Berbuat Baik

2:04 AM,7 Comments


Pesan my mom : "buat baiklah pada semua orang walaupun orang buat jahat kat kita"

Agaknya pesan tu dah sebati dalam diri kita, sebab tu la even ada orang buat jahat kat kite, sampai kite nangis pun.. Kite still jaga hati orang tu, kite kawan ngan dia and kite maafkan dia walaupun dia tak mintak maaf pun.. Kite rasa geram, marah, sedih.. pastu kite okeh.. Dia yang buat salah tapi macam dia takde buat apa pun.. Dia buat tak tahu je... 

Pernah kita baca orang post kat fb.. dia tulis buat baik pun orang pijak kepala, terlalu baik pun orang pijak kepala, jadi kena ada sifat kejam sikit dalam diri.. Tapi kite tak pandai, tak pandai nak marah orang...Marah dalam hati, dalam diary tahu la.. Tapi kite jenis, ermm terlalu menjaga perasaan orang.. Kite selalu tertanya-tanya salah ke kite baik ngan orang, tapi orangs amik kesempatan.. Tapi mak kite selalu suruh sabar and jangan balas orang buat apa2 kat kite.

Ermm.. gitulah kite.. nasib baik ada sketchbook and plapy buat teman.. hehe


7 SLE Supporters :):

Drawing Challenge

Ink Ramadan #Day04

2:24 AM,9 Comments

#Day01
#inkramadan
#comiccoreclub 


Day 04 : Solat Terawikh

Alkisah kesian my nephew, Amsyar.. Balik dari terawikh berkaki ayam sebab selipar dia hilang.. Dia letak selipar sebelah selipar papa dia je.. Tu pun selipar biasa, boleh hilang jugak.. Ermm takpe Amsyar, nanti beli selipar baru...



9 SLE Supporters :):

Drawing Challenge

Ink Ramadan #Day03

1:17 AM,2 Comments

#Day01
#inkramadan
#comiccoreclub 


Day 03 : Hari pertama berbuka

Uishhh ingat pulak zaman budak-budak

Hari pertama berbuka tu adalah hari yang kita takkan lupa.. Bila dah nak hampir waktu berbuka, kitalah orang pertama duduk kat meja.. Mata mesti tengok setiap jenis kuih. Mak pula ikut je kita nak apa kat bazar ramadan, puasa pertama la katakan... Dalam hati kononnya nak habiskan semua kuih tu.

Hehehee... Maklum aje lapar.. Tapi bila dah berbuka, makan sikit dua tiga jenis kuih dah kenyang.. hihiii.. rasanya semua macam tu kot.. korang pun mesti pernah macam tu kan? alaaa mengaku aje.. hehe :p



2 SLE Supporters :):

Drawing Challenge

Ink Ramadan #Day02

1:01 AM,1 Comments

#Day01
#inkramadan
#comiccoreclub 


Day 02 : Hari pertama puasa

Terlewat post sebab tak larat demam beberapa hari lepas.... Hari ni dah okey^^ 

Hari pertama puasa.. Deno masih demam, tapi dah kurang sikit.. Demam tapi dapat berpuasa, yay!! Even demam, tetap nak minum ais... Asyik terbayang milo ais je.. Akhirnya waktu berbuka deno dapat minum milo ais.. Alhamdulillah.. Dulu, kini dan selamanya.. I love milo ^^


**terima kasih kawan2 mendoakan deno, demam dah sembuh :)



1 SLE Supporters :):

Drawing Challenge

Ink Ramadan #Day01

3:28 PM,10 Comments

#Day01
#inkramadan
#comiccoreclub 

Day 01 : Malam ketibaan Ramadan

Fuuu... demam malam tu. Nasib baik demam pun dapat puasa.


10 SLE Supporters :):

Ink Ramadhan

3:16 PM,1 Comments

Ink ramadhan by #comiccoreclub

Ada sahabat invite deno join lukis2 di bulan Ramadhan ni.. Act deno tak sure nak join sebab ada banyak artwork juga nak kena siapkan.. tapi lukis sikit je, rasanya bolehlah.. Drawing deno pun simple.. Siapa nak join dialu-alukan.. :)

Sebelum tu, korang klik SINI untuk join group 

**klik gambar untuk lebih jelas

Jommm :)


1 SLE Supporters :):

Personal

Hurmm

9:40 PM,1 Comments

Malam ni kurang sikit demam.. alhamdulillah

-google-

Harap berkekalan sihat.. Jap lagi baru nak makan ubat

Act ada something buat hati ni "terasa". Entah nak cakap pun tak kena, but ia buat hati ni agak sedih. Taknak fikir sangat, just pujuk hati supaya sabar.. Tu je la mampu cakap. Tambah-tambah bulan puasa ni, perlu lagiiii sabar... Hurmm.. sabar.. sabar...

*alaa dayang macam tak biasa sabar


1 SLE Supporters :):

Demam

Demam Lagi

2:03 AM,4 Comments

Patut la siang tadi lesu je.. Demam lagi...


Pic kat atas ni suhu terbaru.. Sekarang 37.7. Rasa sejukk je.. Tadi tak sampai pun suhu tu, makin naik pula.. Tiba-tiba je panas badan, siang tadi biasa je cuma rasa lesu.. Tidur rest je.. Balik dari terawih tadi terus panas badan.. Errmm...

Harap tak lama demam ni.....



4 SLE Supporters :):

Ramadhan 2015 Ramadhan

Salam Ramadhan 2015

1:28 AM,7 Comments


Pejam celik pejam celik.. kita dah masuk bulan Ramadhan :)

Alhamdulillah.. kita bertemu lagi bulan yang mulia ini. Di kesempatan ini, Dayang Deno ingin memohon maaf di atas silap dan salah dayang sepanjang perkenalan kita di dunia maya ini.. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dan bermakna untuk kita semua... dan semoga Allah permudahkan segala urusan kita di bulan yang mulia ini... Amin..

**Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa! :)


7 SLE Supporters :):

Blogger

Ter Senyum?

1:57 AM,6 Comments


Kisah last two days waktu event Sepetang Bersama Blogger & Yeo's 2015.. Excited dapat jumpa Uncle Gedek!^^ Alkisahya nak buat wajah serius sama macam Uncle, tapi entah kenapa nak senyum and gelak je.. Agaknya sebab happy sangat dapat jumpa Uncle!

Hasilnya.. Dapatlah picture Uncle dan Dayang Deno yang terrr senyum. Wajah serius Dayang Deno tak jadik! Uncle maintain je. Hihiii.. Sorry Uncle.. Takpe2 next time saya cuba buat sehabis serius and berkerut.. hehe....


6 SLE Supporters :):

Personal

Ermmm

1:10 AM,9 Comments

Ermm.. Tiba-tiba on lappy menaip laju-laju.. 1.10am

-google-

Act deno demam. Dah dua hari demam. Malam ni okey sikit, harap esok dah takde demam :) Tadi deno duk buat satu artwork untuk customer ni haaa.. Suddenly rasa nak bukak lappy. Lappy deno tu dah uzur, nasib baik ada lappy kaklong yang super power ni.. Berangan deno nak lappy macam kaklong punya, senang..  Ini buat kerja pun berjanggut tunggu loading lahaiii... nanti la kita simpan sikit2 nanti beli baru... hoyeah!! Lukis.. Entahlah kadang-kadang masa takde mood pun boleh je tangan lajuuu je doodle macam-macam.. Boleh dikatakan, waktu sedih pun boleh lukis.. Mengubat hati yang duka nestapa dengan melukis.. But for sure artwork tu akan terhasil ikut mood deno la. Kadang-kadang kawan pun boleh tegur, kenapa drawing macam pelik je... But my bigbos #doodlemalaysia cakap my stroke ialah stroke happy.. Heee mostly deno happy :) Kadang-kadang memang ada perkara buat kita sedih kan, tapi macam itu budak Dayang Deno tak boleh sedih2 banyak nanti stress, mula la encik SLE tu ngada2 nak "bangun" kan.... hihii.. Nasib baiklah deno apa2 kejap je moody dia, pastu okeh balik... :)

**harap esok dah tak demam :)


9 SLE Supporters :):

Blogger

Bertemu Blogger Broframestone

5:36 PM,4 Comments

Tersebutlah kisah pada suatu hari..

