Antabax

Top 20

December 28, 2016,4 Comments


Baru dapat update berita gembira dengan semua:)

Syukurnya Dayang Deno terpilih top 20 di dalam Pertandingan Doodle Bersama Antabax 2016, kategori terbuka :) **Boleh lihat doodle deno di SINI. Keputusan diumumkan pada 9 Disember 2016 baru-baru ini. Beberapa orang rakan doodler deno juga terpilih, alhamdulillah.. Sejujurnya deno sendiri tak sangka akan terpilih sebab ramai doodler hebat yang turut menyertai pertandingan doodle dari Antabax ni. Deno belum tahu berada di kedudukan berapa, cuma dapat tahu terpilih top 20. Inshaa Allah, mungkin deno akan berada di Balai Seni Visual Negara pada 7 Januari 2017 kerana ada pameran doodle Antabax.. Inshaa Allah.

Terima kasih buat keluarga dan kawa-kawan yang sentiasa memberikan sokongan kepada Dayang Deno.. Love and hugs!


4 SLE Supporters :):

2016 Best Nine

2016 Best Nine

December 27, 2016,2 Comments




Terima kasih buat buat semua followers dan suppporters Dayang Deno :) 

Instagram : @dayangdeno
FB Page : Dayang Deno Art







2 SLE Supporters :):

LUPUS fighter

Tenanglah Di Sana

December 25, 2016,4 Comments

To be honest

Deno memang terkejut dengan pemergian seorang rakan seperjuangan Lupus, kak yani.... Baru sahaja saya lihat kak yani sihat2 di facebook, maksud deno kak yani okey sahaja.. Kemudian, dapat berita kak yani masuk hospital dan tiba-tiba di icu.. Dan hari ini, dapat berita kak yani telah tiada.... Sungguh, deno tak sangka.. Namun, Allah lebih sayangkannya..

x x x x x

Buat kak yani.. hilang sudah kesakitanmu kak.. berakhir sudah penderitaanmu.. kekuatan, semangat dan nasihat kakyani takkan dilupakan, kakyani akan terus menjadi inspirasi buat semua pesakit Lupus ... Damailah, tenanglah kakak di sana...

Al-fatihah buat kak Suzalyani binti Zakaria



4 SLE Supporters :):

Buasir Otak The Komik

BOTK Awakening

December 01, 2016,6 Comments



Akhirnya.. Komik ke 4, BOTK AWAKENING dah menjadi milik DD :)

Firstly saya nak ucapkan banyak2 terima kasih pada bos noob atas peluang yang diberikan pada saya. Sejak BOTK 1 lagi, noob sentiasa berikan semangat, kata-kata motivasi pada saya untuk teruskan buat komik walaupun kadang-kadang saya sendiri rasa "down", rasa tak yakin diri sendiri, tak yakin dengan karya sendiri. Pernah juga terlebih deadline tetapi noob masih memberikan peluang dan galakan pada saya.. Sejujurnya tak pernah saya sangka, karya-karya akan diterbitkan di dalam buku.. Tak pernah saya lupa waktu pertama kali noob invite saya untuk BOTK project. Sekarang BOTK team telah menerbitkan BOTK edisi ke 4, dan saya masih di dalam team BOTK. Alhamdulillah.. Tak lupa juga kawan-kawan yang sentiasa memberikan sokongan dan mendoakan Dayang Deno selama ini. May Allah bless you all.. Thank you so much :')


xxxxxxx


Dapatkan Buasir Otak : The Komik - Awakening sekarang^^

Buku kali ini amat berbeza dengan buku yang sebelumnya, di mana ia mengandungi 56 cerita yang lebih berat, menyentuh emosi, mengandungi kisah motivasi dan pengajaran serta kesedaran tentang realiti kehidupan, hasil kolaborasi 56 orang pengkarya.

Antara cerita yang dimuatkan adalah beberapa naskah yang pernah viral dan dikongsikan oleh ramai netizen di FB yang telah diolah semula untuk dibukukan iaitu Kehidupan Suatu Perlumbaan, Ujian Tuhan, Ku Jaga Dia Untukmu, Kasihnya Ibu, Maafkan Saya Abah, Terima Kasih Aku dan lain-lain lagi, ditambah lagi dengan pelbagai naskah lain yang menarik. Turut sama, penampilan istimewa komik spin-off Origami Biru oleh Lanun Ranggi.

Selain daripada pengkarya dari buku Buasir Otak: The Komik yang asal, ia turut membariskan ramai pengkarya yang bukan calang-calang iaitu Al-Hafiz (Pemenang Cabaran Komik Online Malaysia 2015), pengkarya dari Aretis United Sucomi iaitu Anhaz, Amna Shark, Irfan Hilal, Kein Thunderboyz, N.A.N, Syafy dan Siti Manan, doodler berbakat tanah air Dayang Deno dan Rizal Paperbag Head, serta pengkarya yang tidak asing lagi dalam dunia komik FB iaitu Ben Osman, Sketchbook AmirulFaiz Kott, Tangan Kanan, Imanimex dan ramai lagi.

Cara-cara pembelian :
- PM page kami atau FB admin Putra Nubhan ; atau
- DM terus @buasirotak
- Hantar ke alamat email princeofnoob[at]gmail[dot]com; atau
- Whatsapp/SMS agen kami SangKancil: 013-9313541

6 SLE Supporters :):

Personal

Kenapa

November 30, 2016,10 Comments


Emm....

Deno perhatikan sahaja kawan-kawan di laman sosial seperti facebook dan twitter. Sekarang "orang kita" seperti dah tak ada adab langsung dalam berbahasa.Kadang-kadang mengucap panjang bila terbaca.. Bukankah bahasa melambangkan siapa kita, hati kita.. Saya faham, semua acc laman sosial adalah milik peribadi. Tetapi kenapa perlu mencarut, memaki hamun.. Kadang-kadang bila terbaca tu, cepat2 deno hide.

