Segmen : Saya Blogger Negeri ......... - Dayang Deno

8.1.13

Segmen : Saya Blogger Negeri .........


... nak join? klik banner...

deno blogger dari negeri Terengganu

best wooo ganu kite.. dok cayye tanye kak n.i.e.y.x.z.h.a .. sungguh pung! *buat keluar bahasa ganu sket.. hehe

haaaa... meh sini dekat dekat deno nak sambung cerita kak nieyxzha^^


kat terengganu ni kalau korang nak tahu hari-hari ada nasi minyak..biasanya di negeri lain nasi minyak biasanya ada ketika kenduri atau majlis-majlis tertentu je kan, tapi di terengganu nasi minyak boleh dijumpai setiap hari.. ia boleh dimakan pada waktu sarapan atau waktu malam... banyak gerai makan yang ada sediakan nasi minyak ni...

paling femes nasi minyak hujan panas yang colourful dengan lauk ayam masak merah, daging masak merah, daging kurma, gulai ayam, gulai daging berserta acar timun dan sambal.. perghhhh.. behhh bohh... eh eh tetiba pulak deno rasa nak makan nasi minyak ngan ayam masak merah.. slurp!



haaaa... siapa pernah makan laksam? laksam ni pun salah satu makanan yang femes dan best di terengganu,   laksam dimakan bersama kuahnya yang dibuat daripada ikan, santan, kerisik dan macam2 lagi bahan yang memang cukup rasa dan ohsem! makan pula bersama ulam-ulaman.... fuh! makin sedap!^^

laksam ni bukan pagi je bleh makan.. malam-malam pun ada tau....


Phong Hong Bakes: Terengganu Akok

haaaa yang ni memang femes! ... inilah kuih akok! rasanya lemak manis... lembut...  kuih ni sangat femes lagi-lagi ketika bulan ramadhan.. biasanya deno beli kuih akok ni pasar besar bukit besar dan pasar payang..

jangan terkejut kalau korang jumpa kuih akok yang berkedut-kedut sebab ada juga jenis akok yang macam tu.... nampak je macam tu tapi rasanya..... ohsem! sedapnyaaaaa *pejam mata



okeh.. ni peberet deno... oh sangat ohsem ketupat sotong!! tak cukup kalau makan sikit.. makan sotong bersama pula pulut yang lembut tu.. perghhh.. kesedapan ketupat sotong ni kan, deno rasa sotong tu seperti melompat-lompat dalam mulut deno.. ecehh!

bukan semua kedai makan yang ada ketupat sotong ni.. yang deno tahu di kuala terengganu.. ada restoran berhadapan dengan produa services.. namanya AZ Selera Timur ada menyediakan ketupat sotong.. sotongnya pula besar-besar.. kalau makan 2 ketupat sotong pun dah kenyang.. kalau kat lain ... tak pasti sebab tak ramai dah orang buat ketupat sotong ni...


fuh.... kalau nak cerita semua makanan yang best di terengganu rasanya sampai besok pun belum tentu habis...

jadi pendek cerita jom la ke terengganu! *promote sekali tahun melawat terengganu.. hehe






p/s: jangan koya pulok tengok makanan sedak-sedak nih.. kang jatuh gollek guling bating kang.. susoh pulok.. hahaha.. 

48 comments:

  1. sdpnyer terliur kira seb baek bukan bulan puase heheh

    ReplyDelete
  2. ketupat sotong tu nmpk NYAMIIII !! 1st shu dgr bi deno. hehe.

    ReplyDelete
  3. Haaa..betul makanan tu sentiasa ade..tak kire petang malam..az selera timur tu semua ada...sate ade..rojak ade..nasi dagang ada..semua ada la..senang cerita makan kat situ je..tupak sotong terbaik!! Nyum nyum..

    Psst deno nak makan ayam masak merah nasik minyak?? Akak de buat arini..hehe

    ReplyDelete
  4. dah follow sini..dari segmen yang sama..
    http://gadistehoaislimau.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  5. @kira akira : ha... nasib bak kan.. kalau tak mesti tergoda.. hehe

    @shuhadaothman : kannnnn :)

    @Nieyxzha Hassan : haaa... tahu takpe kan akak.. semuanya sedap2.. hihi.. akan buat ayam mask merah? tu mmg peberet deo dari kecik tuuu^^

    @Nurul Nasuha : terima kasih :)

    ReplyDelete
  6. sukanya kalau nampak makanan

    ReplyDelete
  7. lapo la pulak tengok nasik minyak tu. haha.
    btw, balas kunjungan kamoo.
    salam perkenalan okay.

    http://pinkuntukaku.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  8. hai blogger ganu..wah mknan sedap2 lha. . yana dh 2x dtg ngeri awk..
    yana blogger dri perlis,,join segmen yg sma jgk..
    http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  9. yang lain2 tu boleh tahan lagi...
    tapi kat laksam tu yang terliur...
    my febret kot.. lama x makan laksam
    yumyum...

