Segmen

Photo Contest : Aku Dan Dia by Blog Paly

9:10 PM,9 Comments

Contest from paly!

klik banner^^

sempat lagi nih sebab contest ni tamat 11.59 malam ini ^^

gambar pilihan deno


gambar deno dan abah^^

kenapa deno pilih gambar ni? sebenarnya gambar ni special tau sebab abah deno sangat susah nak bergambar.. tengok tuh, tengah bergambar tapi abah tengok tempat lain.. memang nak kena gigit abah ni... ngap! hehe..



p/s: hari ni last contest^^


9 SLE Supporters :):

Deno

Kulit Wajah

6:17 PM,14 Comments

Pencuci muka vs pemutih muka


mana lebih penting, pencuci muka atau pemutih muka?

deno mula menggunakan pencuci muka hanya untuk membersih wajah dari segala kotoran dan debu yang melekat pada kulit wajah.. tak pernah terlintas di fikiran nak guna produk cerahkan kulit wajah, lebih-lebih lagi ada sesetengah produk cerahkan wajah ni ada side effect yang tak baik!

bagi yang nak guna produk mencerahkan kulit wajah, perlu berhati-hati dalam pemilihannya kerana :

*kulit wajah boleh jadi menggelupas
*kulit wajah menjadi semakin menipis
*tona kulit wajah jadi tak sekata
*kulit wajah menjadi gatal

jadi, berhati-hati ya... ^^




p/s: suka warna kulit wajah semulajadi :)


14 SLE Supporters :):

Creative

Creative Coffee

5:00 PM,12 Comments


Creative Coffee Art

y

Creative Coffee Art

Creative Coffee Art

y

wanna see more creative coffee?
hit HERE :)




p/s: i love art^^



12 SLE Supporters :):

Creative

Creative Pillow Design

3:18 AM,18 Comments

Creative Pillows

Dreamy Pillowcases by Drus

Head Case Pillow - Arrows

The Napbook

Puffy Pillows of Your Funny Face  by PillowMob



(^_^)


18 SLE Supporters :):

Walaupun Terlewat Buat CAPD

1:44 AM,6 Comments

Kadang-kadang...

terlewat jugak buat CAPD..
walaupun terlewat buat CAPD macam waktu biasa, mesti buat jugak
tak kira la pukul 1pagi ke.. 2pagi ke.. mesti buat
mesti cukup 4 kali sehari!



p/s: hari ni terlewat pulak... hehehh..


6 SLE Supporters :):

Deno

Dah Rasa Macam Nurse Pula..^^

1:14 AM,7 Comments

Tangan abah luka..

luka tertekan paku.. habis berdarah-darah.. panjang juga lukanya..

abah basuh luka tu.. deno pulak terus bukak dressing set! prepare apa patut


lap tangan abah dengan gauze.. kemudian sapu luka dengan bebola kapas yang dah ada iodin untuk elakkan ada kuman.. lepas tu, lap balik dengan gauze bagi betul-betul kering.. guna penyepit biru, tak boleh pegang guna tangan sebab nanti kuman!

dah siap.. deno tutup luka dengan gauze dan letak plaster!^^




p/s: deno dressing tiub tenckhoff CAPD selang sehari^^



7 SLE Supporters :):

CAPD

Satu Keluarga Belajar Buat CAPD!

6:28 PM,15 Comments

Ada kawan tanya..

"perents awak pandai jugak buat CAPD? biar betul..."
Yup! bukan deno je blaja buat CAPD ni tau.. ma, abah dan kesemua kakak deno 4 orang tu blaja buat CAPD ni... 

Dulu.. masa mula-mula deno buat CAPD (yr2001), ma abah dan deno belajar sama-sama dengan nurse.. 

Kenapa? haaaa... memang penting! sebabnya kalau-kalau deno demam, sakit yang tak boleh bangun, sakit sendi sebab mr. SLE tu kan... ma atau abah yang tolong buatkan CAPD deno tu.. kakak-kakak deno pun tahu buat

Kakak-kakak deno. deno ajar sendiri la.. macam mana cara basuh tangan ikut step tu yang 5 minit tu, cara buka wayar, pasang wayar, bukak minicap kat tiub deno.. semua deno ajar.. sebenarnya, setiap patient yang buat CAPD ni, memang wajib ada ahli keluarga yang tahu buat CAPD.. korang tahu  je la kan, mr. SLE tu boleh datang tiba-tiba, jadi deno sakit pun boleh tiba-tiba.. 