Apa yang biasa deno nampak "orang kita" ni, update dan status pasal agama mengalahkan ustaz ustazah.. Menegur orang dah macam orang alim agama lagaknya. Tapi bila dia marah, dia tak puas hati sesuatu perkara... ya tuhan.. ditulisnya macam2 habis keluar semua bahasa "cantik" tu. Ooo mencarut memaki orang tu, tak apa eh?

Bagi deno, how la orang non-muslim nak respect agama kita jika kita sendiri sebagai orang islam, tak jaga langsung bab ni. Nampak remeh kan, nampak biasa sahaja bab ni.... tapi yang nampak remeh macam ni la yang buat agama kita dipandang buruk. Deno perasan, makin menjadi- jadi pula. Tak salah nak kritik, nak komen, nak beri pandangan, nak menegur.... tapi kan ada cara dia.. Emm itulah, melihatkan cara "orang kita" ni, buat deno speechless. 

**ingatan buat diri sendiri juga



10 SLE Supporters :):

Doodle Malaysia

Doodle Meet Up

November 30, 2016,3 Comments

Doodle meet up!!
Guess who?! Alex and sis Allie Hill!!^^ Alhamdulillah rezeki deno kali ini.. Sebenarnya dah lama deno ingin bertemu dengan sis Allie, tetapi masa sahaja yang tak mengizinkan.. Pada tahun lepas deno pernah bertemu Alex @ The Curve, dan pada tahun ini rezeki deno bertemu kedua-duanya sekali  Alex dan sis Allie :)

Tak sangka dapat bertemu dalam masa terdekat ni.. coz plan pun sekejap sahaja. Banyak juga kami bualkan, seronok! Deno dapat lihat sis Allie doodle secara live! Bukan senang dapat peluang macam ni tau.. Tapi tak aci tak dapat lihat Alex doodle! Next time nak lihat Alex doodle live depan mata juga ehehe^^ Deno pun dapat lihat artwork sis Allie dan Alex! Eeee comel!

Tak puas rasanya coz happy sangat2.. So sorry sis Allie, doodle untuk sis tak sempat siap... Biasalah Dayang Deno bila doodle di depan otai doodle, mula la tangan ni tiba-tiba jadi seram sejuk, plus nervous, terus tak jadi.. Tulah problem deno adoii.. Next time deno bawa drawing yang dah siap ehehe..

Thank you so much Alex and sis Allie^^ Thank you for spending time with me.. Hopefully kita akan dapat bertemu lagi dan doodle sama-sama lagi.. Inshaa Allah :)



3 SLE Supporters :):

BOTK

BOTK Meet Up

November 29, 2016,3 Comments

Tak pernah deno sangka akan dapat bertemu dua orang blogger yang selama ini hanya kenal dan berhubung melalui laman sosial. Blogger dan pada masa yang sama mereka adalah rakan2 pelukis yang awesome di dalam Buasir Otak The Komik!! :)

Guess who??

Cakkk!

Blogger/pelukis Putra Nubhan dan Budoxe Lee!!!^^ Kalau sebelum ini deno hanya dapat baca penulisan mereka, alhamdulillah pada weekend baru-baru ini rezeki jumpa kawan-kawan deno yang awesome ni!

Alkisahnya... Deno nak ambil buku Buasir Otak The Komik (BOTK) daripada Nubhan^^ To be honest, jika diikutkan memang segan dan nervous oii nak jumpa, tapi.. belasah sahajalah ehehehe.. Oh ya untuk pengetahuan semua, Nubhan ialah founder dan juga editor kepada buku BOTK, bos BOTK tau. Seperti entry sebelum ini, deno pernah kongsikan tentang buku BOTK 1, 2 dan 3.. dan sekarang our 4th edition BOTK iaitu BOTK Awakening telah diterbitkan. Alhamdulillah:) We met @ Paparich Cafe, D'pulze, Cyberjaya. Tak sangka pula deno, blogger Lee dengan trademark "perghhh" pun ada sama! Happy but nervous.. Aduh nervous ok, nervous. Itulah si dayang deno, tak tahu kenapa sejak azali nervous dia bila bertemu orang, aduii even dah jumpa depan-depan my hand dah sejuk semacam. Tapi bila dah mula berbual barulah kurang nervous dia...


KLIK gambar untuk lebih jelas

Happy dapat buku plus happy dapat jumpa kawan-kawan yang awesome! Rare tau dapat jumpa Nubhan dan Lee :) Terima kasih Nubhan dan juga Lee sudi jumpa deno, sudi conteng-conteng di dalam sketch book deno dan terima kasih for BOTK! Hopefully suatu hari nanti kita dapat bertemu lagi.. Inshaa Allah :)


xxxxzx


**Jom dapatkan buku Buasir Otak : The Komik - Awakening  sekarang dengan menghubungi :

Hantarkan email anda kepada:
princeofnoob@gmail.com

atau PM di facebook Prince Of Noob

atau PM di Fanpage Buasir Otak : The Komik



3 SLE Supporters :):

Buasir Otak The Komik

Buasir Otak : The Komik - Awakening

November 23, 2016,4 Comments

Berita baik untuk semua! Sukacita dimaklumkan buku indie kami yang ke-4 telah pun diterbitkan iaitu Buasir Otak: The Komik (AWAKENING).

Buku kali ini amat berbeza dengan buku yang sebelumnya, di mana ia mengandungi 56 cerita yang lebih berat, menyentuh emosi, mengandungi kisah motivasi dan pengajaran serta kesedaran tentang realiti kehidupan, hasil kolaborasi 56 orang pengkarya. 


