Hospital

Cerita Ct Scan Deno Di Hospital

November 30, 2012,10 Comments


Selamat tengahari semua :)

Baru-baru ni kan... deno ada cerita nak kena ct scan kepala sebab jangkitan kuman..
semuanya sebab SLE...

macam ni la tempat ct scan tu.. deno panggil terowong 

-google-

dulu deno pernah buat ct scan ni... senang-senang panggil terowong ya... deno masuk terowong ni pada tahun 2000 sebab masa tu SLE serang otak.. deno terus jadi tak sedar dan jantung berhenti.. abah cakap sebelum masuk ICU tu deno masuk dalam terowong ni la... tak pasal-pasal deno terpaksa pakai cermin mata sampai sekarang.. kesan serangan SLE tu buat otak deno ada "little damage". kesannya kat saraf mata..

21/11 baru-baru ni deno ke hospital untuk masuk terowong ni macam yang doc SOPD minta buat.. mula-mula deno kena buat ultrasound... then barulah ke bilik untuk ct scan tu.. tapi bila doc check kat kepala deno bengkak tu macam dah kurang... jadi doc kat situ tak jadi nak buat...

dia kata buat ct scan ni tak bagus sebenarnya.. lebih-lebih lagi deno ada banyak sgt penyakit.. cardio, nephro, sle.. dia cakap lagi, jumpa dulu doc deno di klinik SOPD sekali lagi.. kalau doc SOPD nak minta buat juga baru buat balik...

jadi kena tunggu lagi la.. perlu jumpa doc dulu.. deno harap tak perlu la nak buat ct scan ni, deno pun rasa makin sihat... sebenarnya selepas keluar hospital baru2 ni, deno buat rawatan tradisional di kuala lumpur.. hasil rawatan tu sakit kat kepala deno dah berkurang dan bengkaknya pun makin kurang... alhamdulillah.. deno harap semuanya akan pulih dengan sendirinya.. tak perlu la nak melalui pembedahan macam yang doc beritahu tu.. insyaallah.. :)




p/s: alhamdulillah rawatan tradisional di kuala lumpur tu menunjukkan kesan positif walaupun perlahan-lahan.. kepala deno dah kurang sakit dan deno makin sihat.. alhamdulillah.. terima kasih juga korang yang sentiasa mendoakan kesihatan deno.. :)


10 SLE Supporters :):

DenoART

Mengantuk?

November 30, 2012,4 Comments


Selamat tengahari semua :)

hari jumaat cuti.. jadi semua oarng di rumah merehatkan diri..
termasuk deno sambil meng"online"kan diri...

seronok rasa nak blogwalking je...

 


rasa ngantuk ...

 


akhirnya laptop tengok deno...

 



selalu jadi macam ni... hihi



p/s: ish3

4 SLE Supporters :):

Personal

Dah Lama Tak Buat

November 30, 2012,3 Comments


Selamat tengahari semua :)

Tadi deno tengok satu rancangan...ada la budak-budak duk main tali skipping...

tetiba rasa rindu nak main.. zaman budak pernah main.. tapi pakai getah tu je la... kumpul getah yang warna oren yang buat ikat lauk tu... then sambung, ikat-ikat jadikan tali... seronok kan dulu-dulu main macam-macam gaya... lompat-lompat... main ramai-ramai pun best siap ada group lagi...



kalau lompat sambil nyanyi..

"rumah terbakar panggil bomba... bomba datang berlumba-lumba..." 

hihik.. dulu bila balik mengaji je main dengan kawan-kawan sekampung.. sempat la deno main sebelum sakit... masuk umur 10 tahun dah sakit tak boleh main dah.. lompat pun tak boleh... takpe la, sekurang-kurangnya pernah main kan.. hehe




p/s: dah lama tak lompat-lompat ni....


