situ, preng sini.... Ala motor budak rempit tu.. Adam selalu tak dapat tido sebab bunyi motor tu... Memang tak respect orang betul!! Mak ngan ayah dia buat taktau je.. Hari tu, kakNgah geram coz Adam asyik nangis x dapat tido, kakNgah deno 'sound' je terus, dengan siap pisau kat tangan. Eh, jgn salah faham! Masa tu kakNgah potong bawang, tapi sebab bunyi motor yang buat Adam tak boleh tido, terus dia pegi marah dengan pisau kat tangan.. heeeee:p

Geram jugak deno coz kita je nak kena hormat dia! Dia satu famili tak pernah pun hormat famili deno... tapi nak buat macam mana kan.. Nanti kalau bergaduh, tak manis pula coz dah berjiran 15 tahun pun... Nampkanya takde apa yang boleh deno buat... sabar je la...


~ Psst2, bukan niat mengutuk, sekadar luahan perasaan..

No comments: