Family

Umrah Bersama Keluarga Part2

3:18 AM,2 Comments

Tak silap deno, masa tu suhu di Abu Dhabi 18degree..Amir Amsyar siap berdengkur lagi tidurnya, dah mula jetlag lah tu... Cian.. Kami satu family naik flight ETIHAD Airlines juga. Masa ni, memang dah rasa ngantuk sangat2, deno tidur sahaja sepanjang penerbangan.. Penerbangan ini ambil masa hanya 2 jam.

Di Jeddah Airport... Alhamdulillah, untuk pelepasan dipermudahkan Allah.. Biasanya kan pintu gerbang auto tu apa nama entah tu kan, akan berbunyi kalau ada something wrong besi ker apa2.. Biasa kat Malaysia memang akan berbunyi setiap kali deno lalu bawah tu coz besi kat my peyot ni haaa .. Tapi di Jeddah tak berbunyi langsung! Pastu waktu pegawai sana nak check air ubat dialisis juga dipermudahkan, dia hanya check satu kotak dan lihat apa kandungan kotak, baca surat sikit.. Okeh settle, approve! Alhamdulillah ^^


Sempat snap gambar toddler comel sangat2, toddler yang dah siap dengan kain ihram. Yang paling buat deno geram, dah la kecik.. comel pula tu terkedek-kedek berjalan dengan kain ihram yang hampir jatuh... So cute!!!


Satu sahajalah kecewa dengan pekerja di Jeddah Airport ni, dia tarik beg family deno dan campak ke bawah. Lantai keras kan... Deno punya beg pecah sikit, nasib baiklah beg semua dah siap2 wrap.. Mujur waktu kotak2 ubat sampai, pekerja tu tak sempat campak, air ubat kan.. Huuu matilah deno kalau air ubat pecah atau rosak, sana manalah ada air2 ubat dialisis ni uhuk2..

Kami upah dua orang pekerja di sana untuk angkat beg2 dan kotak2 air ubat letak atas troli dan dalam van. Dah settle part angkat2 barang, kemudian kena tunggu coaster van. Sebenarnya family deno ni, pegawai airport silap hantar kami kat bahagian haji. Bahagian haji ni jauh, so driver ( Uncle Khalid ) tunggu kat tempat lain.. Kaklong kena call driver untuk ambil kami sekeluarga.. Sementara menunggu, sempatlah kami sekeluarga solat subuh kat airport.


Bila coaster van sampai, fuh besarnya van! Deno bayangkan van biasa.. tiba-tiba nampak coaster van!! (korang boleh google coaster van) Coaster van ni besar, boleh memuatkan 25 orang,  tapi total kami dalam van hanya 9 orang termasuk driver, Uncle Khalid dan mutawif Farhan :)

Mutawif ini orang yang membawa jemaah umrah atau haji ke tanah suci Meka dan Madinah. Dia berperanan sebagai leader sewaktu jemaah nak lakukan tawaf, saie dan lain-lain.. Mutawif kena lead jemaah untuk melakukan ibadah umrah atau haji dengan sempurna. Mutawif juga kena bawa jemaah untuk ziarah sekitar kota Mekah dan menjaga kebajikan jemaah.... dan mutawif perlu memberi penerangan tentang tempat yang diziarahi nanti.. Itulah serba sedikit penerangan deno tentang peranan mutawif..... Mutawif Farhan bersama family deno sepanjang kami satu family di Jeddah, Madinah dan Mekah. Farhan ini muda lagi, 22 tahun, baik budi perkertinya, sopan.. Ayah ibunya berasal dari Indonesia tapi dia dilahirkan di Mekah, dia boleh berbahasa indon dan arab. Bagus kan, muda-muda dah bergelar mutawif..

Kami satu family dan mutawif Farhan akan ke Madinah. Menurut Farhan, perjalanan dari Jeddah ke Madinah mengambil masa 5 jam.  Selesai sarapan, kami semua bertolak ke Madinah dari Jeddah pada pukul 7 pagi, macam tulah lebih kurang waktunya... Mutawif Farhan beritahu, mungkin sempat untuk solat Jumaat di masjid Nabawi, ins shaa Allah... Selesai membaca doa, mulalah perjalanan kami ke Madinah... 


budak-budak tidur kepenatan

Sepanjang perjalanan, deno nampak banyak bukit dan  tanah gersang. Ada juga ternampak beberapa buah rumah penduduk dari kejauhan highway.. Pokok-pokok hijau sedikit sahaja.. Pemandangan Ya Allah cantik sangat, dengan langit membiru dan bukit bukau... Memang cantik. Sambil melayan perasaan, terharu juga.. Tak sangka sungguh dapat lihat semua tu.. Biasanya hanya lihat di dalam tv kan, kali ini di hadapan mata sendiri, alhamdulillah.. 

