Cara Nak Hilangkan Lebam Bekas Cucuk - Dayang Deno

14.7.13

Cara Nak Hilangkan Lebam Bekas Cucuk

Deno dah biasa kena cucuk untuk blood test dan pasang branula..

Waktu pasang branula tu memang sakit, lebih sakit daripada blood test.. lebih2 lagi branula hijau.. mesti 2-3 kali cucuk baru dapat.. huhu.. Kalau cucuk untuk blood test pula, dah biasa kena cucuk duatigapat kali sebab urat deno halus.. 

Bila dah kena cucuk banyak kali ni, mesti lebam kan? biasanya macam-macam warna ada.. biru, hijau, ungu.. nasib baik tak lebam pink je.. hehe

branula biru

Biasanya deno buat macam ni bila lebam :

1- Letak air panas dalam botol (campur air sejuk sikit), kemudian letak botol tu pada bahagian lebam.. biasanya deno golek2 botol tu kat lengan tempat lebam, buat dalam 10 minit.. buat hari2 sampai hilang lebam

2- Letak ais.. Letak beberapa ketul ais atas sehelai kain, bungkus kain tu buat macam bunjut adabi tu.. tuam sekejap sekejap atas lebam.. 

3- Ambil tuala bersih.. buat macam bunjut, letak pada mulut dan hembuskan ikut mulut pada bunjut tuala tu, kemudian guna bunjut tu tuam pada lebam



p/s: rekod paling banyak kena cucuk 7 kali masa nak pasang branula.. nangis! :p



15 comments:

  1. nice info
    x biasa kena cucuk... hehehe
    takut jarum :)

    ReplyDelete
  2. Semoga akak terus tabah :)
    Allah sayangkan akak tuu :')

    ReplyDelete
  3. blog nampk lain dah..memng dah lama x jenguk blog deno..rindu..akk penah kene cucuk..first time..mse tu eprut sakit..wahh menngis bila kne cucuk jarum untuk masuk air..pastu air tersekat..darah yang keluar dekat tiub..oh menyeksakan..

    ReplyDelete
  4. Now I know benda alah tu namanya branula. Thanks dik!

    ReplyDelete
  5. Deno mmg seorang yg tabah...akak respect Deno..btw thanks sharing tips nie yer..brguna utk anak akak nnti..;p

    ReplyDelete
  6. owh ye ek deno?BK nk try la.sbb bila2 masa je bk kena amik darah untuk tipa2 bulan

    ReplyDelete
  7. thanks deno sbb share.

    selamat berpuasa

    ReplyDelete
  8. PAKAI ICEPACK PUN OK JUGAK..

    ReplyDelete
  9. dh lama tak kena cucuk and tak nak kena cucuk.. waaa

    ReplyDelete
  10. Suka kena cucuk, tapi tak suka lebam !

    ReplyDelete
  11. ngeri jugak 2 smpai 7kli..hu3 xleh byangkn mcm mn..xsuka cucuk2 ni

    ReplyDelete