Contact Lenses VS Cermin Mata - Dayang Deno

7.12.12

Contact Lenses VS Cermin Mata


Selamat petang semua :)

siapa kat sini rabun? 
korang pakai contact lenses atau cermin mata?

contact lense
 

sekarang pelbagai jenis contact lense kan.. macam-macam warna.. dah macam orang putih si pemakai tu dengan warna contact lense tu.. hihi..

cantik kan.. tapi kalau nak pakai contact lense ni kena rajin.. jangan tak cuci.. pastu mesti la cari yang betul-betul original dan bukan tiruan kerana yang tiruan sangatlah bahaya! pernah dalam tv deno tengok satu rancangan.. ada yang jadi buta akibat pemakain contact lense tiruan ni.. mengikut kajian, warna yang terdapat di contact lense tu luntur dalam mata! erk.. menakutkan!

deno rabun sejak umur 11 tahun tapi tak pilih contact lense ni sebab deno memang takut.. hehe..


cermin mata
 

haaaa.... saya pilih cermin mata!

masa mula-mula deno ada SLE.. SLE serang otak deno dan kesan serangan "dia" tu.. mata deno jadi rabun.. sejak tu la deno pakai cermin mata ni sampai sekarang

walaupun kadang-kadang selalu lupa letak mana cermin mata, deno suka pakai cermin mata berbanding contact lense sebab ianya kurang risiko.. pastu deno ni selalu kena migrain, jadi deno pakai cermin mata anti-cahaya yang bila kena cahaya matahari.. cermin terus jadi gelap.. 

sekarang dah kurang sikit kena migrain.. alhamdulillah.. :)




p/s: 10 hari lagi.... counting.... :')



14 comments:

  1. nani rabun.. tp xpakai dua2.. hehe.. spec tak pergi buat2 lgi.. then contact lense pun lame da x pakai sbb x sempat nk pergi beli kt klinik..

    rmai yg suke beli contact lense online. nani pun teringin tp ble tgk risiko die ishh baik beli kt kedai spec.. lagi puas hati sbb tu kedai mata yg mmg specialize ttg mata2 ni..

    ReplyDelete
  2. neh kome pun rabun. tapi x pakai2 gak spek... puahahahahha

    ReplyDelete
  3. haha!
    masalah selalu lupa letak mana spec tu senang je cara nak atasi. ikat tali pastu gantung kat leher. sure tak lupa. =)

    ReplyDelete
  4. ha..nih kita rabun juga. bgus la kalo pakai spec sebab contact lens susah sikit. nak atur2 kat mata tu bahaya juga. ni pndangan sya lah. huhu, tanpa spec mmg susah kalo nak menegok bnda yg jauh2.

    ReplyDelete
  5. pakai dua-dua tp klu ada event or class je baru pakai contact lens..so far pakai takde pape lagi happen,alhamdulillah la :)

    ReplyDelete
  6. Pagi-pagi bende yang selalu capai mestilah spec..
    Memang tak boleh hidup tanpa spec..
    Tak dpt lihat dunia yg penuh fana ini..ecewah...

    Kadang-kadang teringin juga bila tengok orang pakai contact lense tapi nak buat cam manakan spec pun tak pandai jaga apatahlagi contact lens.:)

    ReplyDelete
  7. deno..
    deno punye iklan nuffnang yang kat belah kiri ni ganggu post la..agak susah nak memabaca nya..

    ReplyDelete
  8. pakai spek je . parent tak bg pkai CL . huhu

    ReplyDelete
  9. akak rabun deno.. akak pakai dua2... kadang2 contact lens dan slalunya cermin mata hehe

    ReplyDelete
  10. Okje tak pernah pakai contact lense...kadang tu bila tgk org pakai nampak cantik! Macam anak patung....tapi nk pakai takutt!

    ReplyDelete
  11. Pakai contact lens ada had masa penggunaan untuk satu hari..
    Selebihnya kena pakai cermin mata juga...
    Cuma bolehlah melawa semasa di luar rumah...

    ReplyDelete
  12. Furthermore an implantable contact lens is only a suitable solution for people younger than 60.white contact lenses prescription Anyone older than this and the procedure is not recommended even by those who provide this treatment.

    ReplyDelete