Tenggelam di dalam dunia sendiri, akhirnya deno tertidur juga. Mungkin sebab kepenatan perjalanan jauh dari Malaysia, kemudian Abu Dhabi dan Jeddah, kemudiannya perjalanan 5 jam ke Madinah. Alhamdulillah badan deno dapat tahan dengan perjalanan yang paling jauh dalam hidup deno.. :) Rasanya semua tertidur kepenatan. Deno tidur dan terjaga banyak kali jugalah. Last terjaga, kami sudah selamat tiba di Madinah.. Allah! Madinah! Genyeh2 mata, senyum, kagum, gembira semua ada.. Dulu waktu sekolah, hanya dapat baca kisah nabi di Madinah, perjuangan nabi di Madinah, hanya lihat kota Madinah di dalam Jejak Rasul TV3... Dengan izin Allah, deno sendiri telah sampai di Madinah, bumi yang mengandungi jasad Rasulullah SAW ini.... Alhamdulillah :')




Beberapa minit sebelum tiba di hotel, sudah kelihatan orang ramai yang berjalan kaki berpusu-pusu ke masjid untuk solat Jumaat.. dan apabila tiba di hotel, azan berkumandang.. Check-in, settle semua urusan barang2, masuk bilik, cepat2 family nak bersiap ke masjid... Tapiiiiiiiiiii... Dayang Deno kena buat dialisis dulu sebab dah lewat, dialysis treatment tak boleh tinggal, nanti beri kesan pada kesihatan pula. Jadi, deno dan ma hanya solat di bilik hotel. Nak buat macam mana kan, deno tak macam orang lain... perlu dialysis setiap hari.

Takpe, masjid kan dekat^^


Bersambung.........


xxxxx



2 SLE Supporters :):

Abu Dhabi

Umrah Bersama Keluarga Part1

5:22 AM,3 Comments

Alhamdulillah.. Ahamdulillah.. Tiada kata yang dapat diucapkan selain syukur pada Allah bila abah bagitau nak bawa anak bongsu abah ni menunaikan umrah... dan bila confirm deno dapat pergi, doktor pun beri greenlight, lega sangat... Allah, happy sangat! Syukur, Alhamdulillah :)

Dugaan juga sebelum bertolak ke sana.. Sebagai seorang pesakit SLE/ Lupus dan deno juga melakukan dialisis setiap hari, surat doktor sangatlah diperlukan.. Tak silap banyak juga surat yang diperlukan.. Bukan sahaja surat pengesahan sakit, surat2 untuk pelepasan air ubat dialisis yang berkotak-kotak tu, then air ubat dialisis yang perlu dibawa dalam cabin lagi.. Biasanya flight tak boleh bawa cecair lebih 500ml kan, macam deno perlu bawa 4000ml cecair ubat dialisis, dan 50ml cecair anti kuman... Sebabnya deno perlu buat dialisis di Abu Dhabi Airport waktu transit. Semua tu perlu surat, memang rumitlah sikit. Seingat deno banyak kali jugalah surat terpaksa diedit, kesian doktor.. dan berkali-kali jugalah abah pos surat ke  Kuala Lumpur.. Kes deno melibatkan semua abanglong, kaklong, doktor2, my mom, abah..... Terima kasih semua susah payah untuk dayangdeno...

Perkara ni tak boleh dibuat main-main, coz kalau surat tak complete.. deno takkan dibenarkan naik flight bersama family nanti. Tapi alhamdulillah last minute sehari sebelum bertolak, semuanya selesai :) Deno menunaikan umrah bersama abah, mama, kaklong, abanglong serta dua anak buah deno, Sarah dan Amir Amsyar. Total kami 7 sekeluarga... Dua hari sebelum bertolak, ma, abah dan deno KL dulu.. Bawa air ubat dialisis dari Terengganu. Memang betul-betul checklist supaya ubat-ubatan deno, barang-barang dialisis tak tertinggal.. Bekalan panadol ubat2 lain pun bawa, in case kan.. Passport visa semua dah settle awal2.. Excited, terharu pun ada, coz tak pernah deno sangka akan dapat menunaikan umrah dalam masa terdekat ni.. Alhamdulillah..... Siblings pun semua ada waktu nak bertolak ke Abu Dhabi^^ Sedih juga nak bye2 kat kakak2 yang tak pergi.. Inshaa Allah, satu hari nanti rezeki kakngah, kak obi dan kakna pula :')

semua 8 kotak air ubat dialisis kena wrap .. total berat kotak ubat sahaja 103.5kg

