Masak-Masak - Dayang Deno

7.4.12

Masak-Masak

 Tadi deno tengok gambar-gambar lama... zaman budak-budak.... deno kecik la...
deno zaman budak :p


zaman kanak-kanak memng seronok! macam-macam permainan yang ada, permainan kampung memang femes la zaman tu.. tak macam budak sekarang layan game dan facebook je kan...

yang paling best dulu deno suka sangat main masak-masak! pernah main masak-masak tak? deno dulu-dulu bila hujung minggu je mesti main masak-masak dengan sepupu deno.. sepupu yang lelaki pun join sekali! ye la... time budak-budak.... hehe

lepas balik mengaji mesti main..! biasanya deno main dekat rumah nenek, depan rumah nenek deno ada pondok kecil.. pondok tu la deno main. seronok!

jom tengok barang-barang yang deno buat main masak-masak...


senang je nak jumpa barang-barang ni... dalam rumah ada, kat sekeliling  rumah pun ada.. kat kampung semua ada, sebut je!

nak tahu fungsi setiap barang?

botol air : dijadikan seperti jag air dan masukkan air dalam botol.. botol yang dah tak pakai..

daun : daun kering (dijadikan duit) dan daun hijau (dijadikan sayur dan makanan)

tin : dijadikan seperti gelas.. (kononyeee...)

tempurung kelapa : dijadikan kuali dan mangkuk

ranting kayu : dijadikan sudip dan sudu... ada juga dipatahkan dijdaikan makanan.. haha

surat khabar : buat bungkus makanan (konon jual makanan) hehe


haaa.... simple kan barang-barang ni? barang-barang ni memang wajib ada la, kalau tak... tak lengkap pulak... ma deno tak beli mainan masak-masak yang jual kat kedai tu..

rindu betul nak main macam ni lagi... :) walaupun dah tak main lagi, kenangan manis main masak-masak zaman kanak-kanak tetap dalm ingatan deno... bila teringat deno mesti tersenyum sendiri... kenangan zaman kanak-kanak itu indah kan...?



p/s: kalaulah betul ada Neverland.. deno nak terbang pergi sana... weeeeeee...... :)





11 comments:

  1. zaman kanak2 memang susah nak lupa..mcm2 benda kita main & cuba..bila baca entri ni tiba2 NAL teringat zaman kanak-kanak NAL..memang best

    ReplyDelete
  2. hahahahha...syoknya...lpastu petik bunga2 emak nak buat sayur..hahah

    ReplyDelete
  3. Wow ..sweet memorylane.

    ReplyDelete
  4. haha rindu kan zaman dulu2.
    semua benda bole jadi mainan.budak skng xmain da mcm tu

    ReplyDelete
  5. anak2 pcl tak merasa semua tuh...buat pondok pn suruh mama dorng yg buatkn.

    ReplyDelete
  6. dulu m kecik2, suka main kejar2, galah panjang, wrestling..heheheh

    ReplyDelete
  7. hehe dari kecik main kt playground je
    brg2 main2 masak2 semua beli je XDD

    ReplyDelete
  8. memang best la zmn knk2... x blh nk lupa

    ReplyDelete
  9. ini kita panggil main jjual..hahah..bestlah zaman budak2..

    ReplyDelete
  10. Hahaha! KANNNN! Macam best gile main masak2. Tapi nana jarang main masak2 sebab kawan dgn abg2 sedare so banyak main gasing la beskal la ape la :P

    ReplyDelete