Hari Raya 2011

Raya lagi ke?

August 31, 2011,0 Comments

            Masih beraya lagi? Mesti la kan... Baru raya ke dua... hasrat hati nak study raya ke dua nie, tapi tak jadi jugak... Satu hari ke rumah saudara beraya... Mana boleh tak ikut, abah cakap wajib ikut, masa nie la nak ke rumah saudara-mara.. Nie pun baru balik... Berayanyaaaa deno!


~ Psst2, bile nak study nie? hehe


0 SLE Supporters :):

Hari Raya 2011

Salam Aidilfitri!

August 30, 2011,2 Comments

Ini entry panjang tau... heheh :)

            Hari nie hari raya! Selamat Hari Raya Aidilfitri deno ucapkan buat semua... Deno juga ingin mohon maaf jika ada silap dan salah atau tersilap bahasa... Kita manusia biasa.. Memang tidak lari dari melakukan kesilapan kan? :)

Agaknya semua orang dah tidur waktu nie.. Masing2 dah lena dibuai mimpi berhari raya... Mungkin ada mimpi ke rumah saudara, mimpi makan lemang dan rendang... atau mimpi dapat duit raya... siapa tahu kan? hihi.. Hari nie deno satu hari menolong apa yang patut di rumah... Kerja yang belum beres tu diabaikan dulu... tak apa lah, lepas raya boleh sambung!

Deno sibuk mengemas.. ma dan kakObie sibuk di dapur... deno dah tahu, setiap tahun menu wajib untuk pagi raya ialah ketupat palas, nasi himpit, rendang daging dan kuah kacang... Hmmm... menyelerakan betul bila ingat balik seperti tahun-tahun lepas... Memang kuat bau aroma rendang petang tadi, nasib baik puasa... kalau tak.. waktu tu jugak deno makan rendang daging tu.. hehe..

Alhamdulillah.... Syukur sangat pada tuhan sebab deno dapat berpuasa penuh tahun nie kerana diberi kesihatan yang baik... Gembira sangat2! Deno harap kesihatan deno berkekalan sampai bila-bila...:)

Bila bersendirian kan, terkenang bila deno mula-mula sakit. tahun 1999.. Sedih sangat coz waktu tu first time beraya di hospital... Sedih tak tahu nak cakap la..  Sebulan juga tak puasa  waktu sakit tu, deno sakit teruk.. Sampaikan abah selalu dukung kalau nak ke mana-mana... Waktu tu, abah yang jaga coz ma deno still mengajar.. Jadi, empat bulan juga la abah jaga deno kat hkl tak balik-balik... Ma datang seminggu sekali masa hujung minggu...

Ingat jugak selalu menangis nak balik.. Tapi doktor tak bagi balik... Masa tu deno nie macam jadi bahan uji kaji doktor coz masa tu jarang-jarang2 orang kena penyakit sle.. Deno ke hkl pun coz kat terengganu doktor tak pernah dengar penyakit nie..macam-macam kena kat hospital tu.. Buat biopsi la.. tebuk perut la.. tebuk leher la... Macam-macam.. Sakit tuhan je tahu samapi satu ketika tak tahan.. deno cakap kat abah "deno nak m**i!!!".. Astaghfirullahalazim....

Masa tu sakit sangat sampai tak tahan rasanya... Nasib baik ma abah dan kakak2 deno tak putus-putus beri sokongan kat deno.. Masa tu deno budak-budak lagi.. memang suka cakap ikut rasa je.. dulu doktor pun cakap biasa orang ada sle nie hidup tak lebih 10 tahun... Memang deno sedih, masa tu tak ada semangat nak hidup pun.. Selalu je menangis.. mengamuk.. tapi ma abah selalu sabar dengan deno..

Tapi tu dulu.. bila dah makin besar deno boleh terima.. dah tak selalu  sedih,.. marah-marah ... Alhamdulillah... deno masih bernyawa sehingga ke hari ini walaupun dah lebih 10 tahun ada sle.. Itulah orang selalu cakap, kita merancang segalanya tapi semua tuhan yang tentukan segalanya.. kan?

Raya kali ini ialah raya yang paling deno gembira sebab deno dapat berpuasa penuh!! Sepanjang deno sakit sejak 13 tahun yang lalu, tak dapat rasa nikmat puasa penuh macam nie.sebab sakit... Alhamdulillah.... :) 


~ Psst2, selamat hari raya aidilfitri!  :)



2 SLE Supporters :):

Personal

4 pagi!

August 29, 2011,3 Comments

            Wah!!! Da pukul 4 pagi!! Ada dua tajuk lagi belum siap.. Hari nie adalah hari paling lewat untuk deno tidur.. Ini entry sebelum tidur! nak update jugak...Nampaknya terus sahur la coz sekejap lagi deno akan kejut ma.. nak buat macam mana, dah tugas.. nanti kalau tak siap, lagi teruk kan.. Lepas siap subjek nie, ada 3 lagi assignment yang ada untuk cuti raya nie.. Assignmnet law, marketing dan akaun.. Semua perlu disubmit selapas raya! Sempat tak buat nie agaknya... Dah empat pagi nie... Hmmm...


Kalau ikutkan, memang la penat... Dari siang lagi... Esok sambung lagi... kalau la kat sini ada doraemon kan.... Boleh minta tolong doraemon keluarkan alat yang boleh membantu deno menyiapkan kerja ni.... kalau betul doraemon tu ada... kan best!



~ Psst2, kena sambung esok lagi... eh2, hari nie la... jap lagi la...


3 SLE Supporters :):

Ayam Bakar

Hari ini :)

August 28, 2011,3 Comments

            Deno masih buat kerja yang sama walaupun berhari-hari buat... Betul la cakap kak ct dulu, subjek ENT memang banyak kerja.. Dari pagi sampai la petang, mengadap kerja nie saja... Online just untuk cari bahan saja. Nie baru berpeluang ke blog... Hari nie pun deno tak tahu ma masak apa, ada kuih apa.. apa yang berlaku kat luar... Deno keluar bilik pukul 6.30 petang tadi dan tiba-tiba nampak ini!