Antara cerita yang dimuatkan adalah beberapa naskah yang pernah viral dan dikongsikan ramai netizen di FB yang telah diolah semula untuk dibukukan iaitu Kehidupan Suatu PerlumbaanUjian TuhanKu Jaga Dia UntukmuKasihnya IbuMaafkan Saya AbahTerima Kasih Aku dan lain-lain lagi, ditambah lagi dengan pelbagai naskah lain yang menarik. Turut sama, penampilan istimewa komik spin-off Origami Biru oleh Lanun Ranggi.

Selain daripada pengkarya dari buku Buasir Otak: The Komik yang asal, ia turut membariskan ramai pengkarya yang bukan calang-calang iaitu Al-Hafiz (Pemenang Cabaran Komik Online Malaysia 2015), pengkarya dari Aretis United Sucomi iaitu Anhaz, Amna Shark, Irfan Hilal, Kein Thunderboyz, N.A.N, Syafy dan Siti Manan, doodler berbakat Dayang Deno dan Rizal Paperbag Head, serta pengkarya yang tidak asing lagi dalam dunia komik FB iaitu Ben Osman, Sketchbook AmirulFaiz Kott, Tangan Kanan, Imanimex dan lain-lain lagi.

Berikut adalah barisan penuh pengkarya serta tajuk karya masing-masing:




Maklumat Buku:

Harga buku: 
Hanya RM25 seunit tidak termasuk kos penghantaran

Caj penghantaran PosLaju:
RM8 (Semenanjung) | RM12 (Sabah dan Sarawak)

COD (Cash On Delivery):
 Hanya sekitar CyberjayaPutrajaya dan Puchong sahaja.

Jumlah mukasurat:  
296 mukasurat (Ya komik ini memang tebal)


Cara-cara Pembelian

Hantarkan emel anda kepada:
princeofnoob[at]gmail[dot]com

Atau PM di Facebook Prince of Noob di:

Atau PM di Page Facebook Buasir Otak: The Komik di:

Atau Whatsapp/SMS agen kami seperti berikut:
Sang Kancil: 013-9313541


Jangan tunggu lama-lama, hadiahkan senaskah buku untuk diri anda sendiri atau sebagai hadiah kepada orang lain.


Credit : Blog Buasir Otak


4 SLE Supporters :):

Doodict

Doodle Camp!

November 20, 2016,6 Comments





Doodle camp! Yeah!! *lompat bintang!!! ^_^

Jom jom jom! Team doodle nak ajak korang semua makcik pakcik adik abang kakak semua join doodle camp yang akan diadakan tak lama lagi! :)

Untuk pengetahuan semua.... Sungai Merab Guest House ( https://m.facebook.com/sgmerabecoresort ) telah berkolaborasi bersama persatuan pencinta doodle iaitu : Doodict ( https://m.facebook.com/doodict/ ) untuk menganjurkan Kem Doodle yang julung2 kalinya yang diadakan di Malaysia!!^_^ Pelbagai aktiviti berkonsepkan Doodle yang menarik dan menyeronokkan akan diadakan selama 2 hari 1 malam di sini^^ Penyertaan ini terhad kepada 80 penyertaan sahaja tau, jadi cepat2 jangan lepaskan peluang yang ada ini! Seronoknya!! Berbaloi-baloi hanya rm 199 sahaja :)


Berbaloi-baloi... Bukan semua orang akan dapat peluang ini tau... Ruginya kalau tak join. Terbuka, sesiapa sahaja boleh join, bukan kaki doodle pun boleh join, pendek kata join jeee :D

- Pengangkutan awam dari stesen komuter UKM
- Penginapan untuk 2 hari 1 malam
- Sajian makanan dan minuman selama 2 hari 1 malam
- Cenderahati Doodle Camp *tshirt, stickers, rantai kunci dll
- Peralatan melukis seperti pen, marker, fabric marker, tshirt kosong (untuk doodle)
- Pengalaman, pengetahuan, kemahiran baru
- Doodle2 bersama-sama team doodle
- Kawan-kawan baru
- Siji penghargaan

Tempat : Sungai Merab Guest House
Tarikh : 3 dan 4 Disember 2016


Apa tunggu lagi, jom daftar sekarang! ^_^

Hubungi :
Cikpun Lela : 0192081474
Puan Azizah : 0173037160
Encik Zami : 0126690286


6 SLE Supporters :):

Personal

Dua Minggu

November 20, 2016,2 Comments


Hampir dua minggu...

Dua minggu ni tak  sihat, mungkin sebab cuaca sekarang di Terengganu yang dah tiba musim hujan... Biasalah kan hujung2 tahun macam ni. Alhamdulillah, sekarang dah okey... Terima kasih kawan2 yang mendoakan dayang deno :')

Love and hugs!




2 SLE Supporters :):

Islam

Heart

November 04, 2016,2 Comments


:')

2 SLE Supporters :):

Lupus

Jangan Menyerah

November 04, 2016,5 Comments


Tak ada manusia
Yang terlahir sempurna
Jangan kau sesali
Segala yang telah terjadi

Kita pasti pernah
Dapatkan cobaan yang berat
Seakan hidup ini
Tak ada artinya lagi

Syukuri apa yang ada
Hidup adalah anugerah
Tetap jalani hidup ini
Melakukan yang terbaik

Tuhan pasti kan menunjukkan
Kebesaran dan kekuasaaNya
Bagi hambaNyabyang sabar
Dan tak kenal putus asa...

..........................


Sangat terkesan dengan lagu ini.. Setiap kali rasa sedih, dengar lagu ni memang nangis sebab macam dekat sangat dengan diri deno... 

