Study Law .. - Dayang Deno

16.2.13

Study Law ..

Deno student accounting

tapi blaja accounting bukan hanya kira-kira tau..
banyak juga subjek membaca.. antaranya ialah subjek law.. memang migrain nak ingat semua kes dan section..

blaja semua in english tapi kadang2 jumpa perkataan pelik tau..antaranya bona fide, prima face, void ab initio, inter alia, inter se... tapi perkataan biasa jumpa macam fraud, error, sued, illegality, misapplication, criminal dan yang sewaktu dengannya....

okeh itu letak tepi.. cerita dalam gif.. hehe


oh ya... ini maksud perkataan yang pelik tu^^

bona fide : hati baik / hati suci / suci murni
prima face : anggapan awalan / bukti awalan
void ab initio : tak sah dari awal / batal dari awal
inter alia : makna lain / dengan maksud lain
inter se : antara satu sama lain



p/s: rasa susah belajar law ni, tapi sebenarnya seronok! bila dah berlalu semua tu... rasa rindu... :')


17 comments:

  1. memang agak tension lau kena blajor law nie..mse sy pn sme..pusing pale nie nak study..hahaha

    ReplyDelete
  2. teringat jua masa kak mia study subjek computer architecture. punyalah susah... banyak diagram dan teori... memang kuat betul dugaannya...

    ReplyDelete
  3. semua kos kena belajar Law.. tapi nasib baik buku dia dalam bahasa melayu. kira x la susah kalau nak ingat case study dia pon.

    ReplyDelete
  4. hee .. comel jer study sampai tertidur tak sampai sejam :)

    ReplyDelete
  5. bila dah berbaring camtue confirm hafal dalam mimpi ja..hehe cantikla deno lukis..jeles..hehe

    ReplyDelete
  6. ohooi Law memang pening @.@ ..sem depan mengadap Law lagi . T.T tak tahu la pa jadi . huhu .

    ReplyDelete
  7. Samala kita kadang-kadang rasa subjek law tu susah kadang rasa subjek accounting tu susah lak. Tapi papepom, law still bukan subjek kesukaan,. Ehehe

    ReplyDelete
  8. betol..cheqkaq pon amik account dulu..mmang byk subjek membaca,presentation,assignment & bla bla bla...tapi bile kenang kembali..smua best & sgt rindu time blaja..

    ReplyDelete
  9. hehe. sweet je story deno dalam gif tu. apa pun deno jangan cepat berputus asa okey. itulah cabarannya masa belajar ni. akak pon sedang mengalaminya :)

    ReplyDelete
  10. teringin nak jadi student balik......

    ReplyDelete
  11. suami kak long PM ialah seorang lawyer...:)

    ReplyDelete
  12. eh mcm sama la plak cara mghafal..and yg paling sama,last2 tertdo..hehe..btw kartun tu comel :)

    ReplyDelete
  13. oh..student accouting..
    just like me la. :)

    law merupakan paper yang paling susah nak imaginasi. kalau imagine pun.. imagine court.. haha

    kebanyakkannya.. perkataan ni berasal dari latin. maybe sebab dorg english nak pendekkan ayat mcm "act in a good faith" tu yang jadi "bona fide" tu..keh2. ( sukahati je )

    ReplyDelete
  14. hahahaa, betul betul, huda sokong. huda pun amik acc juga. by the way, law mmg best kalau kita hafal akta and so on... seriously, i'm miss that memories. Sem ni dah tak amik law, hehe =D

    ReplyDelete
  15. Banayak perkataan pelik-pelik dalam undang-undang ..
    Saya sendiri jarang ambil tahu tentang istilah tersebut ...

    ReplyDelete
  16. hehe..samela amek akaun jugak,...tau tak pe..blaja law banyak term yang pelik2..susah2

    ReplyDelete
  17. akk dulu ade amik law..pergh mmg penin..nak hafal kes..nak hafal die punyer section..die puneyr cerita..leh nak muntah..haha

    ReplyDelete