(^_^)



Wahhhhhh! hari nie ada sup tulang!! Nasi goreng... ayam madu.... Banyak jugak makan tadi, siap tambah.. haha.. Makan banyak tapi badan macam tu jugak.. hari nie ma masak lebih coz semua da balik, koNa dan koBi punye la suka coz dapat makan masakan ma.. First time la coz sepanjang bulan puasa nie tak balik.. Lagipun makanan kat kl tak sama macam kat terengganu.. Lebih2 lagi kuih kat sini, memang original! 

Meriah pula berbuka ramai2 tadi... Cuma adam khaleef tak makan sama coz da makan awal2... Dia main je masa orang berbuka... hihihi... budak-budak... Tadi singgah ke blog ayuCandy.. Shopping sakan ayu ya... hehe.. Pastu pegi kat cikYuyue.. ada resepi blueberry muffin! Singgah kat ee ada pula resipi puding laici..  Jenguk kat kakDiana pun ada resepi tau, resepi kek lapis! Emmm... Semua sedap-sedap!

Alhamdulillah... Bila sampai ke blog kakLM, deno dapat berita baik tentang keadaan iffah yang telah sedar selepas terlibat kemalangan ngeri... Semoga iffah cepat sembuh..

~Psst2, pelbagai peristiwa hari ini...



3 SLE Supporters :):

Family

Entry Lewat Malam :)

August 28, 2011,2 Comments

            Baru je lepas buat dialisis. hari nie tak la lewat macam semalam... Sebenarnya nak buat awal tapi terlalu leka buat kerja sampai lupa kat dialisis yang rutin harian tu... hehe...

Deno rasa seronok sangat hari nie coz kakak deno kakAna dan kakObie dah balik! Diaorang sampai 15 minit sebelum waktu bebuka... Jadi, bila masuk rumah just tunggu nak berbuka je la... Rindu sangat kat dua2 sis deno tu coz da lama tak balik... Seronok la dapat jumpa!!!

deno panggil kakak deno dua butir nie koBie n koNa..
yang tersengih nampak gigi tu koBie... hik2

Tapi yang tak bestnye tahun nie kakLong raya Melaka dulu kampung abangLong... Gilir-gilir la kan.. So, raya pertama kakLong n famili dia takde la... raya ke tiga baru sampai kot... hmm... lambatnya... Kalau kakLong raya sini dulu kan best...

gambar raya tahun lepas... tahun lepas kakLong raya ganu dulu.. :)

Biasanya memang riuh la rumah kalau semua dah berkumpul.. kaklong tahun gilir-gilir raya nie sama dengan kakNgah, so kalau giliran sini dulu, memang meriah la ada semua berkumpul.. Dengan anak2 buah yang tak reti duk diam.. penat layan... tapi seronok!!


~ Psst2, tak sabar nak kakLong balik! (^_^)



2 SLE Supporters :):

Perpustakaan Awam Terengganu

Masih di sini

August 27, 2011,4 Comments

            Jam menunjukkan pukul 3petang. Deno masih di sini... Menyiapkan tugasan dan amanah dari lecturer ini... Deno sekarang di perpustakaan Kuala Terengganu. Sejak pukul 11pagi di sini. Nad baru je balik coz nak tolong mak dia... Mak Nad terima tempahan biskut raya.... Emmm... tiba-tiba teringat biskut raya di rumah... Sedapnya....:)

Sekarang semua pengunjung perpustakaan dah kurang, semua dah balik... Tinggal deno sorang kat sini meneruskan kerja.. Guard cakap perpustaan tutup pukul 4... Hmm, sempat la buat sikit kerja lagi lepas update blog sekejap! hehe..

tengok... kosong dah... deno sorang je sekarang..



nie la keje tak siap lagi...
tapi sempat lagi update blog! hehe...


Thanks sangat2 kat ayuCandy coz banyak tolong deno.... Thanks for the Bun Pit-Stop logo! (^_^)

~ Psst2, update dengan pantas hari nie! tata...:)



4 SLE Supporters :):

APD

Terlewat

August 27, 2011,8 Comments

            Jam menunjukkan 2pagi.. Mata belum mengantuk coz tengah semangat buat keje... Orang lain sibuk buat persiapan raya deno sibuk buat tugasan dari lecturer... Esok awal pagi da janji dengan Nad nak buat tugasan sama2.. Huhu... Tapi agaknya mesti deno terlewat coz baru je buat dialisis nie... Mesti habis lewat esok pagi... heeeee

baru dwell 1 of 7...
biasanya masa ni dah dwell 3 of 7 da...
hari leawt pulak buat dialisis... lewat la habis pagi esok nie....
semua sekali 7 cycle... pagi esok bila habis je mesti ada tulis...
"end of therapy"

tengok tu.... berserabut wayar...
wayar yang paling panjang bersambung kat tiub deno...
nampak tak air solution atas mesin tu, tak larat deno angkat....
berat sangat,,, tadi abah tolong... hehe..

Abah biasanya kalau deno belum buat dialisis abah akan tunggu coz takde orang nak angkat air solution yang berat tu... Kalau deno angkat sendiri mesti kena marah... hehe... Thanks abah! (^_^)

~ Psst2, terlewat pulak hari nie!  



8 SLE Supporters :):

Personal

Harap Kekal Sihat

August 26, 2011,9 Comments

            Pejam celik pejam celik, dah nak berakhir pun bulan ramadhan. Bulan syawal pun dah nak tiba tak lama lagi.. Alhamdulillah... Deno bersyukur sangat sebab tahun nie deno dapat berpuasa seperti orang2 yang lain.. Tak seperti tahun2 yang lepas, setiap tahun mesti tak dapat puasa sebab masalah sle tu.. Deno pun dapat pergi terawih.. kalau masa sle menyerang, nak rukuk pun sakit masa solat... Nak solat kena duduk... Sendi-sendi semua sakit... Seksa sangat masa tu... Harap2 tak jadi macam tu lagi...