Hehe.. Bila sebut Broframestone, semua kenal kan.. Lebih-lebih lagi kita di dalam komuniti blogger, for sure ramai kenal blogger Broframestone. Beliau salah seorang blogger yang femes kat negara kita kan^^ Deno kenal Bro agak lama, tapi sebelum ni biasa contact kat alam maya je :)

Alkisahnya bermula semasa deno join event Floria di Putrajaya.. Last day event pada 7 Jun yang lalu, Bro ada pergi ke Floria, Putrajaya!! Ohmaiii deno pun terkejut sebab tak expect pun Bro betul-betul datang .. hihik^^ First time jumpa, rasa segan act.. hehe.. tapi okey coz Broframestone yang friendly :)


Bro pun ada update kat SINI. Deno pula baru berkesempatan update blog hari ni, hihi :p

Waktu bro datang, deno baru je siap melukis. Tak sempat Bro nak tengok deno lukis... Lahaiii sian kat Bro, tapi kami sempat berbual santai sekejap. Terharu deno... even Bro busy dan ada hal, Bro singgah sekejap di Floria jumpa deno.. Bro juga antara blogger yang support Dayang Deno dan Lupus Awareness :) Tak puas act coz sekejap je.. But takpe inshaa Allah nanti jumpa di Event Blogger pula^^ 

Oh ya korang, Dayang Deno join event blogger this 13 Jun 2015, nanti kita semua jumpa kat sana ya ^_^


**Thank you Bro :)


4 SLE Supporters :):

Doodle Art

Spontan Lagi

5:32 PM,11 Comments


Drawing semalam.. Sebenarnya spontan je, kalau korang tengok apa2 artwork yang deno conteng, semua takde plan. Deno just mulakan and then, siap. Biasa macam tu la...

Macam artwork kat atas ni, pun sama. Tangan gerak je lukis, tahu2 dah penuh sikit. Selalu macam tu la.. Macam drawing bunga-bunga deno yang sebelum ni pun, deno just buat. Ermm act banyak lagi nak explore drawing.. Cuma belum cuba.. Hihik :)

**korang pun boleh buat coz doodle is conteng apa sahaja ^^


11 SLE Supporters :):

Doodle Art

Doodle At IJN

3:11 PM,8 Comments


Alkisah bila dayangdeno ke IJN last 2 weeks. Tahu aje la bila ke hospital, for sure waktu menunggu agak lama.. So, deno siap2 dengan senjata deno iaitu my sketch book and artline. Yay!

Macam dayangdeno tu, dia takde gadget2 canggih... Biasanya bila dia pergi hospital dia akan bawa majalah, buku or sketch book. So, tak la bosan waktu menunggu tu. Deno hairan la orang yang selalu complaint lama menunggu, diaorang ingat doc tu ramai.. Cubalah positive sikit, patient ramai kan... Mestilah lama menunggu.. Deno boleh tunggu 5-6 jam.. Siap sempat makan lagi...

