Terminologi Blog - Dayang Deno

28.10.13

Terminologi Blog

Istilah-istilah dalam dunia blog!^^

Kalau nak berkecimpung dalam dunia blog, kita perlu biasakan diri dengan istilah blog sebab korang akan banyak jumpa istilah-istilah ni semasa online^^


ANONOBLOG
- Blog yang kita tak tahu pemiliknya dan biasanya hanya guna nama pena

AUDIOBLOG
- Blog berasaskan audio

BIZ BLOG
- Blog bisnes

BLAWG
- Blog yang ditulis oleh peguam atau yang terlibat dengan perundangan

BLARGON
- Slanga blogging

BLOGGIES
- Anugerah Blogging tahunan yang tampilkan undian talian dan sambutan dalam beberapa kategori

BLOG MUTE
- Individu yangBlog sekali-sekala

BLOGROACH
- Pembaca yang terus-menerus meninggalkan komen dengan cara yang tak menyenangkan di web blog sebab tak setuju dengan kandungan post.

BLOGATHY
- Tak kisah dengan kandungan post hari tersebut

BLOGSNOB
- Blogger yang tak menerima komen selain kawan-kawannya.

BLOGSPOT
-  Pelayan hos Blog yang dijalankan oleh Blogger.com

BLOGOHOLIC
- Blogger yang terlalu gemar Blogging

FLOG
- Blog yang ada penulis kedua. Ada penulis lain selain pemilik sebenar. Selalunya digunakan oleh Blog Korporat



p/s: anda yang mana satu? hehe

20 comments:

  1. Ntahlah deno.. sy pun x pasti sy yg mana.. rasa x de kot yg mana2 di atas tu.. :D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.
    Saya "BLOG MUTE" huhu

    ReplyDelete
  3. Hai , Saya Masih baru dalam Dunia Blog ni . Mintak Tolong tunjuk ajar ye :)


    http://i-irufan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. tak tahu aku yang mana satu..haha, blogholic kot..

    ReplyDelete
  5. Nice info .. Baru tahu semua nii :)

    ReplyDelete
  6. Me is ANONOBLOG Blog yang kita tak tahu pemiliknya dan biasanya hanya guna nama pena tumpang menyibuk kat entry cik empunya blog

    ReplyDelete
  7. salam,,
    AA maybe blogmute atau blogathy kot.. huhux

    ReplyDelete
  8. hmm..nampaknya..saya ni termasuk dalam anononoblog la yer..hahaha

    ReplyDelete
  9. hu3 =) 1st time plak bca pasal ni..cetek betol ilmu sy dlam dunia blogging ni..

    ReplyDelete
  10. tertinggal 1

    KLOG - blog seorang pelukis/pengkartun..

    ReplyDelete
  11. byknye istilah.. blogspot aje kot...

    ReplyDelete
  12. mcm2 istilah blog ni.. masa mula2 sy berblog istilah pertama sy jmpa ialah blogwalking. puas fikir BW tu apa...

    ReplyDelete
  13. slogspot jer yg cik nor thu..hihik

    ReplyDelete
  14. budoxe ni jenis anonoblog dan fblog kot, hehehe

    ReplyDelete
  15. alamak, huda punya blog is blog mute laaaa sis =D

    ReplyDelete