Di Sebalik Burung - Dayang Deno

21.9.11

Di Sebalik Burung

Biasa kita tengok macam-macam jenis burung yang ada... Ada kecik ada besar, ada hitam, ada putih, ada macam-macam kaler.. Tapi pernahkah korang terfikir apakah yang ada di sebalik seekor burung..?


 • Bila sebut je perkataan burung ada yang mengaitkan dengan benda-benda lucah, sedangkan dalam ilmu sains tiada satu pun organ manusia yang berbentuk burung dan namanya burung. Yang deno tahu manusia ada jantung, buah pinggang, hati, kaki, telinga dan lain-lain.. Takde pula nama burung..
 • Burung tak pernah menang apa-apa pertandingan nyanyian yang memerlukan undian SMS atau juri profesinal, seperti mana yang didakwa bahawa burung mempunyai suara yang lunak dan merdu.
 • Tanpa memerlukan diploma dalam bidang pembuatan atau kejuruteraan, seekor burung mampu membuat sarangnya sendiri.
 • Makanan kegemaran burung ialah cacing tapi belum pernah terdengar lagi burung dimasukkan ke hospital veterinar akibat masalah cacing kerawit dalam perut.
 • Dahulu burung dijadikan sebagai penghantar pesanan atau surat,  tapi sekarang perkhidmatan itu diambil alih oleh posmen.. mungkin kerana burung tak pandai bawa motor....

~ Psst2, deno suka burung nuri... :)

4 comments:

 1. bagus kisah burung nie deno..pok jeragang tengok semenjak 2 menjak nie tulisang deno making berfalsafah dan jauh pandangang.... itu tanda kurang serabut dang tidak stress... kalu buleh kekal begini insyallah senang menghadapi apa yang ditempuh... kesihatan yang dipacu kemantapan ruhani yang terbaik....

  ReplyDelete
 2. skrg ramai yg terjebak dgn games burun

  ANGRY BIRD

  salam kenalan

  ReplyDelete