Warna Gigi Secara Semulajadinya Brgantung Kepada Warna Kulit - Dayang Deno

20.10.13

Warna Gigi Secara Semulajadinya Brgantung Kepada Warna Kulit

Banyak betul keyword gigi kat blog deno.. Mulalah feeling2 jadi doktor gigi.. haha^^ Okey, ada info deno nak share dengan korang


Tahukah korang bahawa warna gigi secara semulajadinya bergantung kepada warna kulit?

Bagi orang yang berkulit gelap, biasanya giginya akan lebih putih. Manakala, orang melayu yang berkulit sawo matang memiliki gigi yanag agak kekuningan. Orang yang berkulit putih pulak mempunyai gigi antara putih dan kekuningan.

Ini bukan rekaan ya.. tapi kalau tengok memang betul pun.. deno tengok orang africa, india dan semua yang kulit gelap ni, giginya putih sangat2! Kadang2 nampak gigi dulu sebab terlalu putih.. heeee^^


p/s: ianya semulajadi :) tapi kalau yang kuat merokok, selalu minum kopi, memang confirm gigi kuning!


13 comments:

  1. kan ? macam orang afrika negro semua gigi diorang memang putih gila . haha

    ReplyDelete
  2. Herm... aisyah dalam kalangan sawo matang. Patutlah gigi sentiasa kekuningan... Good info la kak Dayang ! :)

    ReplyDelete
  3. Ouh,patutlahh..
    Thanks sharing.. ;)

    ReplyDelete
  4. Ohh baru tahu.. tp betullah, ramai yg berkulit gelap giginya putih.. :)

    ReplyDelete
  5. baru tau. hahaha, sedaya upaya pakai ubat gigi colgate pearl white konon nk putihkan gigi. tapi okay la...ada perbezaan :)

    ReplyDelete
  6. baru saye tahu.. :) yups selalu saye nampak macam tu la.. orang kulit hitam gigi putih ,orang kulit putih gigi kuning

    ReplyDelete