Masa deno di ICU tahun 2011, ma beritahu deno ma la yg tolong buat CAPD pada deno masa deno koma tuh.. tahun lepas pulak, sebulan di wad, sebulan jugaklah ma dan abah bergilir-gilir buatkan CAPD untuk deno .. masa tu deno sakit.. memang tak boleh tinggal CAPD nih.. ^^


*waktu baring pun boleh buat CAPD.. tapi kena ada orang tolong buatkan




p/s: apa CAPD? klik deno dan capd



15 SLE Supporters :):

Segmen

Segmen : Permulaan Perjalanan Blog Saya

11:33 PM,26 Comments

klik banner untuk join^^

Perjalanan,,...

DayangDeno adalah nama pilihan untuk blog deno sempena nama deno sendiri.. deno mula berblogging pada 8 Febuari 2010.. Tujuan utama blog deno untuk berkongsi dengan semua orang tentang penyakit SLE, penyakit yang sangat-sangat rare.. dulu orang tak pernah dengar pun SLE, tapi sekarang ianya makin dikenali ramai..^^dan ringkasnya, blog ini tentang hidup deno

sebenarnya, banyak kenangan manis dalam dunia blogging ni... terlalu banyak! salah satunya ialah doa daripada semua kawan-kawan dalam dunia blog ini masa deno tenat di ICU pada tahun 2011.. terharu sangat-sangat dengan semua kebaikan korang.. :') alhamdulillah...

idola deno dalam dunia blogging? tentunya sahabat deno zaman sekolah dulu, gulagulaberacun dan cikyuyue.. sahabat susah senang deno sampai la sekarang.. deno bersyukur ada sahabat sebaik mereka.. :')


tag: cci n nieyxzha






p/s:  deno pernah jumpa blogger ammar dan kaklydia :)



26 SLE Supporters :):

INFO

Banjir

8:24 PM,11 Comments

Hujan tanpa henti di terengganu..

google
banyak kawasan dah banjir
baru tengok berita tv3 tadi....

kawasan yang dinaiki air di Terengganu :
  • Besut
  • Dungun
  • Setiu
  • Hulu Terengganu

kelantan juga dilanda banjir...
jagalah keselamatan diri



p/s: berhati-hati



11 SLE Supporters :):

Deno

Musim Hujan?

7:03 PM,8 Comments

Hmmm...

4-5  hari ni... setiap hari hujan..

semalam, dari subuh hingga ke malam,, hujan non-stop! sekarang pun still hujan..


ada juga rumah yang air naik sikit..
alhamdulillah rumah deno di aas tanah tinggi.. 

hujan masih lebat di luar...



p/s: musim hujan.. harap2 sini tak banjir



8 SLE Supporters :):

Family

Baiklah Abahku Sayangggg

6:22 PM,9 Comments

Abah selalu risau

Risau deno tak makan.. abah tahu deno ni liat sikit nak makan
kadang2 je selera makan banyak tu datang.. hehe...

Bila abah dah risau...




kalau risau abah dah capai tahap memuncak.. 
terpaksa la makan depan abah.. haha.. abah abah... ~



p/s: haish! makan banyak mana pun berat tak naik! geram.. selalu kena dengar ceramah percuma dek dietition.. huhu ~



9 SLE Supporters :):

Creative

Tempat Habuk Rokok Yang Unik

2:31 AM,25 Comments

Agak-agak la..
perokok insaf tak bila guna tampat habuk rokok ni? hehe





p/s: korang rasa?