3 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Bila Lapar Tengah Malam

November 30, 2012,5 Comments


Selamat malam semua :)

malam ni deno terlewat buat CAPD
bila dah lewat macam ni.. perut mula berbunyi...

dan bila dah lapar lewat malam macam ni...  buat je la makanan simple untuk dimakan.. 
hehe.. simple tapi boleh la....

susu panas dan nestum!

santapan tengah malam... hehehe..
jemput semua... ^_^




p/s: susu nespray memang enak diminum panas-panas :)


5 SLE Supporters :):

Personal

Henpon Yang Sakit

November 30, 2012,3 Comments


Selamat malm semua..

dua hari lepas...

sedang syok-syok berbual dengan kawan..
tuuuuuuttttttt.... tepon mati tiba-tiba!


what da........?
ingatkan habis bateri... balik terus caj henpon..tapi tak on jugak... 
sampai hari ini henpon deno still macam tu... tak dapat nak guna

hwaaaa... kenapa dengan henpon saya...


tepon deno sakit..




p/s: maaf kawan-kawan yang tak dapat contact deno... henpon deno sakit...


3 SLE Supporters :):

CPUV

BE Bulan November

November 29, 2012,4 Comments


Selamat malam semua :)


Alhamdulillah..

Bulan ni dapat lagi BE... setelah dapat BE bulan oktober, kali ni deno dapat 2 BE dari encik Nuffnang.. 
Alhamdulillah rezeki untuk bulan ni... terima kasih encik Nuffnang beri deno BE lagi walaupun bulan ni deno jarang blogging sebab sakit... baik hati betul encik Nuffnang ni kan? hehe

BE bulan November



sekarang deno dah makin sihat.. boleh la blogging sokmo.. hehe.. terima kasih jugak kat korang yang selalu datang blog deno, support deno.. tanpa korang.. sepilah blog budak SLE nieh.. ngehngehh :p

i love nuffnang! :)





p/s: rezeki bulan ini.. alhamdulillah.. :)


4 SLE Supporters :):

Cara Buat Jem Strawberi

Cara Buat Jem Starwberi Yang Sedap!

November 29, 2012,8 Comments


Selamat petang semua :)

deno nak share satu sesepi dengan korang
sangat mudah dibuat.. bahan-bahan pun senang!

jom cuba buat!

bahan-bahan:
 buah strawberry
buah lemon
gula halus/gula biasa


SATU

 


DUA
 


TIGA
 


EMPAT 
 


LIMA
 


ENAM 
 


senangkan? 

selamat mencuba!!! :)




p/s: kalau taknak lenyek pun takpe.. juga boleh dimakan panas-panas bersama roti.. tapi makan sejuk lagi sedap! hehe.. :)



8 SLE Supporters :):

Personal

Alhamdulillah Makin Sihat

November 29, 2012,8 Comments


Selamat tengahari semua :)



Apa khabar semua?

Deno? alhamdulillah deno sakarang makin sihat.. selera makan pun dah kembali.. berbanding baru-baru ni selera makan memang takde.. berat deno dari 35kg turun ke 32kg..

selepas balik dari kl untuk berubat tradisional tu, deno jadi tak sihat.. masa di kl tu okey lagi.. deno pun tak tahu kenapa... mungkin deno belum cukup rehat selepas sebulan di hospital..

deno pun baru habis exam semalam.. terima kasih korang yang sentiasa support dan doakan kesihatan deno.. hanya allah dapat membalasnya.. :)





p/s: bulan depan bulan disember.. penuh appointment deno dengan doctor... SOPD, MOPD, NEPHRO, NEURO... jom teman deno ke hospital? hehe


8 SLE Supporters :):

SLE

Peluang

November 25, 2012,9 Comments


Selamat petang semua :)


Rasanya dah lama tak update blog
semenjak SLE aktif baru ni... kesihatan deno tak berapa baik
bulan 12 ni berderet-deret appointment dengan doc..
sabar je la kan :)

korang.. last week kan...
lecturer deno beritahu deno
deno dapat peluang buat exam yang deno tertinggal tu..
paper tu deno tak buat masa deno sakit di hospital selama sebulan tu...

jadi... 27/11 dan 28/11 ni deno akan amik paper tu..
rasa memang sangat takut sebab kesihatan tak berapa baik..
deno paksa diri study, kalau tak nanti nak jawab apa kan?
doakan deno lulus dengan baik ya korang..






p/s: deno minta maaf belum berkesempatan lagi balas jejak korang... insyaallaah nanti bila da sihat2 deno balas eh? assalamualaikum :)



