Segmen

Segmen LUPUS Awareness Hampir Tamat... Cepat!

May 31, 2013,7 Comments

Segmen LUPUS Awareness dah nak tamat..

Hari ini hari ke 31 segmen deno ni ^^
Tak sampai 4 jam, nanti segmen LUPUS Awareness akan berakhir... cepat! jom! ^_^

klik banner cepat!

LUPUS.. learn about it



p/s: pheww.. busy betul hari ni.. tak sangka masa cepat betul berlalu, my sister wedding 5 hari lagi! hari ni   *pengsan kepenatan :p


7 SLE Supporters :):

Family

Cikcu Tak Kisah, Adam Gelisah

May 30, 2013,18 Comments

Dah macam pantun tajuk entri kali ni.. hihi^^

adam khaleef setia menunggu cikcu konvo 3jam walaupun cuaca panas

Sekarang cuti sekolah.. Al-kisahnya adam khaleef taknak bagi cikcu tengok sekejap rancangan kegemaran cikcu, Cupcake Wars.. dipegangnya remote tv tu kemas2, asyik dengan cerita kucing ngan lipas tu... last2 deno buat merajuk, taknak kawan khaleef!

Jadi sampai petang juga deno tak bercakap dan melayan dia.. kelakar pun ada coz nampak adam khaleef gelisah semacam je.. kejap2 dia bukak pintu bilik deno, tapi deno tak pandang.. deno duduk tepi dia pun deno tak bercakap..

Akhirnya.. adam khaleef datang : "minta maaf cikcu lain kali tak buat lagi" terus cium cikcu dia nih .. alahai adam khaleef, cikcu gurau je... :')



ps/: adam khaleef mesti gelisah kalau sehari tak bercakap dengan cikcu ^_^



18 SLE Supporters :):

Family

Dodoi Si Dodoi...

May 30, 2013,7 Comments


"Taknak!"

Adam khaleef taknak keluar dari bilik cikcu.. nak tidur dalam bikilik cikcu jugak.. jadi cikcu la dodoikan adam khaleef sampai dia tertidur...


p/s: dah makin besar nampak adam khaleef ni ^^


7 SLE Supporters :):

Lupus

DayangDeno Di Dalam Majalah REMAJA *Realiti Hidup

May 29, 2013,34 Comments

Kisah deno dan SLE di dalam Majalah REMAJA 1Jun 2013 

nampak tak muka deno yang tembam kesan steroid tu.. dah macam kuih pau terlebih masak! hihi

Seperti hadiah birthday deno pula.. Majalah REMAJA 1Jun2013 terbit pada 28Mei iaitu tarikh birthday deno semalam.. sebenarnya deno tak tahu pun cerita deno dah keluar, ada teman sekuliah dan teman blogger yang beritahu pada deno...

Alhamdulillah.....

Pesan deno paada sahabat yang mempunyai masalah kesihatan di luar sana janganlah cepat berputus asa.. bersangka baiklah pada allah, setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmahnya :')



p/s: LUPUS... learn about it



34 SLE Supporters :):

Popia

Popia Goreng Tembam

May 29, 2013,9 Comments

Emmm...

Bila makan popia mesti teringat bulan Ramadhan.. tak susah buat popia, cukup bahan terus boleh buat! :)

Bahan-bahan?
kulit popia , sengkuang (dihiris nipis) , lobak merah (dihiris nipis) , bawang merah (potong dadu), isi ayam (rebus dan carikkan)

Cara-cara?

1- tumis bawang merah sampai naik bau
2- masukkan sengkuang, lobak merah, isi ayam.. kacau2 jap.. 
3- then masukkan sikiiiiit je garam.. 
4- angkat.. tunggu sejuk
5- okeh, boleh masuk dalam kulit popia dan gulung.. lekatkan hujung kulit popia tu dengan tepung yang dah dicampur air.. 
6- goreng dalam minyak yang betul2 panas ^^ kalau goreng dalam api yang kecil, popia serap banyak pula minyak!