Hari ni rasa agak sedih selepas balik dari hospital.. Tadi jumpa doktor pakar, macam biasalah jumpa doktor... Tadi, doktor ada cakap2 tentang CAPD treatment yang deno dah buat selama 16 tahun, doktor sebut pula pasal fistula, pasal dialisis darah.. Doktor tanya sahaja sebenarnya, sebab dah lama sangat deno dengan CAPD. Tapi, doktor sebut sahaja pun deno jadi sebak.. Dah lama deno takde fikir2 pasal tu and bila doktor sebut deno rasa sedih. Tapi tahan sahajalah, senyum.. Deno cuma cakap selagi boleh pakai tiub tenchkoff ni, pakai. Deno taknak buat dialisis darah tu, sebab deno tahu perit treatment tu, deno dah pernah rasa sakitnya treatment tu.. Bila ingat2 balik dulu, rasa sebak sangat. Fobia, mungkin. Balik dari hospital tadi rasa sedih juga, sebab fikirkan diri sendiri. Deno ada SLE, lain dengan kidney patient yang lain. Tipulah kalau tak terasa, terfikir how condition diri di masa depan, how nak survive nanti, mampu tak bertahan dengan CAPD ni sebab kalau diizin Allah deno taknak langsung cuci darah tu... sakit :'( Tulis ni pun dah rasa sebak sangat, even kita tak tahu umur kita ni panjang ke tidak, masa depan macam mana but that "thing" macam tiba-tiba sahaja datang buat deno terfikir-fikir. Honestly, deno rasa penat... penat sangat. Mungkin orang nampak deno yang selalu senyum, ceria sahaja orangnya.. tapi dalam hati ni tak pernah sunyi dari rasa risau apa akan jadi pada deno dengan SLE ni. Serius risau.. Allah sahajalah tahu dalam hati ni rasa macam mana.. Tapi itulah dayangdeno, she loves to smile even dalam keadaan paling awkward dan sedih sekali pun... itulah dia kalau orang nak kenal, dia yang suka senyum. Cuba untuk tabah, jadi normal even life takdelah hundred percent sama macam orang lain dengan CAPD 4 times daily yang meletihkan, cuma deno taknak layan sangat rasa letih coz dah tahu nanti tak dapat buat apa2 kerja pun. Cuba untuk jadi orang paling positif even jauh di sudut hati ini risau dengan condition diri sendiri.. Cuba untuk kuat even realitinya deno tidaklah kuat seperti biasa orang lihat.... 

Tapi.. itulah, hanya orang senasib sahaja mungkin faham. Hmm, takpelah.. deno cuba untuk buat yang terbaik dan yang termampu, untuk survive.. Ingatkan diri setiap perkara berlaku pada diri ni ada sebab, ada hikmah Allah bagi.. In Shaa Allah, semuanya akan baik-baik sahaja nanti..... 





5 SLE Supporters :):

LUPUS fighter

Tenanglah Di Sana

October 26, 2016,3 Comments




Baru dapat berita kak ira meninggal dunia semalam..

..........

Kak ira

Dia insan istimewa yang deno kenal sejak zaman kanak-kanak lagi.. Kak ira, kawan sekampung, kawan mengaji kat rumah tokki kang selepas balik sekolah. Deno dan sepupu2 kenal rapat dengan Kak Ira. She never skipped mengaji, dia boleh membaca quran dengan lancar sekali walaupun dia istimewa. Kadang2 tak terasa pun dia berbeza dengan deno dan sepupu2 deno.. Sebab sifatnya yang sangat menyenangkan kami semua.. Setahun lepas deno baru dapat tahu Kak ira didignose dengan SLE/ Lupus. Sakit yang sama dengan deno... Dengar khabarnya, Kak Ira sedang elok2 sihat sahaja, dia demam sehari, admitted sekejap sahaja, Kak Ira sudah tiada... Allah.. tak pernah sangka Kak Ira akan pergi secepat ini.. Terbayang wajah Kak Ira yang bersih itu, dia insan istimewa yang pernah menceriakan deno satu masa dulu, insan yang menjadi inspirasi... Al-fatihah buat Kak Ira, tenanglah Kak Ira di sana... 









3 SLE Supporters :):

UiTM

Takkan Lupa

October 26, 2016,5 Comments

Sehari dua ini.. wall facebook dayangdeno penuh dengan gambar kawan-kawan di majlis konvokesyen.... Teringat pula zaman belajar di UiTM, banyak sungguh dugaan .... 

Dayangdeno konvo pada tahun 2013

Takkan lupa...

To be honest, dayangdeno tak pernah sangka akan habis juga belajar... Bila terkenang betapa banyak dugaan untuk habis belajar tu, rasa terharu.. syukur... 

Kawan-kawan blogger yang dah lama kenal dan follow baby blog dayangdeno tahulah life dayangdeno macam mana.. dengan SLE flare setiap masa, waktu belajar makin teruk sakitnya. Keluar masuk hospital tu perkara biasa, masuk icu di saat nak amik final exam.. Itulah SLE, susah kita nak expect apa-apa pun... 4 semester extend belajar sebab sakit ini, siapa tak sedih.. satu2nya student accounting ni lambat habis sebab SLE.. Tapi manalah orang faham, manalah orang nak percaya sebab bila deno pergi ke kelas, orang akan nampak diri ini normal macam orang lain dengan pipi tembam kesan steroid.. orang susah nak percaya.. tapi tak pernah orang nampak deno di hospital macam mana, struggle nak lawan sakit dan struggle nak belajar.. kawan2 satu batch pun semua dah lama tamat.. Dayang? Allah... tuhan sahaja tahu rasa hati ni...

Takkan lupa... jadi lone ranger. Sorang2 study di library, sorang2 jumpa lecturer, sorang2 makan kat cafe, sorang2 duduk buat kerja.. Dah biasa sorang.. Ada juga kawan2 dari junior tapi boleh dibilang dengan jari yang jadi kawan. Dayang tahu, dengan senior yang lambat habis ni selalu dicop bodoh. Takpelah.. Belajar jadik lone ranger. Sedih memang sedih rindu kawan baik dulu2, tapi selalu ingat pesan kakak.. kita kan nak belajar, kawan taknak kawan kita tak apa, focus belajar... Abah, ma, kakak selalu support.

