Kenapa Pilih CAPD? - Dayang Deno

23.2.13

Kenapa Pilih CAPD?

Ada teman SLE bertanya pada deno..

"kenapa pilih CAPD berbanding HD?"


sebenarnya dulu doctor ada plan juga nak buat HD pada deno, tapi deno pilih CAPD.. sebabnya CAPD ni senang dan boleh buat kat rumah.. compared tu HD tu, setiap kali nak buat perlu ke hospital

nak travel pun senang, bawak je air dialisate tu.. berapa kotak, kira awal-awal.. apa yang penting kalau nak buat CAPD, kena berdisiplin dan rajin... jaga betul-betul supaya tiub tenckhoff tu tak kena infection.. CAPD ni kena buat 4 kali sehari dan setiap hari.. mesti buat, tak boleh miss.. lewat sikit takpe.... ^^

memang penat sikit buat CAPD tapi bila dah biasa okeh la.. macam deno dah 13 tahun buat CAPD, okey je... :)



p/s: klik - deno dan CAPD
             - deno dan hemodialisis ( HD )


7 comments:

  1. lamanya deno.... dah lalu buat capd tu ye..... deno memang kuat....

    ReplyDelete
  2. Deno memang seorang yg tabah serta kuat....Akak respect..

    ReplyDelete
  3. Tu la..terkejut beta.. Semoga kesihatan Deno pulih mcm biasa

    ReplyDelete
  4. 13 tahun dikk.. Allah moga terus tabah ye :) *deno memang rajin.. lukisan cntik lg.. ^^

    ReplyDelete
  5. MasyaAllah..lamanya.jap NK check apa itu CAPD.hee.

    ReplyDelete
  6. 13 tahun mmg sgt lama dik..jgn miss..klo mls suh abah atau mak buat..ehhe

    ReplyDelete