*namanya popia tembam sebab popia ni gemuk dengan isi dan sempena pipi deno yang bambam kesan steroid:)


p/s: makan dengan sos cili pun sodap ^^


9 SLE Supporters :):

Family

Suprise!

May 29, 2013,15 Comments

Semalam...


kakngah : khaleef! jom tolong mama angkat barang!
adam khaleef : ya ya... *berlari pergi kat mama

pastu adam khaleef dataang balik... deno cakap kat dia, pergi la tolong mama tu..

tiba-tiba... dengar nyanyian lagi "happy birthday to you" sambil kakngah bawa kek

memang deno tak sangka, semua orang busy sebab kakak deno nak kahwin minggu depan dah...  rupa-rupanya ada juga.. suprise lagi!  :')


p/s: dapat cheese cake ^_^

15 SLE Supporters :):

Deno

HB for.......

May 28, 2013,13 Comments

folo my twitter : DayangDeno




p/s: thanks for da birthday wish pada dayangdeno hari ni... dayang sayang kamu :)

13 SLE Supporters :):

Tips-Tips

Cara Buat Scrub Badan Dengan Mudah!

May 28, 2013,15 Comments

Tak perlu susah-susah nak beli scrub badan..

Boleh buat sendiri di rumah!
Bahan-bahan? alahai sangat senang.. tak sampai 3 bahan pun... :)

coklat bar

beras

Cara-caranya?

1- patahkan beberapa keping coklat, potong kecil2...
2- ambil setengah cawan beras
3- lastly korang kisar dengan pengisar makanan... siap!



p/s: masa nak mandi, campurkan sedikit air sebelum mengunakannya! :)



15 SLE Supporters :):

Muhasabah Diri

Bercakap Buruk

May 28, 2013,4 Comments


"janganlah kita bercakap buruk tentang orang, nanti apa yang diucapkan akan berbalik kepada diri sendiri"

p/s: dipetik dari kata-kata Dr. Fadzilah Kamsah :)

4 SLE Supporters :):

Dayang Sayang Kamu

May 28, 2013,5 Comments


Terima kasih kerana sentiasa mendoakan dan menyokong dayangdeno :) 




p/s: dayang sayang kamu... :)


5 SLE Supporters :):

Selamat Hari Lahir Deno

May 28, 2013,15 Comments

Alhamdulillah... :')


Bersyukur masih diberi peluang bernafas sehingga ke hari ini... semoga aku diberi kekuatan dalam meneruskan kehidupan yang akan datang.. jika takdir aku pergi dulu, kuberdoa agar diberi peluang membalas jasa ma dan abah telah banyak berkorban untukku.. ... insyaallah... amin


p/s: terima kasih awak atas ENTRI INI.. awak suka buat saya nangis tau... :')



15 SLE Supporters :):

Segmen

Segmen : Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2

May 28, 2013,5 Comments





Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.
Harap segmen ni mendapat sambutan.

5 SLE Supporters :):

Family

Fokus Betul!

May 27, 2013,9 Comments

Adam Khaleef buat latihan....



Fokus betul dengan latihannya tu... cikcu snap gambar pun tak sedar... 

Walaupun cuti, latihan mesti dibuat!


p/s: cikcu jadi cikgu ^_^


9 SLE Supporters :):

Funny

Apa Dalam Minda Lelaki Dan Perempuan?

May 27, 2013,10 Comments



p/s: kannn... hehe.. :p

10 SLE Supporters :):

Family

Bila Adam Buat Muka Pus In The Boots

May 27, 2013,7 Comments

Adam Khaleef jarang makan gula-gula...

Boleh dikatakan dalam sebulan - duabulam, sekali dua je adam makan gula-gula sebab nak didik dia supaya tak gemar gula-gula..mama adam pun sangat tegas!


