August 2015 - Dayang Deno

31.8.15

Salam Kemerdekaan
August 31, 2015 7 Comments
SALAM SEHATI SEJIWA

Semoga negaraku Malaysia yang tercinta dan kusayangi
 ini akan  sentiasa aman, sejahtera, terus maju dan 
dilindugi Allah SWT...

 amin

Selamat Hari Merdeka :)


#sayasayangmalaysia
#sayaanakmalaysia


Reading Time:
Sadness
August 31, 2015 2 Comments

Sadness...

Sometimes we need it.. 
and then we will be okey

kan....


thank you sadness :)

Reading Time:
I Believe
August 31, 20150 Comments

I believe if I'd knew where I was going, I'd lose my way
I believe that the words that he told you are not your grave
I know that we are not the weight of all our memories
I believe in the things that I am afraid to say

Hold on, hold on

I believe in the lost possibilities you can see
And I believe that the darkness reminds us where light can be
I know that your heart is still beating, beating darling
I believe that you fell so you can land next to me

'Cause I have been where you are before
And I have felt the pain of losing who you are
And I have died so many times, but I am still alive

I believe that tomorrow is stronger than yesterday
And I believe that your head is the only thing in your way
I wish that you could see your scars turnin to beauty
I believe that today it's okay to be not okay

Hold on, hold on

'Cause I have been where you are before
And I have felt the pain of losing who you are
And I have died so many times, but I am still alive

This is not the end of me, this is the beginning [x4]
(Hold on)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning
(Hold on (I am still alive)
This is not the end of me, this is the beginning



xxxxxx

Kadang-kadang kita rasa benci sangat, rasa geram, sedih, hopeless, macam-macam.. Kita rasa benci dengan diri sendiri, dengan orang sekeliling.. Kita menangis, seharian menangis mengenangkan nasib kita.. and kita akan tanya... "why me?"

Tipulah kalau tak sedih,...Perkara yang berlaku buat yang buat kita sedih sangat-sangat.. Tapi kita hanya tahu menangis sebab tu je mampu kita buat, Kita rasa kita tak kuat untuk diuji.. Kita masih tertanya.. "why it happened?"

Tapi kita lupa, kita diuji kerna Dia sayangkan kita. Kita lupa sedangkan Tuhan sentiasa ada bersama kita. Kita lupa, ada manusia lain yang lebih kuat ujian daripada kita

Sabar.... Tuhan sentiasa bersama kita. Just believe everything happen for a reason.. Inshaa Allah we can, amin


Hold on


Reading Time:
Hurmmm
August 31, 20150 Comments
This is how I feel right now
Sometimes its complicated to say
Sometimes its too sad to share
Sometimes we cannot share
We keep it, dont let anybody know
Allah tahu...

Hurmm
Sabar... ok jom lukis

Reading Time:

29.8.15

Sambal Petai Udang Dan Lemang
August 29, 2015 5 Comments
Fuhhh ayaq liuq menjejes-jejes slurp2..

Nescaya korang pun menjejes-jejes ayaq liuq melihatkan sambal udang dan lemang ni... Aduhh kenapa la deno tengok pic dalam pendrive, kan dah terliur.. rinndu!! Arghhh


Masih terbayang dan terasa keenakan sambal petai udang tuuu... Pic ni deno snap semasa berbuka puasa di Sime Derby Convention Centre. Serius memang sedap sangat sangat sangat. Lemang pula, tersangatlah lembut.. fuhhh

Aduhaiii abanglonggg!! Nanti masakkan sambal udang bila deno ke kl!!


Reading Time:
Kotok Cafe
August 29, 2015 4 Comments
Alkisah pada bulan April

Deno bersama geng melukis, ada projek melukis di sebuah cafe di Kuala Terengganu. Nama cafe tersebut ialah KOTOK :) Kotok in Terengganu language means kotak! Alaa kotak tu, yang segi emapt tuuu. Cafe ini adalah sebuah kontena, dan kami ditugaskan menconteng "kotok"!

Team kami ialah akak Nisa, Dayang Deno dan Shaznihanis. Team sama semasa melukis untuk Street Art Kampung CIna, Kuala Terengganu pada bulan Febuari yang lalu. Ini ialah pengalaman kedua deno doodle on wall, but kali ni wall kontena. Agak mencabar juga sebab wall dia ada lekuk kan..

three of us.. macam biasa la, dayangdeno memang suka panjat2 

Dayang Deno and akak Nisa bersama, Shazni pula seorang part depan. Doodle ni seronok tau, tak kira di mana-mana pun. Once kita dah mula doodle tu, rasa macam tak boleh stop. Dah macam kanak-kanak main conteng-conteng, sambil conteng tu kami berbual-bual bertukar idea. Satu pengalaman baru juga coz wall kontena lain.






