Insyaallah.... :)

March 31, 2013,9 Comments

Deno nak buka tempahan...

insyaallah malam ini atau esok :)





p/s: insyaallah...  :)


9 SLE Supporters :):

Family

Cuti Sekolah Berakhir!

March 31, 2013,8 Comments


Awal pagi nanti

semua bertolak balik......




p/s: cuti sekolah hampir berakhir...! erk... tiba-tiba rasa rindu nak sekolah balik! hwaaaa :p


8 SLE Supporters :):

Family

Ragam Budak

March 30, 2013,9 Comments

Ragam anak buah ...


kakak asyik dengan nanyian lagu Adele sambil siapkan kerja cuti sekolah.. siap dengan ton tinggi bila nyanyi lagu "set fire to the rain"... minat sungguh dengan lagu Adele kakak nih

amir dan adam pula berkejar-kejaran dalam rumah tok abah... siap gelak-gelak lagi sambil berlari

naik turun tangga.. sekejap main tingkat atas.. sekejap turun.. pastu naik atas lagi... pastu turun pulak! mula la cikcu nih menjerit-jerit minta diaorang berhenti berlari .. bukan apa bimbang budak-budak nih jatuh! naik turun tangga ltakut licin!

tapi tau je la budak-budak.. bila dah jumpa geng macam ni la.. 

ini baru tiga orang.....! ^_^



p/s: curi masa jap update ragam diaorang.. esok semua semua balik... huhu T_T


9 SLE Supporters :):

Family

Apabila Semua Di Rumah Tok Abah

March 29, 2013,12 Comments

Bila semua ada...

masa online terpaksa dikurangkan...

masa ni la nak bersama.. semua cuti pun tak lama

hmm... lusa semua nanti balik...

hwaaaaaa......




p/s: nak tolong sarah buat homework pula ^^


12 SLE Supporters :):

Deno

LIKE ME?

March 29, 2013,12 Comments

Deno baru create page untuk blog dayangdeno :)

cuba lihat di sidebar blog dayangdeno, dah ada kan?
lambat betul deno.. korang dah lama buat, deno baru je.. haha ~

by the way, do you like me?



click "LIKE" :)



p/s: thanks for supporting me.. ^_^



12 SLE Supporters :):

Family

Sepetang..Bermain!

March 29, 2013,4 Comments

Phewww...

penat melayan anak buah bermain...

sarah , amir dan adam.. semput cikcu!

dari kiri : adam, amir dan sarah

dua hero ready nak lari sebab ciknana nak kejar.. haha ~

seronok sarah dan amir dapat berlari-lari kat laman rumah tok abah ni.. adam dah biasa lari hari-hari kat sini.. hihi ^_^


p/s: hari ni semua cikcu.. nak makan, nak main, nak mandi.... baru sekarang dapat online! :p



4 SLE Supporters :):

Creative

Amazing Cakes! #2

March 29, 2013,5 Comments




p/s: sayang betul nak makan kek cantik macam ni^^


5 SLE Supporters :):

Family

Tolong! Tolong!!!

March 28, 2013,11 Comments

Aaaaa!!!!!



tolong!!!!

sekarang dalam rumah seperti ada konsert nyanyian artis!

tiga2 anak buah menyanyi..

kakak aina : lagu "rumour has it" Adele
amir amsyar dan adam khaleef : lagu "inilah barisan kita"

cikcu penin.... adehhh....



p/s : konsert anak buah dalam rumah!


11 SLE Supporters :):

Photo

Meter

March 28, 2013,9 Comments


sepatutnya letak meter kereta macam ni kan..
haha ~


p/s: malaysia tersenarai antara negara yang paling banyak berlaku kemalangan!


9 SLE Supporters :):

Blogger

Hadiah Daripada PapaMifz

March 28, 2013,9 Comments


Baru-baru ini deno tersenarai antara salah seorang pengomen terbanyak di Blog PapaMifz!! ^_^

deno dapat ole-ole dari Langkawi.. cantik! 

Terima kasih PapaMifz! ^_^



p/s: PapaMifz .. blogger friendly :)



9 SLE Supporters :):

3am

March 28, 2013,1 Comments

Alhamdulillah sampai rumah 2.30am tadi


Deno sampai rumah tak boleh terus rehat, tidur...

