Beradablah Melawat Orang Sakit - Dayang Deno

13.2.13

Beradablah Melawat Orang Sakit

Melawat saudara sakit di hospital bersama ma..

orang sangat ramai! yang menarik perhatian deno ... ramai sangat kanak-kanak, kanak-kanak dengan ibu bapa yang melawat.. ramai kanak-kanak berbanding orang dewasa.. ada bayi yang asyik menangis, budak-budak pula membuat bising dan berlari-lari di dalam wad...  kan mengganggu pesakit?
  
ada juga orang-orang dewasa yang buat bising.. bercakap kuat, riuh macam pasar borong.. ramai pula macam rombongan meminang.. bila macam ni, pesakit jadi mangsa.. dah la sakit, bertambah stress dengan pelawat yang buat bising, ditambah dengan budak-budak yang jugak buat bising, berlari-lari dalam wad..

.... bila melawat orang sakit beradablah.. pada ibu bapa pula, better tak perlu lah bawa anak-anak kecil ke hospital, hospital pun tempat yang banyak penyakit.. budak-budak pula antibodi badan tak kuat, mudah kena penyakit.. kalau nak bawa pun, pastikan kawal anak-anak.. 

*masa deno tinggal di wad, memang deno jadi stress sebab sangat bising dan memeningkan kepala.. biasanya bila waktu melawat je deno akan baca buku sambil dengar lagu, deno akan pasang earphone.. memang mengganggu deno.. deno takkan boleh rehat bila waktu melawat



p/s: beradablah ketika melawat orang sakit...


8 comments:

  1. Tu la... ada setengah orang sampai 'anak buah' pon bawak... Tapi, kalau bawak 'buah tangan' takpe jugak, kan...?

    hihihi

    ReplyDelete
  2. terperasan juga masalah nih...harap mereka lebih peka lepas nih...

    ReplyDelete
  3. Mv kalau pegi sorang..mmg takkan bawa anak

    ReplyDelete
  4. org yg melawat tu xtau keadaan dan perasaan org sakit. thats why blh lg menganggu pesakit.

    ReplyDelete
  5. betul...
    adab kat spital kena jaga.... anak2 yg dibawa perlu diawasi.....

    ReplyDelete
  6. Eh kan dah ada warning budak2 tak boleh bawak masuk lam spital...haih!

    ReplyDelete
  7. emm betul2.. kesian kat pesakit.. kawal anak2 kite.. eh mcm ade anak je dh hehe :)

    ReplyDelete