9 SLE Supporters :):

Personal

Rest

November 13, 2012,21 Comments


Selamat malam semua :)

alhamdulillah.. deno selamat sampai terengganu semalam
kepenatan... hari ini tak sihat.. muntah-muntah

 


deno nak rehat..
next week deno ke hospital untuk ct scan kepala... 

doakan deno :)



p/s: banyak cerita nak kongsi.. nanti ya... i need to rest ^^


21 SLE Supporters :):

Video

I Told My Kid I Ate All Their Halloween Candy

November 10, 2012,5 Comments


Selamat tengahari semua :)


geli hati tengok budak-budak ni

youtube challenge - I told my kid i ate all their halloween candy






^_^



p/s: :)



5 SLE Supporters :):

DenoART

Tunai Janji

November 10, 2012,13 Comments


Selamat malam semua :)

sebelum tidur... deno tunaikan janji deno pada kawan rapat deno..

deno nak lukis vector untuk ayucandy :)



saya harap awak suka :)




p/s: saya budak account yang suka melukis ^^




13 SLE Supporters :):

The X Factor

The X Factor

November 09, 2012,6 Comments


Selamat malam semua :)

majlis ASK malam ni agak bosan ..

deno layan x factor la...

  


best! 




p/s: pernah tengok x factor?


6 SLE Supporters :):

Rumah

Agak-Agak Rumah Siapa Ya...

November 09, 2012,13 Comments


Selamat malam semua :)

agak-agak korang..

korang kenal tak rumah siapa ni...

 



p/s: kenal tak.. kenal tak?

13 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Lunch Di Rumah Kakak

November 09, 2012,12 Comments


Selamat tengahari semua :)

lunch


plus 



 lauk yang ringkas tapi sedap :)



p/s: ulam bagus untuk kesihatan... lagi-lagi cili api tuuu.. memang best ..! ^_^

12 SLE Supporters :):

Kenangan Dalam Wad 2012

Sedih Diganti Gembira

November 09, 2012,9 Comments


Selamat tengahari semua:)

setelah semalam rasa sedih menyelubungi diri..
hari ini diganti dengan berita gembira... berita tak disangka-sangka


setelah kesan ubat yang kuat tu.. deno memang tak yakin..
tetapi alhamdulillah deno lulus juga finance tu walau sekadar b 

besarnya kekuasaan tuhan... terima kasih allah swt... :)





p/s: semoga tahun depan deno terus sihat.. insyaallah nak habiskan dua subjek yang tertangguh sebab kesan ubat tu... semangat deno bertambah-tambah pula hari ni... alhamdulillah... :)


9 SLE Supporters :):

Muhasabah Diri

Jangan Bersedih Apabila Tidak Mempunyai Kasut

November 09, 2012,9 Comments


Selamat pagi semua...

amazon box, box, cartoon, cute, love

di dalam kesedihan... teringat kata-kata seorang kawan..

"janganlah kita bersedih apabila tidak mempunyai kasut... 
sedangkan ada rakan kita di luar sana yang tidak mempunyai kaki..."


mendalam maksudnya




p/s: semangat sudah datang



9 SLE Supporters :):

Personal

Ia Mengalir Lagi.. Geram!

November 09, 2012,4 Comments


Selamat pagi semua..


terlihat post-post kawan
semua berjaya tamat dan gembira
alhamdulillah...
deno gembira untuk mereka..!

tapi.. kenapa.. kenapa..
cacair jernih ni nak keluar juga
kenapa mengalir juga..
memang tak dapat tahan..
ia tetap mengalir......

denoo... sabar la... nanti awak boleh tamat juga!





p/s: tarik nafas dalam-dalam... "kesat air mata pagi buta"


4 SLE Supporters :):

Personal

Sabar... Sabar...