Final exam makin hampir, seminggu selepas raya terus je exam. Deno selalu berdoa supaya Allah swt kekalkan kesihatan deno sebab biasanya deno akan sakit bila nak tiba waktu exam.. Tak tahu kenapa, memang macam tu setiap tahun... Stress agaknya.. Doctor slalu pesan jangan stress tapi stress tu akan datang bila nak exam.. tak tahu nak buat macam mana... harap2 deno boleh mabil exam dengan baik nanti...

Deno pun harap kekal sihat, tak nak tangguh lagi.. Sedih sangat bila terpaksa tangguh belajar banyak kali... Sedih bila tengok kawan2 semua da tamat belajar tapi deno sorang belum lagi... Rasa sunyi sangat... rasa rindu kat kawan2... Nasib baik juga ada blog boleh berhubung dengan sahabat2 lama deno seperti ayuCandy, cikYuyue dan ee...


~ Psst2, i hope....



9 SLE Supporters :):

INFO

Kenali Fobia Anda

August 25, 2011,12 Comments

            Fobia?? Siapa yang tak ada fobia kan... Deno pun ada juga fobia tu... Anda tahu tak anda fobia apa? Di sini ada beberapa jenis fobia:


1. AILUROPHOBIA : Fobia terhadap kucing

2. ACAROPHOBIA : Takut kepada serangga yang halus yang boleh menyengat atau membuatkan rasa gatal.

3. ACHEROPHOBIA : Fobia pada makanan yang masam

4. ACHLUOPHOBIA : Fobia pada suasana yang gelap

5. ALTOPHOBIA : Takut pada tempat yang tinggi

6. AMATHOPHOBIA : Takut dan rasa jijik pada habuk

7. BATRACHOPHOBIA : Takut pada haiwan amfibia seperti katak dan ular

8. BELONEPHOBIA : Takut pada benda yang tajam seperti jarum atau pin

9. CERAUNOPHOBIA atau KERAUNOPHOBIA : Takut kepada petih dan guruh


~ Psst2, deno ada phobia kat nombor 5 dan 7!


12 SLE Supporters :):

Family

Cuti bermula!

August 25, 2011,4 Comments

            Esok bermulalah cuti... Cuti sehingga sabtu depan... Kemudian bermulalah kedatangan encik stress, puan berdebar, kak risau, cik takut dan macam2 lagi coz test yang berderet-deret dan presentation... Seminggu lepas tu final! Hmmm... tak beraya mana la deno tahun nie... Dah plan pun nanti raya kedua dan seterusnya duk kat rumah je la... Nak study...

Semalam sedih punya pasal sampai tertidur... tak terbangun pun nak baca law yang balance nya belum baca... Apa nak buat, dah keletihan satu hari... Tapi alhamdulillah, deno dapat buat test law tadi dengan baik... (^_^)

http://www.emocutez.com

Hari nie deno berbuka di luar bersama-sama ma abah dan family kakngah di luar. First time berbuka ngan family kat luar untuk puasa tahun nie... Seronok juga tengok gelagat ramai orang dengan keluarga masing2... Macam-macam kerenah... Tadi adam khaleef asyik berkepit dengan deno... Nak ambil makanan pun dia ikut. Pendek kata, mana ciksu pergi pun dia ikut... Hari nie berbuka kat sini...


Tadi tengah sibuk-sibuk pilih makanan, terjumpa pula lecturer kat situ..  Jumpa Ustaz Helmy Shahriman dan En. Kamal... Nampak je diaorang terus deno tegur... Deno perkenalkan mereka pada ma abah deno... Ustaz Helmy dan En. Kamal lecturer yang sangat baik kat kampus. Dua2 mengajar deno semasa semester 2 dan 3. Berbual juga sekejap sebelum berbuka... Hehe..

Deno makan nasi sikit saja, maklum saja la kalau makan di tempat orang selera kurang kena dengan kita.. Jadi, deno banyak makan kuih dan buah-buahan.. Yang paling sedap tadi ialah rojak betik! Fuh! Deno sampai makan dua kali... Tak pernah makan rojak betik yang sedap macam tu, yang deno beli kat bazar tak pernah sedap macam tu.. 

Alhamdulillah... Usai makan.. Terus nak balik tapi jumpa dulu Ustaz helmy ngan En. Kamal... Malu je bila ustaz cakap...." amboi dayang... banyaknya makan...." Merah pipi deno.... Hihihi... :)

~ Psst2, bukan banyak makan tapi banyak minum air...



4 SLE Supporters :):

UiTM

Takpe lah.. Saya ada kawan lebih baik daripada awak..

August 23, 2011,6 Comments

Ini entry luahan perasaan..

             Dah lama saya takde perasaan sedih macam nie. Hari nie saya ada kelas dari pukul 8 pagi, pukul 8 malam baru sampai rumah lepas berbuka tadi. Kelas sampai petang hari nie, lepas tamat kelas terus keluar sama2 awak dan kawan2. Walaupun saya penat dan esok ada test, saya kuatkan juga pergi bersama-sama awak dan kawan2 untuk buat research pasal assignment group kita. Sebenarnya saya nak rehat kat rumah, tapi saya tahu kalau saya tak pergi... Awak mesti marah dan mengungkit nanti... Saya pergi juga...

Sejak masuk semester baru nie, perangai awak lain... Awak dan kawan baik awak tu semacam je dengan saya... Kerja group kita pun awak buat sikit, yang lain awak lepas tangan... Saya dan N saja siang malam buat sedangkan awak dan kawan baik awak tu setiap minggu balik kampung sejak mula semester lagi... bila kita nak buat kerja sama-sama??? Hari tu saya sakit 3 hari tak dapat bangun pun saya paksa diri buat assignment tu... saya tak pernah ungkit.. Sampai tak tidur malam pun... Sampai saya terpaksa susahkan kawan baik saya... 

