Berbuat Baik - Dayang Deno

25.6.15

Berbuat Baik


Pesan my mom : "buat baiklah pada semua orang walaupun orang buat jahat kat kita"

Agaknya pesan tu dah sebati dalam diri kita, sebab tu la even ada orang buat jahat kat kite, sampai kite nangis pun.. Kite still jaga hati orang tu, kite kawan ngan dia and kite maafkan dia walaupun dia tak mintak maaf pun.. Kite rasa geram, marah, sedih.. pastu kite okeh.. Dia yang buat salah tapi macam dia takde buat apa pun.. Dia buat tak tahu je... 

Pernah kita baca orang post kat fb.. dia tulis buat baik pun orang pijak kepala, terlalu baik pun orang pijak kepala, jadi kena ada sifat kejam sikit dalam diri.. Tapi kite tak pandai, tak pandai nak marah orang...Marah dalam hati, dalam diary tahu la.. Tapi kite jenis, ermm terlalu menjaga perasaan orang.. Kite selalu tertanya-tanya salah ke kite baik ngan orang, tapi orangs amik kesempatan.. Tapi mak kite selalu suruh sabar and jangan balas orang buat apa2 kat kite.

Ermm.. gitulah kite.. nasib baik ada sketchbook and plapy buat teman.. hehe


7 comments:

  1. Hai. Abe We blogwalking kat sini.
    Exchange Feed Group ada menganjurkan GIVEAWAY MEGA RAYA Dengan hadiah bernilai RM 3100.00.

    http://www.wayneharraz.com/2015/06/giveaway-efg-mega-raya-2015.html

    Jemput join tau. Boleh buat duit raya. Terima Kasih.

    ReplyDelete
  2. mesti rasa tak best dan tak selesa kan... bila kita buat baik tetapi orang tak peduli... apa pun bersabar jer lah...

    ReplyDelete
  3. Buat baik kt org, jgn wt jhat sudh... biar org wt kt kte, jgn kte wt kt org..

    ReplyDelete
  4. berbuat baik tu kekadang kena berpada2.. baik sgt tu yg salu org akan pijak kita balik..

    ReplyDelete
  5. Ya Deno.. Biarlah orang berbuat jahat dengan kita, jangan kita berbuat jahat dengan orang lain.

    ReplyDelete
  6. emm manusia..bila buat baik sgt memang mereka akan pijak kepala..dulu sy ada pengalaman mcm tu..skrg lebih berhati2..especially dgn org yg baru kenal..huhu

    ReplyDelete