Contest Kacamata PapaMifz.com - Dayang Deno

15.3.13

Contest Kacamata PapaMifz.com

Contest dari PapaMifz :)

Okeh, ini cerita serba ringkas asal-usul deno pakai cermin mata

Deno mula pakai cermin mata ketika deno berusia 10 tahun.. sebenarnya deno bukanlah seorang yang rabun, ini semua berpunca daripada SLE juga.. deno mula mendapat SLE pada tahun 1999, pada tahun tersebut, deno pernah masuk ICU kerana SLE menyerang otak ..

selepas deno keluar ICU, deno ada buat brain CT scan.. mesin tu bulat macam terowong, deno masuk dalam tu la.. hasil ujian ct scan tu, otak deno ada "little damage" bahagian kiri dan akibat serangan SLE itu  juga, saraf mata deno terjejas.. mata jadi rabun dan mata kiri paling terjejas.. sejak daripada peristiwa itu, deno pakai cermin mata sampailah sekarang...

deno ada 6 cermin mata semuanya.. tapi 4 daripadanya dah patah.. gambar cermin mata di bawah ini ialah cermin mata deno yang masih berbakti pada deno sampai sekarang.. ^_^

cermin mata ini dah berusia 5tahun.. biasanya deno pakai ketika cuaca panas sebab ianya anti-cahaya.. migrain deno dah berkurang sejak memakai cermin mata ini, alhamdulillah.. :) cuma deno kurang nampak bila memakai cermin mata ni.. deno terus tempah cermin mata di bawah ni

cermin mata ini pula berusia 2tahun 3 bulan.. cermin mata biasa, deno tempah cermin mata ini sebab power cermin dah bertambah.. mungkin kesan ubat steroid yang deno ambil setiap hari

sekarang, deno nak jawab soalan dari papamifz pula :)

Apa jenama bingkai kaca mata sekarang?
Poney

Anda beli kaca mata tersebut di mana? Apa nama kedai?
Deno beli di Giant, nama kedainya ialah Focus Point

Kanta kaca mata jenis apa yang dipakai sekarang?
Kanta biasa untuk rabun jauh

Pengalaman manis atau pahit sepanjang berkaca mata?
Pengalaman manis :
-tentulah deno boleh melihat dengan jelas walau di mana deno berada.. hehe^^

Pengalaman pahit :
-pernah satu hari, deno ke kelas deno lupa pakai cermin mata sebab dah lewat ke kelas.. jadi masa tu, deno tak nampak langsung apa lecturer ajar.. sedih sangat hari tu , rasa teruk sangat dah macam orang buta.. pada hari yang sama, ada juga rakan yang cakap deno sombong sedangkan deno tak nampak dia sebab tak pakai cermin mata.. memang cermin mata penting buat deno

Harga kaca mata tersebut?
RM150 , masa tu harga promosi sebab masa tu kedai Focus Point baru je buka hari pertama.. rezeki... hehe^^

Anda menyesal beli kaca mata tersebut?
Tak!! Syukur dapat cermin mata.. :)



p/s: sememangnya cermin mata ini banyak berjasa pada deno.. tahun ini genap 14 tahun deno "bermata empat!"


27 comments:

  1. Good luck deno utk contest ni :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih sebab sudi join contest PM yer...good luck yer Deno...:)

    ReplyDelete
  3. berapa power cermin mata deno skang?

    ReplyDelete
  4. hehehe..kita ada penyakit yang sama. mata rabun. deno 14 tahun ye? saya dah 18 tahun dah..heehe.. good luck tau deno untuk contest ni :)

    ReplyDelete
  5. rajin deno join contest, sekarang power spec mesti dah tinggi kan?kan?dulu saya pon pakai, tapi lam2 bila dah tak pakai.. ok dah balik :)

    ReplyDelete
  6. gud luck.. nak join nak join sampai x terjoin hana hehe

    ReplyDelete
  7. mcm bess jer contest ni..sbb noe pun bermata empat...gud luck deno..

    ReplyDelete
  8. sweetnya kisah deno ni. anyway, good luck tau :)

    ReplyDelete
  9. menarik kisah akk . cermin mata memang berjasa yaa . saya tak pakai cermin mata . entah macam mana lar kalau saya pakai . entah-2 macam mak nenek :p btw , goodluck !

    ReplyDelete
  10. good luck deno...harap2 deno dapat hadiah tue..

    ReplyDelete
  11. good luck deno...dah lama rupanyer dino berspek yer...

    ReplyDelete
  12. kita baru joint hee.good luck utk admin

    ReplyDelete
  13. gud luck deno...noe pun join gak.. :)

    ReplyDelete
  14. ALHAMDULILLAH, MATA SAYA TERANG SAJA PENGLIHATANNYA TAK KIRA MALAM ATAU SIANG, DEKAT ATAU JAUH.. :)

    ReplyDelete
  15. hehe..all the best tau Deno..hehe..kta sama la geng kaca mata ..

    ReplyDelete
  16. wah akak doakan sis berjaya utk contest ni :)

    ReplyDelete
  17. good luck deno! ^^

    ~ cermin mata akak dlam bonet kete..huhu..

    ReplyDelete
  18. good luck deno..lain kali jngn lupe bwk cermin mata tu ok..kalo ank jaga mata akk de post penjagaan mata..

    ReplyDelete