Cara Nak Hilangkan Pedas Selepas Makan Makanan Pedas - Dayang Deno

13.5.13

Cara Nak Hilangkan Pedas Selepas Makan Makanan Pedas

Tips ni dari abah deno...:)

nasi goreng cili api versi abah

biasanya kalau makan pedas orang suka minum air ber"ais" kan? silap tu. Pedas tak rasa kurang tapi air habis segelas...

tips abah : lepas makan pedas, minum air panas... air yang betul2 panas

caranya hirup perlahan-lahan air panas tu.. pedas kat lidah tak lama, sekejap je akan hilang! keluarga deno memang macam tu, kalau makan pedas, minuman panas memang akan disediakan contoh macam teh "o" panas ke.. nescafe panas ke... memang perghhhhh rasanya bila pedas + air panas ^_^



p/s: betul... tak percaya? cuba tau


19 comments:

  1. sedap pulak tgk nasi grg cili padi tu.hikk..

    ReplyDelete
  2. kita kalau makan benda pedas letak gula sikit kat lidah tu..huhu.. tapi mmg cool la siapa makan mcm gambar tu..tak boleh tahan kot..hehe..sekarang dh kurang makan pedas..

    ReplyDelete
  3. pehh...byknye cili nasi gorg 2....takut lak nk mkn... heheh

    ReplyDelete
  4. Nice tipp. Hihi
    Nanti nk cuba. Sb nina memg suka pedasssss

    ReplyDelete
  5. makan nasi goreng ke makan cili padi tu?? tiba2 terasa kepedasannya.. ngeeeeeee

    ReplyDelete
  6. hye deno..lah kak lea ingatkan abah n kak lea je mcm tu,fmly deno pun sama he3...

    mmg lps makan pedas,suka minum air yg panas tu trs hirup perghhhh...berair mata.abah kak lea kalau buat ns grg cili padi,mmg pedas..pedas...pedas sesangat.

    ReplyDelete
  7. haa betul.. hana minum air suam.. skrang jarang minum ais. jaga kesihatan

    ReplyDelete
  8. betol2. memang hilang pedas. tapi mase minum air panas memg berair-air mate. fuhhh!

    ReplyDelete
  9. memang betul.. the best! thanks deno :)

    #giler byk cili api kat ni tu hehe

    ReplyDelete
  10. fuh nmpk kepedasan nasi goreng tuh..hehe sy suka mkn pedas gak tp minum air sejuk..pasni boleh try la cara deno bg ni...:)

    ReplyDelete
  11. ein baru tahu nie.. thanks! hihi

    ReplyDelete
  12. biasa kalo mkn makanan pedas mmg stadby air sejuk..ki3....

    ReplyDelete
  13. yea. kita same. mesti minum air panas :)

    ReplyDelete
  14. Setujuuu sangat3! :D slalu pas makan cili n xtahan pedas cpt2 minum air suam xpun teh panas :D

    ReplyDelete
  15. laaaa..apsal tak tak cakap awal2? tadi baru makan ikan pedas. tapi ngan air teh o ais la.. bukan teh panas .hehe

    ReplyDelete