Terkenang Kata-Kata Pensyarah - Dayang Deno

11.2.14

Terkenang Kata-Kata Pensyarah

Entri ini tercetus bila baca satu artikel..

Dilema cikgu zaman sekarang..

Tak boleh rotan nanti cikgu saman,
Tidak boleh marah nanti ibu bapa buat laporan polis,
Tidak boleh suruh berdiri atas kerusi, nanti ibu bapa jumpa pengetua..
Tak boleh tegur sikit, entah-entah mak ayah pula bantai cikgu.....

xxxxxx 

Deno terkenang kata-kata pensyarah deno ...

"Saya kadang-kadang kesal... Bila kita lapor pada ibu bapa yang anaknya ponteng kelas, suka lawan cikgu, nakal.. Boleh pula si ibu marah-marah kat cikgu cakap buat cerita.. Yang si ibu cakap anaknya baik, paling sopan di rumah, hormat orang tua... Ibu bapa pun perlulah selidik, anak-anak kadang-kadang ada pelbagai watak.. Contoh kat rumah dia Si A, di sekolah dia bertukar jadi Si B dan di luar pula dia Si C.. Jangan cepat menghukum cikgu.... "



p/s:  zaman deno sekolah dulu-dulu, pelajar kena rotan atau berdiri kat luar kelas tu memang perkara biasa.. denda berdiri atas kerusi pun ada! kalau kena bantai dek cikgu disiplin sebab murid buat salah, mak ayah pula ke sekolah ucap terima kasih kat cikgu ... tapi sekarang better cikgu hati-hati, silap haribulan kena saman...



12 comments:

  1. memang. padahal anaknya yg terlebih manja. sabar jelah

    ReplyDelete
  2. akk tanak jadi ibu yg camtu... jadi ibu yg rasional and adil...

    ReplyDelete
  3. zaman akak kalau report pada parents kita kena balik bukan cikgu atau lecturer...

    ReplyDelete
  4. Hehe, lumrah kehidupan zaman cepat betul berubah dan persekitaran sekarang tak sama macam 5-6 tahun yang lalu..

    Oh ya, saya ada anjurkan sebuah contest mudah buat blogger semua, hadiahnya merupakan wang tunai bernilai RM2000. Jemput awak untuk join sekali ya, boleh baca details lebih lanjut di ->>> Contest Kembara Kemboja :)

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kan... zaman betul2 dah berubah.. dengan budak2 sekarang pun .....

      Delete
  5. zaman dulu lain betul. skrg nie cikgu mmg da x boleh nak sentuh murid .

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes sangat lain.... semuanya sepatutnya bermula dari rumah... macam mana anak dididik

      Delete
  6. dulu dan sekarang ni sgt berbeza kan.

    ReplyDelete
  7. Inilah masalah ibu bapa yg akan menjadikan anaknya membesar spt cerita Anakku Sazali tu.. wallahualam..

    ReplyDelete