25 SLE Supporters :):

Photo

Lazy

2:29 AM,10 Comments






p/s: right? haha ~

10 SLE Supporters :):

Deno

Perbezaan Tengok Cerita Hantu Pada Waktu Siang Dan Waktu Malam

2:06 AM,11 Comments

Deno suka tengok cerita hantu..

bagi deno lagi seram lagi best, lagi-lagi cerita hantu thai dan korea
tapi ada perbezaan tau bila tengok cerita hantu waktu siang dan waktu tengah malam!

waktu siang, rasa biasa je walaupun ceritanya seram


tapi

bila tengok cerita hantu tengah malam.. seramnya sampai meremang buu roma.. tambah-tambah lagi  tengok cerita tu sorang-sorang.... dan comfoter la jadi peneman deno



p/s: cerita hantu kaklimah boleh ketawa.. hehehh^^



11 SLE Supporters :):

Doodle Remy Da Romeo

12:57 AM,9 Comments

Dah lama deno nak bagi doodle ni pada remy..

hari ni baru sempat buat, busy sikit dengan tempahan..
jom kita lihat remy versi doodle ^^


harap remy suka^^



p/s: remy da romeo..... hehe ~


9 SLE Supporters :):

Photo

Gambar Comel

3:05 AM,25 Comments


comel kan? terjumpa dalam fb tadi... macam anak patung!

deno pun ada dua ekor kucing... tapi kucing deno tak dibenarkan masuk dalam rumah atas faktor kesihatan deno... doktor dah pesan dulu... 

tapi.. bila ada masa terluang deno main jugak kucing2 deno tu kat laman rumah ^^


p/s: sayangilah haiwan kesayangan rasulullah ini :)



25 SLE Supporters :):

Sleepwalking

11:41 PM,13 Comments

Cerita adam
pelik.. first time ..

adam main sorang-sorang di ruang tamu, pastu dia terlena... ok, mama adam biar je la dia tido dulu.. tak lama lepas tu, tiba-tiba adam bangun.. tiba-tiba berjalan ke arah tingkap, kemudian adam selak semua langsir.. satu-satu adam selak langsir.. adam jalan-jalan lagi sekitar ruang tamu.. 

kemudian adam sambung tido... siap berdengkur lagi lepas sambung tido tu.... hairan betul cikcu nih^^




p/s: tido sambil berjalan budak nih.. mengigau agaknya... kan?



13 SLE Supporters :):

Deno

Kad Kahwin

9:15 PM,17 Comments


alhamdulillah... dah siap
seharian mengadap lappy nak siapkan nih
agak lama nak siapkan plan rumah.....
design yang simple tapi tuan punya kad berkenan.. :)



p/s: deno terima tempahan kad kahwin^^


17 SLE Supporters :):

Deno

Kisah Rambut

3:29 AM,24 Comments

Satu petang sepoi-sepoi bahasa...

lokasi : ruang menonton tv, di hadapan cermin




last-last....

erk!

baik abahku sayang.... :p




p/s: bila duk depan cermin, macam2 perkara bleh terjadi.. hehe^^



24 SLE Supporters :):

Tips-Tips

Hilangkan Senggugut

1:39 AM,17 Comments

Erk senggugut!

senggugut memang sangat sakit bagi kaum hawa bila datang bulan kan? bila datang senggugut memang seksa rasanya...

mungkin petua ni berkesan dengan menggunakan air rebusan sawi.. rebus sawi segar hijau dan minum air rebusan tersebut sebagai amalam.. insyaallah, berhasil untuk hilangkan senggugut.. ^_^

credit: dara



p/s: selamat mencuba, insyaallah :)
   


17 SLE Supporters :):

Sila Letak Link

6:01 PM,21 Comments

Biasanya...

sebelum approve komen, deno akan ke blog blogger yang komen di blog deno dahulu, barulah deno ke bloglist..

tapi yang menjadi masalah, bagi yang dah bertukar ke google+, deno tak dapat nak ke blog tuan empunya blog sebab tiada link

contoh :

link di wall google+ ni takde.. letak link ya teman-teman sayang... ^^\



p/s: deno belum buat google+


21 SLE Supporters :):

Kenapa Pilih CAPD?

5:44 PM,7 Comments

Ada teman SLE bertanya pada deno..

"kenapa pilih CAPD berbanding HD?"


sebenarnya dulu doctor ada plan juga nak buat HD pada deno, tapi deno pilih CAPD.. sebabnya CAPD ni senang dan boleh buat kat rumah.. compared tu HD tu, setiap kali nak buat perlu ke hospital

nak travel pun senang, bawak je air dialisate tu.. berapa kotak, kira awal-awal.. apa yang penting kalau nak buat CAPD, kena berdisiplin dan rajin... jaga betul-betul supaya tiub tenckhoff tu tak kena infection.. CAPD ni kena buat 4 kali sehari dan setiap hari.. mesti buat, tak boleh miss.. lewat sikit takpe.... ^^

memang penat sikit buat CAPD tapi bila dah biasa okeh la.. macam deno dah 13 tahun buat CAPD, okey je... :)



p/s: klik - deno dan CAPD
             - deno dan hemodialisis ( HD )


7 SLE Supporters :):

Photo

Brave Or.....

