Tutorial : Scroll Box For Bloglist - Dayang Deno

26.6.13

Tutorial : Scroll Box For Bloglist

Nak berkongsi dengan korang cara buat scroll box cara deno

Deno tahu ramai dah tahu buat kan tapi bila dengan new blogger template HTML ni, dah tak sama macam dulu.. deno ada buat kajian! hehe.. ^^ Kenapa? Bila cari kod tak jumpa!

Jadi jom buat tutor cara deno.. *klik gambar untuk lihat lebih jelas!

1. Login > dashborad > template > edit HTML

2. Ctrl + F dan cari tajuk apa yang korang nak buat scroll box tu. Macam deno letak Bloglist dan search Bloglist.

3. Tekan Enter 2 kali

4. Dah jumpa? sekarang klik expand tick yang kecik warna hitam tu... *lihat kotak merah

5. Sekarang, klik sekali lagi expand tick yang keluar satu lagi kat bawah .. *lihat kotak merah

6. Dah siap? Okey... deno cari kod ni <div class='widget-content'> dalam kotak search tapi tak detect kan.. betul tak? cuba korang buat. Jadi deno cari secara manual.. ada! Kat bawah tu je... *lihat kotak merah

7. Dah jumpa? Bagus! Korang ganti kod <div class='widget-content'> dengan kod yang ni pula.. 
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> 

Jadi macam kat bawah ni..



8. Warna merah tu korang boleh pilih height yang korang nak. Kemudian, preview template... Kalau ok dan menjadi, terus save template! :)


p/s: tutorial ni korang boleh buat scroll box untuk semua.. cthnya blog achieve, scroll box, bloglist, HTML*cthnya url gambar dll.. :)


5 comments:

  1. thanks for sharing adik comel kakak deno sayang...

    ReplyDelete
  2. Akak pening trus dgn template baru nie..template yg lama pn xpndai lg..yg baru lg hancuss la jwbnya...huhuhu

    ReplyDelete
  3. yeay!!!!!!!!!!!!akhirnya jumpa gak tutor yg ni!!!!!!!! thanks a lot dear!

    ReplyDelete