Geram Geram Geram! - Dayang Deno

3.12.12

Geram Geram Geram!


Selamat pagi semua ..

Ini entry geram..!


 


Cerita petang tadi..

Deno buat CAPD di hospital petang tadi selepas balik dari libry... deno buat di bilik CAPD di unit nephro.. masa deno buat tu memang ramai pesakit yang buat CAPD.. semua dah berumur, deno sorang je muda kat situ... sedang duk buat CAPD kat meja tu... tiba-tiba ada sorang pakcik ni masuk dalam bilik tu... dia pesakit yang ditahan dalam wad dan dia pun baru nak buat CAPD.. dia tengok deno buat CAPD... tiba-tiba dia membebel...

"hish..! budak-budak pun dah kena sakit buah pinggang... tu la... makan meggie banyak sangat... suka makan makanan dop berkhasiat tu.. haaa... kan dah kena sakit.." then dia duk membebel bla bla dan bla....

Deno diam je la... malas nak layan walaupun dalam hati deno panas je rasa... geram dengar tuduhan pakcik tuh! sebenarnya deno geram sangat! Helo pakcik.. saya buat CAPD ni sebab SLE tau tak! saya tak makan semua makanan tu... dah SLE tu yang jahat rosakkan buah pinggang saya, saya nak buat macam mana... bukan saya nak SLE ni!

dulu pun ada cikgu yang mengata deno sebab buat CAPD ni... "jangan jadi macam dayang ni, sakit sebab tak jaga makan..." suka hati kan bercakap macam tu... padahal deno sakit sebab SLE!!! sejak deno sekolah rendah lagi sampai sekarang, dah 13 tahun pun dengan SLE ni.. still ada orang mengata.. kalau tak tahu apa-apa diam la..  kita ni tanggung sakit macam nak mati... sedap je kata.... huh, geram geram geram!




p/s: esok deno ke hospital awal pagi untuk blood test lagi.. penatnyaaa... 


16 comments:

  1. sabar dik...dugaan tu ALLAH yg bagi.maybe DIA nak adik jadi contoh kat org lain.be strong .

    adik mungkin blh tolong org yg hidap sakit yg sama mcm adik untuk jd lebih kuat..

    sorry kalau kata-kata ju menyinggung perasaan adik.tp truly ju rasa adik sgt beruntung.xsemua org ckup kuat untuk rasa apa yang adik rasa.

    ReplyDelete
  2. sabar je la... lantak la org nak kate ape.. bagus la buat entry mcm ni supaya org paham.. tapi standard la org tua, membebel dia tu mmg pedih tapi apa yg dia ckp tu tak salah. dia bagi nasihat tapi mcm kureng sesuai sikit cara dia tu :)

    ReplyDelete
  3. sabar, sabar.. mulut orang memang kita tak leh nak kawal.

    ReplyDelete
  4. jaga kesihatan eh deno..:d
    byk mkn cupcakes..erk?hahaha

    ReplyDelete
  5. sabar deno....org xalami mmg xfaham keadaan sbnrnyer....jgn stress yerk...

    ReplyDelete
  6. kena byk bersabar..... semoga deno cepat sembuh ya.....

    ReplyDelete
  7. adeh pecah dinding tu ditendang hehehe..
    sabar je la deno ya..

    ReplyDelete
  8. tu la.. org xthu kan.. menuduh je.. xsuke org mcm ni.. tnye la dulu.. ni pakai sembur je.. sbr je la deno.. mulut manusia mmg susah nk tutup..

    ReplyDelete
  9. teruk la pakcik tu..geram puteri dgr.mereka ni ckp main sedap mulut je.tak fikir perasaan org

    ReplyDelete
  10. cumel doodle tu..

    sabar ek deno.. lebih baik kita diam dr menjawap.. kita dapat pahala.. dorang dpt dosa.. sbb fitnah..jd kuatkan semangat yer... :) insyallah.. mana tau 1 hari nanti deno akan sembuh..

    ReplyDelete
  11. Sabar jelah Deno..tp klu akak memg dh menjawab dah..bg tau betul2 kt dia...diorg ni seng2 nk tuduh..tanya blk kat pakcik tu...habis yg dia pun sakit gak...mkn tk betul la tu...baru kene sebijik..

    ReplyDelete
  12. sabar je la... manusia suka menhakimi tanpa asal usul periksa. heeee...

    ~Reenapple

    ReplyDelete
  13. sabar ye deno....adik saya pernah merasa apa yang deno rasa...mmg sbagai kelurga bila dengar sedih sangat,,orang xfaham masalah kita but they pretend as they know.mereka x memebantu malah memburukkan keadaan lagi...kuatkan semangat...support u always..=)

    ReplyDelete