Oh ya, deno baru dapat tahu KOTOK cafe telah dibuka untuk orang ramai!!!

credit pic : KOTOK Cafe

KOTOK Cafe beralamat di Lorong Gemia, Jalan Kamarudin, 20400, Kuala Terengganu. Ermm deno belum berkesempatan pergi bersantai di cafe baru ni. Memang nak kena pergi juga satu hari nanti. Bawa sketch book! 

Jangan lupa ya, serbu KOTOK Cafe! :)



Reading Time:
Jom Bersih!
August 29, 2015 2 Comments

Its weekend! Yay!

Jom BERSIH laman rumah!
Korang rajin2 ler tolong bersihkan laman rumah tu
Rumput tu potong
Daun-daun kering sapu...
Kan ada pekdahnyaa
Badan pun sihat
Laman pun bersih
Sedap mata memandang :)



Reading Time:
Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
August 29, 2015 10 Comments


Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Reading Time:

28.8.15

Deluqies @ Publika
August 28, 2015 2 Comments
credit pic : deluqies

Deluqies will be at #fuyohartbazaar #publika this weekend 29th and 30th August.
Selected artwork by @moribayu @azreenchan @tgzati @dayangdeno @amirulasrafs :
 photography by @shafiqnoh will be on sale!

Be there!


source : deluqies



Reading Time:
Santai Lukis
August 28, 2015 8 Comments
Act dah plan since last week.. Nak melukis bersama my friends, Syed and Ismat. Selama ni hanya berbual di alam maya, alhamdulillah ada rezeki dapat kami berjumpa dua hari lepas...

Diaorang pun from Terengganu! :) Excited juga nak jumpa coz selama ni tak pernah tengok diaorang melukis and artwork dua jejaka ini 'live' depan mata.. Hihiii... Akhirnya bertemu jua kami di sebuah Cafe di bandar Kuala Terengganu bersantai sambil melukis dan berbual :)


Seorang jejaka mahir menggunakan watercolor, seorang lagi jejaka dalam masa 5 minit sahaja siap melukis karikatur.. Cantik sangat and i love it! :) Honestly agak segan nak jumpa, maklum sahaja tak pernah berjumpa kan... hehehe.. They are very nice, friendly and humble, seronok dapat kenal korang wahai Syed and Ismat :)

Act kami bertiga bukanlah belajar bidang art.. Syed bidang architecture, Ismat medic and Dayang Deno accounting.. but we love art! Betul socializing with art people is different, mula-mula deno ada rasa segan and awkward but once dah jumpa, lain pula jadinya.. Kami dapat berbual macam-macam mengenai art, non stop and it's fun!

And thank you juga Syed and Ismat for supporting and being my very first Garaj Komik buyer^^ Inshaa Allah ada rezeki kita jumpa lagi :)



Reading Time:

27.8.15

true
August 27, 2015 9 Comments
P1 telah disenaraihitam dalam hidupku! Huh!

Patut la ramai yang nasihatkan deno supaya terminate P1... ok cerita P1 kita tolak tepi, malas dah cakap itu wifi hampeh!

Dengan tekad dan sebulat hati, nak tukar wifi! Semalam terus keluar carik yang baru.... And thank you abah belikan kita wifi baru.. ! Yay! Hepi kemain lagi semalam dapat baru punya.

Baru dua hari duk ngan kite budak nih

credit : google

... Deno harap YES baik and behave.. errr dah macam pet pulak hehe :p And thank you jugak kat kazen *Aisyah Nadhirah yang suggest YES semalam. Ni pun line laju and ok je, harap kekal lama macam ni :)


Reading Time:
Garaj Komik #2
August 27, 20151 Comments
Wink2 Garaj Komik in da house yaw! Sebelum ni Dayang Deno ada update mengenai Garaj Komik kan... Now Garaj Komik 2nd Edition dah keluar.. Heee and deno salah seorang yang involve dalam Garaj Komik kedua ni :)

Tadaaaaa my cover! Saya lukish cover ni :D



Garaj Komik ni deno collab ngan kawan2 deno.. They are Rizal_paperbaghead, Elly Alias, Syahrin, Lee Heng Kok, Joshua Chung and Tom Chu^^ Act cover dia korang boleh pilih... Atas tu haaa.. hehehe....