Al-kisahnya bermula waktu deno bukak kulit gula-gula... dia ternampak dan  nak juga, deno tak bagi sebab masa deno konvo dia dah makan sebiji gula-gula..

Pastu mula la dia buat muka  Pus In The Boots... Olololo.... Tak sampai hati pula deno, deno bagi la dia sebiji gula-gula tu.. 


p/s: cikcu tak tahan bila adam khaleef buat muka macam Pus In The Boots :)


7 SLE Supporters :):

Family

Dah Ingat Semua!

May 26, 2013,11 Comments


"Mula-mula saya kisar ramuan herba organik..  Dan tambah sedikit perahan jus lemon.. Dengan suhu sederhana, saya masukkan kacang buncis yang dikukus sempurna.. Ayam pula dimasak dengan kombinasi teknik.. kukus grill panggang kukus grill panggang..kukus! Dan..."

Adam khaleef dah ingat pun semua skrip tu....

Macam mana tak ingat, setiap hari ada kat iklan.. hihi^_^



p/s: radhi tersingkir tadi... :p



11 SLE Supporters :):

Movies

Tiket Dah Penuh!

May 26, 2013,3 Comments


Filem Komedi P.Ramlee memang diminati alhi keluarga termasuk deno..

Tiket dah penuh..  nampaknya deno duk bawah je menonton "wayang" kart rumah ni ^_^


p/s: Filem Do Re Mi @ Astro CH 105


3 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Dinner Dan Murtabak

May 26, 2013,8 Comments

Seharian tak makan nasi..

selera hanya pada roti .. tadi, dinner pun deno makan murtabak daging^^


Deno suka kuah merah masam2 tuuu... ada sesetengah orang tak suka.. tapi di terengganu kebanyakan penduduknya makan bersama kuah warna merah tu, enrah apa nama kuah tu tapi rasanya masam2 macam tu...

habis sekeping dah kenyang.. alhamdulillah :)


p/s: bila makan murtabak, teringat bulan Ramadhan.. tak lama dah.....^^



8 SLE Supporters :):

Deno

Berat Juga ....

May 26, 2013,4 Comments

Ternampak gambar lama zaman sekolah di fb...

bergambar tepi kelas... tiba-tiba terkenang zaman tu, jadi bendahari kelas ^^


Ada je kena marah sebab tugas ni.. berat juga tau tugas bendahari ni, selain jaga duit, tugasnya ialah minta duit bila sampai waktu mengumpul duit... 

teringat pula kawan-kawan, banyak betul alasan taknak bayar.. hihi.. i miss that moment :')


p/s: dulu2 selalu jadi bendahari dan ketua keceriaan kelas .. anda pula jawatan apa dalam kelas? ^_^


4 SLE Supporters :):

Segmen

10 Blogger Comel Di Malaysia

May 26, 2013,6 Comments

Dah dua orang blogger tag dayangdeno..

Okey, deno join! ^_^

klik banner

Emmm.... comel bukan sekadar paras rupa, ianya merangumi pelbagai aspek! daaannnnn siapakah gerangan blogger pilihan deno yang comel tu? :)



Okey dah... deno tag : 



p/s: jom terjah blog blogger2 comel nih^_^



6 SLE Supporters :):

Cara Letak Corak Pada Doodle

Tutorial : Letak Corak Pada Doodle

May 26, 2013,5 Comments

Dah lama dikdina request tutor ni...

Hari ni bolehlah kakdayangdeno buat tutor ya..*dah rasa sangat tua .. hihi

Tutor ni menggunakan photoscape! sebelum cuba tutor ni, lukis dulu doodle dan jangan lupa buat transparent tau tempat yang nak letak corak tu ya.... okeh, jom cuba! *klik gambar untuk lebih jelas

Mula-mula macam biasa la kan, bukak dulu Photoscape > Editor





haaaa... macam mana.. boleh cuba buat kan....




p/s: boleh dapat banyak corak di teratak mr google ^_^



5 SLE Supporters :):

Deno

5 Hari Lagi

May 26, 2013,1 Comments

klik banner

Segmen tinggal 5 hari lagi..... jom support LUPUS awareness! :)




p/s: LUPUS, learn about it


1 SLE Supporters :):

Ubat

Cerita Tentang Ubat

May 26, 2013,8 Comments

Susah tak makan ubat?


