Tips Hari Ini # 8 - Dayang Deno

6.4.12

Tips Hari Ini # 8



Dah lama rasanya tak berkongsi tips dengan korang. So, hari ni deno nak berkongsi tips dengan korang daripada doktor deno, my nutrition doctor.

Korang tahu tak sebenarnya makanan separuh masak sebenarnya tak baik dan tak bagus untuk kesihatan? Contohnya kalau makan steak ke.. telur ke... sushi ke.. 

biasa ada orang yang makan steak "half cook" daripada "well done", ada juga yang suka makan telur separuh masak.. dan ada juga yang suka sushi dengan makanan yang mentah2 sperti udang, salmon dan macam-macam lagi....



untuk pengetahuan semua, makanan yang tak dimasak dengan betul mempunyai bakteria dan kuman! korang mesti tahu yang semua makanan seperti daging ayam, daging lembu, udang, sotong, telur dan macam-macam lagi sebenarnya mempunyai bakteria, sebab itu la perlu dimasak sehingga betul-betul masak.

nanti memudaratkan kesihatan pula.. betul tak? kalau korang nak bukti yang lebih jelas, tekan SINI. ngeri deno tengok akibat orang yang makan sushi setiap hari tu... 

jom sama-sama kita makan makanan yang sihat dan jalani hidup dengan sihat okeh! :)




p/s: sharing is caring! kan....? (^_^)



12 comments:

  1. tambah lg yg pregnant lg lah x leh mkn.

    ReplyDelete
  2. nice sharing sis..
    nasib baik saya memang tak suka makan makanan yang setengah masak..

    ReplyDelete
  3. bagus tips ni, mana yg suka masak cincai2 tu elok baca..heeee

    ReplyDelete
  4. tapi tapi tapi
    suka makan telur masak separuh

    huuu

    ReplyDelete
  5. yeke deno. thanks utk maklumat ni. kita ni main makan sedap je. rupenye tak bagus utk kesihatan ye.

    ReplyDelete
  6. Ok...Lps ni mmg x mkn sushi daaaaah T____T" Meremang segala benda >_<" Thanx for sharing!! :-D Btw,followed your twitter..Follow balik eh? Hehe ;-)

    ReplyDelete
  7. cik yatt pon tak suke mkn sparuh2 msak nie..

    folo sini

    ReplyDelete
  8. agak mengerikan....
    gelinye.....

    ReplyDelete
  9. LAHHH ye ker dear ? Nurrul suka makan sushi ! sgt2 ! macam mana nie ?
    huarrgghh sedihnye ! :(

    ReplyDelete
  10. alamak! suka mkn telur separuh masak! huhuhu...tidak... T.T

    ReplyDelete
  11. yak!!geli sggh tgk otk org 2..

    ReplyDelete