Childhood Memories : Meriam Tanah - Dayang Deno

16.7.13

Childhood Memories : Meriam Tanah

Kaboooommmm!

Lepas tu bunyi lagi kampung seberang... seminit lepas tu, kampung seberang sana pulak.. kabooom! kaboom! kami perang meriam buluh!


Zaman kanak-kanak dulu, begitu la suasananya bila berbuka puasa di rumah nenek

Deno ada abang sepupu kembar, abangman dan abangri. Diaorang la yang selalu main, deno dan sepupu2 yang lain tengok dari tangga rumah nenek.. Diaorang main meriam tanah, memang kuat betul bunyinya! Rasa macam bergegar kot satu kampung, kekeke^^ Then, banyak pula shot lawan kampung seberang.. kaboom kaboom! 

Tapi kan, walaupun bermain meriam, belum pernah cedera sebab meriam tu.... ^^  


p/s: tak lama lagi, mesti kedengaran letupan meriam buluh .. perang meriam buluh masih ada :)


28 comments:

  1. seumur hidup,tak pernah main meriam buluh :'(

    ReplyDelete
  2. he3..best2..dia punya bunyi mmg kuat =) yg perang antara kg la syok skali

    ReplyDelete
  3. yang macam ni baru best. tak lah sunyi je.. hehhee

    ReplyDelete
  4. nostalgia tu main meriam tanah..bila bace entri ni teringat zaman kecik2 dulu..hehe

    ReplyDelete
  5. ada lg ke org main skank?
    masa sy kecik mmg ptg sblum sahur sje je g bakar sedas dua.
    bikin panas katanya ..
    tp now mne ade da.
    budak2 skank mne nk tau buat.
    cri buluh pun xtaw mne.
    xsyok mcm dedulu dah .

    org yg dedulu dah besar2 dah mlas nk main plak :)

    ReplyDelete
  6. masa kecil saya menyaksikan abang2 main meriam buluh dan sekarang anak buah lak . betul , x de yg cedera ! ... alhamdulillah .

    ReplyDelete
  7. Akak dulu main bunga api jer...

    ReplyDelete
  8. Seronok btul suasana bla d kampung...meriah....

    ReplyDelete
  9. Bestnya Sis..saya tak pernah merasa raya kat kampung, so takde experience main atau tengok meriam buluh sume tu. kalau setakat bunga api n mercun biasa tu ada la.hehe

    ReplyDelete
  10. Mmm...teringat memori raya yang lalu. Yang suka main meriam buluh bie adik lelaki. Siap lawan2dgn jiran..bisingnya x tau nak cakap..buluh tu memang dorang simpan jer utk raya yang akan datang...

    ReplyDelete
  11. no..no..jangan main lagi..merbahaya dik...ngeri akak...hehe

    ReplyDelete
  12. kampung akak pun sama..sekarang pun ada lagi..memang bingit la..yang ada ank kecik tu sbar je la kan..nak pi serang,fikir dah malam..hehe

    ReplyDelete
  13. buluh ada tapi semuanya tak sesuai nak buat meriam haha..., makin advance bdk kampung skrg ni guna paip konkrit besar tapak projek punya..lagi kaboom !

    ReplyDelete
  14. gambar tuh Deno lukis ke..?? Comel...hehe

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum. sheila dulu masa zaman kecik selalu ikut kawan2 main meriam buluh. lawan dengan orang kampung sebelah. terbaiikkkkkk :)

    ReplyDelete
  16. Xpenah plak ary men meriam tanah. Tapi bukan bahaya ke meriam tanah?

    Btw, lama xmai sini. Pesal makin berseri-seri ni.. Huhuhu

    ReplyDelete
  17. abg2 sy taim pose itu lah keje depa.. main meriam buluh.. rindu zaman kanak2 kan..

    ReplyDelete
  18. SAYA TAK PERNAH MAIN MERIAM DAN TAK PERNAH TENGOK ORANG MAIN MERIAM.. PADAHAL SAYA ASAL ORANG KAMPUNG JUGAK..

    ReplyDelete
  19. Patutla duk dengar bunyi2 kebaboom2,rupa-rupanya dari blog deno kekeke :p

    cik kumbang tak pernah main meriam buluh tssskkk~

    ReplyDelete
  20. sekarang kan deno dari hari ke-5 posa dah start budak2 kat taman ni main mercun..adeihhh.nasib baik mercun yang moden.kalau mercun buluh mau semua jiran pakat hambat budak2 tu he3..

    ReplyDelete
  21. haha..akk takut dengar bunyi mercun apatah lg meriam buluh

    ReplyDelete
  22. Tak pernah main meriam buluh. Hehe.

    ReplyDelete
  23. dah lama tak main...... dulu2 main sensorang pun jadi.....

    ReplyDelete
  24. dah lama x dengar meriam buluh meletup :)

    ReplyDelete
  25. MEriam bbuluh .. jarang jumpelah .. takde jumpe pon skrg..hmmm

    ReplyDelete