Takkan lupa... paling teruk deno rasa bila SLE attack jantung.. hampir 2 bulan di hospital buat diri ni rasa upset, hopeless sangat2.. treatment di hospital dengan jarum kiri kanan tangan dan ubat yang menyakitkan, bila ubat masuk sahaja mesti deno gosok2 lengan sampai habis ubat yang tergantung tu.. ubatnya memang rasa sakit, pedih.. plus dengan urat2 deno yang halus ni, pedih sangat. Hari2 ubat kena masuk dalam badan ni, setiap 6 jam ubat di masukkan tru drip. Dah berpuluh kali jarum kena tukar kat tangan sebab urat membengkak sepanjang treatment.. Dua2 tangan dah macam hancur dengan lebam dan bengkak sampai demam2 sebab terlalu sakit. Wayar2 dari mesin pula 24/7 kat badan.. Orang lain admitted rehat2 tapi deno dengan buku law, finance, account sebab nak amik final exam kat hospital.. In the end, tiba-tiba masuk icu... Extend belajar lagi, sedih..

Takkan lupa... waktu semua student busy belajar, deno jatuh sakit lagi. Kepala ni hampir2 dipotong. Semuanya gara2 SLE juga, deno dapat infection dalam darah. Teruk sampai kepala ini pun bengkak. Allah sahaja yang tahu perasaan ni bila doctor cakap nak buat operation.. Hilang selera makan sebab terlalu risau. Sebulan lebih di hospital, akhirnya deno makin pulih.. Syukur doctor tak jadi nak buat... Lega sangat2...

Takkan lupa... last semester. Ingatkan dah ok, takde nak admitted lagi.. Tiba-tiba SLE flare lagi.. Memang SLE ni jeles dengan deno, suka buat deno sakit. Result ESR tinggi, 120. Means SLE active sangat2. Nak dekat final exam, admitted lagi.. Sakit... badan sakit. Kepala sakit. Tapi paksa diri study, buat latihan perlahan-lahan. Rasa nak give up sebab terlalu sakit, sampai satu tahap tak dapat baca apa pun sebab terlalu sakit. Nangis je.... ma gosok2 tangan sambil kesat air mata anak ma ni. Deno nangis sebab rasa upset tak dapat study, nangis sebab taknak extend belajar lagi.. plus rasa sakit.. bila fikir nanti kena extend bertambah sedih, dah penat extend belajar. Taknak dah... Kesian ma, hari2 ma tolong tolak wheelchair pergi dialisis, nak jalan memang tak larat langsung. Sampaikan dialisis ma tolong buatkan. Kesan ubat pula satu hal, ubat yang sangat kuat. Kesan dia buat deno tak ada upaya nak pegang apa2 pun. Sampai semua ma abah yang uruskan, makan disuap, pakaian perlu dipakaikan, rambut pun abah tolong sikat, sampaikan deno tak dapat bercakap dengan betul.. jadi pelat. Deno nak menulis pun susah.. rasa takut, risau jadi kekal macam tu.. Tapi, alhamdulillah lama2 makin pulih.. Dah boleh pegang pen, dah dapat tekan kalkukator walaupun tak betul2 okey..  Deno dapat juga ambil final exam di hospital. Menulis dengan jarum di tangan dan keadaan yang sakit, rasa upset sangat2, plus kesan ubat yang buat deno berfikir jadi macam... "slow", menulis pun jadi lambat. Serius sedih... tapi redha sahaja.. T_T

Takkan lupa.....

Waktu nak check result final exam untuk sem ke 10 (deno amik exam di hospital juga last sem). Gigil tangan nak klik untuk result, takut sangat2. Allah, bila tahu semua lulus dengan cgpa yang baik, berair mata sebab terharu. Perkataan pertama keluar...

Alhamdulillah...

.....................


Kalau nak tulis kat sini semua kenangan tu, rasanya seminggu pun belum tentu habis. Terlalu banyak kisah suka duka dengan SLE waktu belajar.. Jika ikut hati dan perasaan ini, dah lama rasa nak give up tapi sebab selalu ingatkan diri belajar ini sebab nak ilmu, bukan sebab nak kerja... Yang penting ilmu. Allah dah rancang yang terbaik untuk Dayang Deno ini.. Sekarang siapa sangka deno full time doodler, tak pernah deno fikir pun sekarang deno akan melukis. Deno dapat kenal ramai kawan2 yang luar biasa dalam dunia art dan dunia blog... kawan2 yang baik menjadi kawan Dayang Deno.. Walaupun selalu juga tak sihat dan sakit, deno rasa sekarang lebih baik. Syukur deno punya abah, ma, family dan kawan2 yang supportive.. Alhamdulillah... :')




5 SLE Supporters :):

Personal

Inshaa Allah

October 08, 2016,5 Comments

Semuanya akan baik2 sahaja... 

Inshaa Allah.

5 SLE Supporters :):

Personal

Emm

October 08, 2016,0 Comments


Emm tiba2 malam ni saya rindu awak sangat2, ayu. Saya sedih, sedih sangat2.. Dah lama tak rasa sedih macam ni...  Rindu nak bercakap, nak chat dengan awk... Lama dah kita tak chat kan, tapi saya faham awk busy. Nantilah free2, kita chat panjang2...

I miss u candy girl.

0 SLE Supporters :):

Personal

Malas?

October 04, 2016,7 Comments


Kadang-kadang, terasa malas.. Malas semuanya, malas makan ubat, malas dialisis, malas pegi hospital. Aduhh malasss semuanya!

