Ujian Darah Paling Menyakitkan - Dayang Deno

11.2.13

Ujian Darah Paling Menyakitkan


Cerita perihal kena cucuk


dalam banyak-banyak kena cucuk..
deno rasa cucuk untuk blood test biasa dan cucuk untuk pasang branula okeh lagi rasanya

tapi untuk pengetahuan korang.. ada yang paling sakit pernah deno rasa, biasa kalau kena ni memang confirm terus nangis sebab tak tahan! paling sakit ni blood test untuk lihat kandungan oksigen dalam darah

untuk blood test ni, doctor tak cucuk dekat urat macam biasa tapi cucuk dibahagian nadi di pergelangan tangan.. dan jarum akan masuk lebih dalam! deno pernah kena dua kali, first sebelum masuk icu pada tahun 2011 dan second tahun lepas.. 

kalau korang nak tahu.. sekali masuk terus sakit gila-gila, kalau still tak dapat darah, doctor tarik sikit jarum  kemudian masukkan balik jarum.. doctor ubah-ubah position sampai dapat darah.. kalau lama sangat baru doctor keluarkan jarum dan bagi kita rest kejap..

memang kuat jugak deno nangis, haha.. tak peduli dah orang lain.. memang korang tak dapat bayang sakit tuu.. 



p/s: eiiiii... seram pulak bila ingat balik kenangan kena cucuk tu... erk


16 comments:

  1. sabar ye deno dgn ujiian ni... ingat Allah selalu..

    ReplyDelete
  2. erk. ngilu pula rasanya time baca =.=

    ReplyDelete
  3. suka kena cucuk.. sedap... ahaha..dulu nak derma darah at school pastu tak dapat..sbb haemoglobin kurang dlm darah kot.. T_T

    ReplyDelete
  4. alahai sayang, akak dgr pun dah sakit. takpe moga deno tabah hadapi segala ujian Allah. moga kesakitan yang diberi penghapus dosa kita :)

    ReplyDelete
  5. kak nad rse sakit pun mase kne cucuk nak bagi air masuk dlm bdn..ape nth dipglnyer..tapi semua orng akn kne bile msuk hospital..tu pun kak and dh rsikt..tu sebb first time masuk hispital..apa lgi deno kan..kak nad salute habis-habisan..mmg deno kuat

    ReplyDelete
  6. pergh.. saya kalau bab jarum ni, "lemah" sikit.. hehehe

    ReplyDelete
  7. Semua benda ug deno lalui..akak pernah lalui sblm msuk icu dulu. ..Mmg sakit sbb dia amik drh dkt urat arteri...kt pergelangan tgn...semua tu dugaan kan..

    ReplyDelete
  8. Semua benda ug deno lalui..akak pernah lalui sblm msuk icu dulu. ..Mmg sakit sbb dia amik drh dkt urat arteri...kt pergelangan tgn...semua tu dugaan kan..

    ReplyDelete
  9. sakitnya deno.....
    remy yg baca pun terasa nyerinya..... kuatkan semangat ya deno....

    ReplyDelete
  10. kesian Deno..

    Eka kena cucuk masa amek darah,demam panas pun sakit sangat.
    Lagi2 urat eka sangat halus,
    Walaupun nampak urat tu,tapi sgt halus..

    sakit woooo

    ReplyDelete
  11. belum pernah rasa lagi...mcm seram je..haha

    ReplyDelete
  12. eeiii.. sakitnya. memang ngeri kena inject ni. takut.

    ReplyDelete
  13. ujian darah unt tgok o2 dalam darah kita pggl ABG.

    mmg sakit, sebab kita ambik dari artery . nak cri artery tu susah sbb tu r sakit , sllu doktor dengan MA jea yang akan buat . staf nurse x, kita pon xblajar mcm nak ambik ABG.

    Bykkan bersabar yea deno

    ReplyDelete
  14. Memang tidak dapat dibayangkan...
    Hanya orang yg mengalaminya sahaja yg tahu...

    ReplyDelete