Tips Kicap - Dayang Deno

15.3.13

Tips Kicap

Tips daripada abah deno


jika kaki korang terkena minyak panas atau air panas, korang boleh letak kicap .. kicap dari dalam peti..

deno tersepak kettle dan satu kettle air panas yang menggelegak jatuh atas kaki deno..   terus abah ambil kicap dari dalam peti dan lumur kicap satu kaki.. sebelum tu ambil besen, masukkan kaki dan letak kicap.. macam rendam kaki dalam kicap, satu botol habis

kaki deno yang sakit tu lama-lama kurang sakitnya.. kaki deno terendam dalam kicap dalam setengah jam.. selapas basuh kaki, kaki deno tak melecur dan cuma merah sikit kesan air panas..

bagus kan kicap ni ^_^


p/s: selain kicap, kita boleh guna lendir pokok lidah buaya :)


27 comments:

  1. ooooo...gud info Deon :)
    kicap senang nk dapat time kena.. lidah buaya mne nk cari huhuhu

    ReplyDelete
  2. Kicap Habhal cap kipas udang memang sodap !

    ReplyDelete
  3. banyak khasiat kicap ni. deno, nak tanya macam mana nak buat yang macam ping kat sidebar tu ye. tolong ajar :)

    ReplyDelete
  4. wah,tak sangke,brgune jgak kicap ni ye

    ReplyDelete
  5. Nice tips! Tak pernah dengar tips ni.. Boleh cuba kalau terkena air panas..

    ReplyDelete
  6. lepas rendam kaki deno tu angkat dan tos kan..panas kan minyak dalam kuali dan goreng hingga garing.hiaskan dengan daun sup dan cili merah..lebih enak jika dimakan dengan sos ..ekekeek

    ReplyDelete
  7. salam.syada baca novel katanya kicap bgus utk merawat lecur..skrg skit lgi tak?

    ReplyDelete
  8. Sebab tu ayam masak kicap sedap...bila ayam yg disembelih campur kicap jawapannya memang sedap...

    ReplyDelete
  9. Wah ! amat bergunaaa ^^ bagusnya kicapp . saya suka makan nasi dengan kicap :p

    ReplyDelete
  10. Saya biasanya letak marjerin. Hehehe, ada juga rupanya tips lain. Huhuhu

    ReplyDelete
  11. thanks deno for sharing...noe klu terkena minyak panas...taruk colgate..ok la..x ada parut semua..

    ReplyDelete
  12. OOO.. BARU TAU.. TAPI TAK HITAM KE KAKI TU NANTI?

    ReplyDelete
  13. sayang la nak guna kicap..hehe..tpi best jgak kan tips ni..lg2 kicap sejuk..hehe..

    ReplyDelete
  14. Info yg menarik

    psstt: mak tak cari ke botol kicap yang dah habis deno gunakan ntuk rendam kaki?

    ReplyDelete
  15. baru tahu ni.. hebatnya kuasa kicap

    ReplyDelete
  16. Betul tu. tp nani bru tau kena rendam mcm deno ckp

    ReplyDelete
  17. betul tu deno..... kena lebih hati2 tau lepas nie...harap2 tak serius tau!

    ReplyDelete
  18. Wau.. berkhasiat rupanya kicap ni kan..

    ReplyDelete
  19. pernah dgr gak petua ni. dulu kalau kena iron mmg letak la kicap ni. pedih jugak la.

    ReplyDelete
  20. mmg betul,mak akak pn pernah share tips ni :)

    ReplyDelete
  21. oo..letak kicap eh...mak ajar letak planta

    ReplyDelete
  22. ooo mcm tu..bagus petua ni..thnks for sharing deno

    ReplyDelete
  23. tips yang berguna ... nak cuba gak bila kena minyak panas nih ...

    ReplyDelete
  24. akak kalau batuk akak minum sesudu kicap yang diperah dengan limau nipis

    ReplyDelete
  25. o..baru tau ni..kicap boleh guna mcm ni

    ReplyDelete