November 09, 2012,6 Comments


Selamat awal pagi semua :)


hari ni result final exam untuk semua student diploma uitm keluar

seronoknyaaa!!! boleh bayang perasaan kawan2 yang dah tamat.. mesti gembira dah pegang diploma in accountancy.. nanti dah boleh sambung degree...

deno? still macam ni.. semua sebab SLE.. tahun ini sekali lagi "dia" menyerang.. tahun ini, deno extend belajar kali ke 5.. deno extend belajar 5 semester! sedang sihat-sihat pun boleh sakit.. tapi tu la kan.. kita manusia hanya merancang tapi tuhan menentukan segalanya...

bila tengok kawan-kawan semua dah tamat, deno pun sedih.. tertanya-tanya... bila la aku nak habis belajar ni..... kawan-kawan batch deno dulu dah nak habis degree pun, sekarang praktikal jadi auditor di audit firm... seronok kan... 

pujuk diri "sabar-sabar.." tapi kan kadang-kadang sedih tu datang juga.. tak dapat nak elak... apa lagi? nangis la puas-puas kan.. lepas ni okey la...



p/s: apa-apa pun... tahniah buat semua student diploma di uitm :)

6 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Roti Celup Telur + Telur

November 08, 2012,5 Comments


Selamat petang semua :)

sekarang hujan baru reda.. 
perut mula lapar.. 



jom buat... senang sangat, celup-celup.. goreng.. 
nak lebih lagi.. tambah telur mata kat atas..  :)



p/s: kalau makan di cafe atau kopitiam kan.. dalam menu kan.. roti ni ditulis "french toast" kan... ^_^

5 SLE Supporters :):

DenoART

Hijab

November 08, 2012,4 Comments


Selamat petang semua :)

hijab



sekarang macam-macam jenis tudung kan..
cantik-cantik.. pelbagai design!

tapi walau bagaimanapun.. deno tetap suka tudung bawal :)
tudung bawal dihatiku..  hehe 
"eceh! macam uitm dihatiku pulak.. ^_^"






p/s: suka tudung bawal.. :p


4 SLE Supporters :):

Personal

In KL

November 08, 2012,14 Comments


Selamat pagi semua :)

ubat untuk 4 minggu dah habis.. line di tangan pun telah dicabut pagi tadi..
^_^



deno, ma dan abah sekarang di kl..
bertolak petang tadi.. alhamdulillah selamat sampai :)





p/s: deno datang kl untuk berubat tradisional.. insyaallah.. ^^


14 SLE Supporters :):

Ain Maisarah

Terima Kasih Kak AinMaisarah :)

November 07, 2012,9 Comments


Selamat petang semua :)

hari ni deno terkejut.. tergamam.. terharu.. gembira.. perasaan bercampur-campur..

semuanya kerana post daripada kak AinMaisarah Novelis :)



kak ain ialah penulis buku kesayangan deno.. buku-buku tulisan kak ain sangat unik! dan buku-buku kak ain juga menjadi teman deno jika deno masuk hospital..  

tak sangka kak ain akan buat post ini untuk deno... deno sangat terharu..

terima kasih kak ain!! :)



p/s: buku paling deno suka baca hasil tulisan kak ain ialah SIRI IMPIANA, sangat best! :)
      jom ke blog AinMaisarah! :



9 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Aiskrim Goreng

November 06, 2012,20 Comments


Selamat malam semua :)

deno dapat gambar yang ditag dari kakak angkat dari hospital.. dari kaknoor

kaknoor ni memang suka dan rajin masak.. macam-macam gambar makanan di wall fb dia 
dan deno nak share antara gambar yang deno dapat... 


aiskrim goreng!

deno tengok gambar ni deno rasa deno dah faham macam mana nak buat... 
macam best kan... kena cuba ni, esok lepas balik dari hospital nak beli aiskrim dan roti! yeah!



p/s: kita cuba buat nak tak? :)

20 SLE Supporters :):

DenoART

Vector Dayang Hanna

November 06, 2012,9 Comments


Selamat malam semua :)

rasa nak lukis!

buat vector kakak deno no4, Dayang Hanna :)


  


kak ana a.k.a pontianak umbrella hill.. hehe...
kak ana kalau mengilai kalah pontianak harum sundal malam... muahaha..!!



p/s: deno ada 4 orang kakak.. hanya kakak.. deno tak ada abang, tak ada adik.. huhu :p

9 SLE Supporters :):

Hospital

Line Baru

November 06, 2012,15 Comments


Selamat petang semua :)

pagi tadi seperti biasa ke hospital untuk masuk ubat ikut line.. 
tinggal satu hari lagi tempoh ubat... tapi... line dah bengkak dan sakit...

akhirnya... kena tukar

 
tukar line baru di lengan

first buat tak dapat, terus lebam.. bengkak besar pula tu... kali ke dua baru dapat...
 biasanya kalau buat line memang doc buat kat lengan.. tapi lengan lebih sakit sebab urat dalam sikit..

takpe la.. asalkan ubat boleh masuk dengan baik ^^



p/s : harapnya esok betul-betul last ubat tu .. doc tu suka tambah temboh ubat.... huhu 



15 SLE Supporters :):

Personal

Hari Ini :)

November 06, 2012,0 Comments


Selamat tengahari semua :)

semalam deno sangat susah hati
susah hati tentang ct brain tu..