Tapi mana boleh, nanti diri sendiri yang sengsara.. 'Terasa' sahaja malas, tapi tak pernah tinggal semua rutin dayangdeno dengan semua tu.. Tadi cakap pada ma, tak tau kenapa rasa malas.. Hari ni pun sampai migraine tak tau kenapa.. Alhamdulillah, migraine dah hilang malam ni, telan panadol dua bijik petang tadi.. Hmm biasalah kadang2 ada hari kita rasa something yang tak best bila terlalu banyak sangat berfikir. But most of all, i'm okey... Mungkin sebab, penat.

Itu sahaja.



7 SLE Supporters :):

Doodle

Doodle Art Cergas Bersama Antabax

September 29, 2016,8 Comments

Pada bulan Ogos yang lalu, Dayang Deno ada menyertai satu contest dari Antabax. Doodle Art Contest Cergas Bersama Antabax. Contest tersebut tamat pada 30 September 2016 iaitu esok... 

Semalam doodle art yang telah deno submit pada bulan Ogos yang lalu baru diupload oleh pihak Antabax ke dalam folder Antabax. Inilah doodle art Dayang Deno! :)


Di sini, Dayang Deno ingin minta jasa baik kawan-kawan semua untuk tolong deno LIKE doodle art Antabax deno ini.. Hehehe.. Cuma perlu LIKE :)

Korang klik link ini >>>>  https://goo.gl/YZQ0VK

Kemudian, LIKE gambar tersebut... Ok dah. Mudah kan? :D


Terima kasih ya.. Nah tangkap flying kiss sorang satu! :*

..........................


Instagram : @dayangdeno
Fb Art Page : Dayang Deno Art
Fb Blog Page : dayangdeno.com

8 SLE Supporters :):

Doodle

Simple

September 13, 2016,8 Comments


Simple art

Sometimes simple is much more.. kan

:)




8 SLE Supporters :):

Rendang

Rendang Ayam

September 13, 2016,0 Comments

Alkisahnya rendang ayam... Beberapa hari sebelum raya aidil adha, my mom buatkan rendang ayam! :D


Sebenarnya tak tahu pun ma nak buat rendang, hari tu selepas balik dari farmasi ma beritahu nak buat rendang. Apa lagi melompat jugaklah anak ma ni, happy sangat2^^ Waktu ma buat kerisik, Ya Allah baunyaa... tahu sahajalah kan bau kerisik yang home made ni kan.. hehe..

Jadi malam tu dapatlah makan rendang, bersama ketupat nasi. Dah rasa macam raya puasa pula. Malam tu hanya makan rendang for dinner.. Alhamdulillah... Terima kasih ma!^^

0 SLE Supporters :):

Birthday

Birthday Abah

September 13, 2016,3 Comments

12hb September


Semalam hari raya aidil adha, semalam juga hari lahir abah. Alhamdulillah 71 tahun abah, syukur abah masih  bersama anak-anak abah. Alhamdulillah semalam juga berkumpul ramai-ramai makan sama2, semua ada.. Kami sediakan suprise cake untuk abah, kak obi, abangfik dan abangngah bakar satey. Satey yang kakak saya buat sendiri, sedap!^^ 

Buat abah, doa adik sama seperti tahun-tahun yang lalu agar Allah panjangkan usia abah, abah sentiasa dimurahkan rezeki, abah dilindungi Allah dan abah sentiasa sihat... Tiada apa yang dapat adik hadiahkan pada abah yang banyak berkorban untuk anak-anak abah, selain doa pada abah..

Adik sayang abah :')



3 SLE Supporters :):

Hari Raya Aidil Adha

Salam Aidil Adha 2016

September 12, 2016,2 Comments



Selamat hari raya^^ Alhamdulillah kita semua dapat bersama lagi di hari raya aidil adha ini:)

Raya aidil adha ini seperti tahun-tahun yang lalu, mesti semua ada. Happy dapat bersama-sama satu family. Alhamdulillah... Plus dengan anak buah saya tiga ketul tu, baru tiga tapi riuhnya macam 10 orang hihi^^ Sebenarnya setiap kali balik kampung pun memang riuh budak bertiga tu, sepupu rapat :) Juadah untuk hari raya ini pula my mom buatkan nasi tomato.. Special sikit sebab hari special kan..


Nasi tomato dengan lauk ayam masak merah, daging kurma, dan acar timun.. Ada juga juadah sampingan sikit... Saya pun baru je makan second round tadi, selera pula hari ini.. biasa nak makan pun susah hehe.. Terima kasih ma abah sayangg :')

Emm dengar tadi... kak obi and abang fik nak bakar sate malam ni.. yumm!





2 SLE Supporters :):

Spec Patah

Aduhaii

September 07, 2016,4 Comments

Aduhaii boleh pulak dia patah hari ni...


Tengok dulu ingatkan skru ke tercabut.. tengok juga kat besi tapi skru ada je dua2.. tapi rupa-rupanya memang patah. Adehh la masa ni jugak dia nak patah, rasanya tak dapat lagi nak ganti spec dalam masa terdekat ni...

Terpaksa pakai tape pelekat dulu la nampaknya, kalau tak pakai spec mana nampak buat kerja kan... 

Dugaan betul....




4 SLE Supporters :):

Ayu Candy

It'a A Promise

September 04, 2016,4 Comments

Bestfriend. It's not a label, but a promise :')


Rindu jangan cakaplah, tuhan sahaja tahu. Kali terakhir berjumpa pada tahun 2006. Biasanya orang cakap bestfriend ni biasa gaduh, cakap kasar2.. Tapi kami tak, tak pernah cakap kasar, gaduh tak pernah sekali pun. Hampir 10 tahun tak jumpa, persahabatan makin kuat walaupun tak  berhubungan setiap hari. Masing2 akan ada bila saat memerlukan... alhamdulillah.

