Kalau Nak Melintas Kena Cepat Di Avenida 9 de Julio - Dayang Deno

15.12.12

Kalau Nak Melintas Kena Cepat Di Avenida 9 de Julio


Erk...

9 de Julio Avenue atau Avenida 9 de Julio, dalam bahasa setempat) di pusat kota Buenos Aires, Argentina, bukan hanya jalan raya biasa.Ada 9 jalur lebar... dengan median taman antara arus lalu lintas yang berlawanan...  ini adalah jalan terluas dan terlebar di dunia.

Hanya mereka dengan kecepatan yang lebih dan kaki panjang akan beruntung sampai ke sisi lain sebelum lampu lalu lintas di persimpangan berubah merah. Seorang pejalan kaki menyeberang jalan ini biasanya memerlukan beberapa minit tambahan... 9 de Julio Avenue adalah hanya 1 km panjang tetapi lebarnya 110 meter!! what da frog!




 

 



p/s: kalau nak melintas better berlari terus! kalau tidak... tak sempat pula.. hihi.. ^^

8 comments:

  1. kemain lebar lagi nak melintasnye..adeshhh..kena pakai skateboard la nak melintas ni.

    ReplyDelete
  2. Ia di Argentina kan? Mungkin org Argentina dah biasa jalan cepat2, tak macam org Malaysia yg suka jalan slow2 macam itik pulang petang. Tengoklah Lionel Messi pemain bola Argentina tu, walaupun org nya kecil tapi lari macam ribut...

    ReplyDelete
  3. gilr la..mau mati katak ni kalau ambil melintas nak berangan bagai..hahaha

    ReplyDelete
  4. @ Nurul Faiz : takde jejantas

    @ Cikgu Ma : ha'ah.. jln lebar sgt..

    @ Azhafizah Md Nor : ha'ah kan.. bagus jugak idea tu kalau nak melintas... cpt sikit kan :)

    @ JR : ha'ah kan.. laju je .. seua rakyatnya jln laju kot.. hihi

    @ kakdiana : tahu takpe kan akak...

    @kak yon : haha.. mmg kena pecut!

    ReplyDelete