Tadi dalam kelas, bila saya kata saya tak dapat pergi coz ada test esok, awak macam nak marah. Awak cakap awak ada test costing esok tapi awak boleh pergi. Saya macam tak percaya sebab test untuk student akaun subjek costing akan dibuat lepas raya. Awak kata  kalau tak percaya tanya fatin... Saya nampak memek muka awak semacam masa awak pandang fatin.. Mata awak dibulat-bulatkan... Saya tak percaya kata awak tapi saya iyakan saja....

Memang benar tekaan saya, awak tipu saya... Test costing tu bukan esok tetapi awak dah buat tengahari tadi... N beritahu saya sebab dia serumah dengan awak.. Dia tahu.. Saya dah tahu awak tipu saya, saya tengok muka awak tadi saya tahu.... Saya yang tak larat nie paksa diri... Test ada esok tapi saya pergi juga sampai balik lewat tadi.. Awak orang sihat, boleh tahan... Saya...? Cuba lah awak bayang kelas saya dari pukul 8pagi... balik rumah 8malam.... Saya sedih awak buat macam nie kat saya, dulu saya rasa awak baik... Sekarang baru saya nampak perangai sebenar awak... Hari tu saya dengar awak mengata saya, saya dengar sendiri tapi awak tak sedar... saya hanya mengdu kat N... Setakat hari nie N saja yang baik dengan saya... 

Saya sedih sangat2 sampaikan air mata saya mengalir.... awak tak tahu, awak tahu nak marah saya... Dulu awak cakap baik-baik, sekarang selalu kasar... Takpelah awak buat macam nie kat saya... saya ada kawan yang lebih baik daripada awak...


~ Nak tidur penat...... :(



6 SLE Supporters :):

Ramadhan

Baru Balik

August 22, 2011,3 Comments

            Penatnyaa.... Nasib baik hari nie cuaca mendung... Deno baru sampai rumah... Nampaknya, kena berbuka dengan kuih je la..  Rasa tak sempat nanti... Nak solat lagi, bersiap lagi.. Kalau duk hostel sempat, nie duk kat rumah... Mesti la kena awal bertolak dari rumah... Lecturer pun beritahu tadi yang dia berbuka kat opis je, tak balik pun.... Lagi kesian..

Tengok-tengok kuih tadi, abangngah ada beli ketupat, agar-agar, popia dan onde-onde... Cukup la makan popia... Kenyang jugak makan popia dalam dua tiga ketul... Betul tak... Nak minum air sirap bandung cincau, abah ada beli cincau semalam kat pasar... So, hari nie buat sirap bandung cincau! 

tadaaa!!!

besarnya cincau... best3..

                                                                
~ Psst2, lapar + penat 


3 SLE Supporters :):

Personal

Demam

August 22, 2011,4 Comments

            Pagi tadi deno demam... Mungkin sebab cuaca panas sangat semalam. Badan rasa lenguh2 je... Nasib baik sekarang da okey sikit... Tadi tak dapat nak ke kelas, tak larat sangat. Tapi deno rasa nak pergi juga kelas pukul 2petang nanti. Kelas pukul 2petang sampai pukul 6petang. Pastu, kelas pukul 8.30 malam.. Tak terawih la malam nie...

Huh.... geram betul la dengan kawan2 sekelas... Kelas jadi banyak coz budak2 tu nak balik awal.  Hari rabu dah amik tiket nak balik kampung. Hari selasa pun ada dah yang balik... Pastu, beli tiket balik UiTM pulak hari ahad... Sepatutnya sabtu dah sampai. Jadi, banyak kelas diganti awal.. Kalau tak, tak la banyak kelas sebelum cuti raya.... Deno juga jadi mangsa...


~ Psst2, nak pegi kelas jap lagi....


4 SLE Supporters :):

Personal

Time to study

August 21, 2011,2 Comments

            Helo dan selamat malam! Baru buka blog, tadi sibuk menolong mak sebelum dan selepas berbuka.. Kesian kakngah, tadi tangan dia kena gelas pecah... Eiiii... ngeri tengok jari terbelah luka... dalam tu.. darah lagi... So, deno ambil alih tugas2 menghidang dan membasuh... Heee :)

Malam nie nampaknya sekejap je menjenguk blog, masa untuk study... Rabu nie ada test law.. Huh! Subjek yang memerlukan hafalan dan fokus! Penat la otak deno malam nie.. Banyak section dan kes nak kena ingat nie... huh..


tata (^_^)


~ Psst2, pray for me... :)

2 SLE Supporters :):

Personal

Cuaca panaSS

August 21, 2011,4 Comments


Fuhhh... panas betul cuaca hari nie.. tekak pun terasa haus... terbayang air oren pulak panas2 maca,m nie.. Dugaan.... Nak melapkan mata setengah jam setelah penat ke kelas dari pagi... zzZZ

~ Psst2, panasnya hari nie...

4 SLE Supporters :):

Hospital

Rindu Ayah Jimmy

August 20, 2011,2 Comments

            Lamanya tak jumpa ayah..... Ayah.....? Biasanya deno sebut abah je kan... Sebenarnya deno ada seorang lagi bapa.. iaitu seorang ayah angkat... Dah lama deno kenal dia, dah 10 tahun pun... Dialah yang merawat deno sejak 10 tahun yang lalu...  Sejak deno mula-mula sakit.... Nak kenal tak? Ini dia ayah angkat deno...