Perkara pertama, buat CAPD dulu... jeles tengok semua tidur... T_T

Deno buat CAPD pukul 3am tadi, lepas tu baru boleh tidur



p/s: penat macam mana pun memang perlu buat CAPD!



1 SLE Supporters :):

Family

Happy Birthday Kakak!

March 28, 2013,3 Comments

Hari ini birthday sepupu deno, Aisyah :)

Aisyah muda 4 tahun daripada deno.. sejak kecil deno memanggil aisyah dengan gelaran kakak..

kakak dan deno

kami rapat sejak kecil.. kakak pernah tinggal bersama keluarga deno, masa tu parents kakak tinggal di Hong Kong kerana kerja.. sekarang parents kakak dah balik Malaysia ^_^

sekarang kakak belajar di UiTM Machang course yang sama dengan deno iaitu accounting.. 

hari ini hari lahir kakak! dah mesej dia tadi.. ^_^




p/s: lusa kakak final exam.. good luck!^^


3 SLE Supporters :):

Cuti-Cuti

Pejam Celik Pejam Celik

March 27, 2013,10 Comments

Pejam ceik pejam celik...

hari ini dah hari rabu......

\\

sekejap je rasanya masa berlalu...
sekarang bersiap-siap... petang bertolak pulang ke terengganu. ^^



p/s: doakan kami selamat dalam perjalanan pulang...  :)



10 SLE Supporters :):

Makan-Makan

The Apartment, KLCC

March 27, 2013,5 Comments


Tthe Apartment Restaurant, KLCC

Chocolate Mousse

Chocolate Strawberry Cheese Cake

Chocolate And Cake Pudding

kaklong cakap order je.. kaklong belanja.. 
enjoy makan desert puas-puas! hehe^^



p/s: makan simple macam ni pun kenyang ^_^



5 SLE Supporters :):

Family

Emosi Tak Stabil

March 25, 2013,23 Comments

Adam khaleef 

semalam semasa dalam perjalanan.. kakngah mesej.. adam dah sibuk tanya cikcu balik hari apa.. 

emosi pun tak stabil.. asyik meragam je...

alahai adam sayang..... :)


p/s: nak call tak boleh, sebab dah tahu nanti dia nangis



23 SLE Supporters :):

Segmen

1ST GIVEAWAY LOVE LIMITED EDITION BY CCI

March 25, 2013,12 Comments

klik bannner

Hadiah-Hadiah:-

1x Note Pad
2x Set Button Badges
10x Bookmark
5x Greeting Card

Tarikh Mula:- 25hb March, 2013
Tarikh Tamat:- 07hb April, 2013
Masa:- 11.00mlm


p/s: deno suka doodle kakcci sebab lain daripada yang lain dan sangat kawaiiii!!!



12 SLE Supporters :):

Family

Dah Sampai :)

March 25, 2013,5 Comments

Alhamdulillah..

deno, ma dan abah selamat sampai di kl 11.30mlam tadi.. yang seronoknya tak sangka kaklong dan anak-anak pun ada sekali!

amir amsyar dan sarah aina

dah makin besar anak buah dua orang nih... ^_^



p/s: kakak dah 10 tahun, adik dah 6 tahun :)


5 SLE Supporters :):

Kenangan Yang Sukar Dilupakan

March 24, 2013,26 Comments

Sebagai seorang pesakit SLE selama 14 tahun..

deno mempunyai pengalaman yang paling sukar dilupakan.. kenangan itu masih jelas dalam ingatan deno dan jika deno pejam mata pun, deno masih terbayang doktor, nurse dan semua mesin itu..

Sepanjang deno sakit, deno pernah dimasukkan dua kali ke ICU. 

Pada tahun 2000, deno dimasukkan ke ICU kerana SLE menyerang otak dan jantung juga pernah berhenti.. alhamdulillah allah memberi peluang deno bernafas lagi..

