Blood Test

Urat

2:22 AM,4 Comments

            Pagi tadi deno ke hospital. Kena amik darah sebab nextweek ada appointment ngan doc sle... sebenarnya deno baru je jumpa doc bulan lepas, mungkin result darah tak berapa elok jadi doc nak jumpa deno cepat..

Nasib deno baik sebab hari nie nurse cucuk just sekali je untuk amik darah... deno tengok ada 6 tube botol darah tadi... boleh tahan banyak amik darah hari nie... mujur lah sekali je, tu pun nurse amik darah kat lenga sebab urat2 deno banyak dah keras dan urat halus... kalau cucuk mesti darah tak keluar..


Doc pun pernah cakap yang petient sle biasanya urat memang halus... sebab tu susah nak dapat kalau nak amik darah atau buat line... tetiba teringat masa duduk wad lama tu.. boleh kata setiap hari tukar line, sampai nak hancur lengan dengan lebam2... 

Harap2 lepas nie takde dah macam hari tu... sakittt!


~ Psst2, hari nie tak sihat..


4 SLE Supporters :):

Family

Tak Tak Tak... Sori Sori Sori...

10:06 PM,5 Comments

            Tadi duk melayan adam khaleef bermain lori2 dan kereta2 keciknya yang baru beli... sambil main-main tu, sambil nyanyi-nyanyi coz terlalu hepi dapat mainan baru... lagu yang dinyanyi pulak lagu cinta muka buku.. kelakar jew die nyanyi..

Bila dah terlalu excited bermain sampai terlambung-lambung lori dan kereta kecil mainan tu... bila dah terlambung tu tiba-tiba salah satu kereta terlambung tinggi dan jatuh atas meja makan.. nasib baik tak masuk dalam lauk... 


deno : khaleef!!! nape buat macam tu??! tengok... nasib baik tak jatuh dalam lauk!

adam khaleef : bukannnn...

deno : kalau bukan, nie apa? (deno tanya sambil ambil kereta mainan die tu...)

adam khaleef : ehh... cikcu... no no no..

deno : apa no no no...? khaleef buat nie kan!

adam khaleef : ehh... tak tak tak... sori sori sori... (dengan nada laju..)

deno : haaaa...? biar betu khaleef nie... apa apa lah khaleef....


~ Psst2, macam-macam.....

5 SLE Supporters :):

Art

Amazing Cakes!

6:41 PM,8 Comments

jom cuci mata 

tengok kek!!

nyum-nyum... 

tapi sayangnya kalau nak makan...






cake art 36

cake art 35

cake art 24






~ Psst2, rasa nak makan kek secret recipe pulak! hehe :)




8 SLE Supporters :):

Personal

Blanket

12:46 AM,9 Comments

            Blanket... bila cakap pasal blanket mesti terbayang-bayang blanket atau dalam bahasa melayunya selimut... selimut ada pelbagai jenis, ada yang nipis, ada yang tebal, ada yang besar, ada pelbagai corak, warna dan pelbagai jenis lagi... selimut memang menjadi teman setia kita bila nak tidur... betul tak?


Deno kalau nak tido mesti satu badan berbungkus dengan selimut... dari dulu memang macam tu tak kira musim hujan ke tak.. kalau tak ada selimut memang tak boleh tido, rasa semacam je... berlainan pula dengan anak buah deno 3 butir tu, kalau tido mesti taknak selimut! kalau kite tolong selimutkan, mesti ditendang-tendangnya selimut tu......

Yang peliknya dalam aircond ke, cuaca sejuk ke, mesti tak nak selimut.. bila diaorang selimut, mesti tak bleh tido... berlawanan pulak ngan deno.. kadang2 kite menggigil sejuk nie hairan tengok die tido macam tu je tanpa selimut... bagi deno selimut tu penting.. dapat menghangatkan badan kita pada waktu malam..  melindungi dari nyamuk ke... kan?