Believe it or not, mata ni akan berair bila ingat pada kamu wahai sahabat. Semoga satu hari nanti Allah temukan kita lagi... Amin...

4 SLE Supporters :):

Personal

Nanti

September 04, 2016,1 Comments



Beberapa minggu yang agak stress, risau actually.

Doa, usaha dan tawakkal... Kadang-kadang bukan semua dapat kita berkongsi, bukan semua kita bercerita, ada had juga... In shaa Allah, semuanya akan baik-baik sahaja nanti.. kan :')




1 SLE Supporters :):

Faham

September 03, 2016,0 Comments


Yanga mana faham.. faham
Tak faham , sudah...

Hehe 




0 SLE Supporters :):

Personal

Ada Sebab

September 03, 2016,3 Comments

Hati, kalau dah terhiris susah nak sembuh. Bukan seperti luka di tangan, letak ubat beberapa hari kemudian akan sembuh. 

Saya sendiri telah disakiti oleh beberapa orang kawan sendiri, yang boleh dikatakan baik dengan saya. Mungkin saya bodoh, mudah baik dengan orang dan percaya orang. Orang pun mudah ambil kesempatan.. But, this is me. Sekali berkawan, bukan nak berkawan saja2 macam tu.. berkawaan kerana Allah. Berkawanlah dengan jujur, tidak ada hasad, bersangka baik dalam persahabatan. Apa yang berlaku pada saya... bukanlah tidak memaafkan, tapi ia tak mudah dilupakan. Sekali terkena buat saya lebih berhati-hati. Tapi syukur , bila berlaku perkara tersebut, pada masa yang sama Allah tunjukkan pada saya the real her.

Sometimes Allah wreck friendship before they wreck you.. Alhamdulillah.

Syukur juga saya,  punya ramai kawan2 yang supportive... Setiap perkara yang berlaku ada sebab... kan 



3 SLE Supporters :):

Lupus

Bukan

September 01, 2016,8 Comments


Bukan..

Bukan saya nak menunjuk-nunjuk, jauh la nak minta simpati.. Pernah orang persoal kenapa ada sahaja story saya tentang Systemic Lupus Erythematosus atau Lupus. Lupus, chronic disease yang bagi saya sekarang pun masih rare, tak ramai tahu.. Sampai sekarang ada sahaja kawan yang akan tanya.. "Apa tu?"

Lupus, ia tidaklah sepopular seperti penyakit cancer, leukimia, diabetis dan lain2 penyakit.. Lupus awareness masih kurang.. saya, kawan2 Lupus dan doctor2 masih berusaha for awareness. Cukup sekadar orang kenal, atau tahu what Lupus is. Kawan2 saya dah ramai pergi sebab this mysterious disease. Rasanya, tak salah saya berkongsi for awareness... kan.


**Jika kawan-kawan ada kelapangan, apa kata korang update mengenai Lupus? Dapat bantu awareness juga :)



8 SLE Supporters :):

Hospital

Hospital Lagi

September 01, 2016,2 Comments

Alkisahnya di hospital.. baru dapat share kat my baby blog :)

Kisahnya hari tu lepak kat hospital.. mana lagi kan dayang kalau tak hospital.. rumah kedua saya.



Kalau korang lepak dengan kawan-kawan, saya lepak dengan nurse.. Haaa rare kan, siap dapat baring lagi. Korang ada tak lepak baring kat katil? Hihi :p

Macam biasa my dialysis tenckhoff tube mesti ditukar setiap 6 bulan, so sampai masa mestilah kena tukar kan. Nurse di Unit CAPD Hospital Sultanah Nur Zahirah semuanya baik2, dah macam kakak saya sendiri. Waktu buat treatment apa2 pun rasa okey je sebab dah biasa kan, ditambah dengan nurse yang baik dan mesra semuanya :)


Kadang-kadang waktu buat ni, saya sembang la dengan nurse.. nak bagi hilang mengantuk pun sama. Dah biasa, sebab saya mula dialisis di usia 12 tahun. Mula2 dulu rasa nervous juga, lama-lama dah biasa :)


Selepas siap tukar tube, kena 'derma' darah pula. Walaupun dah hampir 18 tahun dengan hospital, to be honest sometimes nervous tu ada bila blood test sebab my vein yang halusss semuanya. Biasanya nurse akan guna butterfly needle. Selalu kena cucuk dua tiga kali.. Kalau kena cucuk banyak kali still tak dapat, nurse akan minta rest dulu.. So far okey, boleh tahan lagi kena cucuk ni, but nangis juga kalau sampai 7 - 8 kali still tak dapat. Sakitt, lebam tangan.. Pernah kena dulu, berair juga mata..

Biasalah kalau dah hospital rumah kedua, apa2 kenalah terima kan.. :)


2 SLE Supporters :):

Selamat Hari Kebangsaan 2016

September 01, 2016,1 Comments


Alhamdulillah..

Sudah 59 tahun negara kita merdeka.. Syukur dilahirkan di bumi bertuah ini :)

Sama2 kita doakan negara Malaysia yang kita cintai dan sayangi ini, sentiasa aman, sejahtera dan dilindungi Allah SWT... Selamat Hari Kebangsaan^^ Malaysia, tanah tumpahnya darahku :)



1 SLE Supporters :):

Personal

Rindu Lagi

August 28, 2016,3 Comments



Terasa

Terasa rindu, teringin untuk bertemu kawan-kawan di sana. Diriku tersenyum pabila melihat kawan-kawan.. Hanya gambar menjadi ubat kerinduan. Alhamdulillah kugembira lihat kawan-kawan gembira :)

Aku di sini, bersama blog kesayangan.. bersama pena dan kertas, menjadi teman buatku meluahkan hati dan melakarkan rasa..

