Habit - Dayang Deno

30.12.14

Habit


Dah habit and perangai rakyat Malaysia..

Dapat gambar, dapat info, dapat cerita, dapat  whatsapp tu, dapat mesej ni.. Then forward forward forward.. Then kutuk kutuk kutuk.. Maki maki maki.. Caci caci caci.. Mengata mengata mengata.. Pastu forward forward forward lagi...

Tapi sebenarnya yang si mengforward tu tak tahu cerita tu betul atau tak, terus bulat mata dengan confident forward habis satu Malaysia dapat.. Then yang dapat tu pulak forward forward forward lagi.. Then semua berlumba nak jadi keyboad warriors... Yang jadi "wartawan" pun bleh tahan ramai ..Cuba ambil masa sekejap dalam seminit dan fikir

Kalau yg diforward tu hanya rekaan, fitnah semata-mata... KALAU la korang forward and cerita tu tak benar... INGAT, selagi ada orang percaya, selagi itulah dosa fitnah tu bertambah... Tak takut ke azab kelak? Nauzubillah ..!

Itulah orang kita ni, dah memang habit pantang dapat info sket terus sebar and forward tanpa tahu hujung pangkal kebenarannya... INGAT dan HATI-HATI

Jangan viralkan sesuatu yang korang sendiri tak pasti, yang tak sahih. Sebelum sebar pastikan ia benar,.... Kalau tak pasti, biarkan.. Allah tahu.

 ELAKKAN, JANGAN dan BERHENTILAH menjadi pendosa siber...




5 comments:

  1. Betul tu... Sebelum nak forward atau nak share sebarang berita, elok baca dan siasat dulu kesahihan berita tersebut..

    ReplyDelete
  2. pendosa siber. word! *thumbs up* (Y)

    sincerely,
    Najlaa 'Aqilah

    ReplyDelete
  3. betuk tu deno.. utk diri sndri jugak ni..tq ye

    ReplyDelete
  4. Sepatutnya jadikan habit untuk check atau confirm dulu betul atau tidak bukannya dapat msg then terus forward.

    ReplyDelete
  5. Kalau salah bagi info kan menyusahkan org lain.Baik diam dari memandai-mandai.

    ReplyDelete