Musim hujan mcm sekarang nie, memang syok tido ngan selimut tebal... hangat je badan... baru bleh tido lena... hehehhh... (^_^)

~ Psst2, malaysia kalah la...


9 SLE Supporters :):

Photo

Jepun Diserang Gergasi!

3:48 PM,10 Comments


gempar!!
jepun diserang gergasi!
tak caye? jom tengok..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 sikit lagi....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
dekat dah..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hah!

gergasi comel serang jepun!
comel kan patung gergasi anime atas landasan tren...
hihi.. rasa nak peluk je...

hanya di jepun!
 (^_^)




~ Psst2, gergasi comel... heee :)


10 SLE Supporters :):

Prednisolone

Prednisolone

2:37 AM,9 Comments

            Satu hari tak datang sini... deno demam la... bukan apa, nie kes lupa makan ubat prednisolone tu.. ubat steroid... dah la demam, satu badan sakit2, dengan sakit lututnya... biasa macam nie la kalau terlupa makan ubat steroid nie, satu badan sakit...

Ubat nie, kalau lupa makan memang teruk kesannya... deno rasa la kan sebab dah terlalu lama makan steriod, bila tinggal ubat tu kita jadi sakit! mana tak sakit, da 12 tahun makan ubat nie... dulu pernah jugak doc nak buat supaya deno makan selang sehari ubat nie, tapi tak boleh... mesti jadi sakit...


Sekarang deno dah kurang demam... awal pagi tadi deno tak lupa makan prednisolone tu.... yang ajaibnya, badan deno dah kurang panasnya, lutut dah tak sakit dan sakit2 badan terus hilang! Sekarang dos ubat nie 2 biji deno makan, dulu mula2 sakit 12 biji.

Doc memang akan kurangkan mengikut tahap kesihatan.. kalau sle aktif memang banyak la makan ubat nie... yang tak bagusnya steroid nie ada banyak kesan sampingan seperti muka jadi bulat "moon face", boleh jadi rabun, selalu sakit perut. tulang rapuh, lemah sistem imun badan dan membantutkan tumbesaran... bila deno sakit sle dan banyak makan ubat steroid nie, kesannya... deno rabun dan terpaksa pakai spek, selalu kena gastrik dan tengok la, badan tak besar... kecikkkk...!!!!

Kalau kira2 kan, agaknya dah beribu-ribu ubat steroid dalam badan deno nie, tu tak masuk 8 jenis ubat lain lagi.... kadang2 memang rasa bosan makan ubat.. tapi deno akan pujuk diri anggap ubat tu macam gula-gula... gula-gula ubat! :p


~ Psst2, kobi skodeng apa tu... haip!


9 SLE Supporters :):

Dialisis Manual

2:00 AM,10 Comments

            Lewat deno datang sini... sebenarnya deno baru lepas buat capd... biasa deno buat ccpd kan... hari nie buat capd coz abah cakap muka deno sembab, maybe sebab deno minum air banyak... deno biasa kena minum sikit je... ada sukatan dari doc tapi kadang2 terlebih jugak.. hehe...

Bila muka deno sembab, mata pun bengkak... tekanan darah pun tinggi... kalau buat yang manual nie nampaknya kena buat 4 kali la... esok kena buat pagi, tengahari, petang.. malam baru buat guna mesin balik... 

    


Buat dialisis manual nie sampai esok je, nak tarik air lebih sikit... taknak la buat banyak hari coz penat nak buat 4 kali sehari... nasib baik esok cuti.. sabtu nie guna mesin balik! ok bye! (^_^)


~ Psst2, capd...

10 SLE Supporters :):

Barli Lemon

Barli Lemon Yang Menyegarkan

11:35 PM,4 Comments

            Hari nie deno nak share resipi air barli lemon. Resipi nie deno belajar dari kawan deno, biasanya deno minum air barlie je... takde lemon.. tapi bila dicampur dengan perahan lemon rasanya sangat sedap dan menyegarkan! Jom cuba!


Untuk membuat air barli lemon nie sangatlah mudah... bahan dia tak banyak!