5:22 PM,5 Comments




p/s: brave or crazy? lala ~



5 SLE Supporters :):

Ada Berani?

5:03 PM,6 Comments

Terjumpa gambar nih


kalau korang berani tak? deno awal2 dah kecut perut




p/s: SF Beauty Skin Care sale for 2 days : KLIK



6 SLE Supporters :):

INFO

SEMAKAN DAFTAR PEMILIH

1:25 AM,16 Comments

Semakan daftar pemilih!

deno dah daftar dan dah semak pun tempatnya.. ^^


korang dah daftar? bagus2... boleh cek sekarang! excited pulak sebab ni first time deno jadi pemilih ni ^^




p/s: tunaikan tanggungjawab anda sebagai rakyat ye.... :)


16 SLE Supporters :):

Beautiful World

Cantik Di Holland

1:01 AM,12 Comments




Tulip Tour





p/s: berangan ke sana jap .. bestnyaaaa .. ~



12 SLE Supporters :):

Segmen

(Blog) Mari Masuk Henfon PCL

9:07 PM,6 Comments

Segmen dari pakciklie! pakciklie ajak masuk dalam henfon! ^^

klik sini

seronok kan ada henfon yang siap boleh blogging lagi...
mana-mana pun bleh update blog :)




p/s: segmen ini untuk hari ini sahaja, cepat2!^^

6 SLE Supporters :):

dialisis

Deno Dan Hemodialisis

6:34 PM,11 Comments

*pengalaman deno hemodialisis, korang boleh klik SINI untuk info mengenai dialisis

contoh mesin dialisis

Untuk pengetahuan korang, hemodialisis atau HD ni lain daripada peritoneal dialisis ... Yang bezanya HD ni melibatkan darah... rawatan HD dibuat menggunakan sebuah mesin khas, darah akan keluar dari badan melalui fistula yang dipasang pada pesakit melalui pembedahan dan mesin itulah berfungsi "mencuci" darah pesakit... biasanya doktor akan pasang fistula (wayar untuk dialisis) di lengan atau di kaki pesakit

Okeh, ini cerita deno pula^^

hemodialisis melalui katerer di leher

Deno mula dapat SLE ketika deno berumur 10tahun dan admit wad 4 bulan di Institut Pediatrik, HKL.. sepanjang 4 bulan tu, memang banyak rawatan deno dapat termasuklah hemodialisis atau senang dipanggil HD dan tempoh rawatan ialah 4 jam setiap sesi

SLE deno adalah tahap 4 dan masa tu jugak SLE sangat aktif. SLE attack buahpinggang dan menyebabkan ia tak "berkerja".. bila buah pinggang dah tak "berkerja", segala kotoran dalam dalam darah tak dapat dikeluarkan melalui urine (air kencing).. jadi doktor pakar masa tu De. Lim, decide untuk deno supaya buat hemodialisis.. deno pernah buat HD pada tahun 2000 dan tahun 2001.. Deno lain sikit, deno buat HD di leher.. doctor buat pembedahan tebuk di leher untuk masukkan katerer *macam gambar kat atas di leher deno..  seingat deno deno buat HD ni pada bulan 1 tahun 2000.. masa tu deno sakit teruk, SLE sangat2 aktif!

Masa buat tu.. katerer dah ada kat leher deno, deno duduk sebelah mesin dialisis pastu nurse tolong sambungkan wayar-wayar mesin ke keterer di leher deno.. tapi! kalau orang yang buat HD di lengan sakit sebab kena cucuk dengan jarum besar! deno ni...doctor pasang katerer di leher untuk HD sementara.. deno buat HD dalam wad,  wad KK1^^

Macam mana rasa semasa buat HD?

