Kebaikan Epal Hijau - Dayang Deno

5.12.12

Kebaikan Epal Hijau


Selamat malam semua :)
 

Epal hijau bagus untuk kesihatan! kenapa..?

Antioksidan
Zat fitokimia di dalam epal berfungsi sebagai antioksidan  untuk melawan kolestrol yang berpotensi 
menyumbat pembuluh darah.

Mencegah tulang rapuh dan penyakit
Epal hijau mampu mempertahankan kadar estrogen. Rembesan hormon estrogen boleh menyebabkan tulang rapuh dan penyakit jantung. Ia boleh dicegah dalam zat yang terdapat di dalam sebiji epal hijau.

Masalah pencernaan
- Serat dalam epal hijau mengurangkan masalah pencernaan
- Mengurangkan masalah sembelit dan cirit-birit
- Membantu mengurangkan berat badan

Baik untuk gigi
- Epal mempunyai vitamin yang baik untuk gigi
- Mengunyah epal adalah cara terbaik untuk membersih gigi dan menyihatkan gigi.

Menurunkan tekanan darah
- Epal hijau boleh membantu menstabilkan tekanan darah tinggi




p/s: korang suka makan epal hijau? deno suka :)


15 comments:

  1. epal hijau the best ! :D
    suka minum jus dia :3

    ReplyDelete
  2. saya ada dengar juga epal hijau ni boleh turunkan berat badan..

    ReplyDelete
  3. Nice tips Deno~In Shaa Allah sama2 kita praktikkan~

    ReplyDelete
  4. suka makan, tapi tak suka kalau masam =)

    ReplyDelete
  5. akak dan family mmg suka epal hijau ni, selalu ada dlm peti sejuk...

    ReplyDelete
  6. akak dan family mmg suka epal hijau ni, selalu ada dlm peti sejuk...

    ReplyDelete
  7. oo banyak kebaikan epal hijau ni ye.. blogwalking here :)

    ReplyDelete
  8. Suka sangt..makan dengan kuah rojak..

    ReplyDelete
  9. JR pun suka epal hijau. Cuma JR spt org2 lain juga seringkali terlupa buah2 tempatan juga ada yg sebaik epal utk diamalkan...

    ReplyDelete
  10. MJ pun suka epal hijau, especially buat jus :D

    ReplyDelete
  11. pernah terbaca, epal hijau ada kebaikan dari segi kesihatan, tapi ada jugak keburukan dari segi otak dan mental...

    ReplyDelete
  12. buah2han memnag baik untuk kesihatan:)

    ReplyDelete
  13. oh yeke..igtkn epal ijau xelok..sbb ade yg kata kandungan asid dier tggi...xsngke lak sbnrnye epal ni byk khasiat

    ReplyDelete
  14. salamm...nak share boleh? hehehe

    ReplyDelete