Bahan-bahan :

1. setengah mangkuk barli
2. 2 @ 3 biji lemon
3. gula secukup rasa
4. air dalam 800ml (bergantung banyak mana nak buat)

Cara-cara :

Mula-mula, cuci barli sampai bersih. Pastu rebus barli tadi dalam air sampailah barli tu kembang dan lembut... Kemudian, masukkan gula secukup rasa dan kacau dengan perlahan... biarkan dalam 10 minit, then perahkan lemon ke dalam air barli tadi dan kacau sekali lagi... siap!

Boleh diminum suam2 atau boleh diminum sejuk bersama ais.. Deno lebih gemar minum barli lemon ais coz rasanya amat menyegarkan...!! jangan lupa makan barli tu sekali ya.. bagus untuk kidney kita! selamat mencuba! (^_^)


~ Psst2, sedap...


4 SLE Supporters :):

Personal

=_=

7:27 PM,5 Comments

            sooooo tired...
penat setelah satu hari di kampus
jumpa malam nie okey :)



~ Psst2, penat..


5 SLE Supporters :):

Segmen

Santai Blogger II

2:15 AM,5 Comments

         tetiba rasa nak join segment
lama tak join segnent... hehehhh... (^_^)

 nak join? tekan banner

Makanan kegemaran
Nestum, oat, roti, coklat (banyak laaa... tak muat nak taip sini,,, hihi)

Minuman kegemaran
Milo panas, milo ais, barlie lemon


TAG : 


~ Psst2, tetiba lapar...


5 SLE Supporters :):

Kesian Abah

1:32 AM,1 Comments

             1 am in the morning... sekarang hujan sangat lebat dan guruh berdentum sangat kuat... tadi tetiba rumah rasa bergegar dengan dentuman yang kuat! terkejut deno! nasib baik tak blackout.. kalau tak, terpaksa la buat dialisis manual coz mesin dialisis deno nie bergantung sepenuhnya kepada tenaga letrik! still hujan lebat yang non stop...

Hujan lebat kat luar sekarang nie disertai dengan angin juga.. angin pun kuat...abah cakap yang kain plastik yang menutupi kotak air dialisis kat luar rumah terbang sebab angin kuat.. walaupun kotak2 tu kat tempat parkir kereta, ia tetap basah sebab tempias hujan lebat! habis basah kotak.. abah cakap abah nak keluar angkut dan susun kotak2 tu.... hmm... kesian abah... 

lebih kurang macam nie kotak air dialisis

Sekarang abah still kat luar.. dah la hujan lebat, guruh, kilat... sejuk pulak tu... abah terpaksa angkut sorang2 pepagi buta kotak2 tu... bukan ringan, satu kotal 15kilo... kotak pulak ada dalam 30 kotak... deno pun tak larat nak angkat.. abah kena angkat masuk umah coz kalau dibiar takut rosak pula air dialisis dalam kotak2 tu... pukul 9 tadi pun abah dah kena hujan masa susun kotak yang jatuh... kesian abah...

Hmmm... deno nak tolong pun tak dapat... kesiannya abah.. deno bimbang abah akan demam... harap2 abah tiada apa-apa esok.... sayang sangat abah!


~ Psst2, lebat betul hujan!!



1 SLE Supporters :):

Buku-Buku

Buku-Buku

11:39 PM,4 Comments

            Deno duk kemas-kemas buku lama dalam kotak, tetiba jumpa majalah dan komik2 lama... hihi... seronok pulak bila baca balik buku2 nie... 

