Siapa ada petua? - Dayang Deno

12.9.11

Siapa ada petua?

            Demam sudah tiada... Sesema dah kurang... Yang paling tak tahan batuk yang melampau teruknya... Malu betul bila tengah exam, suara deno je sorang koh koh batuk... Dah la kuat.. Pastu mengganggu nak jawab exam.. Dalam kuliah pun sama.... Bila malam pulak tak dapat tidur...

google

Tak tahu nak buat macam mana... nak makan ubat sebarangan tak boleh, takut ada kesan tak baik... Deno makan prednisolone dah lama, bimbang jadi lain pulak nanti... Ada tak siapa-siapa yang tahu petua untuk hilangkan batuk tanpa makan ubat? Dah buntu dah nie.... Ohh.... Tolong deno!!


~ Psst2, ada petua tak nak baik batuk tanpa makan ubat? :)

7 comments:

  1. minum air asam jawa..cuba tanya mak deno dululah..

    ReplyDelete
  2. kalau dah batuk ubatnya susah nak jumpa kecuali berpantang makan..
    jangan makan yang berminyak,berkacang dan jangan minum ais..
    insyaallah..
    kalau elak kan 3 jenis makannan ni tidur malam mesti nyenyak...

    ReplyDelete
  3. kita ada petua..kumur je mulut guna listerine, lama2 baik sdiri heee :)

    ReplyDelete
  4. utk kurangkan, tau la...minum air suam tiap kali batuk.

    ReplyDelete
  5. akak kena thn lepas..sgt teruk dik.mkn mcm2 ubat tak jd apa pun.last2 akak cuba minum air campur kicap dan perah limau sket..kwn2 blog bg petua.

    ReplyDelete
  6. terima kasih semua atas petua2 yang diberikan... deno cuba nanti :)

    ReplyDelete
  7. hi deno!batuk lagi k?hrap da kurg.i ade la 2 petua nk hilg kn batuk yg mak i bg.i ni kalo batok mcm nk tkeluar isi perut sb tu i xpnah lupe petua tu,hihi.1st skali i gune kapur makan tu,u ambik sket & u campur air sket then letak/lumur kt dada kite.insyaAllah boleh kurg & lame2 t mesti ok.2nd u boleh gune asam keping lepas tu rendam dlm cawan skali dgn 2 ruas air,then embunkn semalaman kt tmpt yg open.lepas bgn tido esok u teros minum konpem lega serta merta.buat smpi hilg batuk k.slmt mencuba & smoge bjaya deno :)
    p/s:never trust any expectorant especially the one from gov. clinic because sometime it make your cough more serious.

    ReplyDelete