Adakalanya deno okey dan kadang-kadang boleh pengsan masa buat buat HD,  mungkin faktor tekanan darah boleh buat pengsan, bila pengsan nurse akan berhentikan serta merta HD tu... sebenarnya buat HD ni letih, penat, lesu dan satu badan deno rasa lenguh-lenguh.. mungkin sebab masa tu deno budak, umur pun baru 11 tahun, memang takde tenaga lepas habis proses buat rawatan tu... deno still ingat sampai sekarang, lepas habis je buat rawatan, abah akan dukung deno ke katil.. deno akan tidur je sepanjang hari, memang takde tenaga langsung! sangat-sangat tak larat, tak boleh berjalan pun..

keterer tu ada pada leher deno dalam tempoh sebulan... pastu deno makin sihat dan doktor cabut balik.. cara doktor cabut? haaaa... senang je, tak perlu pembedahan pun.. doktor gunting benang jahitan kat leher slow-slow, pastu tarik macam tu je.. tapi masa nak tarik tu, doktor suruh deno tarik nafas dalam-dalam, kemudian tutup bekas tebukan di leher dengan gauze (kapas berbentuk segi empat).. :)

deno sempat la sihat dalam setahun dengan rawatan kimo (cyclophosphamide) tapi SLE tu lagi kuat... pertengahan tahun 2001, deno banyak tak ke sekolah sebab sakit teruk.. last-last deno admit lama di hospital dan buah pinggang deno dah tak berfungsi langsung disebabkan oleh SLE, deno terpaksa buat HD kali ke2.. sebulan rawatan HD, dr lim cadangkan deno buat CAPD sebab CAPD boleh dibuat di rumah.. tak lama lepas pembedahan pemasangan tenckhof CAPD, training CAPD...deno dapat balik rumah dan amik UPSR di  sekolah.. tiub tenckhoff CAPD masih bersama deno sampai sekarang^^ .... rindu pula pada nurse-nurse dan doktor-doktor kat sana.... :')



11 SLE Supporters :):

dialisis

Dialisis

3:33 AM,7 Comments


Apakah dialisis?

Dialisis ialah sejenis rawatan yang berfungsi untuk menjalankan kerja yang dilakukan oleh buah pinggang kita, iaitu menyingkirkan segala kotoran dalam darah seperti creatinine dan urea.. macam korang yang buah pinggang berfungsi dengan baik, segala kotoran yang ditapis dengan buah pinggang... dikeluarkan melalui urine (air kencing).. bagi sesiapa yang mengalami kegagalan buah pinggang, rawatan dialisis inilah untuk ganti fungsi buah pinggang.

biasanya... pesakit perlu rawatan dialisis ni bila kegagalan buah pinggang dah capai tahap akhir.... dan buah pinggang tak dapat berfungsi dah...

fungsi rawatan dialisis :
  • hilangkan sisa terbuang,garam dan lebihan air daripada berkumpul di dalam badan
  • menjaga tahap selamat untuk bahan kimia tertentu di dalam darah.. contohnya seperti kalium,natrium dan bikarbonat.
  • kawal tekanan darah

jenis rawatan dialisis :

1. Hemodialisis

Dalam hemodialisis,buah pinggang buatan digunakan untuk membuang sisa terpakai,bahan kimia berlebihan dan juga cecair dari darah pesakit... untuk dapatkan darah ke buah pinggang buatan tadi, doktor perlu membuat satu laluan masuk ke dalam pembuluh darah pesakit dan ini dapat dilakukan dengan menjalani satu pembedahan kecil di lengan atau pun di kaki dan ada juga dibuat di leher pesakit

2. Peritoneal Dialysis

Peritoneal dialysis juga ialah salah satu kaedah dialisis... kaedah ini memerlukan cecair dialisis dimasukkan ke dalam rongga peritoneal di ruang abdomen melalu tiub khas (tiub tenckhoff)  yang dimasukkan secara kekal melalui satu prosedur pembedahan kecil. Selaput atau mambran yang menyelaputi abdomen (peritoneum) membolehkan bahan umuh dan cecair yang berlebihan menyerap daripada darah ke dalam cecair dialisis. Cecair ini kemudiannya dibuang dari badan mengikut waktu...




p/s: dua-dua jenis dialisis ni deno dah rasa sebab SLE! beware of SLE...


7 SLE Supporters :):