Kami Juga Berhak Untuk Gembira - Dayang Deno

17.5.13

Kami Juga Berhak Untuk Gembira

Kesian kat adik deno sorang nih, dia SLE LN Class III dan dalam rawatan HD..

printscrin chat kami tadi...




al-kisahnya kawan2nya ada buat majlis reunion.. tapi kawan-kawan adiksiti tak mahu terima dia sebab dia sakit.. katanya takut majlis tergendala sebab nak uruskan dia..

masalahnya adiksiti sekarang sihat, SLE pun under control.. bukannya sampai nak kena dukung, waktu tu pula adiksiti bukan perlu buat HD (hemodialsisis), majlis tu hari ahad.. memang adiksiti free je..

nampak tak apa berlaku kat sini? BIROKRASI PADA ORANG SAKIT! memang deno tak boleh terima.. kesian adiksiti, dulu kawan2 keluar pun taknak terima dia.. selalu macam ni, deno juga pernah dipinggirkan kawan kerana sakit.. tapi kami bukan 24jam sakit! adakah kami yang sakit tak berhak gembira macam orang lain?

walaupun kami sakit, kami juga berhak untuk bergembira seperti orang lain.. janganlah kami dipulaukan.. buat adiksiti, sabarlah.. allah bersama orang yang sabar..


p/s: adiksiti, kakdayang sentiasa support adik :')


13 comments:

  1. akak kira bertuah sebab orang sakit ni disayangi ramai . semua orang peduli. apa yang dina tau,kebanyakan orang yang tak sakit selalu cakap "aku pon berhak disayangi... macam orang lain" :)

    ReplyDelete
  2. owh smga adik siti sbr..apa2 pun siti je tau condition dia masa hari tu nanti.kalau rasa ok pergi je..

    ReplyDelete
  3. kesian... jaga jaga takut terluka hati kawan.

    ReplyDelete
  4. betul tu kak, orang sakit bukannya sakit 24jam.. ada masa kita sihat macam mereka juga.. buat "angah", kuatkan semangat tau.. orang sakit ni senang dapat banyak pahala.. pahala dari sakit, pahala dari cemuhan masyarakat.. sabar ek.. ;)

    ReplyDelete
  5. biasalah tu deno, mereka semua tak faham situasi setiap jenis penyakit, rawatan dsbnya, main bantai jer dengar cakap2 orang luar, bukannya daripada kakitangan klinikal

    ReplyDelete
  6. ih kejamnye diorang..betul tu kak,keep going on live

    ReplyDelete
  7. Kesian kt adik, patutnye kwn2 dia support lah dia..

    ReplyDelete
  8. HURMMM...mende neh terpulang kat masing-masing...kalau dah sakit tuh x kira siapa....x semestinya orang yang sakit kene dipinggirkan...sebagai contoh...bebudak yang sakit pon lebih aktif berbanding yang x sakit...penah tengok american got tallent x??bebudak yang buat persembahan tuh nampak cam budak normal...tapi dorang sebenarnya sakit.....so,dorang buktikan dengan cara macam tuh...bahawasanya dorang pon mampu cam orang lain gak...peace....no war!!!

    ReplyDelete
  9. huhu..kalau kasihan pada Siti dan prihatin itu perlu..tapi kalau dah tak bagi peluang nak join itu sangat kejam..hhuhu.. tanya la dulu pendapat siti bukan main buat ja keputusan..kesian dia..

    ReplyDelete
  10. Dont worry dik ..

    Saya akan bersama anda ! :)

    Sy pon dah pernah rasa kena pinggir , sakit banget hati ini tapi itulah adat dunia ..

    Sabarlah , satu hari anda akan lebih gembira dari kawan2 yg lain

    Amin ! :)

    ReplyDelete
  11. kena beri peluang dan ruang sama rata...... kalau rasa ok...adik siti pi aje......

    ReplyDelete
  12. antry ntok deno...cheer up!!!k...
    http://pheonixcharlotte.blogspot.com/2013/05/uniknya-sesuatu-hubungan.html

    ReplyDelete