Dalam! - Dayang Deno

8.8.12

Dalam!

Selamat petang semuaaj..  :)

Tadi ke hospital lagi... dracula hisap darah.. haha..

tapi hari ni ada patient CAPD baru.. budak lagi, umurnya 7 tahun.. kesian deno tengok dia tahan sakit masa air dialisate masuk perut..

dah la dia kecik lagi.. deno tahu rasa sakit tu macam mana, memang sangat sakit masa air dialisate masuk dalam perut.. mula2 deno buat CAPD semasa umur deno 12 tahun, sampai terketar-ketar tahan sakit.. tapi lama-kelamaan sakit tu akan kurang... dalam bulan pertama memang kita akan rasa sakit.. kesian betul tengok budak kecik sakit.. baru 7 tahun, baru sekolah... deno doakan dia cepat sembuh.

tadi semua patient buat dialisis.. deno je kena amik darah.. tiba-tiba nampak nurse keluarkan banyak botol.. rupa-rupanya darah kena amik 10ml untuk 8 botol! deno mula cuak sebab bimbang kena cucuk banyak kali...

ada 8 botol untuk darah... shrink besar yang 20ml.. 
jarum butterfly warna oren! besarnya jarum.. erk!

deno berdebar dah.. banyak ni.. deno berdoa dalam hati supaya cucuk sekali je.. taknak cucuk banyak kali macam biasa tu.. dah la urat-urat semua halus...

hari ni nurse cucuk lengan kiri.. cucuk sekali tak dapat.. nurse dalamkan sikit jarum dalam lengan deno.. adoi sakit kak! darah tak keluar lagi.. makin dalam nurse cucuk.. terketar deno tahan sakit! ouch!! sakittt kak oiii... alhamdulillah akhirnya dapat juga... :)

sampai lebam bekas cucuk tu.. dalam betul jarum masuk.. teringat pulak masa amik darah untuk tengok kandungan oksigen last year.. rasanya yang tu lagi melampau sakitnya. sangat dalam hokey.. sabar sabar...

8 botol penuh darah.. nak hantar makmal ni..

pheww.. nasib baik la darah tu baik dan smooth je keluar.. kalau tak keluar sampai 10ml, jawabnya kena cucuk lagi... nasib baik betul hari ni.. hihik :)



p/s: nasib baik tak kena macam keluar masuk keluar masuk tu..

17 comments:

  1. BYKNYE DENO... besar2 lak tu..

    Salam 19 Ramadhan Deno :)

    ReplyDelete
  2. ketakutan bila tengok banyak darah kena ambil

    ReplyDelete
  3. pnah gk kena ambik darah..mula2 tkut gk tp lps tu wt biasa je..hihi

    ReplyDelete
  4. byk yer darah diambil...kagum dgn keberanian kamu...

    ReplyDelete
  5. Ya Allah..skittnya..huu.

    ReplyDelete
  6. y ni memang skit deno

    bile deno kate kat akk tu sakit

    iffah lak rase nk nangis

    paham rse tu

    ReplyDelete
  7. First time masuk blog adik deno ni..kuatkan semangat ya dik..

    boleh masuk blog akak..
    http://ladyane79.blogspot.com/2012/08/bio-ever-dan-sle.html

    ReplyDelete
  8. azzah masa nurse nak ambik darah,tak pandang dah jarum..takut..

    ReplyDelete
  9. hermmm.,. Maybe kalau sya, lama dah kene penumbuk... Hahaha

    ReplyDelete
  10. siyes 8 kali? wah..raihan dulu 1st time derma darah pon pengsan..=.='

    ReplyDelete
  11. alamaKKK.. tgk gambar yg akhir tu.. da rasa nyilu da.. fobia tul kalo kene amik darah ni.. ^_^ semoga cepat sembuh ek.. ^_^

    ReplyDelete
  12. hi deno

    saya baru je terjumpa blog awak nie
    thanks sebab share pasal SLE.
    Saya pun dah biasa amik darah ni, tapi betul la bila nampak botol banyak-banyak nie dah biasa pun nampak pun leh cuak lagi pulak nurse dan lab technologist tue selalu tak jumpe urat =)

    ReplyDelete
  13. erkkk sy yg kena amek darah time demam hari tu pn dah serik, ni kn pulk deno .

    tabah ye deno!

    ReplyDelete
  14. Deno memang kuat semangat, akak doakan Deno cepat sembuh ye dik..

    Sabar dengan dugaan ni ye..

    ReplyDelete