DLE ( Discoid Lupus Erythematosus ) - Dayang Deno

18.1.13

DLE ( Discoid Lupus Erythematosus )


Hari ini deno terima soalan daripada seorang rakan Lupus..


Apakah DLE?
DLE iaitu Discoid Lupus Erythematosus merupakan penyakit kulit yang kronik di mana tedapat tompok-tompok merah (malar rash) di muka, kulit kepala, bahagian badan, kaki dan tangan. Kulit yang terlibat akan menjadi tebal dan bersisik dan munkin akan meninggalkan parut. 
Ruam tersebut kemungkinan akan berulang setelah sembuh.. Hanya sebilangan kecil pesakit DLE akan mendapat SLE di kemudian hari.
*kepada awak.. DLE mungkin akan berulang setelah sembuh.. tetapi jangan bimbang kerana hanya sebilangan kecil (10%) pesakit yang mengidap DLE yang berpotensi mengidap SLE


p/s: DLE juga sejenis penyakit Lupus

10 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. agak menyeramkan penyakit ini :O

    ReplyDelete
  3. semoga jawapan Deno menjawab persoalan Anon tuh kan...;)

    ReplyDelete
  4. Bahayanya . Kena jaga kesihatan ni , wish akak sembuh :)

    ReplyDelete
  5. harap2 jawapan deno dapat membantu kawan tue

    ReplyDelete
  6. sebenarnya akk nak tanya bnda yg sama...tq for sharing...moga deno tabah menghadapi kehidupan..

    ReplyDelete
  7. penyakit kulit??x cuba ubat kampung ke?

    ReplyDelete
  8. Deno, saya pun ade sakit , ermm IgA nephropathy.Kalau awak pegi klinik nefro mungkin ade jumpe patient yang sakit mcm saya nie...penyakit nie lebih kurang cm autoimmnune gak, takleh nk classify lagi under ape..tapi..dia affect kidney je..

    ReplyDelete