Namanya ialah Dato' Dr. Jimmy Lee Kok Foo. Ayah jimmy doktor pakar di terengganu. Ayah jimmy nie orang yang mula2 merawat deno masa deno mula-mula dapat penyakit sle.. Orangnya baik sangat... lemah lembut... Ayah jimmy suka senyum... Walaupun berlainan agama dan bangsa, dia tak layan deno macam orang asing. Kalau bercakap dengan dia, memang rasa gembira... Kalau boleh taknak berhenti berbual dengan dia... Ayah jimmy seorang saja yang faham deno berbanding doktor lain... 

Deno ingat lagi pernah satu ketika deno meraung menangis tak nak tinggal di hospital, ayah jimmy beri kebenaran tinggal di rumah dengan syarat kena pergi hospital setiap minggu... Dia ikut kemahuan deno.. Pernah juga masa deno sakit, deno tidur di office dia kat hospital... Tiba-tiba saja rasa rindu kat ayah jimmy... Kali terakhir jumpa pun masa deno masuk wad 3 bulan lepas... Lepas tu tak jumpa dah..

Ayah jimmy nie sebenarnya bertongkat, dua tongkat dia guna kat coz ayah jimmy dulu sakit.. Dua2 kaki tak boleh guna dengan betul sampai sekarang.. Tapi dia kuat dan berjaya jadi doktor.. hebat kan?! Hmm... sebelum raya nanti nak jumpa dia lah..... :)


~ Psst2, rindu kat ayah jimmy.....

2 SLE Supporters :):

Family

Rajinnya Amca dan Aina

August 20, 2011,1 Comments

             Deno duduk dalam kereta saja sementara tunggu abah ke bazar... tak ikut la coz kalau pukul 6 petang biasanya orang macam sardin kat bazar tu... Tetiba dapat mesej dari kaklong.. Rupanya kaklong mesej video Amca dan Aina... Rajin betul dua orang anak buah deno tu... Kecik2 da rajin tolong mama dia buat keje...

Amsyar aka Amca tolong mama


Ini Amsyar tolong mama basuh pinggan... budak 4 tahun pun dah pandai basuh pinggan tau... inikan pula ada jugak orang dewasa yang malas basuh pinggan zaman sekarang nie.. harap kat bibik je...

Aina aka kakak tolong mama


Ini kakak tolong mama tanak nasi... Rajin betul kakak tolong mama ya.. Budak umur 8 tahun pun dah tahu tanak nasi, inikan pula anak dara zaman sekarang yang malas ke dapur... Entah-entah ada juga anak dara sekarang yang tak tahu tanak nasi... Betul tak? Hihi...


~ Psst2, rindu pulak kat semut dua orang tu....(^_^)




1 SLE Supporters :):

INFO

Manusia Jadi Anjing

August 20, 2011,1 Comments

            Manusia memang tak puas apa yang ada.. Begitulah lumrah manusia... Manusia memang ada pelbagai jenis, yang elok2 lelaki nak jadi perempuan, elok2 perempuan nak jadi lelaki, elok2 jadi manusia nak jadi binatang.. Kalau nak tahu cerita lanjut jom terjah SINI!



ada ke patut??? gila ke apa dia nie!

~ Psst2, tak siuman agaknya orang tu... ish3!

1 SLE Supporters :):

Personal

Bertudung.... Tak Bertudung....

August 20, 2011,5 Comments

           Helo dan selamat malam.. Nak citer nie, tadi duk best berjalan-jalan di alam maya nie kan, tetiba termasuk kat satu tempat tu... Pastu... eh eh... tak nak citer banyak la... Jom tengok bawah nie.... Sambil2 tu bacalah ....


Hmmmm.... deno sekadar berkongsi dengan semua sahabat2 deno luar sana di alam maya... Kita boleh fikir sendiri dan renung-renungkannya bersama-sama... Betul tak? Salam ramadhan semua... (^_^)

sumber : SINI

~ Psst2, nasihat untuk diri deno juga... sesungguhnya deno adalah manusia biasa yang punya banyak kesilapan... Sama2 lah kita bermuhasabah diri... :)


5 SLE Supporters :):

Family

Khaleef VS Transformers

August 19, 2011,0 Comments

Biasa petang2 macam nie kalau cikcu duduk-duduk rehat mulalah si kecil adam khaleef terkedek-kedek datang kat cikcu... Dah tahu, nak kacau la tu...Tak pun nak datang berborak dengan cikcu.. Cikcu pun layan je la si adam khaleef nie... Hari nie topik tentang transformers, citer peberet adam khaleef. Kalau boleh, hari2 dia nak tengok cite Trasformers, macam citer Dispecable Me jugak..

Adam khaleef aka khaleef ( 3 yaers old )


Khaleef : Nanti bile khaleef besar nak jadi tampomes...

Cikcu : Ye ke... Nape nak jadi transformers?

Klaleef : Tampomes kuat! Boleh tembak yang jahat... Pom pom pom!

Cikcu : Ooo... Khaleef nak jadi tranformers yang mana? Bumble bee ke..?

Khaleef : Takkk! Tak boleh! Khaleef nak jadi opimus...!

Cikcu : Nape tak boleh jadi bumble bee?

Khaleef : Bumble bee abang amca la... khaleef tak boleh... khaleef opimusss...

Cikcu : Nape abang amca pulak?

Khaleef : Tak boleh!!! Abang amca tu bumble bee!

Cikcu : Okey la.....

Sebenarnya deno da tahu kenapa dia cakap amsyar jd bumble bee.. Sebenarnya baru2 nie masa amsyar balik terengganu, dia ada bawa balik sekali robot bumble bee tu... Mungkin khaleef ingat itu adalah abang amca bila besar nanti... hihihi....