Pada tahun 2011, deno dimasukkan ke ICU kerana sesak nafas.. masa tu SLE menyerang jantung .. apa yang deno tak dapat lupa ialah kesakitan tak dapat bernafas.. kesakitan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata.. deno pun ingat deno dah nak mati masa tu sebab tak tertanggung sakitnya.. masa itulah doktor melakukan intubation untuk membantu deno bernafas.. semasa deno semakin penat dan mata hampir tertutup, deno masih ingat deno nampak dengan samar-samar lebih 6 orang doktor mengelilingi katil dan deno ada dengar beberapa orang doktor berkata........ " dayang.. buka mata dayang.."......... tapi mata deno tertutup juga.. sedar-sedar deno di dalam wad yang bising dengan bunyi mesin  iaitu di wad ICU.. pengalaman di dalam ICU dengan wayar berselirat pada badan, tiub pernafasan di mulut, bunyi mesin-mesin mash deno ingat sampai sekarang.. dalam keadaan sakit dan tiada upaya, deno rasa seperti bayi.. semua nurse uruskan daripada minum susu (melalui ryle tube) sehinggalah kebersihan diri.. semua nurse uruskan.. bila deno sedar sahaja, deno hanya dapat dengar bunyi mesin dan hanya melihat sambil terkelip-kelip.. tak dapat bercakap, deno dapat beri isyarat hanya dengan menggunakan mata!

pengalaman itu memang sukar untuk dilupakan sehingga ke hari ini...



p/s: deno berharap "dia" tidak menyerang deno lagi :')


26 SLE Supporters :):

Movies

Layan ...

March 23, 2013,11 Comments

Layan Transformers2 @ tv2


bila tengok cerita ni, teringat pula masa deno ke USS pada tahun lepas.. masuk dalam Transformers The Ride tuh.. perghh.. serak suara menjerit!

okeh..
jom layan Transformers! ^_^


p/s: jika masuk Transformers The Ride sila jangan pejam mata sebab nanti boleh tengok Autobot berlawan dengan Dicepticon semasa selamatkan kita.. :) *deno terpejam mata part jatuh dari bangunan tingi... rugi betul tak dapat tengok bumblebee datang selamatkan :p



11 SLE Supporters :):

Tips Untuk Pesakit Lupus LN

Tips Nak Elakkan Minum Air Banyak Bagi Pesakit Lupus Nephritis/ Pesakit Buah Pinggang

March 23, 2013,9 Comments

Pesakit SLE LN ada limit air


limit air maksudnya tak boleh minum air banyak... macam deno mengidap SLE LN class IV doktor hadkan hanya 500ml sehari bersamaan satu botol air mineral botol kecil!

kadang-kadang deno minum lebih jugak.. hehe.. tak tahan tau kalau cuaca panas! dah la ubat banyak, tapi air ciput je... T_T

okeh, sebenarnya deno nak kongsikan cara kalau nak elakkan minum air banyak.. tips dari dr lim :
  • elakkan makan makanan masin
  • kurangkan makan yang pedas
  • kurangkan makan makanan manis
  • selepas makan, kemam atau hisap dua hingga tiga ketul ais

boleh cuba ^_^


p/s: rindu dr. lim yam ngo, doktor yang mula-mula merawat deno daripada tahun 1999-2008 di institut pediatrik, hkl :')



9 SLE Supporters :):

Checklist Untuk Pesakit CAPD Sebelum Travel

March 23, 2013,3 Comments

Siapa kata Buat CAPD tak boleh jalan-jalan.. makan angin...
boleh.... cuma sebelum travel, buat perisapan secukupnya supaya tak ada masalah nanti^_^

APA PERLU BUAT?

Perlu ada checklist!

1. Air dialiaste
- pastikan berapa hari nak travel
- kira berapa beg air dialisate nak bawa dan berapa kotak diperlukan
- better bawa lebih takut2 berlaku perkara yang tak dapat dielakkan.. jadi terlebih hari.. sekurang-kurangnya ada lagi air dialisate kan? deno biasa bawa lebih dari yang dirancang