Allah jaga kawan-kawan buatku..


#monologpagi



3 SLE Supporters :):

Doodle Art

Tempahan Kad Kahwin

August 28, 2016,1 Comments


Rakan SLE, Azizi akan melangsungkan perkahwinan tak lama lagi. Azizi membuat tempahan daripada dayangdeno untuk kad kahwin dan Azizi inginkan doodle.

Design ini siap dua minggu yang lalu, saya baru sahaja berkesempatan untuk update di blog tempahan daripada Azizi. Sebenarnya agak lama saya tak update tempahan artwork di blog kan.

Terima kasih Azizi percayakan dayang, semoga segala urusan perkahwinan Azizi dipermudahkan nanti ya... Amin :)


Contact :

FB blog page : dayangdeno.com
FB art page : Dayang Deno Art
Instagram : @dayangdeno


1 SLE Supporters :):

Domain

Tahun Ketiga

August 28, 2016,2 Comments


Alhamdulillah..

Done renew domain www.dayangdeno.com buat tahun ini.. Tahun ini tahun ke tiga dayangdeno menggunakan domain dari NetKL :) Setakat ini semuanya baik, trafik blog juga meningkat.

Inshaa Allah nak cuba rajin update blog macam sebelum ini.. Kesian my baby blog ni .. Buat readers, terima kasih kerana selalu support dayang deno..  dayang sayang kamu *flying kiss sorang satu :)

2 SLE Supporters :):

Prisma

Prisma

August 14, 2016,4 Comments


Cuba sahaja. 

Lately saya selalu sahaja nampak update kawan2 dengan gambar2 yang sangat menarik daripada apps Prisma. 

Saya cuba jugaklah :)

4 SLE Supporters :):

Mekah

Di Sana

August 14, 2016,1 Comments


Memori di sana kembali..

Sudah 5 bulan meninggalkan tanah suci Mekah, masih terbayang suasana di sana.. Di sana, gembira, tenang. Tak perlu nak fikir apa2 masalah pun, takde nak risau apa2, sungguh... 

Ia tenang... dan sungguh, saya rindukan itu..



1 SLE Supporters :):

Personal

Wonder

August 14, 2016,1 Comments


... and I wonder ...


1 SLE Supporters :):

Quotes

Ingatkan Diri

August 13, 2016,1 Comments


Ingatkan diri, jika rasa sakit, ada orang lebih sakit daripada kita.. Jika rasa susah, ingatkan diri ada orang lebih susah daripada kita.. Lihat orang di bawah kita.Sesusah-susah kita, kita masih mampu makan nasi, kita masih ada tempat tinggal, masih ada orang yang sayangkan kita, masih berada di dalam negara yang jauh dari peperangan.. Syukur seadanya.

Saya percaya kita semua pernah rasa susah, atau sekarang sedang menghadapi kesusahan.. Hanya Allah tahu.. Cuba hadapinya dengan tabah dan sabar, usaha dan doa, inshaa Allah semuanya akan baik2 sahaja..

Inshaa Allah...

*ingatan untuk diri sendiri 

1 SLE Supporters :):

Hospital

Hati-Hati

August 07, 2016,5 Comments

Ops, kisah di hospital lagi, waktu admitted juga. Followers facebook Dayang Deno tentu tahu saya ada admitted selepas balik dari umrah beberapa bulan yang lalu....


Berbeza kisah sebelum ni, ini kisah seorang doktor pelatih yang cuai.. Masa tu saya masih lemah, dengan demam panas dan batuk yang teruk. 

Awal pagi ada seorang doktor pelatih datang ke katil saya, katanya nak buat blood test. Saya hairan jugalah sebab seingat sayalah, blood test dah dibuat semasa nak masuk wad. Banyak pula tu.. Saya beritahu doktor lain dah buat blood test saya. Tetapi doktor ni cakap, ini untuk blood test lain. Nak check sekali lagi... Okey, so saya fahamlah. Kadang-kadang ada juga blood test dibuat dua kali untuk test yang lain, kali ni doktor pelatih tu ajak saya ke bilik rawatan sebab special punya blood test taknak kena infection apa2. Okey, saya ikutkan sahaja walaupun sebenarnya badan agak lemah..Macam biasalah redha jelah dengan jarum kan. Saya kena cucuk dua kali tapi darah masih tak dapat, saya sabar sahaja sebab dah biasa.. Plus dengan urat2 saya ni kecik... Sakit pun sakitlah, tahan. Kemudian, doktor tu masuk ke dalam bilik satu lagi, ambil jarum baru agaknya.. Kemudian datang seotang lagi doktor, kawan doktor tadi mungkin.. Saya dengar mereka berdua berbual, perlahan sahaja cakapnya....

Tiba-tiba... Doktor pelatih tadi datang kat saya beritahu.. 

"Maaf dayang. Saya tersilap, blood test awak dah tak perlu, dah buat.. Maaf ya"

Dan kemudian dia berlalu... Aduhhh dalam hati geramnya saya, kan saya dah cakap tak perlu buat blood test sebab dah buat. Tadi doktor ini kata blood test lain. Kan dah tersilap! Saya geram tapi saya sabar sahaja, dengan tak sihat malas nak bising.. Masa tu dapat sakit jelah, cucuk yang sia2, darah pun tak dapat...

Buat doktor di luar sana, hati-hati.. sila check betul2 pesakit mana yang perlukan rawatan yang betul... Kalau tersilap ubat? Kan susah... aduyaiii


5 SLE Supporters :):

Let Go

August 07, 2016,1 Comments


Kadang-kadang, bila kita rasa sedih

Lepaskan sahaja

Nangis puas-puas...

Inshaa Allah, lepas tu kita akan okey. 



1 SLE Supporters :):