Deno masa kecik-kecik gemar baca majalah Asuh dan Kawan.. naik remaja sikit suka baca majalah Rapi, I-Sihat dan Cleo!!! kalau novel, deno suka novel terbitan PTS one!! Memang best la novel terbitan PTS one.. tapi bukan novel cinta okey... tak suka novel jiwang-jiwang nie... penulis yang deno paling minat ialah Ain Maisarah! (^_^)

   
zaman budak2 suka baca majalah nie


         
majalah peberet sampai sekarang still baca


        
antara novel terbitan PTS One yang menjadi peberet


Banyak buku yang deno simpan... bila beli mesti sayang kan... novel terbitan PTS One dah dekat 30 bijik deno ada... rasa macam nak bukak libry pulak kat umah, dengan koleksi majalah2 kesihatan lagi, yang lama  pun boleh dibaca lagi kan.. lagipun ada banyak informasi! buku komik kawan edisi kecik tu pun ada lagi, sekarang dah lain bentuknya buku tu...

Membaca memang seronok! Memang tak rugi kalau dijadikan amalan kerana membaca itu jambatan ilmu...! (^_^)


~ Pss2, saya sayang buku saya... :)



4 SLE Supporters :):

Personal

Tak Suka

4:32 PM,8 Comments

            Perghhh... hujan lebat satu hari la... nie pun belum stop lagi, habis basah kasut deno.. jalan pun tenggelam dalam air, sabor je la... :P

Berbalik kepada topik entry.. deno perhatikan ramai orang suka ngan drama korea, orang korea, lagu korea atau yang lebih femes k-pop tuhh... boleh kata 80 peratus kawan2 deno minat sangat ngan k-pop.. pastu kalo waktu diaorang free suke tengok drama korea.. sungguh luar biasa fenomena k-pop sekarang sampaikan ada yang tiru gaya artis korea tu.. tak kira laki or pompuan...



Sepupu deno minat gile2 ngan artis korea nie, sampaikan dalm biliknya penuh ngan cd drama dan lagu korea, tu tak masuk poster lagi... baju yang banyak dipakai pun ala-ala korea... baru umo lapan tahun, setiap lagu femes k-pop dihafalnye... itulah penangan artis korea.. kalo deno tanye nape minat kebanyakan suka sebab artis korea nie comel....

Emmm.... deno tak minat la artis korea... tak suka pun! dulu orang duk sebut2 k-pop pun deno tak tahu apa tu coz tak minat nak tahu... pastu org duk cakap best sangat k-pop tu deno try la tengok... em... bagi deno memang la comel, suara bleh tahan dan pandai menari tapi tak dapat nak tarik minat deno la... lagipun bukannya faham apa dia nyanyi, yang artis laki pulak jambuuuu je muka, tak macho langsung.. hahaha.. pastu deno kalau nak minat penyanyi lagu tu mesti kita faham maksudnya... baru enjoy!

Tak kira la orang cakap deno nie ketinggalan zaman ke... takde citarasa ke, memang deno tak minat k-pop!!! entah la... memang tak suka... deno hanya minat lagu omputih jew sejak kecik lagi dan paling minat lagu nyanyian dari Celine Dion... i likeeeee.... (^_^)


~ Psst2, jangan mara haaa... :)



8 SLE Supporters :):

Deno

Hari Yang Sejuk!

8:45 PM,2 Comments

            Sejak semalam hujan tak henti-henti! Hujan pula sangat lebat.. sehinggalah ke petang tadi baru la reda sedikit.. tanda-tanda banjir dah nak mula... deno lihat banyak kawasan dah dilimpahi air.. harap-harap kawasan rumah deno selamat dari banjir..

Sangatlah sejuk! Lebih-lebih lagi bila dalam kelas tadi, rasa seperti di dalam peti ais pula..! walaupun rasa sejuk menyengat hingga ke tulang hitam, kawan2 sekelas boleh kata panas! nak aircond jew.. pelik deno diaorang nie beruang kutub ke... pagi2 yang sejuk macam tuh panas pula.. dah la mandi pun macam mandi ais! nasib baik la deno bawa baju sejuk tadi, kalau tak menggigil la sorang-sorang dalam kelas tadi...


Hujan masih renyai-renyai.. rasanya hujan akan berterusan... satu hari yang sejuk akan diharungi lagi esok... sejuknyeeeee.....!


~ Psst2, musim banjir bermula..



