Hospital

Biru, Merah Jambu dan Hijau

January 31, 2013,19 Comments


Branula biru, merah jambu dan hijau!

branula? apa tu?


Branula ni jarum yang biasa doktor cucuk untuk masukkan ubat.. Kalau di hospital kita tengok ramai pesakit ada mende alah ni kat tangan masing-masing.. 

Biasanya bila sakit dan warded.. Mesti deno nak branula warna biru atau merah jambu! Haaa specoal tak? Hihi siap boleh pilih-pilih tau.. haha..^^ Bila doctor datang nak set line, deno dah bagitau awal-awal taknak warna hijau.. Jarum hijau besar dan urat deno akan mudah bengkak,sekejap je.. tak sampai 24 jam kena set line baru! 

Pesakit SLE urat-uratnya sangat halus! Kadang-kadang 5-6 kali cucuk baru dapat.. Rekod deno kali ke 7 cucuk baru dapat masuk dengan baik branula tu, masa tu umur deno  11 tahun.. Dah macam-macam kaler biru hijau kat lengan dengan bengkak semua... Nangis la jugak masa tu... heeee :p


**Haaaa ni deno kena set line warna biru sebab semua urat-urat dah lebam sebab cucuk tak dapat.. Biasanya warna biru ni doktor guna untuk kanak-kanak.. Tapi disebabkan urat deno terlalu halus, terpaksa guna yang ni jugak.. Dah la kena cucuk kat lipatan, lurus je tangan tak bleh bengkok! Memang tak suka!


**Line ni pulak warna merah jambu a.k.a pink! Yang pink memang sangat femes, deno biasa yang warna pink ni.. Tapi kalau tak jumpa urat sesuai doktor guna warna biru jugak..Branula pink ni boleh tahan jugak sakitnya... Kalau kena cucuk banyak kali tak dapat2 jugak  memang nak kena flying kick doktor tu.. hihiiiii *gurau jeee


**Warna hijau ni sangat jarang-jarang dan jarang .. Gambar kat atas ni, doktor tu degil nak set line warna hijau jugak.. Pastu tak pasal-pasal bengkak pastu kena cabut.. tak sapai sehari pun! Bengkak warna lebam dah macam-macma kat lengan deno.. Sakittttt! Cuba bayangkan urat halus macam benang dicucuk dengan jarum yang lebih besar dari saiz urat.. Hwaaaa sakit gila nasib baik tak gila deno... :p

Biasanya doktor selalu kena set line di lengan deno.. kenapa? Sebab urat-urat di tangan bahagian atas, dah banyak rosak sebab selalu kena cucuk.. doktor pesan kena jaga lengan baik2



p/s: kalau set line di kaki paling sakit.. sakitnya mmg tak dapat nak cakap, sakit yanggg.. ok im'm speechless.. korang kena rasa sendiri.. hahaha ^^


You Might Also Like

19 comments:

  1. akak pun tak suka kalau kena pakai benda ni yang warna hijau, granula ek nama dia? akak dah lupa lah... tak dapat akak bayangkan bagaimana deno lalui semua dugaan ni, mmg tabah deno ni.. akak pun ada kawan yg sakit sle, baru ptg tadi dia tunjukkan kaki dan urat di kaki dia, terkejut akak tgk... kulit mcm dah nipis sangat...

    ReplyDelete
  2. Jarum suntikan memang menakutkan...
    Apabila menderma darah biasanya saya tidak akan memandang ke arah jarum ...

    ReplyDelete
  3. deno kenapa?takutnyaa..Eyz belum pernah kena lagi..hoho

    ReplyDelete
  4. tak suke bila kena macam ni.. akak pernah kena..cucuk dua-dua tangan sebab nak masuk ubat bius >.<

    ReplyDelete
  5. deno terjerit tgk darah

    lme da xrase skit cm deno

    tabhnye denooo

    #tgk tajuk ingtkan pe td.. seriau

    ReplyDelete
  6. Bru tahu ari ni tu org panggil branula.. Yeayyy dpt ilmu bru ari ni

    ReplyDelete
  7. sangat menakutkan bila dengar jarum...

    ReplyDelete
  8. Wah kenapa itu tangannya ....
    Semoga cepat sembuh saja deh yaa :)

    ReplyDelete
  9. mse nad first time msuk hoospital..kne cucuk gak..smapi 3 kali sebb x dpt cr urat..oh sengsara..pastu tiap2 malam kne amik darah..jarum besr..pndang tempat lain..nangis je..tu la first time msuk hospital..

    ReplyDelete
  10. arghhhh..xnk kene inject.....takutttttttttttt

    ReplyDelete
  11. @Aisy Nasiha: pesakit SLE uratnya mmg halus.. kdg2 ada yg terlalu kurus sampai nak cuck branula pun tak dapat.. btw, terima kasih :)

    @Koding: deno pula bila doktor nak cucuk deno kena tengok, berdebar kalau tak tengok sendiri

    @MisEyz BLurz: gambar2 kat atas tu gambar tangan deno kena cucuk dgn branula masa dapat rawatan.. :)

    @Nieyxzha Hassan: deno pun tak suka tapi terpaksa bila SLE aktif dan deno sakit.. mmg kena cucuk branula ni jugak.. huhu^^

    @Iffah Afeefah: hehe.. :)

    @nanieybarnieylurviey: lepas ni kalau dgr branula dah tahu kan.. :)

    @NAL: kalau dah biasa mesti tak takut dah..^^

    @devilz-adrian: tangan tu kena cucuk pasang branula masa deno sakit...

    @Nadia Johari: mungkin sbb tak biasa kita jadi takut, bila dah biasa tak rasa takut :)

    @combi: kalau sihat tak perlu inject .. hihi:)

    ReplyDelete
  12. Owh ~ ingatkan biru yang paling besar.. hehe.. rupanya ijo..

    ReplyDelete
  13. aduh, sabar yer deno..tengok pun ngeri ini kan plak yg merasa..aduh..

    ReplyDelete
  14. remy yg dengar pun terasa nyeri...apatah lagi deno yg selalu menghadapinya..... kuat semangat deno nie......

    ReplyDelete
  15. owh selama nie tak tau pon nama benda tue..hehe pernah sekali ja kena..tak mau dah..huhu

    ReplyDelete
  16. @Aretikz :ad alagi paling bsr, warna kelabu

    @jaa jaa: mmg sakit^^

    @Remy hazza: smgt2!! :)

    @BlueiceButterfly: haa... sekurang-kurangnya ada pengalamn kan kena cucuk branula tu.. heeee :)

    @kakcci : tahu xpe kak cci ^^

    ReplyDelete
  17. Ya Allah Deno, rasa terharu saya baca entri ni. Tak sampai hati nak tengok tangan kena cucuk sana sini. Saya boleh rasakan kesakitan tu. Harap Deno sentiasa tabah dan kuatkan semangat ya.

    ReplyDelete
  18. Akak, ni sama ke bendanya macam kita cucuk air dalam badan ? Huhu miza baca ni teringat masa form 3 miza accident pastu kena masuk air, miza ingat lagi bendanya macam tula warna pink. kebas habis tangan ni susah nak genggam. Ya Allah akak sabar ye. Miza faham perasaan akak macam mana. Semoga akak lebih tabah dalam menempuhi dugaan dan ujian Allah. Allah uji sebab Allah sayang :)

    ReplyDelete