2. Minicap
- jangan lupa!!!
- better bawa lebih.. contoh bawa untuk 4 hari, tapi bawa untuk 5/6 hari travel

3. Mask, Spray/ Hand gel (hand sanitizer) dan alat timbang
- semua alat ni wajib.. tanpa semua ni, tak boleh buat CAPD!

4. BP Set ( untuk periksa BP *blood pressure)
- ini pun mesti bawa.. macam biasa setiap pagi perlu ambil BP, jadi bila travel pun mesti buat juga
- pesakit yang ada BP set elektronik lagi senang! tekan je... ^^

5. File kesihatan dan buku rekod CAPD
- buku rekod CAPD memang dah wajib bawa sebab selepas buat CAPD memang kena rekod dalam buku
- file kesihatan pula sangat penting!bimbang juga kan kita sakit ketika dalam percutian, senang doktor nak refer.. lagi2 pesakit SLE tak boleh sebarangan ubat! sangat-sangat penting!

6. Ubat-ubatan
- kalau lupa ni boleh pengsan dan sakit... jadi jangan lupa bawa ya.. ubat harian yang wajib!


*deno pun baru siap buat checklist ni.. esok nak bertolak ke kl.. phewww... :)



p/s: persiapan perlu lengkap sebelum travel.. ingat tau kawan-kawan CAPD.. ^_^


3 SLE Supporters :):

Small Spiderman

March 23, 2013,3 Comments

Jom lihat ^_^




p/s: speechless ^^

3 SLE Supporters :):

Cantik Di Graphic Design Services By AYUCANDY

March 23, 2013,4 Comments

Dia sangat kreatif!


Itulah blogger ayucandy.. ! ^_^
ayucandy ada menawarkan Graphic Design Services untuk anda semua.. 


Seni Kaligrafi (seni khat nama)
koleksi peribadi, logo ( peribadi / perniagaan ), kad kahwin, event, kad ucapan dan pelbagai lagi




Identiti Jenama
Rekaan logo, water mark dan lain -lain




Perkahwinan
- kad kahwin, bunting, banner dan lain-lain




anda boleh lihat lebih banyak design dengan klik di SINI ^_^


website : 



4 SLE Supporters :):

CAPD

Dialisate CAPD dan Fungsinya

March 23, 2013,8 Comments

Deno nak terangkan lebih detail tentang air dialisate CAPD

apakah CAPD? klik SINI

inilah beg air dialisate CAPD ~

depan

belakang *beg sekali dengan wayar

*seperti mana yang korang tahu, buah pinggang deno rosak disebabkan SLE.. oleh itu, deno terpaksa melakukan rawatan CAPD 4 kali setiap hari dengan menggunakan air dialisate ini bagi menggantikan fungsi buah pinggang yang telah rosak..

apakah fungsi air dilalisate CAPD?
air dialisate berfungsi untuk "menarik" air di dalam badan termasuk urea dan creatinine (toksik dalam badan).. macam korang yang sihat, air dan segala toksik dalam badan dikeluarkan melalui urine (air kencing), bagi deno pula semua tu keluar melalui air dialisate..

di dalam air dialisate terkandung sejenis bahan seperti glukosa yang berperanan "menarik" air dan toksik dalam badan.. apabila deno melakukan rawatan CAPD, semua itu dapat dikeluarkan.. ini penting kerana, jika deno tak lakukan CAPD, deno akan sakit kerana air berlebihan di dalam badan dan segala toksik tidak dikeluarkan..

berapakah jenis air dialisate?
air dialisate ni mempunyai 3 jenis (lihat gambar pertama) :
- air 1.5% ( tulisan hitam ) : 2000ml
- air 2.5% ( tulisan biru ) : 2000ml
- air 4.25%( tulisan merah ) : 2000ml

air dialisate yang dimasukkan dalam perut deno : 1500ml (perut deno kecil, biasanya orang dewasa 2000ml)

bagaimana air dialisate berfungsi?
setiap 3 jenis di atas berbeza

- air 1.5% 
air ini paling rendah kekuatannya.. macam ni, deno buat CAPD pertama,  air dialisate masuk dalam perut  1500ml.. nanti bila deno buat CAPD kedua, air dialisate tadi yang keluar ialah 1700ml.. nampak tak bezanya? air dialisate telah "menarik" 200ml air dalam badan deno ^_^

- air 2.5%
air ini sederhana kekuatannya.. biasanya air ini boleh menarik air dalam badan deno sehingga 500ml.. lebih kuat daripada air 1.5%

- air 4.25%
air ini paling kuat..! perut akan sakit sikit apabila air dialisate ini digunakan.. air ini boleh menarik 700ml-1000ml air di dalam badan.. biasanya deno guna air ini bila deno terlebih minum air, badan sembab atau tekanan darah tinggi.. air ini jarang deno guna^^


haaaa.... macam mana? faham tak? kalau tak faham boleh tanya di ruang komen ya.. ^_^



p/s: SLE menyebabkab buah pinggang deno rosak.. beware of SLE..