ETIHAD Airlines

Deno dan family bertolak ke Abu Dhabi pada 18hb Febuari 2016, 7.20 pm :') Family deno naik ETIHAD Airlines... Hanya deno dan keluarga, kami sekeluarga tak ambil pakej sebab keadaan dayangdeno ni la... Sakit tak tentu masa, bersama air ubat dialisis yang banyak,  perlu dialisis empat kali setiap hari pula...

Sebenarnya sebelum bertolak ke sana, seminggu deno demam panas.. tapi kuasa Allah bila tiba hari nak bertolak, terus pulih demam.. Alhamdulillah :)



budak-budak ni sepatutnya duk depan.. nak jugak ngan cikcu dia hihii



Services from ETIHAD Airlines memang terbaik! Staf yang super friendly, tak lupa stewardess Sis Maria.. Dia selalu jenguk2 deno. Dia memang ditugaskan tengok-tengokkan deno dalam flight... Awal-awal dia dah dimaklumkan deno passenger yang sakit.. Kejap2 dia datang bertanya khabar deno.. Thank you sis Maria^^ Makanan dalam ETIHAD juga boleh tahan... :) Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Abu Dhabi mengambil masa 6 jam 30 minit, hampir 7jam macam tulah.. Alhamdulillah deno okey sepanjang perjalanan, family pun sama. Kami selamat tiba di Abu Dhabi Airport awal pagi waktu sana.

Setibanya di Abu Dhabi Airport, cepat2 deno dan kaklong bersama beg yang dah sekali dengan air ubat.. cari airport clinic coz deno nak buat dialisis. Maklum sahajalah dialysis treatment deno kan setiap hari heeee^^ Pusing2 juga... Akhirnya jumpa, alhamdulillah. Cepat-cepat buat dialisis, paramedic pun hairan apa la dialysis deno ni.. May be kat sana tak ramai yang buat dialysis jenis ni kan, anyway thanks kat paramedic yang berikan dayangdeno tempat untuk dialisis^^ Dah settle dialysis, barulah boleh rest. Kami transit di Abu Dhabi selama 4 jam.. Apa yang deno suka kat Abu Dhabi Airport ni kan, masuk je dalam airport dapat wifi free, laju pula tu.. Dapatlah contact family kat KL ^_^

Selfie wefie sementara tunggu flight ke Jeddah :)

mengantuk tapi masih boleh senyum lebar

budak kecik dah jetlag.. cian tido je dia kat airport


Bersambung .......


3 SLE Supporters :):

Emas Putih

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

3:38 AM,2 Comments

*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

2 SLE Supporters :):

Personal

Kan?

2:29 AM,4 Comments

Masjidilharam, Makkah, 27 Febuari 2016

Kadang-kadang... Allah bagi kat kita rezeki yang tak pernah kita sangka pun kita akan dapat dalam hidup ni coz ada seba-sebab tertentu yang buat kita rasa mustahil.. Tapi Allah pilih kita untuk rezeki itu... Baiknya Allah dengan kita, kan? :')



**Alhamdulillah dayangdeno dan keluarga selamat mengerjakan umrah pada 18 Febuari - 28 Febuari 2016 yang lalu.... syukur alhamdulillah :)

4 SLE Supporters :):

Personal

5 Minggu

3:47 AM,1 Comments

5 Minggu sunyi, tiada khabar dan update dari dayangdeno.. Berhabuk blog dayangdeno ni!! Fuhh penat mop sapu2 cuci2 semua, dah bersih baru boleh update dengan hati gumbira^^


Rindu sangat nak update, rinduuu! 5 minggu tinggalkan blog. Sebenarnya macam-macam peristiwa dan perkara dah berlaku dalam 5 minggu ni. Tak sabar nak share story, ada suka, ada duka.. Macam-macamlah! Sebenarnya dayangdeno baru sahaja dapat laptop ni, hari tu tertinggal di rumah kakak di kl... Sekarang baru dapat^^ Weee pasni boleh update blog puas2

**love and hugs


1 SLE Supporters :):