Kenapa Orang Jarang Komen Blog Saya? - Dayang Deno

17.11.13

Kenapa Orang Jarang Komen Blog Saya?


Kenapa... kenapa?? Kenapa orang jarang nak komen blog kita? Kenapa? Mengikut kajian deno.. orang jarang komen sebab ~

1- ada word verification 
ini paling geram sebab huruf dan angka kadang2 dah berulang kali letak masih salah

2- entri yang terlampau panjang sampai boleh buat novel 50 muka surat!
kadang-kadang blogger lain tak cukup waktu nak baca entri panjang-panjang.. boleh panjang tapi biarlah ia memberi ilmu

3- tulisan terlampau kecil
bukan taknak baca.. lebih-lebih lagi saya ni dahlah pengguna tegar cermin mata berkuasa tinggi, bila tulisan terlampau kecil sampai nak kena guna kanta pembesar!

4- font yang entah apa-apa
ini pun satu hal.. better gunalah font yang senang nak baca, tak salah nak cantikkan font dengan tulisan berangkai bagai.. tapi susah sikit nak baca la..

5- entri selalu berkaitan maki hamun
asal bukak blog dia je penuh dengan entri maki orang... ish3

6- cursor terlampau kecil dan blur
biasanya pengguna blogskin.. (bukan semua ya) deno selalu jumpa yang cursornya.. gila kecil sampai tak jumpa cari! nak klik ruangan komen pun tak boleh.. sah sah deno terus pangkah

7- hanya rakan anda yang berdaftar boleh komen
ini no komen la.. dia hanya nak orang dia kenal je komen... siapalah kita.. hehe

8- tak blogwalking dan komen orang
kalau ada masa terluang, rajin-rajinkan diri blogwalking dan komen di blog blogger lain..

9- loading terlalu lama
blog terlalu berat dengan widget yang tak diperlukan.. tak salah nak letak widget-widget lain yang mencantikkan blog tapi biarlah berpada-pada ya...

10 - awal-awal dah kena halau
ini selalu sangat deno jumpa.. contoh jumpa ayat ni kat sidebar "Welcome to my blog! Suka blog saya.. awww... tak suka? kau boleh BERAMBUS!" errr... awal-awal deno dah tekan 'X'.. budi bahasa kan budaya kita..... ^^

11 - ayat macam bahasa alien
ini paling tak suka.. ada ke guna ayat macam ni.. "kitew rasew kawn, kitew tak sukew diew lewww..." dah macam bahasa alien! tak salah nak guna bahasa santai tapi biarlah orang faham dan boleh baca.. ini tidak, alien pun tak faham! haha

12- kita tak update macam mana orang nak komen... muahahaha :p
semakin malas kita update blog, semakin malas orang komen.. eh2, dah macam hipotesis pulak! hehe


p/s: ini sekadar pandangan deno.. hehe....


46 comments:

  1. Semua tepat-tepat belaka ..Semua betul . Sokong kak deno

    ReplyDelete
  2. a'ah .. betul sangat la tu .. setuju ! hik hik ..
    kak deno , jemputlah berblogwalking ye .. dekat sini .. http://farrahs-le-moustache-2.blogspot.com/ ^_^

    ReplyDelete
  3. tambahan:
    kengkadang font yg agak besar pun yumida kurang suka nak baca
    mcm mengganggu
    biarlah pilih font yg sederhana
    pemilihan tulisan tu biarlah yg biasa2 je
    kan kan kan

    ReplyDelete
  4. betul lah tu..tapi paling utama, kalau entri tu takde daya penarik..memang susah nak komen kalau baru pertama kali datang..:D

    ReplyDelete
  5. Ayat bahasa alien . Kawan wani kata tu bahasa budak hot , haha . Budak-ii zaman sekarg punya bahasa .

    ReplyDelete
  6. Betul, setuju semua dekat atas tu!

    Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  7. betul2 . setuju2 . huhu . word verification tuh yg plg x suke skli

    ReplyDelete
  8. thanks for the info. no 12 tu terasa pula..haha..
    Apa komen akak tentang blog saya?

    ReplyDelete
  9. satu lagi deno.. reti baca tapi malas komen... hehehe.. paly le tuu

    ReplyDelete
  10. Ha'ah, kadang-kadang ada gak jumpa blog yang letak word verification. Ingat kita ni robot ke -.-

    ReplyDelete
  11. setuju!! :D semuanya betul tambah2 yg last sekali :D

    ReplyDelete
  12. huhu...no 1,4,5,11 slalu saya jumpa..sabar je lah..huhu

    ReplyDelete
  13. ohh patut la blog saya jarang orang komen... maybe entri panjang agaknya... haha... :)

    ReplyDelete
  14. haha..aduh terasa..point yg last skali tu..heee

    ReplyDelete
  15. Entri ni dah bawa ramai orang komen termasuk saya hehehe tk berkongsi

    ReplyDelete
  16. betul2..hehhe.. nina pun bru nk bw harini. busy kerja saja

    ReplyDelete
  17. kan ? sokong 100% pandangan kak deno ! :)

    ReplyDelete
  18. Saya setuju apa yang deno tulis...

    ReplyDelete
  19. salam

    samalah..blog jarang org komen...

    tapi tak kisahlah..kikiki

    ReplyDelete
  20. Betul. Bahasa alien tu slalunya buak2 sek selalu guna. Mmg xngam la isi dalamnya pun. Hehe..

    ReplyDelete
  21. Betul-betul.. setuju dengan pendapat Deno :-)

    ReplyDelete
  22. Hehe saya suka tulis panjang2. Kenangan utk sy. Mmg blog sy tu jenis org x komen pn xpe. Bkn utk update hari2. Depends :)

    ReplyDelete
  23. Sy ada jumpa juga yg ayat bahasa alien tu.. mmg x faham, tp boleh pulak baca smpi habis... lepas tu sy pun jadi blurr hahaa :D

    ReplyDelete
  24. satu lagi kaler yang sgt terang sampai berpinau bijik mata nak baca...hahahaaa

    ReplyDelete
  25. ade betul pon ape yg kak deno katakan tu :))

    ReplyDelete
  26. budoxe pun setuju apa yg deno cakap kat atas.. hehehe

    ReplyDelete
  27. heheheehe , kalau tak rajin jengah blog orang , makin tak rajin orang nak jengah blog kiter , ye tak...

    **berdasarkan pengalaman sendiri , ehehehe ~

    ReplyDelete
  28. oo, terima kasih deno sebab komen blog saya. =) dari dojef.blogspot

    ReplyDelete
  29. tepat sekali semua jawapan di atas.. hehe...

    ReplyDelete
  30. setuju dengan kak deno...hehe :) semuanya betul! :)

    ReplyDelete
  31. Jalan-jalan ke blog ini...1st time singgah..nice blog...

    p/s : jika ada yg ingin menyertai program singgah blog.. jom ke
    http://thescreammer.blogspot.com/2013/11/singgah-blog.html

    ReplyDelete
  32. bagus tips ni..terutama utk blogger baru mcm saya.. tq deno.. :)

    ReplyDelete
  33. sylah tu suka baca tp jrg komen. :)hehe

    ReplyDelete