JARUM - Dayang Deno

18.4.12

JARUM



malam semalam baru pegi hospital.. macam biasa, drakula hisap darah deno... hihi :p

blood test la.. tapi kali ni darah nak kena hantar ke hkl.. so memang awal pegi, pukul 7 dah pegi sebab darah tu kena naik flight kul 8pagi... huhu..

biasa kan, patient sle macam deno, urat darah memang halus, susah nak dapat.. biasanya nurse akan guna jarum butterfly macam ni ha.... semalam pun guna jarum butterfly.. memang nuse dah tahu

 

kalau takde jarum butterfly ni, terpaksa nurse guna jarum biasa untuk cucuk deno.. tapi kalau jarum biasa nurse guna yang warna biru sebab kecil sikit diameter lubang tu... biasanya jarum biasa ada pelbagai warna sebab ia berbeza mengikut diameter lubang.. sakit kalau yg besar! deno pernah kena yang warna hijau.. sakit!!


lagi tak tahan kalau kena cucuk banyak kali untuk ambil darah.. pernah deno kena cucuk 7 kali baru dapat.. semuanya pasal urat halus sangat.. mula la susah nak dapat... 

tu tak cakap pasal line lagi.. line tu... jarum yang doktor cucuk kat tangan untuk masuk ubat tu... macam-macam warna jugak tu.. berbeza ikut size jarum. biasanya doktor akan cucuk deno yang warna biru, pink dan hijau.. kadang-kadang yang warna kuning yang bayi punya.. paling ngeri warna hijau.

ini antara line yang dipasang di tangan deno.. ni sikit je... heeeee :p






 


gambar-gambar ni time deno warded hampir 2 bulan last year.. perasan tak kebanyakan line tu kat lengan deno? sebabnya urat kat lengan je besar... kat lain halus.. kaki? tak nak! sakit sangat!

ni baru sikit.. boleh bayang tak setiap 2 hari selama enam minggu, line kat lengan kena tukar sebab dah bengkak.. dah la nak buat line tu kena cucuk tiga empat kali baru dapat... seksa betul... teringat kenangan ini dan sini.. 

tapi nak buat  macam mana kan, tu je cara nak masukkan ubat... sabar je la...




p/s : harap tahun nie tak masuk hospital macam tahun-tahun lepas.... :)



12 comments:

  1. kagum ngan deno....

    QC sndri kne suntik sgt2 jarang pun
    dah x snggup....
    QC pun x tau sgt ttg pyakit dino...
    apa2 pun moga bertambah sihat dan cepat sembuh ^_^

    ReplyDelete
  2. Nurse bg ke tgkp gambar? O.o" Ada needle bagai tu ha >_<"

    ReplyDelete
  3. Ouuuh Mr Dracula.... sakitnya...
    Harap2 Sis Deno akan terus melawan SLE dgn jayanya.Yeah Mr T-rex SLE can't beat The Mighty DENOSAUR! :D

    ReplyDelete
  4. haaa ngeri tengok.terase2 kat tangan sendirii

    ReplyDelete
  5. QaseCinta : temkiu :)

    choki : boleh je..:p

    liselle : thanks dear... :)

    keli menari : tahu xpe... hehe

    ReplyDelete
  6. hey take care tau kawan! :) semoga sembuh. kite doakan :)

    ReplyDelete
  7. moga Deno sentiasa sihat....rietta paling xtahan kena cucuk...pernah nurse praktikal salah cucuk, siap tembus...mmg sakit sangat...

    ReplyDelete
  8. sakitnyer...akak mmg klu g private mereka pki butterfly, gi gomen mereka hentam guna jarum biasa tp kat atas tgn..sakit giler.

    adik..hrp adik sentiasa sht thn ni tak masuk spital ye.rindu kami dik

    ReplyDelete
  9. denooo..kuatnya kamu dik..k.yana tengok ni sampai tak boleh nak angkat kaki..seriau..hehe..dasar penakut ubat,penakut sepital,penakut jarum lagilah..semoga deno makin sihat day by day eyh..:)

    ReplyDelete
  10. tabahkn hati deno....tetap kuat tau...syg denoooo...muah

    ReplyDelete
  11. alahaiii seriau plak akak tgk...

    ReplyDelete
  12. Saya pon sakit buah pinggang jugak..bocor jerr.tapi tuh pun rasa seksa. semoga cepat sihat ehh!

    ReplyDelete