Pengalaman deno yang selalu "menginap" di wad, macam-macam ragam pesakit nak telan ubat.. ada pesakit yang berkali-kali disuruh makan ubat tapi takut nak makan ubat.. jawapan paling femes takut terlekat

Macam deno pula, tak kisah ubat besar mana pun deno senang telan ubat,  deno tahu dalam rongga leher kita ni ada satu proses dipanggil "peristalsis". Jadi bila kita nak telan tu,memang semulajadi ia akan terus masuk ke dalam perut.


Tapi satu je deno susah sikit pasal ubat. Tak tahu kenapa, kalau pil senang sangat deno telan tapi bila dapat ubat cecair, susah betul deno nak telan cecair tu, kadang-kadang sampai muntah.. ish3 :p


p/s: deno senang telan ubat pil tapi susah nak telan ubat cecair.. anda pula macma mana?



8 SLE Supporters :):

Family

Masalahnya ..

May 26, 2013,1 Comments


Talking with Adam Khaleef

adam : cikcu, nak pergi toilet

deno : pergi la.. kan lampu dah bukak

adam : masalahnya cikcu, siapa nak teman khaleef?



p/s : hari ini adam khaleef 5 tahun sebulan :)



1 SLE Supporters :):

Deno

Bila Lapar Tengah Malam

May 26, 2013,9 Comments


Malam-malam dah jadi macam spy

Jadi spy makanan, nampak tin biskut jacob. Apa lagi, buat milo kosong. 



p/s: biskut jacob dan milo kosong, memang double wow!

9 SLE Supporters :):

Beautiful World

Restoran Di Bawah Air Terjun, Filipina

May 26, 2013,1 Comments

Restoran yang sangat terkenal di di Filipina : Restoran Labasin Waterfalls





p/s: pelik dan unik kan?:)



1 SLE Supporters :):

Family

Mengagumkan!

May 25, 2013,6 Comments

Adam Khaleef first time makan cendawan goreng


Senyap je dia makan..

Hanya berbunyi krup krap krup krap... sambil cicah sos cili... asyik betul, menghayati rasa cendawan goreng tu... selepas beberapa minit, tiba-tiba... adam cakap : "mengagumkan......" pastu dia sambung makan

Terkezut jap deno, deno tanya adam, apa yang mengagumkan tu? Katanya rasa cendawan tu mengagumkan... Terpegun jap deno 



p/s: first time dengar perkataan tu daripada Adam Khaleef :)



6 SLE Supporters :):

Tempahan

Tempahan Tapak Iklan

May 25, 2013,5 Comments

Tempahan tapak iklan dibuka!



Deno dah ada ruang tempahan iklan.. Insyaallah deno harap dapatlah membantu meningkatkan pageviews blog korang.... :) My pageviews ~



Berminat?
pm deno di fanpage : Blog DayangDeno



p/s: RM10 per 2 month


5 SLE Supporters :):

Cendawan Goreng

Cendawan Goreng Krup Krap

May 25, 2013,9 Comments

Sedap sedap sedap!
Resipi mudah  dan cepat! Sekejap je, tak perlu tunggu lama untuk makan :)

Bahan-bahan?
cendawan tiram + tepung tempura jenama NONA +  air suam

1 - Tepung tempura dicampurkan bersama air suam.. kacau sebati..
2 - Celupkan cendawan tiram dan tepung tadi..
3-  Goreng di dalam minyak yang panas
4 - Sedia dihidang dan dimakan ketika masih panas :)


tadaaaaa.......!