    ReplyDelete
  10. Kunjungi sahabat n follow..
    dari segmen yang sama
    http://kharisma-alfath.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  11. Bomm dari Kedah terbang ke Terengganu, sian saya tak pernah pun sampai Terengganu teringin sangat nak pegi Allah saja yg tahu, sedapnya makanan2 kat Terengganu, slm kenal follow here...

    ReplyDelete
  12. salam

    saya dh follow sini

    saye org teganu

    dari segmen yang same

    dtg lar jenguk and follow

    http://misszerocinta.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    btw , nice blog :]

    ReplyDelete
  13. ganu jgk eh...best sgt tu..lom penah jejak lg..:(

    ReplyDelete
  14. selamat petang deno.. ^_^.. dah lama tak datang melawat deno

    ReplyDelete
  15. Jambatan sesak naik feri,
    Sampai jeti tunggu giliran;
    Jenguk sini di malam hari,
    Sambil hulur salam kenalan.

    Berterbangan dari segmen yang sama, singgah di teratak ini & sudah FOLLOW sini`;-)

    http://engkumuzahadin.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  16. sedapnyer laksam. rare tue. kat Tganu jer bleh nok cari hari2. Ketupat sotong pun rare... susoh nok jupe. tp ari tue jalan2 kat Pantai Teluk Ketapang tengok ada orang jual benda nie.

    Nak tahu apa lagi yang menarik di Tganu blehla follow disini

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  17. salam..hai deno..sis datang singgah sini & follow.. :)

    ReplyDelete
  18. Kita orang Ganu gokk. Mari tengok Kak Deno mule. hehe. Akok sedap kkali!

    ReplyDelete
  19. pom3 ! tumpang jawab . kedai nasi lemak bawah rumah ni dekat pasir pjg . hee

    http://blogbudakpemalu.blogspot.com/2013/01/saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  20. haihaihai... comey nya blog...dtang dari kedah :)

    ReplyDelete
  21. mknn kt trengganu ni sdp2 kn..

    ReplyDelete
  22. jln2 sinning mulla yer :) follow lallu

    ReplyDelete
  23. wah. banyok nye orang tranung. beh beh :D

    ReplyDelete
  24. seedapnyaa., hee singgah followback~ ^^

    ReplyDelete
  25. ASSAKAMMUALAIKUM , budak kedah mai terjah blog ampa ! terjah la balik nowh :)
    http://dearbudakjahat.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  26. yaya balas kunjungan dari perak :)
    done follow :)

    http://sweetsouryaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  27. Dari Ngeri sembilan datang ke Ganu , Harap Ganu sudi datang ke Ngeri sembilan . XD .

    http://nurhidayah-azami.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  28. Hai . Singgah sini dari segmen yang sama ! Nice Blog :)

    http://gadiskecik.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  29. Dr melaka... Nice blog~~

    http://www.nuramsnaz.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  30. singgah sini :) dari segmen yang sama jugak :) Saya belajar kat terengganu skang ni :D

    http://scheyrare-worldofsurprises.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  31. sedapnnya semua tu.. dh follow (:
    teima kasih dtg blog sya.

    ReplyDelete
  32. Singgah dari segmen y sama ^^
    dri Kelantan ^^ btw done follow awk!
    Jemput singgah sini gak yer ;)

    http://aichrah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  33. follow sini dari segmen sama...

    ReplyDelete
  34. singgah balas kunjungan orang ganu.. :)

    ReplyDelete
  35. salam singgah kembali. kita pernah follow sini =))

    ReplyDelete
  36. Salam..^^
    Singgah dari segment yang sama..^^ saya dari SELANGOR^^

    http://secretofshaila.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.htm

    ReplyDelete
  37. Assalammualaikum ..

    Hye ;)

    The foodlike so dely , nyum .. nyum ..hehe ..

    I am from Sabah .. Done follow here ..

    Follow me back yea ;]

    http://tiefiqs34.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  38. thanks taw !dtg follow sini balik :D

    ReplyDelete
  39. membalas kunjungan dari segmen sama,,Fatin dari Kelantan :)
    http://www.fatinalyaa.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    Follow #1886

    aiseh,meleleh air liur tgk nasi minyak tu.,.

    ReplyDelete
  40. blogger melaka dtg melawat ^^

    http://www.nazlyizan.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  41. hai.. assalamualaikum..
    yeen dtg dari segmen yang sama
    jom terjah ke nogori plk :)
    http://treasurelicious.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  42. dari segmen yang sama , blogger dari perak . done follow . jemput singgah dan follow blog saya ---> http://duniahatisaya.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  43. dari GA yang sama . :)

    http://www.cikfie.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  44. As'salam.
    iz dtg dr sgmnt yg sme maaf llmbt ea rse bslh plak huhuhu
    ='(
    SALAM PEKENALAN EA =D

    ReplyDelete
  45. assalam..dtg dri nger yg sama...senyum sokmo..follow sini

    http://muslimahsejati96.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  46. Owh.. orang ganu rupenye..
    HUsien pon orang ganu gop..
    Singgah sini dari segmen yg sma..
    Hope u hit me back

    ReplyDelete