2 SLE Supporters :):

Deno

Jumpa Esok

12:40 AM,1 Comments

            Esok kelas awal pagi iaitu kelas audit! tak dapat la deno nak jadi burung hantu malam nie untuk hinggap kat blog kawan2... heee... takut tak terbangun awal pula nanti.. okeh, jumpa esok! (^_^)




~ Psst2, jumpa esok! :)

1 SLE Supporters :):

UiTM

Cuti Berakhir

2:09 AM,9 Comments

            Pejam celik pejam celik hari nie dah pun 20haribulan.. sekejap rasanya masa berlalu... hari nie juga merupakan hari terakhir deno cuti semester.. so maknanya esok dah stat kelas! Hmmm... takut dan berdebar jugak masuk sem baru nie coz ia adalah sem akhir untuk deno.. deno tahu ada banyak subjek yang boleh memecahkan kepala otak deno untuk sem nie.. 

Yang deno tahu dari senior untuk sem akhir nie boleh tahan banyak assignment dan presentation! Jadi kena bersedialah untuk semua tu.. tapi rasa macam nak cuti lagi lah.. tak puas! hehe...:)


Deno harap untuk sem akhir nie kesihatan deno baik dan sle tidak akan datang... deno harap sangat deno dapat belajar dengan baik dan tak perlu nak tangguh belajar seperti sem2 yang lepas... penat rasanya setelah 4 kali menangguh belajar sebab masalah kesihatan tu... sedih rasanya... bila la nak habis belajar kan....

Insyaallah... semangat semangat! (^_^)


~ Psst2, cuti dah berakhir....

9 SLE Supporters :):

Personal

Makanan Kegemaran Zaman Kanak-Kanak

2:45 AM,6 Comments

            Tiba-tiba teringat makanan... entahlah semenjak dua menjak nie, banyak makan la deno nie.. tapi badan tak naik jugak beratnya.. doc nak berat 40kg tapi deno still 30kg... macam mana nie..heeee :p

Okey, berbalik kepada topik hari ini... kalau ditanya makanan kegemaran zaman kanak-kanak.. apa yang korang suka makan? makanan ringan? maggie? roti? aiskrim? tu dah biasa makan kan... haaaa.... masa deno kecik-kecik dulu.. deno suka makan roti slice ngan susu pekat manis... biasanya kalau balik mengaji dah lapar sangat, bukak peti amik susu, then sapu atas roti... emm... sedap coz manis gitu... 

     

Dulu kalau petang-petang, memang suka sangat la makan roti disapu susu pekat manis nie... makan senyap-senyap coz ma memang tak bagi makan selalu mcm tu.. susu kan mahal.. tapi sekarang dah jarang dah... biasa sekarang makan dengan jem atau peanut butter.. biasa la kan bila meningkat dewasa selera pun berubah... tapi minat pada roti memang tak berubah dari dulu sampai sekarang... roti memang enak! sungguh enak dimakan begitu saja..... eceh..!


~ Psst2, suke roti gardenia! (^_^)


6 SLE Supporters :):

Personal

Rosak

2:26 AM,0 Comments

            Hari nie satu hari tak on9 coz charger buat hal... Emm. malam nie masuk pulak bile charge, saje je nak suruh on9 lewat2... macam nak kena tukar dah nie....



~ Psst2, rasa nak katok je....


0 SLE Supporters :):

Milo

Milo

2:22 AM,14 Comments

            Milo. Siapa suka milo angkatttt kaki... heeee... siapa tak suka milo? rasanya semua orang gemar milo.. tak kenal milo? tipulah..  milo adalah minuman kegemaran deno dan merupakan minuman harian untuk sarapan! deno suka minum milo kosong tanpa susu... milo dah manis, jadi deno memang tak tambah apa-apa pun.

Bagi deno milo sangat sedap dan mengenyangkan.. kalau sarapan ngan air milo pun dan kira okey.. haaa.. selain daripada minum milo, kadang2 deno suka makan roti slice ngan milo, boleh ganti jem.. pastukan ada jugak deno buat milo tu pekat2, kemudian amik biskut jacob cicah ngan milo pekat tu.. part yang paling best bila tengok TV, kalau rasa nak makan, deno akan amik milo separuh cawan kemudia letak sikit je air dan meratah milo tersebut! har har har.. memang syok la makan milo nie...!