8 SLE Supporters :):

Family

Bila Adam Senyum

March 23, 2013,4 Comments

Bila dia buat nakal..

geram .. mesti rasa nak marah


tapi bila dia senyum dan buat muka kiut..
rasa nak marah pun hilang... alahai adam khaleef....


p/s: dah rasa macam kakak kepada adam khaleef.. hihi^^




4 SLE Supporters :):

Deno

KL

March 23, 2013,1 Comments

Phewww...

deno join 3 segmen sekaligus! hihi.. harap2 bertuah dan menang... ^_^


by the way..

esok deno bersama ma dan abah akan ke kl .. 
cuti-cuti... dah lama tak bercuti.. hihi..


 p/s: sekejap lagi nak siapkan kelengkapan CAPD.. :)




1 SLE Supporters :):

Segmen

MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER by Mak Dara

March 23, 2013,12 Comments

klik banner

Meletup gitu tajuknya! deno ditag oleh kakmia dan SBK banyak hadiah dalam segmen ini! jom kita lihat sponsor-sponsornya :






p/s: harap2 bertuah kali ini ^_^


12 SLE Supporters :):

Segmen

Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com

March 23, 2013,10 Comments



NAILI SHOPPE : Kedai Online Termurah Di Pasaran

Naili Shoppe merupakan pemborong, pengedar dan penjual pelbagai produk kecantikan, kesihatan, tudung (bawal, labuh, ratu), stoking buluh, shawls serta pelbagai jenis aksesori bagi Putrajaya, Bangi, Sepang, Salak Tinggi, Puchong, Kajang, Seri Kembangan dan kawasan sekitarnya.

Antara produk kesihatan dan kecantikan yang dijual di Naili Shoppe ini ialah D’Herbs, Anugerah, V’Asia, Jamu Ratu Malaya, Nurbeautyline, Fellina, Megah Perawan, CocoaCollagen, Avail, Pamoga - Vida Beauty, Beauty Umairah, Tropica Bioherbs, Jamu Jelita, Hijrah, Smartherbs, Pompure, D’Qistee, Produk Sunnah, Jerslin, Jamu Ratu Dara dan banyak lagi.

PEMBELIAN SECARA ONLINE AMAT DIALU-ALUKAN

Untuk keterangan lanjut sila hubungi :-
Puan Naili : 013-3913 349
Emel  : nailishoppe@gmail.com

Alamat Premis :
Naili Shoppe
T00-UF2, Blok C
Pangsapuri Putra Damai
Jalan P11E Presint 11
Putrajaya

Business Hours :
Isnin – Jumaat ( 10 pagi – 9 malam )
Sabtu – Ahad ( 10 pagi – 8 malam )


Syarat Penyertaan Giveaway
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Like Fanpage NailiShoppe dan Add To Circle Google+ Naili S
  3. Like Fanpage Keledek Pedas dan Add To Circle Google+ Dennis Zill
  4. Buat entri bertajuk Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com
  5. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  6. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
  7. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah secara manual.
  8. Giveaway ini akan berlangsung dari 12.01 pagi 23/3/2013 sehingga 11.59 malam 7/4/2013

Hadiah Giveaway - Wang Tunai Berjumlah RM 200.00
  • Pertama : RM 40 X 1 orang
  • Kedua : RM 30 X 2 orang
  • Ketiga : RM 20 X 2 orang
  • Keempat : RM 10 X 6 orang

Marilah join beramai-ramai. Giveaway ini dianjurkan oleh Naili Shoppe dan Mykeledek dengan kerjasama Mialiana.com

10 SLE Supporters :):