p/s: sangat rangup! krup krap krup krap bunyinya bila makan.. makan panas-panas cicah pula sos cili, memang umphhh... sedap! ^_^


9 SLE Supporters :):

Islam

Beradablah Ketika Menguap

May 25, 2013,6 Comments


 Menahan sebaik mungkin dan jika menguap, janganlah menganga terlalu luas hingga keluar bunyi

Ucaplah "Astaghfirullah" atau pun "A'uzubillah" bagi mengelakkan syaitan masuk badan melalui mulut yang terbuka luas

Menutup dengan tangan,   Rasullullah SAW bersabda yang maksudnya "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka)

Tidak bersuara maksudnya jangan menguap hingga ada bunyi yang terlalu kuat



p/s: beradablah ketika menguap :)



6 SLE Supporters :):

Deno

Simple

May 25, 2013,10 Comments



Dayangdeno...

its simple.. :)



p/s: how do i look? thanks awak ^^


10 SLE Supporters :):

Rest

May 24, 2013,3 Comments


3 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Nostalgia Roti Kampung

May 24, 2013,5 Comments


Minum petang sambil makan roti bun cicah teh "o" panas

Roti pula, sejak zaman kanak-kanak.. tetap dihatiku*eceh dah macma uitm dihatiku pulak :p Roti yang hanya dijual di kedai2 runcit kampung, tapi masih mengekalkan kelembutan dan kesedepannya.. 

Nostalgia roti kampung, dulu dan kini.. masih menambat hati :)


p/s: terkenang pula zaman kanak-kanak.. sebelum ke sekolah, makan roti ni sambil cicah milo panas ^^



5 SLE Supporters :):

Muhasabah Diri

Kita Semua Diuji

May 24, 2013,5 Comments



Kita sakit

Kita miskin 

Kita tidak pandai

Kita gagal

Kita sihat 

Kita kaya 

Kita pandai

Kita berjaya

 Tak kira apa sahaja berlaku ke atas kita, sebenarnya kita diuji..
 Ingatlah, Allah sentiasa menguji kita...


p/s: muahasabah diri...


5 SLE Supporters :):

Bestfriend

Tahniah Awak!

May 24, 2013,6 Comments

sori, gambar blur sebab tepon cap ayam pencen :p

Dapat kad kahwin daripada bestfrind deno sejak form1..  Dialah Adzian yang di dalam cerpen Kenangan Itu ^^

Adzian ini orang yang pertama tegur deno masa mula-mula deno naik form1. Kami  masih bersahabat seperti dulu... alhamdulillah :)



p/s: tahniah awak! :')



6 SLE Supporters :):

Quotes

Love Yourself :')

May 23, 2013,4 Comments


Love yourself as Allah loves you.. for what is on the inside. Let the inner love and self-acceptance spill to the outside. You will radiate good feelings that others can actually perceive.



p/s: love yourself :')

4 SLE Supporters :):

Tips-Tips

Buang Minyak Pada Telur

May 23, 2013,6 Comments

Minyak kat telur?

Biasanya kan, kalau makan kat luar la jadi macam ni... kalau order telur dadar kan, mesti minyak banyak. Berkilat-kilat telur tu..

Jadi, deno buat macam ni...

1. Sampai je telur.. mesti banyak minyak kat  telur tu...


2. Terus letak tisu atas telur


3. Tekan dengan tapak tangan bagi minyak serap dalam tisu... banyak juga guna tisu , sampai dah kurang minyak bahagian atas.. kemudian buat bahagian bawah pula


4. Telur dadar pun dah berkurang minyaknya.. walaupun tak hilang 100%, boleh la kan daripada banyak sangat minyak tu... ^^



p/s: kat restoran je jadi berminyak macam tu, kalau kat rumah tak ada pun minyak macma tu pada telur dadar ^_^



6 SLE Supporters :):