Gangguan Ketika Study - Dayang Deno

12.5.12

Gangguan Ketika Study

Sebagai seorang pelajar. study itu memang sangat penting! selepas kelas, kita tak boleh terus tinggal atau lupa sahaja apa yang kita belajar kan... mesti study balik apa ilmu yang kita baru sahaja dapat supaya kita tak lupa kan..

tetapi.. ada juga beberapa sebab mengapa waktu study terganggu..


1. facebook, blog, twitter dan yang sewaktu dengannya..

ini sebab yang paling top waktu study boleh terganggu.. ramai student macam ni.. plan nak study tapi buka fB.. niat sekejap je tapi terlanjur pula dua tiga jam.. siap update "study time" tapi last-last tak jadi study... muahahaha!!



2.  televisyen (TV)

kalau dah tengok tv.. mulalah melekat dan asyik dengan tv tu.. plan nak study semua tak jadi.. lebih-lebih lagi kalau hantu drama, mesti tak miss nak tengok.. apa yang popular tu.. lepat? karipap? kebab? eh.. k-pop! deno lupa sebab tak minat... hehe...


3. sms

time nak study ni lah kawan duk sms... ajak keluar la.. ajak makan la.. ajak sembang la.. siap merayu-rayu lagi.. huh! pastu, siap ada sms nak ajak bergosip pasal pakguard ensem kat kampus... ada ke? ish3...


4. katil dan bantal

hehe.. maybe ramai yang jadi macam ni.. niat nak study duduk atas katil, pegang bantal yang empuk boleh la study dengan selesa kan.. sambil membaca tu boleh rehatkan badan... tapi lain pula jadinya.. bila duduk rehat atas katil, ternampak macam bantal tu bercakap.. memanggil kita.. " marilah.. mari sayang.. baring.. tidurlah.. pejamlah mata..." then, kita pun kalah dan zzzZZZ.... bukan study tapi studo!! haha.. :p

semua ini memang selalu berlaku pada setiap pelajar sekarang..betul tak?  haha.. tetapi ianya atas diri kita sendiri.. kita boleh nak elak semua ni tapi dengan syarat mesti berdisiplin. kan?



p/s : pernah tak korang macam ni?  hihi^^



31 comments:

  1. selalu sgt. tapi kena ada displin yg kuat lah untk mengelak suma tu.

    ReplyDelete
  2. hahahahahaha...
    setuju sangat2..
    entah nape rasa cam nak like sejuta kali.. hahaha..
    oh.. aku terasaaa!!!

    ReplyDelete
  3. hehe...
    dah tentu penah...
    susah nak kawal semua ni...
    yang penting azam kena kuat untuk lawan dugaan...

    ReplyDelete
  4. hahaa. setuju ! nak-nak yang nombor 1 tuh .. hahaaa

    ReplyDelete
  5. haha .. betol2 2.. lbey2 lagi time exam nih .. mcam2 dugaan .. mira sllu revision dpn lappy .. then , teros abaikan buku , and teros layan muka BUKU .. haha :D

    ReplyDelete
  6. internet yg slalu ganggu!!!! huhuhu

    ReplyDelete
  7. masa saya sekolah dulu or study, tak ada lagi facebook ni. setakat friendster n myspace tu saya tak berapa layan dulu. tapi yang buat kacau dulu bantal dan katil.bila belajar je, kepala asyik teringat dua perkara ni je..ahahahaha

    ReplyDelete
  8. setuju :) hihi >.< selalu macam nie. .

    #pandai deno lukis doodle ! :) like~

    ReplyDelete
  9. hahahahaha betul tu..nasib dah xblajo lg :P deno cepattt study yaa :)

    ReplyDelete
  10. Nak berjaya bukan senang.Kena ada semangat yg kuat.Bukan nak study je banyak gangguan, cikgu2 nak buat preparation pun bnayak gangguan.last2, ramai yg mengajar main bedal je sbb tak buat lesson plan.

    ReplyDelete
  11. Haha! Kita sama la Kak Deno.Hehe ;-)

    ReplyDelete
  12. @Ain Vanilla : kkannn.... hehe :)

    ReplyDelete
  13. @nasir hamzah:yup! kena disiplin kalau tak, kalah la kita dengan godaan.. :)

    ReplyDelete
  14. @Cik Pulau: sememangnya deno rasa semua student macam ni kot... kan cik pulau.. hehe:)

    ReplyDelete
  15. @Masha Meisters: betul, kena kuat! :)

    ReplyDelete
  16. @fera: tahu takpe.. hehe :)

    ReplyDelete
  17. @amira: hehe.. kadang2 deno macam tu jugak.. better time nak study, jgn bukak lappy langsung.. fokus kat buku tu.. ^^

    ReplyDelete
  18. @BoniJLL3: hihi.. katil ngan bantal mmg godaan...

    ReplyDelete
  19. @BoniJLL3: hihi.. katil ngan bantal mmg godaan...

    ReplyDelete
  20. @Aisyah Hazirah: ramai macam ni kan.. :)

    ReplyDelete
  21. @kak scarlett: setuju dengan akak :)

    ReplyDelete
  22. @Ara: tahu takpe kan... heeee :)

    ReplyDelete
  23. @Alif Haikal: sumpah setuju :p

    ReplyDelete
  24. @choki: hihi.. ramai kan macam ni choki.. :P

    ReplyDelete
  25. ada jugak betulnya ni~ hihihi..

    ReplyDelete