.............

tapi hari ni 
dengan sokongan ma, abah, kakak2 deno dan kawan2
tak lupa juga rakan2 blogger semua..
deno rasa lebih semangat.. 






p/s: :)

0 SLE Supporters :):

Appointment

Dugaan Datang Lagi......

November 05, 2012,14 Comments


Selamat petang semua...

tadi jumpa dr khairil

..............

 

dugaan datang lagi.. 

kepala deno yang bengkak sebelah lepas beberapa hari demam tu tak sembuh lagi... doc cakap mungkin kuman melarat ke kepala...

dr. khairil cakap kena buat operation.. bila dengar perlu operate kepala... jantung deno terus berdegup laju macam orang berlari balapan. hati mula resah.. terdengar risiko2 nya lagi.. kebetulan kakak sebelah dr khairil sedang dressing bahagian kepala yang dibedah.. ternampak jahitan yang panjang di kepala kakak tu.. kakak tu sekarang dah hilang penglihatan akibat operation tu.... ngeri sangat

tapi bila jumpa bos bahagian surgical, dia cakap perlu buat "ct brain" dahulu.. barulah decide apa yang perlu dibuat.. lega sekejap..

tapi deno still terkejut dan sedih.. deno harap deno tak perlu buat operation tu.. harap sangat.. dan semoga semuanya makin pulih... insyaallah... insyaallah...



p/s: SLE suka menyerang... deno tak suka "dia"! doakan deno..... 


14 SLE Supporters :):

Hospital

Neurology

November 05, 2012,6 Comments


Selamat pagi semua :)


 

9am nanti deno ke hospital lagi untuk masuk ubat dan jumpa pakar neurology
macam-macam kan... SLE ni bila "dia" dah aktif.. boleh serang apa-apa je.. 
memang kerjanya menyerang kan... geram!

kalau nak tahu apa neurology korang tekan sini ya :)



p/s: lagi-lagi hospital... nak muntah!


6 SLE Supporters :):

Kenangan Dalam Wad 2012

Bos Bagi Green Light!

November 04, 2012,10 Comments


Selamat petang semua :)


doc pakar.. 

ataupun dipanggil bos di kalangan nurse di sini datang melihat patient tadi
dr zawawi.. orangnya sangat friendly dan baik hati
doc ni doc pakar yang merawat deno di HSNZ

dia suka senyum... dia senyum je kat deno
deno pun balas la senyum kat dia..
then tiba-tiba dia tanya...

dr zawawi : dayang nak balik?
dygdeno   : kalau doc bagi mesti la nak...
dr zawawi : ubat awak belum habis... 7/11 last .. tapi kesian juga awak lama kat sini.. dah sebulan kan?
dygdeno   : ha'ah.. sebulan.. " buat muka kesian.. hehehe "
dr zawawi : emm.. awak boleh ke berulang dari rumah ke hospital setiap hari sampai 7/11 ni... jauh tak   rumah awak ke hospital?
dygdeno   : boleh! tak jauh mana.... "dah mula senyum..."
dr zawawi : emm... kalau macam tu saya boleh bagi awak balik.. tapi jangan lupa datang hospital untuk masuk ubat ya dayang....
dygdeno   : okey, no problem! "rasa macam nak melompat je depan dr zawawi masa tu jugak! muahaha...!"




p/s: bersiap-siap nak balik... suke2!!! :)

10 SLE Supporters :):

Personal

Eh... Apa Ni?

