Jimat Di Kampung! - Dayang Deno

20.12.12

Jimat Di Kampung!


Saya budak kampung?

ya.. saya memang tinggal di kampung.. kenapa.. tak percaya haaaa?

sebenarnya tinggal di kampung ni best! kampung ni tempat yang relax dan udaranya segar tak berdebu.. sawah yang hijau.. ada sungai.. pastu tinggal di kampung ni jimat ^^

kenapa? ya la.. deno tinggal kat kampung jadi deno tahu la.. hahaha :p

sebabnya kalau nak makan durian, duku dan pisang tu... tak perlu beli sebab abah dah ada kebun.. pokok manggis dan rambutan pula ada sebelah rumah ni ha... last week.. hari-hari makan sebab dah masak banyak.. abah deno amik dari pokok dua bakul.. anak buah deno si sarah.. beruntung betul balik bercuti rumah tok abah bulan ni.. :)

pastu.. kalau nak minum air kelapa pun mudah.. amik je kelapa muda kat pokok kelapa depan rumah tuuu... nak santan? pun senang.. biasanya abah atau ma amik kelapa tua kat pokok sebelah rumah ni... hehe.. tak payah beli santan dalam kotak tuuu..

haaa... macam bahan kat atas ni pun tak perlu beli sebabnya pokoknya dah ada kat belakang rumah.. kalau nak just petik.. buah limau nipis tu besar juga buahnya.. kalau beli kat supermarket mahal jugak kan.. :)

sama macam kunyit, lengkuas dan halia.. tak perlu beli sebab dah ada belakang rumah.. kat situ pun dah jimat^^ dulu kan.. deno selalu tertukar antara halia dan lengkuas.. ma minta tolong amik halia deno amik lengkuas.. hehe.. nak buat macam mana bentuk dan rupanya lebih kurang...  :p




p/s: malu ke tinggal di kampung?best apa... ingat.. takde kampung takde bandar tau :) 


19 comments:

  1. ibu bru beli air kelapa tadi hehe...follow me back
    http://yusrasuperstar.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. hihihi betul tue...lama akak tak singgah blog deno...sihat ke?

    ReplyDelete
  3. duduk dekat kampung memang best XD .

    ReplyDelete
  4. Yeah ! Sekarang musim rambutan pulasan ^_^ Baru amik dekat kampung nenek Zurah .

    ReplyDelete
  5. kampung akak barang semua mahal2..kalau makan kat kedai boleh pengsan nak bayar..hahah..
    sudahnya nak makan kena la masak sendiri..tapi tak semua bahan tu kita boleh tanam..ada jugak yang terpaksa beli..sabar je laa...

    www.dianarashid.my

    ReplyDelete
  6. sama la...kite pun dok kg gak... :-)

    ReplyDelete
  7. betul.. jimat, esp, ada mak ayah yg tanggung, lagi la jimat..hehe

    ReplyDelete
  8. betul ddk dekat kg lebih tenang sebab udara segar bugar!! ;D

    http://ainaasposa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. kampung lagi best dari bandar. suka suasana kampung, bebas dr pencemaran..udara segar. kalau dok bandar, hari2 sedut asap kereta. huhu

    ReplyDelete
  10. betul2...cik siti pun suka tinggal di kampung.....=)

    ReplyDelete
  11. YEah, btol! mudahnya nak dapat smua bg ni kt kg

    ReplyDelete
  12. Tak semua kampung masih ada nilai semulajadinya, contohnya Kg Datuk Keramat dan Kg Pandan di KL dah hilang nilai kekampungannya...

    ReplyDelete
  13. mmg hidup dikampung lagi best...berbanding hidup di bandar dgn kos taraf hidup yg tinggi ....

    mselim3

    ReplyDelete
  14. sgt4x betul..semua benda tu...bukan takat ade blkg rumah..tepi rumah..depan rumah pun ade...ats rumah je xde....segar2 plak tu...

    ReplyDelete
  15. duduk kat kampung ler best!!!!!
    leh mandi sungai selalu.....

    ReplyDelete
  16. Kg lagi fresh xsmk otak mcm kt bndr ni :)
    Lgi best bhn2 msak ada je blkg rumah. Pure lgi. Xyh nk beli yg instant ..

    ReplyDelete