Hospital - Dayang Deno

9.12.11

Hospital

            Hari nie deno tak ke kelas coz deno ada appointment dengan doc kat hospital..  pagi tadi deno hanya minum setengah gelas air suam untuk makan ubat dan sedikit koko krunch untuk alas perut.. deno taknak makan  sarapan lagi coz terlewat.. takut tak sempat dressing...

Sampai di hospital hampir 9.30pagi... lewat... terus ke unit nefro, then ke bilik CAPD untuk jumpa nurse.. deno panggil dia cik ah... dia baik sangat.

Deno bukak pintu... "assalamualaikum...." ada dua tiga orang patient dalam bilik tu tengok deno.. deno tersengih macam kerang busuk coz malu.. deno terlewat la... macam biasa bila masuk kena ambil mask dan pakai, itu memang syarat wajib! lepas tu baru la nak buat apa boleh...

Deno masuk dan duduk atas kerusi

Deno tengok cik ah sedang buat dressing sorang patient... deno tengok kat bahagian tiub dia ada merah sikit, hish! takutnye kalau jadi macam tu... deno cakap dalam hati jew. Tiba2 cik ah cakap.." dayang.. buat apa lagi tu... dressing cepat! dah daftar belum nie..?" baru deno tersedar, berangan deno nie..." belum daftar.... hehe.." deno tersengih lagi... " kalau macam tu pegi daftar pastu dressing sini.. cik ah nak tengok.. cepat!"

Deno cepat2 daftar pastu masuk bilik semula untuk buat dressing.. macam biasa la kalau nak dressing.. lap meja, lap kerusi, letak dressing set, spray, plaster, gunting... pastu bukak dresing set, letak iodin, letak genta lastly basuh tangan lima minit, lepas tu baru boleh dressing perut... 

Memang kena sangat2 bersih nak buat dressing nie.. kekadang bosan jugak kena buat nie hari2.. sebelum jumpa doc kena dressing dulu depan nurse coz nurse nak tengok betul ke tak cara dressing dan yang paling penting kawasan tiub bersih dan kering! then nurse report kat doc...

Deno buat dressing sambil diperhatikan cik ah

Beres! deno punya tiub bersih dan cantik! hehe... siap je deno pun kemas... tiba2 datang sorang pakcik dah selesai jumpa doc.. nak kena dressing sekali lagi coz kat kawasan tiub dia merah2 jugak.. cik ah mula beri ceramah sikit kat pakcik tu coz selalu je merah, takut kena jangkitan... tak boleh buat main-main.. kena bersih.. tiba-tiba cik ah cakap.." tengok kakak sebelah nie.. cik dayang kita nie.. tak pernah kena infection, tanyalah dia macam mana dia jaga..." eh2..kite kena puji la... heeeee... merah pipi kite...

Cik ah tulis report tentang deno sikit

Deno amik report tu then ke bilik doc la pula.. baru je duduk tepi tu dah kena panggil..."dayang norhidayah...." hmm.. terus masuk.  kali nie deno jumpa dr zaiha.. doc cakap result darah deno tak bape elok, banyak yang naik.. fosfat naik, urea naik, potassium naik... blood presure pun tinggi.. "heeeeee......" deno tersengih lagi depan doc. nasib baik dr zaiha nie peramah.. banyak dia beri nasihat tadi :)

Yang seronoknya doc dah turunkan dos ubat steroid tapi ubat darah tinggi naik kepada 4 jenis.. deno kira2 semua sekali ada 12 jenis ubat deno kena makan.. hmm.. takpe lah, nak sihat memang kena makan ubat...

Sebelum keluar bilik doc, sempat lagi dr zaiha pesan.."jaga air, jangan minum lebih....." hehe.. doc tahu coz deno nie memang selalu je lebih minum air... selesai.

Masa untuk ke farmasi

Phewww... lama tau deno tunggu nak dapat ubat.. sejam setengah tunggu! dah la lapar.. sabo je ler...

bekalan untuk sebulan

Dapat ubat terus ajak ma pegi makan coz lapar sangat! perut deno buat konsert ghazal dah... lapar!!!

dapat jugak makan!

Alhamdulillah kenyang............ lets go home! (^_^)



~ Psst2, kuda putih cedera..



4 comments:

  1. sopd
    oopd
    ssg

    sume tu akan tggl kngn
    insyallah

    ReplyDelete
  2. saya takde dalam golongan tu.. cuma yang suka melihat orangketawa dan gembira.. :) Ceria selalu ye deno~ ;)

    ReplyDelete
  3. silap komen, semoga cepat sembuh adik.. :) makn tu penting untuk tenaga.. :) jangn sesekali skip eh? :)

    ReplyDelete