November 04, 2012,3 Comments


Selamat petang semua :)

deno baru je naik.. buat CAPD di nefro tadi..tiba-tiba kakak sebelah beri kuih tart telur... 

gembira sangat dapat kuih tart sebab dah lama tak makan kuih sejak warded ni
sedang enjoy-enjoy makan... eh eh.. apa ni...?

 

jumpa kulit telur dalam tart! (dalam bulatan putih)

 a

terus hilang selera makan.. terus berhenti makan..
kalau kulit telur boleh masuk dalam tu, macam mana la tart tu dibuat...

first time jumpa kulit telur dalam tart





p/s: terbantut nak makan kuih tart


3 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Cake And Apple Pie

November 04, 2012,6 Comments


Selamat petang semua :)

kakngah datang melawat deno bersama adam.. 
deno bergediks sebab dapat jumpa anak buah.. rindu sangat!

yang paling best kakangah bawa kek dan apple pie! "pengsan makan kek dan apple pie"

 
kek badam

 
kek coklat

 
apple pie


memang betul2 kenyang! tenkiu kakngah! :)




p/s: deno teringat kenangan ammar bawa kek coklat untuk deno tahun lepas... ^_^



6 SLE Supporters :):

Semut-Semut Deno

Solat Satu Sejadah

November 04, 2012,7 Comments


Selamat tengahari semua :)

gedek-gedek gambar dalam phone.. gambar raya korban baru2 ni..
semua ada.. famili kaklong pun balik sini... jadi semua anak buah pun ada

ada satu gambar yang deno snap masa anak buah solat

sarah, adam dan amsyar

tiga orang solat dengan satu sejadah...
 masa ni deno dah beri sejadah sorang satu tapi tetap nak share...

sabar je la... :)





p/s: :)

7 SLE Supporters :):

Segmen

Segmen : Follow Sampai Pening

November 04, 2012,14 Comments


Selamat tengahari semua :)

semalam bukak blog azzahsaid
jumpa segmen ni...

  

nak join? jom klik SINI!


ok, ini jumlah my supporters a.k.a SLE supporters :)

hari ni : 4/11/212




ok bye ^_^




p/s: jom join  ramai-ramai :)


14 SLE Supporters :):

INFO Sihat

Kurangkan!

November 03, 2012,13 Comments


Selamat petang semua :)

 

deno nak share dengan korang ni...
yang deno dapat dari dietition deno dua hari lepas

Makanan yang tinggi kandungan garam

Garam masakan
Garam halus, garam kasar

Agen perasa
Pati atau kiub contohnya kiub ayam, mayonis, sos tiram, sos tomato, sos cili, kicap masin/manis, serbuk perencah . serbuk perasa (MSG)

Makanan yang diawet
Telur masin, ikan masin, sayur masin, taucu, jeruk buah, budu, cencaluk, udang kering, belacan

Agen penaik
Baking powder, sodium bikarbonat

Makanan terproses
Sosej, burger, nugget, makanan dalam tin (contohnya sardin, kacang panggan) ,snek



Nasihat dietition :

"kurangkan pengambilan garam yg tinggi dalam makanan .. garam penyumbang kepada penyakit darah tinggi atau high blood pressure.. pilih makanan yang betul"



p/s: fast food adalah makanan yang sangat banyak garam!


13 SLE Supporters :):

Video

Terima Ijazah Dengan Cara Yang Unik

November 03, 2012,5 Comments


Selamat petang semua :)

fisrt time deno tengok macam ni... 
memang sangat unik cara diaorang terima ijazah!! :)





p/s: deno asyik sakit.. blajar pun tak habis-habis lagi... semoga tahun depan tamat juga :)


5 SLE Supporters :):

Family

Agaknya Apa Yang Dicari....

November 03, 2012,1 Comments


Selamat petang semua :)

tadi kaklong mms gambar masa kakak2 deno dan anak buah ke uss baru2 ni
deno je tak pergi sebab sakit ni... nanti sihat nak pergi! :p

ini salah satu gambar yang menarik perhatian deno

 

entah apa la yang dicari kakak dan anak buah deno tu...
kakngah je tersengih... deno tanya kaklong sampai sekarang takde jawapannya

agak-agak korang apalah yang dicari tu.... ^_^



p/s: tengahari tadi makan nasi ayam.. kakak sebelah katil belanja.. hehe :)

1 SLE Supporters :):