Anyway if berminat korang boleh laju2 PM deno  ya? :)


Contact : 
FB : Dayang Deno
Email : pinky_deeno@yahoo.com



Reading Time:

20.8.15

My Huge Artwork
August 20, 2015 12 Comments
Sebelum ni, dayangdeno pernah update  mengenai artwork bersaiz besau gedabak tu kan. Inilah hasilnya sampai juling berpinau mataku.. Ini juga first time deno buat artwork besau gedabak atas canvas.

Gedabakrism betol.  Tenggelam tuan empunya nak conteng


Ambil masa seminggu nak siap, bertabah juga la. Part rambut sahaja pun susah. Canvas ni besar, deno pun tenggelam. Masa beli canvas pun, nasib baiklah my sis tolong bawakkan, nak harapkan deno ni memang tak mampu nak angkat seseorang canvas ni...   

Macam-macam style kot masa nak mula conteng. Kejap jadi spiderman, batman, superman. Part detail pun aduh, sabar jelah. Sebelum conteng and canvas still kosong, banyak kali bismillah nak buat tapi tak buat, nervous. Kena inum air dulu la, rilex dulu la sebab nervous punya pasal. Risau sangat sebab canvas mahal kan, bayangkan kalau tak jadi, pengsan! Tapi syukur siap juga.

Lega sangat-sangat alhamdulillah!


Instagram : dayangdeno
Art page : Dayang Deno Art
Fb page : dayangdeno.com



Reading Time:
Jom Blog Runner Jap
August 20, 2015 8 Comments
Semalam nak dapatkan link kawan2..
Berangan nak dapatkan banyak....
Tapi sikit je kawan2 komen aduhaiii..
Maybe kena buat segmen kan :p
Reading Time:

18.8.15

Juling Mataku
August 18, 2015 3 Comments
Alkisah berpinar juling mataku


Dapat request daripada seorang client ni. 

Dia inginkan canvas yang besar, sangat besar. First time dapat request macam ni. Besar kan, dah tentu line dia banyak. Bertabah buat line, juling pun ada mata ni. Ada satu ketika, deno nampak line deno lukis tu macam bergerak-gerak. Cuba korang pula tengok line dalam pic atas tu lama-lama. 



Reading Time:
Saya Dan Si Dia
August 18, 2015 4 Comments

Siapa si dia? My sketch book!

Kami rapat. Pergi mana-mana mesti bawa si dia, ke shopping mall, ke hospital atau hangout dengan kakak mesti ada sekali ngan sketch book. It's more like.... addicted. Dapat conteng sikit pun takpe. Even deno sesorang, mesti bawa sekali sketch book. Orang lain dating ngan bopren.. Deno dating ngan sketch book. Santai kat mana-mana cafe, keluarkan sketch book. Minum hot chocolate or cappuccino, bersama roti bakar, sambil melukis, ohhh it's perfect! Heaven sangat dapat berehat dengan melukis dan santai....

Itulah, saya dan "si dia"



Reading Time:
Garaj Komik
August 18, 20150 Comments
Garaj Komik :)
credit pic : garaj komik

Garaj Komik started out as a joint effort of 4 person with different background, united by the love of comic creation!!

Deno pun ada satu komik ni.. Ceritanya menarik, susun aturnya juga agak lain dari komik yang biasa kita baca. Inilah bakat pelukis-pelukis kita yang kadang-kadang kita semua terlepas pandang kan?Sekarang Garaj Komik kini dalam proses untuk publish komik Siri ke-2.. Jom sama-sama kita support Garaj Komik :) 



Fb Page



Reading Time:
Aaaaa
August 18, 2015 2 Comments
Aaaaa lama tak blogging  macam dulu

Bila dah jadi full time artist, deno sekarang setiap hari melukis.. Kadang2 waktu free sikit, deno melukis lagi.. Act banyak sangat nak share, berpuluh2 story dalam kepala... Tapi banyak juga artwork nak siapkan. Sebelum jadi full time, deno mengadap blog je..

Apa2 pun, tetap tak tinggalkan dunia blog, akan cuba juga cari masa update blog setiap hari... Kesian blog, berdebu berhabu.. huuu...Terima kasih korang non-stop support blogger dayang deno :) **muah2!!!



Reading Time:

13.8.15

Noodle
August 13, 2015 4 Comments

Lama kan ..
Lama tak nampak Gorillaz
Lagu dia best2.. Video pun best
Kat atas deno lukis noodle
Quick sketch je.... huuu


Reading Time:

10.8.15

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
August 10, 2015 15 Comments

Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Reading Time: