Personal

Grrr

November 29, 2015,4 Comments



Kadang-kadang bukan taknak tidur awal, but dah tahu sejak dulu lagi biasanya kalau tidur awal pun, pastu mesti dikejut bangun untuk dialisis, pastu mesti tak boleh tidur dah.. Mesti mata keras. Fluffy pun geram tau

So, paham-paham ajelah.... uhuhuu

Apakah CAPD? Klik --->>  C.A.P.D


**kalau dayangdeno tidur awal abah akan hairan, biasa macam tu bila dayangdeno keletihan melampau, tak sihat, sakit atau admitted kat hospital.. itulah time tidur awal


4 SLE Supporters :):

Giveaway

Random Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

November 29, 2015,5 Comments

HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower
Klik banner di atas

Deno ternampak di facebook Mr. HH buat satu giveaway! Tak silap malam semalam nampak nampak, baru ingat nak join hari ni.. Weee masih sempat coz tarikh tutup penyertaan ialah pada 30 November 2015.

Act deno masih berusaha nak maintain update blog setiap hari sejak jadi full time doodler.. Huuu sian blog, Inshaa Allah akan cuba maintain seperti Mr. HH ^^


Okeh.. Mengapa saya follow dan ikuti perkembangan blog mr. HH

Ianya kerna blog Mr. HH penuh dengan informasi mengenai blog. Boleh saya katakan complete, menjadi tempat rujukan saya untuk buat sesuatu dalam blog dan juga terdapat banyak informasi umum. Ruang komen blog dayangdeno ini pun, saya dapat ilmu daripada blog Mr. HH. Pendek kata blog Mr. HH memang padat dengan informasi tentang blog dan bagus untuk semua, honestly memang banyak membantu. Bukan untuk blogger sahaja, bukan blogger pun sy pasti ramai yang follow blog Mr. HH kerna informasinya^^ Buat Mr. HH, congrats Mr. HH berjaya dah capai 15juta pageviews (hits) !! :D



5 SLE Supporters :):

Buku Mewarna

Buku Mewarna Bunga Dan Monster : Complete

November 29, 2015,8 Comments

Dah complete yeay!

Act dah siap last month tak silap, baru berkesempatan nak update dan share dengan korang hasilnya bila deno dah siap kaler satu buku.. Sebelum ni deno pernah update mengenai Buku Mewarna Bunga Dan Monster daripada Rizal_Paperbaghead kan. Kalau lupa boleh klik --->> SINI

Boleh dikatakan bertabah jugalah nak siap warna satu buku coz artwork detail kan.. Deno warna sikit2, lama2 siap! Seronok adult coloring book ni tau, its no age limit nak warna.. Siapa kata adult tak boleh kaler2? Dushhhh

Okeh inilah hasilnyaaaa :)

COVER

Okeh ini page2 dalam buku ni yang deno siap warna 
(KLIK GAMBAR)


PAGE 1

PAGE 2

PAGE 3

PAGE 4

PAGE 5

PAGE 6

PAGE 7

PAGE 8

PAGE 9

PAGE 10


Deno menggunakan Pensil Warna LUNA Staedler. Deno suka guna pensil warna LUNA sebab dia senang nak blend antara warna even tak guna air pun. Warna pun nice!!!^^ Tapi korang pun boleh guna warna lain, depend on masing2 selesa guna warna jenis apa kan^^

Boleh dapatkan buku kaler2 ni dengan Rizal_paperbaghead :)

Contact :
Ig :Rizal_paperbaghead
Fb : Rizal Paperbag Head

8 SLE Supporters :):

Doodle Malaysia

Drink and Doodle With Riharu

November 29, 2015,0 Comments

Incik Riharu san, ini budak osem okeh ^^

Spontan je plan nak jumpa


Last week I met him. Orangnya very nice person and sangat humble even bakatnya sangat osemmm! Act baru juga kenal Riharu from @doodlemalaysia, but you know what bila dengan art people ni, rasa awkward cepat hilang and last2 berbual macam dah kenal lama even mula2 jumpa segan tau. and... sorry Riharu I force you to doodle on my sketch book! Ahahaha *gelak kejam! Kagum dengan bakat Riharu. Banyak juga kami berbual mengenai art^^

If korang tengok artwork dan design from Riharu, mak aiii, termenung lama jugak how la dia boleh buat digital paint lawa gila macam tu.. Gerammm sebab cantik! Dayang Deno tahu kaco dodol je, eh silap doodle heee.. 

Oh ya, Riharu ada juga ambil tempahan design tau. Korang boleh lihat ig dia : @riharuharun

Deno pun geram sebab cantik sangat! Riharu ni terer digital painting, maybe korang berminat nak buat digital potrait ker, or apa2 je design korang boleh contact incik Riharu yer :)


x x x x x x x x


Thank you Riharu for supporting :)


0 SLE Supporters :):

Makan-Makan

Termenung Panjang

November 29, 2015,2 Comments

Alkisah last week dating bersama my sister, kakna.


Jalan jalan jalan, dah penat tentulah lapar nak makan. So, kitaorg stop la satu restoran ni, nama restoran Sepinggan^^ Unik kan, ingatkan makan sepinggan je hehe...

Dilema, nak makan or tak makan bila tengok menu. Sebabnya nampak banyak, rasa takut nak order. Maklum sahaja Dayang Deno makannya seciput risau tak habis. Honestly rasa macam taknak order coz takut. Tapi, my sister lagi takut adik dia kelaparan ... Terus kakna order....

Mak aiiii... Bila sampai makanan, termenung panjang nengoknyaa... aduyaiii banyaknyaa



2 SLE Supporters :):

Art Friend

Nak Semua Boleh?

November 29, 2015,4 Comments

Sangat heaven bila pergi Art Friend


Korang yang nak mula kenal2 art, nak beli barang art boleh ke Art Friend^^ Banyak kali deno pergi Art Friend pun, tak bosan.. I love da smell.. smell of "art"^^ Hahaa entah tak tau kenapa suka bau kedai art, bau kertas2, sketch book, kayu2, canvas, watercolor etc...

Kadang2 just "cuci mata", boleh duk lama2 tengok art tools.. Dalam hati geram, nak semua boleh?  Maklum sahaja boleh tahan nak pengsan harga art tools, so beli sikit2 je heee... Biasanya bila jadi lone ranger, Art Friend memang wajib deno singgah :p


4 SLE Supporters :):

Family

Berlego

November 27, 2015,2 Comments


Petang2 berlego...

CUti macma ni berkumpul anak-anak buat.. Suka sangat main lego, macam-maam jenis lego ada.. Terbaru lego Star Wars, siap boleh tembak bagai. Makcik ni pulak kejakunan, siap nak main sekali ahahaha...

Zaman kite kecik2 dulu mana ada lego2 ni, kalau tak main luar, duk dalam rumah baca buku atau melukis huhuuu

2 SLE Supporters :):

Buasir Otak The Komik

Dah Dapat!

November 27, 2015,0 Comments

Yeay dah dapat!


BOTK : Buasir Otak The Komik.... Komik kolaborasi 33 orang pengkarya terdiri daripada blogger, pelukis komik indie dan amatur di dunia maya.. dan Dayang Deno salah seorang di dalam 33 pengkarya tersebut weeee....

Jom baca lebih lanjut mengenai Buasir Otak : The Komik :

-->> KLIK <<-- p="">



0 SLE Supporters :):

Buasir Otak The Komik

Buasir Otak: The Komik - Reloaded & Revolution

November 24, 2015,2 Comments

Yeay! BOTK returns!! Excited!

Seronoknyaaa! My drawing dan kawan-kawan bergabung lagi seperti 1st BOTK last year^^ Okeh jom luangkan masa sekejap dengan entri ni.. Credit to Pura Nubhan :)

.....................

Setelah kejayaan kami menerbitkan buku Buasir Otak: The Komik yang pertama, kini terbit pula bukan 1 tapi 2 buku komik yang baru daripada kami iaitu Buasir Otak: The Komik [RELOADED] dan Buasir Otak: The Komik [REVOLUTION]!


Untuk kedua2 komik indie yang baru ini kami menghimpunkan 33 pengkarya yang terdiri daripada blogger, pelukis komik indie dan amatur di dunia maya iaitu Aika, Amna Shark, Anhaz, Ankel Jonni, Art Syah, Aujinz, Ayuni Rafilah, Az, Bandido, Budoxe Lee, cEro, Dayang Deno, Endman3010, Imanina Shin, Irfan Hilal Kawa, Manbia, Nazirul, Nazrul Ali, Nine Redial, Nuruddin, Plain83, Prince of Noob, Pyromania, Remy, Renjer, Rizal PaperBag Head, Silver Fox, Syue Artz, Tengku Puteri, Xua Xragonz, Yura Yu dan Zyraroxx.





Kedua2 buku komik setebal 184 mukasurat ini mengandungi cerita2 yang telah disusun mengikut 10 kategori utama iaitu Persahabatan, Cinta, Kekeluargaan, Keagamaan, dan Kerjaya & Ekonomi dalam buku Buasir Otak: The Komik [RELOADED] serta Pendidikan & Kesihatan, Sains & Teknologi, Hiburan & Sukan, Kemasyarakat dan Politik & Sosial seperti mana topik2 yang selalu disentuh dalam blog Buasir Otak sendiri.


Berikut adalah preview 1 komik bagi setiap kategori:

BUASIR OTAK: THE KOMIK [RELOADED]

PERSAHABATAN

PERCINTAAN

KEKELUARGAAN

KEAGAMAAN

KERJAYA & EKONOMI

BUASIR OTAK: THE KOMIK [REVOLUTION]

PENDIDIKAN & KESIHATAN

SAINS & TEKNOLOGI

HIBURAN & SUKAN

KEMASYARAKATAN

POLITIK & SOSIAL

HARGA:

 Pakej buku RELOADED dan REVOLUTION
= RM30


* Bagi yang mahu membeli buku Buasir Otak: The Komik yang PERTAMA dulu, boleh membeli dengan harga RM15 namun kuantiti SANGAT TERHAD


KAEDAH PENGHANTARAN:

KADAR POS LAJU (Semenanjung):
 1 - 2 buku: RM6.50
3 - 4 buku: RM10
5 - 8 buku: RM14
9 - 20 buku: RM22


KADAR POS LAJU (Sabah/Sarawak):
 1 - 2 buku: RM10.50
3 - 4 buku: RM16
5 - 8 buku: RM27
9 - 20 buku: RM59

KADAR POS EKSPRESS (Semenanjung/Sabah/Sarawak):
 1 buku: RM4
2 buku: RM6
3 - 4 buku: RM7


COD: 
Hanya sekitar Cyberjaya, Putrajaya dan Puchong sahaja.


Memandangkan buku ini dicetak dan diterbit sendiri secara indie, maka
STOK ADALAH TERHAD
SIAPA CEPAT DIA DAPAT!


Untuk membeli hantarkan emel anda kepada:
princeofnoob[at]gmail[dot]com


Atau PM di Facebook Prince of Noob di:


2 SLE Supporters :):

Branula

Opss!

November 23, 2015,8 Comments

Opsss!

Kenapa tiba-tiba tangan "berjarum" ni? 

pic fresh lagi ni huhuu

Baru je cakap pasal cucuk2 dua lepas kan, tiba-tiba nah amik tangan kena pasang branula lagi... Nasib baik blue brnula, doctr faham2 je urat2 tangan dayangdeno ni halusss

Alkisah deno dapat migrain teruk.. Teruk sampai muntah-muntah, banyak pulak tu muntah.. Sakit gila-gila kepala rasa macam nak hantuk kat wall je.. Bila dah teruk kaklong risau  deno pernah kejang sebab headache masa Lupus flare teruk dulu, terus ICU.. Terus pergi hospital tak tunggu2 dah, pergi emergency. Doctor terkejut, blood pressure pun naik tinggi giler.. Kena la tahan sat uhuhu... Dah lama tak kena migran teruk macam ni...

Sekarang alhamdulillah.. deno dah makin sihat.. Tq semua doakan deno semalam :)

8 SLE Supporters :):

Segmen

Segmen Tambah Follower Instagram

November 23, 2015,2 Comments

klik banner

My instagram : @dayangdeno 


^_^


2 SLE Supporters :):

Cara Hilangkan Lebam

Lebam

November 20, 2015,2 Comments

Keyword paling tinggi di dayangdenodotcom pada minggu ni ialah cara nak hilangkan lebam selepas kena cucuk. 

Biasa lebam2 yang deno dapat bila blood test and pasang branula.. memang selalu dapat lebam yang pelbagai kaler, lagi2 kalau kena cucuk 3-6 kali ... Fuhh boleh tahan "sedap" dia. Rekod paling banyak pernah kena 7 kali masa doctr nak pasang branula.. Nangis juga heee
Lebam2 ni dah biasa.. Deno pernah demam panas sebab terlalu banyak kena cucuk, masa tu admitted hospital hampir 2 bulan, sakit sangat, tangan dah takde rupa tangan penuh lebam je hihii

Okeh ini cara my mom hilangkan lebam :

Air panas campur air sejuk sikit, then letak dalam botol. Pastikan air tak suam, dia panas juga even campur air sejuk sikit. Then balut botol dengan kain towel nipis dan tuam tempat lebam.. Tuam sampai air panas tu tak panas lagi... Buat 3-4 kali sehari.. Inshaa Allah lebam akan hilang :)

**Harap dapat membantu :)


2 SLE Supporters :):

Charity

Stick It To Me

November 20, 2015,0 Comments

Stick It To Me - Satu page/ team yang mengumpul drawing, kemudian drawing tersebut akan kami donate untuk charity, terminal cases and for children battling illnes.

Deno mula join program ni last year :)

x x x x x

Okeh, untuk pengetahuan anda semua.. Dua tahun yang lalu, Jennifer Chua, Kopi Soh dan Dr Azma melancarkan satu projek untuk PPUM dan PPUKM, bagi pesakit wad kanser (kanak-kanak) dengan artwork peribadi dan ia adalah kejayaan yang besar. Tahun ini kami ingin melancarkan projek yang sama dengan mensasarkan 100 KANAK-KANAK KANSER yang sedang menjalani rawatan di hospital.

LIKE Page : Stick It To Me

Details from Kopi Soh :

CALLING ALL ARTISTS WHO WISH TO HELP DONATE ONE or TWO PIECES OF ART, DIGITAL (PREFERABLY) OR HARDCOPY TO A CANCER WARD CHILD. PLEASE pm me for details.

Deadline: 1st DEC 2015
Size: No larger than A4 (high resolution)
Theme: Anything you think a kid would like (No Abstracts)
Colored
Inpromptu Project
Random Charity Project
Lawatan Amal ke Wad Pediatrik HKL
11 November 2015 | Rabu
Donated 300 pieces of artwork.
ADDITIONAL GUIDELINES
Dearest "Project 100 Cancer Kids (now 400 sick kids)" Artists,
To all artists who donated or wish to donate, I would like to thank you from the bottom of my heart for your kindness. There are a few things to bear in mind when we are doing HEALING ART.
1) It is for the cancer or sick kids, it is not about our ego.
2) When drawing put yourself in their shoes, kids who are sick in and out of hospitals, scared and sometimes alone.
3) Draw things that if you yourself were SICK and feeling sad or in pain, what would cheer you up.
4) Kindly do not write "get well soon" because some of these kids are TERMINAL, they are not getting well soon anytime soon.
5) No abstract art or pattern please, harder for kids to appreciate those.

Remember... It is not just drawing an art, it is putting your heart and soul on it. 


**Anda boleh berikan drawing melalui Dayang Deno atau Kopi Soh, PM :

Facebook :
Dayang Deno
Kopi Soh

THANK YOU :)


0 SLE Supporters :):

Wordless Wednesday

Wordless Wednesday : Move! Move! Move!

November 19, 2015,0 Comments





Kan? ehehehe



0 SLE Supporters :):

Lupus

Smaller?

November 19, 2015,2 Comments

Semalam my niece tolong angkat barang.. Dia cakap cikcu (makcik dia ni) kecik sangat, barang lagi besar dari cikcu so dia tolong. Dia nampak cikcu dia makin tecik! Act my niece yang makin tinggi hihiiii...