~ Psst2, layan anak buah... :)

0 SLE Supporters :):

Segmen

Bloglist Dunia Hidupku Bersama PCL

August 19, 2011,1 Comments

          

            Deno lama tak ke blog PCL... Eh2, bukan phua chu kang... Itu PCK.. Ini PCL iaitu Pak Cik Lie.... Deno berminat nak masuk Bloglist Pakcik Lie nie.. Blog Pakcik Lie simple tapi menarik!  Kalau nak join jugak boleh tekan SINI

~ Psst2, selamat hari raya buat PCL sekeluarga... (^_^)

1 SLE Supporters :):

Family

Amca dan kakak

August 19, 2011,2 Comments

Hujung2 minggu macam nie, memang dapat rehatkan otak setelah seminggu penuh dengan kerja... Apa salahnya satu hari ini deno nak rehatkan otak kan... Apa deno buat? Apa lagi, ke fB dan blog la... Hehe.. Tadi stop kat fB kaklong.. Terbaca cerita kaklong tentang anak-anaknya iaitu Amsyar dan Sarah Aina... Anak buah kesayangan deno...



Amir Amsyar aka amca (4 years old)
Sarah Aina aka kakak (8 years)

Amca : mama ni kan... tekedut tak bagi adik makan ice cyim.....

Kakak : Kedekut lah adik... bukan tekedut...

Amca : yeerrr la.. tekedut betullah adik cakap... mama tu terkedut...



~ Psst2, nak menang juga amca... hihi


2 SLE Supporters :):

Cakap Ganu

Belajar Cakap Ganu (part2)

August 18, 2011,3 Comments

            Helo dan assalamualaikum semua! Ehem-ehem.. Hari ini miss deno nak meneruskan pelajaran kita belajar cakap ganu. Baru-baru nie kita belajar cakap ganu perkataan dua2.. hari nie perkataan biasa je.... Jom sebut!

1. kabo ( beritahu )

2. cer ( cuba )

3. salloh ( tersilap atau tersalah )

4. debbor ( berdebar-debar )

5. dok ( tak atau bukan )

6. noppat ( melompat )

7. godang ( pukul )

8. dang ( sempat )

9. dok dang ( tak sempat )

10. dok soh ( jangan )


~ Psst2, boleh sebut tak...? (^_^)

3 SLE Supporters :):

Asid

Tak cukup tak cukup!

August 18, 2011,5 Comments

            Apa yang tak cukup nie...? Ha... Sebenarnya tadi masa duk belek-belek surat khabar terbaca kisah seorang pemuda yang disimbah asid oleh orang yang tidak dikenali.. Seluruh muka pemuda tersebut cedera parah dan tangan dia pun tercedera... Kesian sangat kat pemuda tu....


Kalau nak tahu cerita lanjut boleh tekan SINI. Deno baca kan.. si pesalah boleh dikenakan hukuman penjara maksimum tiga tahun dan denda RM1000. Bagi deno, itu tak cukup! Memang tak cukup hukuman tu! Cuba  bayangkan azab dan penderitaan mangsa yang kena asid tu. Macam-macam yang dia terpaksa hadapi.. Sakit akibat asid tu.. Tekanan perasaan.. cuba bayangkan kalau muka kita elok2 sempurna jadi cacat dan kecacatan tu kekal sampai bila2... Tentu memberi impak emosi yang teruk pada mangsa...

Kalau deno la kan.. hukuman yang deno nak bagi ialah kita simbah balik asid tu kat muka dia! Kejam sangat! Geram betul deno! Kalau setakat penjara dan denda, lepas tu si pesalah tu boleh bebas gembira balik. Sedangkan dia buat orang merana sampai mati.....

Deno doakan mangsa, Mohd Rafi Abdul Latiff cepat sembuh dan sabar dalam menjalani dugaan tuhan.. Deno percaya satu hari si pesalah akan dibalas perbuatan jahatnya oleh Allah swt..

~ Psst2, sama2 doakan mangsa...




5 SLE Supporters :):

Video

Ish ish ish...

August 16, 2011,3 Comments

Ish ish ish...
ada jugak macam nie...

3 SLE Supporters :):

Ketupat

Basi jugak!

August 16, 2011,1 Comments

            Lepas buat ccpd, terus je blogwalking sekejap sebelum sambung wat keje.. huhu... keje2 jugak, nak pegi jugak blogwalking kat dua tiga blog peberet deno.. hari nie blog kaklydia cerita pasal basi... kesian kaklydia, asyik dapat kuey basi je... kalau nak tahu kisahnya tekan SINI ya..

Ha... kaklydia citer pasal kueh basi ni kan, deno pun nak citer pasal basi jugak.. Semalam ngidam nak makan ketupat .. Jadi, abah beli ketupat tapi yang rebus punya. Deno sebenarnya lebih gemar dan biasa yang goreng tapi abah dah beli kan, deno pun makan je la lepas berbuka.. Ditambah pula ada rendang daging, dah la rendang tu peberet jugak... Lagi la bertambah selera nak makan ketupat tu...

(google)

Deno nie bukan biasa makan ketupat rebus.. Jadi tak berapa tahu dah basi ke tak.. Masa mula-mula bukak kulit ketupat tu memang dah rasa melekit-lekit, tapi deno tak tahu la basi ke tak, ingatkan yangg rebus memang macam tu.. Jadi, lepas bukak tu terus makan ketupat  bersama rendang daging..

Tiba-tiba, ma deno datang nak makan jugak... Pastu ma bukak kulit tu terus ma berhenti dan beritahu ketupat tu dah nak basi.. Bila dah melekit tu tandanya dah tak elok! Apa..?! Terkejut cipan deno... nasib baik tak jadi cipan! Deno dah termakan satu ketupat tu... Apa boleh buat, dah selamat dalam perut pun.. Mula tu berdebar jugak takut2 sakit perut... pastu, terus minum air panas! Lepas setengah jam.. nasib baik takde apa-apa... hehe...

~Psst2, nasib baik tak sakit perut....

