Kanak-Kanak Sekarang Kurang Kreatif? - Dayang Deno

10.10.13

Kanak-Kanak Sekarang Kurang Kreatif?


\

Mengikut kajian, kanak-kanak yang gemar bermain game yang terdapat di dalam gadget menjadi kurang kreatif

Deno dah lupa deno tengok rancangan apa tapi bila deno fikir2 balik betul juga.. Kanak-kanak sekarang ramai yang bermain game dalam gadget kan.. On je ipad/tablet terus main... Mereka tak perlu nak fikir nak buat permainan apa dah...

Dulu2... Air kotak boleh dibuat handphone, tempurung kelapa dijadikan mangkuk,  daun-daun dijadikan duit, batu-batu kecil dijadikan makanan, tin dijadikan seperti gelas, ranting kayu dijadikan sudu/ sudip, kusyen dijadikan seperti rumah dan macam-macam lagi..... wahhh rindunya!^^


p/s: waktu kanak-kanak adalah waktu mereka berimaginasi tinggi, jangan biarkan daya imaginasi kreatif kanak-kanak berlalu begitu sahaja.....  *tiba2 ada nasihat parental guidance pula.. hihi ;p


13 comments:

  1. oh,macam tu rupanya...betul jugak kan? hehe :)

    ReplyDelete
  2. ya, quite true. Semua permainan dah berada di depan mata. Tak perlu nak kutip biji getah, nak kumpul tin, nak menyimpul getah gelang, tak perlu memotong papan dan buluh. Peluh pun jarang keluar. Itulah cabaran generasi kanak-kanak sekarang. Ibu bapa kena beri perhatian dan pendedahan kepada permainan dan riadah lain yang lebih membina sebenarnya.

    ReplyDelete
  3. betol juga tu..Adam tu kena ajarlah dia melukis ikot imaginasinya =) bia dia ikot cm cikCu dia.. skrg pn dah boleh nmpak..kanak suka hbiskn msa kt rumah dgn gajet2 moden..

    ReplyDelete
  4. tue la psl..
    ank2 zaman now nie ank2 pintar gadget..hehe..
    tp nsb baik la my girl still imagines & is creative when it comes to playing wif her toys..hehe

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yg baik ni.. mmg patut ibu bapa tahu.. thanks sharing DD :)

    ReplyDelete
  6. sebaiknya begitulah , kene kurangkan anak2 bermain game di tablet...

    ReplyDelete
  7. bdk2 skrg, dh pndai it, nak main lappy, xyah kena ajar. Dia dh tahu sndri... Ish ish...

    ReplyDelete
  8. Betul fakta ni, bila dgn gadget jadinya tertumpu pd situ je..imaginasi tak berkembang, tambahan kreatif dr diri sendiri tu dah tak ada..budak sekarng hanya kreatif pd software yang org dah create dlm fon je..sedihkan :(

    hanya pendapat akak :)

    ReplyDelete
  9. fae bukan creative type of person huhuhu

    ReplyDelete
  10. kita dulu lebih kreatif kan deno...ekekeke...

    ReplyDelete
  11. Haah lah. dulu... selalu main masak2.. huhu.. sekarang ini asyik menghadap komputer je. Pastu tak ada tenaga sangat. Rasa malas berpanjangan sebab duduk , hadap komputer.. ish3...

    ReplyDelete
  12. zaman sekarang dah x sama mcm dulu.. teringat zaman kecik2 :D

    ReplyDelete