Masa ke kelas pun minum milo.. milo kotak kecik yang comel tu... Tapi deno tak la minum pagi petang malam non stop.. ada hadnya jugak coz milo nie kan dalam kategori coklat jugak.. milo nie ada fosfat yang tinggi.. jadi kena la kawal kalau rasa nak meratah milo tu... biasa dalam seminggu tu ada la sekali ratah milo... heeee... sedapnye milo!


~ Psst2, hari nie demam


14 SLE Supporters :):

Kus-Kus

Kus Kus.. Apakah?

10:28 PM,10 Comments

            Deno ada masalah... Deno nak cuba buat satu masakan nie... deno nak cuba masakan peserta masterchef malaysia, ezani.. baru2 nie dia buat satu resepi berasaskan durian.. nama masakan dia Gulungan Kus Kus dan Sos Kastard Durian Nampak sangat menyelerakan! Bahan utamanya pula durian yang merupakan kegemaran deno...

Deno dah dapat resepi... yang masalahnya ialah deno tak tahu apa itu kus kus! What is kus kus?? Macam mana rupa bentuknya...? Ada siapa-siapa yang tahu kus kus tu apa?

\
Gulungan Kus Kus dan Sos Kastard Durian

Deno nak cuba buat tapi tak tahu kus kus tu apa.. bahan yang lain dah tahu.. kalau nak cuba resepi nie boleh tekan SINI.


~ Psst2, apa itu kus kus? hmmm...


10 SLE Supporters :):

Cucur Sotong Rangup dan Sedap!

Resipi Sotong Goreng Tepung

2:50 AM,9 Comments


Bahan-bahan :

1. Sotong besar (dipotong kecil)
2. Tepung gandum 4 gengam
3. Tepung beras 4 genggam
4. Telur 1 biji
5. 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
6. 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih
7. 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
8. Garam secukup rasa
9. Minyak untuk menggoreng
10. Air untuk dibancuh

Cara-cara :

Bancuh semua bahan-bahan di atas. Selepas semua bahan dibancuh, celupkan sotong dan goreng di dalam minyak yang panas sehingga garing. semasa bancuh tepung tadi, pastikan jangan terlalu cair sangat...

Selamat mencuba! (^_^)


~ Psst2, lapar la...


9 SLE Supporters :):

Kepenatan

1:48 AM,4 Comments

            Oh hari nie deno tak berpeluang melawat blog kawan2... Hari nie hanya melayan si adam khaleef.. mama dan papa adam outstation hari nie, so... adam dijaga oleh ciksu dia yang sorang ini... sangat penat. ... ok, selamat malam :)

 adam khaleef yang suke mewarna


~ Psst2, hari yang penat...

4 SLE Supporters :):

Deno

Thanks Oprah!!!

2:51 AM,10 Comments

            Tak sangka Oprah Winfrey akan balas email deno!!! Ohhhh rasa macam tak percaya! Tadi saja je deno tengok email coz semalam deno ada send email kepada email Oprah... Deno memang minat sangat Oprah Winfrey dan setiap hari tengok The Oprah Show... The Oprah Show dah tamat tahun nie untuk tahun ke 25 sepanjang penyiaran... So, deno hantar email kat dia... Tadi terkezut tengok dia reply! Ohhh... I can't belive it! Thanks Oprah!

Email from her..


FROM:
TO:
Sunday, November 13, 2011 9:00 AM

Message body

  Got your email.
Thank you for watching the finale.  I could feel your beating hearts, along with mine, through the TV screen.
I'm off to take a little rest, and then I'll get busy working on OWN.

Take care of yourself.

I'll write soon,
Oprah

~ Psst2, thanks Oprah!! (^_^)

10 SLE Supporters :):