Tutorial : Cara Buat Gambar Bergerak (animated GIF) - Dayang Deno

28.8.13

Tutorial : Cara Buat Gambar Bergerak (animated GIF)

Pagi2 sebelum buat CAPD,, jom kita belajar buat animated GIF yang mudah! Sebelum tu, korang mesti ada software photoscape!^^

Ok, mula2 korang mesti lukis gambar.. Pastu lukis la ada part yang berubah-ubah sebab nanti nak bagi gerak2 kan? Haaaaa.... macam kat bawah ni, deno lukis budak lelaki yang sedang main bentuk2 mulut.. ekekek :p *klik gambar untuk lebih jelas!



1. Okey, dah siap lukis kan... Then korang open Photoscape dan pilih Animated GIF

2. Klik Add > Add a photo. 

3. Korang pilih gambar yang pertama.. Kemudian, next gambar.. Buat macam step 1 : Add > Add a photo > Pilih gambar... sampai la semua gambar tersusun macam rajah di bawah ni

4. Gambar dah bergerak-gerak kan? Okey, sekarang korang bolehlah nak adjust display time.. nak laju atau perlahan.. Klik "change display time"

5. Selepas dah set display time, dah puas hati gerak2 tu.. Korang boleh Save as gif! Siap!

inilah hasil animated GIF yang simple daripada deno ~




p/s: selamat mencuba^^

12 comments:

  1. chuu x reti guna photoscape., gune photoshop reti la hehe

    ReplyDelete
  2. pandai deno buat . dulu je dah install photoscape ni . bila dah format lappy , terus hilang . terus malas install lagiii

    ReplyDelete
  3. Kak Deno ,ajar la macam mana nak buat mata doodle... comelll

    ReplyDelete
  4. samalah teknik kita deno.lama jugak kak lea tak buat gif he3...comel je deno lukis ^^

    p/s-->owh tererlah chuu reti guna PS,kak lea pening kalau lukis kat situ he3...

    ReplyDelete
  5. SYABAS.. SANGAT BERBAKAT.. BAGI YANG TAK TAU APA-APA MACAM SAYA NI, IANYA NAMPAK SANGAT HEBAT.. :)

    ReplyDelete
  6. sangat mudah. thanks Dayang ^__^

    ReplyDelete