Google.com Delete Blog? - Dayang Deno

18.9.13

Google.com Delete Blog?

Blogger mana? Siapa? Kenapa? Dan bagaimana boleh berlaku?

Tertarik deno nak menaip entri ni sebab deno baru dapat tahu ada beberapa orang blogger yang blognya di"delete" oleh google.com. Semuanya gara-gara blog tersebut dianggap sebagai Blog Spam sebab terlalu ramai pengomen blog yang tinggalkan link berbentuk url contoh :
http://blogger.blogspot.com/2013/giveaway-bulan......

Jadi kalau nak tinggalkan URL di ruang komen better letak dengan cara yang betul Kalau tidak, google.com akan anggap banyak spam di blog kita.  Ini kodnya :

<a href="URL BLOG">Nama</a>

Biru : url blog korang
Merah : nama korang

bila korang komen akan jadi macam ni :

Deno ada terbaca di blog Aku Bahrain dari blog Naddy tentang ni... Blog Aku Bahrain telah di"delete" oleh google.com kerana ramai blogger letakkan link di ruangan komen tanpa mengunakan kod yang sebetulnya.. Mujurlah AkuBahrain dapat kembali blognya... Cerita lebih lanjut klik link ini >>>>  *AkuBahrain

Selepas ni, kalau sesiapa nak tinggalkan url di ruangan komen blog dayangdeno, guna kod seperti di atas ya? ^_^ Btw, tadi ada komen dari AkuBahrain



p/s: mencegah lebih baik kan? jadi gunalah cara yang lebih selamat.... :)



42 comments:

  1. betol 2..ada juga baca..rsanya byak lg blog yg kena del..nsb baik dpt blik dgn report kt google =) komen berbentuk segmen 2 mmg dianggam spam eh?? bru thu..

    ReplyDelete
  2. google tidak delete blog kalau setakat spamming pada ruangan komen kerana perbuatan itu dianggap tidak selamat / link virus / scam.... google cuma disable ruangan komen tu sahaja....

    contoh blog yang google delete =

    - blog yang mengandungi affliate link, copy paste, download, movie streaming, dan segala kandungan yang melanggar hak cipta media.. boleh baca google product forum :)

    ReplyDelete
  3. kiranya macam org tu buat segmen, kemudian owner blog suruh tinggalkan link segment tu dkt komen yeh?

    ReplyDelete
  4. adoi google ni.suka suki je nk delete blog org.haha.. apepun thankz sbb bg info ni.:)

    ReplyDelete
  5. tambahan: untuk mereka yang berdomain .com jarang blog didelete disebabkan url pada komen, tp ini berlaku pada mereka yang menggunakan blogspot.com. dulu saya berblogspot.com, bila tanya google kenapa didelete blog, katanya disyaki spam yang banyak seperti meninggalkan url dibawah komen contohnya...

    kalau nak tinggalkan jejak seeloknya pada choose identity tu pada bawah komen pilih Name/Url. itu lebih selamat.

    dari:
    akubahrain.com

    ReplyDelete
  6. terbaek deno.. kene share ni :)

    ReplyDelete
  7. thanks for the info..saya pun takut kalau ada yg letak link dekat komen..huhu

    ReplyDelete
  8. terima kasih deno sbb share..penting nih..kang xpasl2 kene delete kan.

    ReplyDelete
  9. owh!!,...baru tahu!..kna daftar domain lah niii

    ReplyDelete
  10. gerun la deno
    next time kalau kita buat segmen kita guna kod ni utk peserta hantar link penyertaan kan
    nice sharing deno

    ReplyDelete
  11. owh yeke? thnx sis. kejap nak try sini. ;)

    asha hana

    ReplyDelete
  12. thanks for the info eh deno.. sangat membantu

    mister zarif

    ReplyDelete
  13. FD ada trbaca pasal ni. risau jugak kalau blog kena delete

    ReplyDelete
  14. bahayanya 2 tq sharing deno..baru nak belajar berblog :)

    ReplyDelete
  15. ye ke..baru tahu..thanks info ni

    ReplyDelete
  16. takutnya bila didelete macam tu je kan..

    ReplyDelete
  17. biasanya diorang tinggalkan komen guna kod yg mcm mn ye deno?

    thanks for sharing this info dear.

    ReplyDelete
  18. risau juga dgn blog fizi..segmen pula esok baru tamat..harap2 dijauhkan dari dipadam dari google..

    ReplyDelete
  19. betul2 hehe Nad pun blogwalking guna macam yg kk deno buat ^^

    ReplyDelete
  20. Bahaya jugak ye kalau kena delete. Mau tak menangis.

    ReplyDelete
  21. ooo..ok2 new info for me hehe thanks kak deno ^^

    ReplyDelete
  22. Pulak dah google.com ni.. Seronok bebenor delete blog orang. Ade dua orang dah yang blog diorang tak boleh bukak. Ada yang buat blog baru akhirnya. Kesian :/

    #btw, terima kasih untuk info ni ye :D

    ReplyDelete
  23. Jazakillah khairan atas perkongsian bersama :D Nanti nak mohon share ilmu ni untuk disebarkan bolehkan kak ? minta keizinan dulu :)

    ReplyDelete
  24. nice info! baru tahu cara betul

    try skit
    nazif

    ReplyDelete
  25. thank u Deno.. banyak info berguna akak belajar dari Deno :)

    ReplyDelete
  26. Syukran kak deno. baru hari ni saya tahu. maaf kalau saya ada hantar komen begitu di sini

    ReplyDelete
  27. info menarik ni... saya baru tau :) thanks kak deno!

    ReplyDelete