1 SLE Supporters :):

Personal

Lepas sahur je la

August 14, 2011,4 Comments

            Jam menunjukkan pukul 2.21 pagi. Deno tak dapat tido lagi coz assignment yang berbukit-bukit. Hmmm... bila nak dekat cuti raya, banyak betul kerja dapat dari lecturer. Pastu nak kena antar cepat, mati la deno... Berdebar pula rasanya, sebelum cuti nie... ada test banyak pula tu... Dah la lepas raya ada final... Hwaaaa!! Tak beraya mana la deno kali nie... 

                                                                                                       
Banyak lagi nie nak kena buat, tengahari tadi sampai ke petang kat libry buat assignment. Malam nie sambung pun tak habis-habis lagi... Emmm.. Nampaknya deno tido lepas sahur je la...

~Psst2, penatnya....


4 SLE Supporters :):

Personal

Trauma ke.. apa ke..

August 12, 2011,4 Comments

          Deno tak tahu nak cakap apa perasaan tu... Kadang-kadang, bile deno duk sorang2 dalam bilik waktu malam.. tunggu mata nak lelap.. deno selalu teringat pengalaman 3 bulan lepas masa deno sakit tenat tu. Tak dapat nak lupa pengalaman sebelum deno masuk icu...

Deno trauma ke.. apa ke... tak tahu la nak cakap. Kalau deno teringat peristiwa tu, pernafasan deno tiba-tiba je jadi laju, pastu kan, rasa sesak nafas.. Nak bernafas secara normal pun susah.. Deno selalu jadi macam tu. Tak tahu kenapa.. Pengalaman tu susah sangat nak hilang dari ingatan deno.. Deno teringat-ingat rasa macam mana tak dapat bernafas, rasa  sakit dan rasa macam nak mati..

Biasanya kalau deno jadi sesak nafas tiba2, biasa ma akan suruh bertenang dan kosongkan fikiran.. Pastu, barulah boleh bernafas dengan normal balik... Emm... Susah kan nak hilangkan pengalaman pahit kita..

~Psst2, trauma ke apa? tak tau la...



4 SLE Supporters :):

INFO Lawak

Kalau anda jatuh

August 12, 2011,3 Comments

           Hidup ini penuh dengan dugaan dan cabaran.. Kalau anda jatuh, jangan mudah mengalah dan berputus asa.. Bangunlah dan katalah..."kurang ajar! sape tolak nie..?!! "

(^_^)

3 SLE Supporters :):

Cakap Ganu

Belajar Cakap Ganu

August 11, 2011,7 Comments

Assalamualakium dan selamat petang semua... Okey, hari nie miss deno nak ajar cakap ganu sementara menunggu waktu berbuka puasa ya... Jom sebut!

1. manis letting (amat manis)

2. tawar heber (amat tawar)

3. kuning sior (terlalu kuning)

4. merah nyalle (terlalu merah)

5. putih sepuk (terlalu putih)

6  peluh jeruk (terlampau berpeluh)

7. comey lotey (sangat comel)


~ Psst2, sebut betul tak? (^_^)

7 SLE Supporters :):

Personal

Tagged By GGB : Draw n Describe Yourself

August 11, 2011,4 Comments


4 SLE Supporters :):

Ramadhan

Kalau la korang tahu...

August 11, 2011,2 Comments

Kalau la korang tahu.... tak rugi baca kat bawah nie...
  1. Kalau korang tahu bangun sahur punya keberkatan berbanding sesaja malas bangun sahur sebab pentingkan tidur pasti dkorang bangun biarpun cuma minum segelas air suam, air mati, air jarang, air kosong, air masak, air tawar atau air tapis.\
  2. Kalau korang tahu ganjaran puasa nam lepas raya itu sama macam pose setahun pasti korang cuba buat biarpun secara berturut-turut.
  3. Kalau korang tahu bila terdengar azan subuh sedang mulut ada makanan boleh batalkan pose pasti korang terus luahkan dan terus membersihkan mulut, bukan cepat2 kunyah dan terus telan.
  4. Kalau korang tahu sunat berbuka awal (bila masuk waktu berbuka) dan memakan manisan  atau minum air masak, pasti korang takkan melengah-lengahkannya.
  5. Kalau korang tahu hukum pose tapi tak bersembahyang pasti korang takkan mengabaikan sembahyang lima waktu.
  6. Kalau korang tahu hukum meninggalkan pose tanpa sebab yang mengharuskannya, menyebabkan pose tu tak boleh diqadha-qadha lagi, tentu korang takkan tergamak untuk bebuat demikian sesuka hati

~ Psst2, renungkan.. :)


2 SLE Supporters :):

Family

Amca dan cikcu

August 07, 2011,2 Comments

            Dah balik pun amca ke jB... Sekejap je rasanya dapat bermain ngan anak buah... Jumpa pun nanti bila raya pulak.. Kaklong raya kat melaka dulu tahun nie, jadi kena tunggu raya ke tiga baru dapat jumpa anak buah yang dua orang tu... Hmm... rindu pula kat amca dan aina.. ha... Lupa pula nak tunjuk gambar cikcu yang amca lukiskan untuk cikcu sebelum dia balik...

tadaaa!!!



Tergelak sorang2 bila tengok gambar tu... Teringat lagi berbual-bual ngan amca...

cikcu : amca buat apa tu..

amca : amca nak lukis nie...

cikcu : lukis apa tu...? boleh cikcu tengok?

amca : tak boleh... tunggu siap!

cikcu : ala.... kedekutnya... (tunggu sekejap)

amca : da siap! nah!

cikcu : sape nie....?

amca : cikcu la! cantik tak amca lukish?

cikcu : cantiknya....! tapi.. nape cikcu kecik? tangan ngan kaki cikcu macam nie?

amca : ye la, cikcu kan kecik, kurus pulak tu....

cikcu : ha'ah la... ya tak ya jugak... pandai amca lukis! Nie bagi cikcu la ni?

amca ; ye la... simpan tau....


~ Psst2, da pandai nak buah deno nie melukis... :)



2 SLE Supporters :):

Art

AMAZING!