Mana kita tahu entah2 doc pun belum makan kan.. Kesian kat doctor... Sabar la, Allah sayang orang sabar tau^^ Haaa deno tuggu doc, akhirnya siap artwork deno :)


**doodle kat mana-mana pun boleh :)

8 SLE Supporters :):

Doodle Art

Commission Artwork by Mr. Ryan

2:42 PM,3 Comments


Doodle city plus doodle flowers and doodle monster^^ Order by Mr Ryan semasa deno melukis di Floria, Putrajaya last week. Alhamdulillah semalam baru siap. Deno di Floria hanya waktu weekend. So, sabtu ni deno akan serahkan pada pemiliknya.. Thank you Mr. Ryan for trusting me^^ Mr. Ryan tak mahu frame,  so nanti deno akan serahkan drawing sahaja. 

Deno ambil tempahan doodle art.. Korang nak dalam frame, taknak frame, on canvas, totebag, pencil case pun boleh. Just beritahu nak artwork macam mana.. Inshaa Allah deno cuba buat yang terbaik^^ Jika berminat,  korang boleh hubungi DayangDeno terus :)


DayangDeno :
Email : pinky_deeno@yahoo.com
Fanpge : Blog DayangDeno
Instagram : @dayangdeno
Whatsapp : 0177944104


3 SLE Supporters :):

Drawing

Drawing Competition

2:14 PM,3 Comments

Alkisah second day DayangDeno di event Floria, Putrajaya. Deno join drawing competition! Err.. Nak lukis apa agaknya...

Act lama sangat tak guna water color.. Bukan lama sikit, lama sangat ^^ Last guna water color pun waktu spm dulu.. Deno biasa guna artline, drawing pen je.. Suddenly, deno join drawing competition yang perlu menggunakan water color di Floria, Putrajaya... Fuhh nervous tau :p

Rasa awkward sangat guna water color, dulu2 boleh la dah biasa.. Ini selepas berdekad lamanya tinggal.. hahaaa... Tiba-tiba terpaksa warna menggunakan water color. Nasib baik tak pengsan oiii. Rasa macam student duk buat exam pun ada. Seriously, rasa macam buda-budak sebab awkward.. Sebelum ni duk doodle je kan.... Gulp



Rasanya lebih 200 peserta join drawing competion ni.. Theme bunga Lily dan Floria, Putrajaya. Team kami melukis di booth je.. Korang boleh bayangkan tak feeling deno, yang dah lama tak guna watercolor.. Hihiii.. Deno belasah je, lukis pun biasa je.. Masa lukis okey je, part warna dah panic.. hahaa :p

6 Jun baru diumumkan pemenang ^^ Harapan menang tu memang takde la, deno lukis biasa je.. Tengok orag lain lukis pun dah nak nangis... Hihiii... But yang penting experience kan :)


**lepas ni boleh main watercolor selalu 


3 SLE Supporters :):

Artwork

Face Art By Anugerah

1:18 PM,2 Comments

Anugerah.. Yes she's creative, satu anugerah.. 

Seperti namanya, Anugerah. Mula-mula dayangdeno kenal Anugerah, I tot Anugerah just nama pena, rupa-rupanya it was her real name! :) Namanya amazing, sama seperti artwork Anugerah... Anugerah bukan sahaja melukis tau, dia juga seorang blogger!! Deno pun baru tahu Anugerah adalah blogger^^ Nanti korang jangan lupa singgah blog Anugerah tau, kita support new blogger Yay! :D

Anugerah more to Face Art! Honestly ni jarang2 deno jumpa.. Yang lain2 deno dah biasa nampak, but face art jarang sangat. Tak semua orang buat face art.. Deno pun tak pernah cuba buat face art. nak cuba juga act.. hihiii... Macam mana Face Art? Okeh ini koleksi artwork daripada Anugerah :)






All pic credit to : Anugerah

Unik kan? Kalau korang nak tengok banyak lagi artwork awesome daripada Anugerah, korang boleh terus ke instagram Anugerah! Oh ya, Anugerah pun ada mengambil tempahan tau^^ Anything korang boleh terus contact Anugerah :)

Anugerah_Gee
Instagram : @anugerah_gee
Email : yueyagee@gmail.com


2 SLE Supporters :):

Buku Mewarna

Buku Mewarna Siri 1: Bunga and Monster

12:47 PM,3 Comments

Awesome doodle by blogger Rizal_paperbaghead :)

Rizal salah seorang my doodle friend, my favourite juga act.. Bagi deno level rizal dah macam Kerby Rosanes from Philipine (korang google je Kerby Rosanes beribu artwork dia). Master doodle Rizal... Korang pun boleh terus ke instagram mr. Rizal : @rizal_paperbaghead and sila standby tisu banyak2 sebab nanti menangis ngan artwork rizal yang awesome!!

Last month Rizal ada publish new book! Buku Mewarna Siri 1 : Bunga And Monster :)

credit pic : fariza rasli

Buku mewarna yang lain daripada yang lain.. Sangat2 awesome! Deno pun ada satu tau buku mewarna ni^^ Kita bukan dapat kaler kat dalam je, cover dia pun kita boleh warna ikut cara kita.. Pendek kata, kita boleh warna semuaaa.. Tak mahal pun kakak abang adik pakcik makcik :D

Haaaa... Ni deno punya and deno dah siap warna dia punya cover.. Deno just guna pensil warna Luna. Mula-mula cuba je, eh2 tak sedar siap dah.. hehe


Seronok!! Kakak2 abang2 boleh beli utuk anak-anak, then boleh join sekali kaler.. Sambil2 kaler boleh kenal bunga.. Info tetang bunga tu pun ada sekali. Tu la yang best Buku Mewarna ni, di samping seronok kaler-kaler, dapat ilmu^^ 

Korang boleh dapatkan buku ni di booth Deluqies, Art and Craft Pavillion, Floria, Putrajaya ( ada sehingga 7 Jun) atau boleh hubungi terus dengan blogger+doodler Rizal :) Beli jangan tak beli^^

Rizal_paperbaghead :


3 SLE Supporters :):

Moribayu

Moribayu

12:07 PM,0 Comments

Moribayu. Who is he? Do you know him? Okey sila ke instagram and search for Moribayu.

Hehe... Alkisah deno kenal Moribayu kat instagram melalui kawan deno, Lydia Rayyan a.k.a Tocang Dua. Sejak tahu dan kenal Moribayu, dia dah jadi salah seorang artist favourite deno. Act deno minat ramaiiii artist macam @mohamedazmil,  @nerdlessart, @rizal_paperbaghead,  @aslah92, @azahkumiko  dan ramaiii lagi :) 

Apa yang deno kagum dengan Moribayu, dah la artwork dia cantik, then setiap komen kita or pertanyaan kita tentang artwork Mori akan reply even komen tu banyak.. And he's very humble person. Pernah berangan nak jumpa Moribayu walaupun deno tahu my angan-angan takkan kenyataan coz i'm nobody... Deno baru lagi dalam dunia art, tu pun baru 2 tahun aktif melukis selepas grad.. 

But guys...

Guess what? Deno dapat jumpa Moribayu! Arghhh excited + happy +  i can't bilivit!!

@dayangdeno @tgzati @azahkumiko @moribayu di both kmi : Deluqies

**booth team kami kat dalam Art & Craft Pavillion, Floria, Putrajaya

Alkisahnya Moribayu invite deno untuk join his team di Floria, Putrajaya!! Ohmaiii masa mula2 ori beritahu menjerit kot.. Haha! Sampaikan abah tanya kenapa tiba-tiba menjerit, adehhh... Itulah bila excited gitu la jadinya.. Ish3.... *geleng2 kepala

Deno excited coz tak pernah langsung deno terfikir or imagine deno dapat jumpa Moribayu. Kebetulan deno kat kl sekarang ni haaa, dapat la join.. Floria event berlangsung from 30 May - 7 Jun 2015 but deno hanya ada kat sana weekend sebab abah nak deno rest.. 9 hari mesti penat. It pun deno kat sana last Sabtu and Ahad, penat sampai demam. Nasib baik weekday deno cuti, thank you Moribayu sebab faham :)

Moribayu and team kat booth Deluqies setiap hari, deno sahaja kat sana weekend. Kat sana deno melukis bersama-sama Azahkumiko (blogger azahsekalisakala!!!), Tg Zati and Moribayu.. Korang boleh dapatkan artwork kami kat sana^^ Happy sangat2 dapat jumpa these awesome people and new friends.. Ramai kot dapat kawan baru kat Floria ni... best sangat2

And ni pun buat deno tak percaya, Moribayu bantu deno buat dialisis! He is my very first kawan yang bantu deno buat dialisis *CAPD tuu.. Siap pakai mask semua. Hihi comel macam nurse^^ Speechless deno sebab baru kenal but Mori dan kawan-kawan semuanya very nice people ... Alhamdulillah :)

**dayangdeno di Floria, Putrajaya pada 6 dan 7 Jun pula^^


Instagram :

Dayangdeno : @dayangdeno
Moribayu : @moribayu
Azah : @azahkumiko
Tgzati : @tgzati


0 SLE Supporters :):

Birthday

My Birthday

10:19 PM,6 Comments


Happy birthday dayang!! *lompat2!

Eh bukan hari ni. Act my birthday last week on 28 May :) Deno baru berkesempatan update .. hihi^^

To Dayang Deno, tolong terus kuat, tolong terus semangat, semoga sentiasa sihat, sentiasa senyum, sentiasa positive and semoga Allah berikan awak ketabahan dalam menghadapi setiap dugaan dalam hidup awak. Amin! :)

Even takde kek besar, majlis besar, makan besar... deno happy sebab masih ada family. Doa daripada family bagi deno dah cukup... and tahun ni ada my few friends yang celebrate my birthday walaupun simple. Tu pun deno dah hepi sangat ^^


*terima kasih family dan kawan2 yang wish birthday dan mendoakan dayangdeno.. May Allah bless all of you always :')


6 SLE Supporters :):

Personal

Dah Sebulan

7:05 PM,0 Comments

Dah sebulan kat sini^^


Kejap je rasanya.. Deno rindu sangat nak menaip blog and kawan2 bloggers  *love

Lama kali ni dayangdeno stay kat umah kaklong. Lepas geram betul ni.. hehe^^ Macam last year, every three month deno datang sin...  Untuk this year, ini la first time deno datang sini and stay lama. Act deno dah lama nak datang sini, but kes denggi teruk kan baru-baru ni.. Sekarang dah okey^^ Dapatlah deno lama kat sini.. Plus ada beberapa hal family yang buat deno lama kat sini..

Mungkin selepas seminggu Ramadhan baru deno balik ke Terengganu.. ^^ and... act ada juga  cerita yang best deno nak share ngan korang tau, nanti ya... Agak busy deno kat sini, artwork., event... dapat ramai kawan baru, and banyak juga my dream come true dalam bulan ni... Alhamdulillah :)



**rindu my nephew kat ganu, Adam Khaleef 


0 SLE Supporters :):

Design Kad Raya

Tempahan Design Kad Raya 2015 Dibuka!

6:30 PM,6 Comments


Tempahan dibuka! Yay! :D

Semua boleh, kartun doodle single, couple, family atau apa-apa sahaja la siap dengan background.. Nak digital potrait pun boleh, yang design simple tanpa doodle pun boleh :) Deno hanya mengambil service design tau, untuk print korang boleh contact kak ShidaRidzuan. Selain daripada tu, kad raya ni boleh juga jadi dalam bentuk digital.. Mana tahu kan korang nak beri kad raya pada kawan-kawan melalui facebook, twitter, blog ke.. kan? :)

Insyaallah deno akan cuba buat yang terbaik! ^_^

Jika berminat boleh contact deno di :
Fanpage : Blog DayangDeno
Email : pinky_deeno@yahoo.com


p/s: tempah jangan tak tempah.. hehe :)


6 SLE Supporters :):