INFO :

Tahukah anda steroid prednisolone, if patient amik steroid ni sejak dia kecik, dia takkan besar seperti orang lain.. katakan patient amik semasa dia berumur 10tahun.. so, dia akan kelihatan macam budak juga even dia dah 20an, wajah pun macam budak je.. Setiap Lupus patient akan diberikan this steroid untuk kawal Lupus.. deno mula amik steroid ni since umur 10 tahun, so, gitulah saya... ehehe.. kakak deno yang 1st, 2nd, 3rd, 4th semua tinggi galah panjang macam abah, tapi deno je tecik kanak-kanak ribena ahaha!! sampai sekarang pun ada je pakcik makcik tanya... "darjah berapa dik"" ekekeke :p

**Act banyak bad side effect steroid ni, tapi nak buat macam mana kan ubat wajib... nanti deno share

2 SLE Supporters :):

Personal

Tak Tercapai

November 18, 2015,7 Comments


Aduhh tak tercapai lagi target nak update setiap hari! Aaaaa rindu macam dulu hari2 update 4-5 entri and blogwalking! Saiya masih bertabah siapkan artwork dan juga beberapa design doodle untuk client! Uhuhuu.. Ini pun deno duk lukis, stop sekejap update blog ahaks :p

Act banyak sangat story nak share kat www.dayangdeno.com ni... Banyakkk tau! Tapi simpan je dulu... Risau jugak nanti sekali deno bomm update blog mau tak siap client punya drawing ni.. Inshaa Allah akan dikongsi nanti! Bahaya blog ni, sekali dah melekat update blog, berjam-jam duk hadap dia.. hihik... 

Thank you so much semua yang selalu support deno. Dayangdeno sayangggg korang! **flying kiss and hugsss


7 SLE Supporters :):

Garaj Komik

Restock Garaj Komik

November 04, 2015,4 Comments


Seperti deno pernah cerita sebelum ni kat SINI... Dayang Deno collab dengan beberapa orang kawan di dalam Garaj Komik. Story masing-masing ada style masing-masing... Deno more to cerpen actually ehehe, artwork deno pun ada dalam this GK^^ Masing-masing juga ada lukis cover, deno pun sama ada lukis cover deno sendiri :)

Deno restock coz ada permintaan lebih daripada kawan-kawan and sekarang ready for order!! Yay! 

If korang berminat dan nak dapatkan Garaj Komik Vol2 ni.. Korang boleh hubungi terus Dayang Deno ya :)

x x x x x x

Contact :
Instagram : @dayangdeno
Facebook : Dayang Deno
Email : pinky_deeno@yahoo.com


4 SLE Supporters :):

Tempahan

Artwork Aini Alias

November 04, 2015,2 Comments

My happy client, kak Aini :)

pic from kak Aini

Last month tiba-tiba dapat DM di instagram from kak Aini. Kak Aini inginkan flowers doodle art and kak Aini sertakan sekali ayat yang kak Aini ingin deno tulis. Alhamdulillah artwork siap, selamat sampai and kak Aini happy! :)

Terima kasih kak Aini percayakan Dayang untuk buatkan artwork akak :)


Jika berminat boleh hubungi Dayang Deno :

Instagram : @dayangdeno
Facebook : Dayang Deno
Email : pinky_deeno@yahoo.com



2 SLE Supporters :):

Doodle Art

Artwork Fatihah

November 04, 2015,6 Comments

Yay artwork dah selamat sampai pada tuan dia :)


Artwork ni deno dapat tempahan daripada Fatihah. Artwork bersaiz A5, detailed flowers di dalam frame and fatihah nak deno tuliskan sekali namanya^^ Alhamdulillah Fatihah happy dan she love it!^^

Terima kasih Fatihah percayakan Dayang Deno untuk buatkan artwork Fatihah :)


Jika berminat boleh hubungi Dayang Deno :

Instagram : @dayangdeno
Facebook : Dayang Deno
Email : pinky_deeno@yahoo.com


6 SLE Supporters :):