August 07, 2011,6 Comments


Berbakat betul orang yang lukis 3D floor paint nie!
nampak real tuuuu....

3D Paintings

3D Paintings





3D Paintings


~ Psst2, unik kan? :)


6 SLE Supporters :):

Deno

4 Fakta Yang Anda Tidak Tahu

August 07, 2011,0 Comments



Fakta 1

Anda tidak boleh menyentuh semua gigi anda dengan lidah anda

Fakta 2

Setelah membaca fakta 1, anda dengan ba wau doh mempraktikkannya

Fakta 3

Selepas anda membaca fakta ke 2, tentu anda berkata "hampeh...! aku dah terkena!"

Fakta 4

Setelah anda membaca fakta ke 3, anda tentu berniat mahu mengopi lawah hampeh nie untuk mengenakan orang lain pula sepertimana anda terkena.. Wakakaka...!!

`Psst2, sekadar gurauan di petang ramadhan.. :)

0 SLE Supporters :):

Ramadhan

Sira pisang

August 06, 2011,2 Comments


           Tahu tak apa itu sira pisang? Emm... sedap.... Sira pisang ialah salah satu juadah kegemaran deno untuk berbuka puasa.. Rasanya manis sangat.... Biasa kalau deno nak makan sira pisang, ma akan buat sendiri... Tak beli kat bazar, deno nak yang ma buat.. hehe..


                                                            (from google)

Deno nak berkongsi resipi buat sira pisang... Resipi dari ma deno tau.. Selamat mencuba!

Bahan-bahan 

1) Pisang ( rasanya semua jenis pisang boleh nak buat pun..)
2) 4 sudu besar gula ( dah manis dah tu..)
3) 1 helai daun pandan
4) Beberapa bunga cengkih
5) Kapur makan
6) Secubit garam
7) Air

Cara-cara :

1) Pisang dibelah dua. Pastu, rendam dalam air kapur dalam setengah jam

2) Bersihkan pisang yang direndam tadi dan toskan.

3) Masukkan air ke dalam periuk...( bergantung nak buat baynak mana)

4) Masukkan gula..

5) Masukkan secubit garam ( sikit je tau! )

6) Biarkan ia mendidih. Pastu, masukkan pisang yang telah ditoskan tadi

7) Masukkan bunga cengkih dan daun pandan.


8) Biarkan sekejap dan angkat... Siap!


~ Psst2, jom cuba... Sedap... :)

2 SLE Supporters :):

Ramadhan

Deno dan Puasa

August 06, 2011,3 Comments


          Alhamdulillah... Bulan ramadhan tahun ini, kesihatan deno baik sahaja dan tiada sakit-sakit seperti tahun yang lepas.. Pada tahun lepas, deno sakit dan tak berpeluang nak berpuasa penuh..Untuk ramadhan ke enam hari nie, deno masih boleh berpuasa.. Sebenarnya, bila berpuasa deno jadi lebih sihat!

Tahu tak kenapa deno jadi lebih sihat?
  • Berat badan deno turun 29kg seperti yang doktor sarankan
  • Tekanan darah deno kembali normal
  • Denyutan jantung kembali stabil
  • SLE tak aktif
  • Tak demam
  • Badan rasa sihat
Biasanya, kalau bukan bulan puasa, deno selalu demam.. Tekanan darah tinggi.. Badan selalu jadi lemah.. Yang peliknya bila bulan puasa, semua tu hilang... Ajaib kan? Subhanallah... Kuasa Tuhan... :)


~ Psst2, harap terus sihat sepanjang ramadhan.. (^_^)



3 SLE Supporters :):

Deno

Bertukar!

August 06, 2011,4 Comments


            Dah tukar! Emm.... Hari nie blog deno bertukar wajah! Lagi simple dari yang dulu...  Nie wajah header yang dulu.. Haa.... ingat tak?


Tiba2 je rasa nak tukar, sebenarnya dah lama nak tukar tapi tak tahu la... Yang simple2 je tahu buat... Maybe deno akan tukar lagi.. ha...jangan tak kenal pula tau! Nie blog DayangDeno!

~Psst2, dah bertukar! :)

4 SLE Supporters :):

Semut-Semut Deno

Ragam si semut

August 05, 2011,4 Comments

Assalamualaikum... Ingat tak semut deno 3 butir tu..?


Ramadhan pertama

Situasi 1

deno : khaleef... khaleef pose tak hari nie...? Semalam kata nak pose...

adam khaleef : puasa la..( sambil makan biskut ) khaleef pose hari nie...

deno : da tu, khaleef makan tu....

adam khaleef : khaleef makan bikut je... tak makan nasi...

deno : khaleef...khaleef...

Situasi 2 ( 6.30pm )

cikcu : kenapa nie aina....? ( tengok sarah aina yang tergolek baring atas sofa )

aina : penat la cikcu.... lapar.....

cikcu : biasa la... kan puasa... jap lagi boleh la berbuka....

7.10pm

aina : cikcu!! da boleh berbuka..?

cikcu : belum...

7.12pm

aina : cikcu!! da boleh berbuka..???

cikcu : belum la...

7.15pm

aina : cikcu!! boleh berbuka sekarang..??

deno : belum.... jap lagi... sikit lagi...

7.17pm

aina : cikcu!! sekarang bolehhh...?

deno : belommm!!! ( ish2... x nyempat2 budak kecik nie...)

Situasi 3

cikcu : aina.... aina orang mana?

aina : aina orang johor...

cikcu : aina kan lahir kat terengganu... takkan orang johor kot...

aina : ye la... aina duk kat johor.. mesti aina orang johor...

cikcu : okey la... amca pulak.. amca orang mana? orang johor jugak ke?

amca : tak la... amca bukan johor..

cikcu : habis tu, amca orang mana?

amca : amca orang malaysia!!


~ Psst2, layan anak buah...

4 SLE Supporters :):